Παρασκευή, 09 Οκτώβριος 2015 19:24

Κλάδης: Η Καλαμάτα ανήκει στη Super League!

Γράφτηκε από τον

Πειθαρχημένος, συνειδητοποιημένος, συγκρατημένα αισιόδοξος αλλά ταυτόχρονα φιλόδοξος εμφανίζεται ο προπονητής της ιστορικής Καλαμάτας, Κώστας Κλάδης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Σοφία Μίντζια για το grasidi.gr.

Ο πολύπειρος coach που βρίσκεται στο τιμόνι της “Μαύρης Θύελλας” από το στάδιο της προετοιμασίας, αποδέχεται τον χαρακτηρισμό της ως φαβορί, σχολιάζει τα ντέρμπι της χρονιάς, τονίζει ότι η ιστορία της ομάδας του ταυτίζεται με τη Super League, αναφέρεται χωρίς περιστροφές στην προεδρία Ράλλη και δηλώνει απερίφραστα ότι η οικονομική επιφάνεια ενός συλλόγου καθορίζει την επιτυχία ή την αποτυχία του.

Εξαιρετική αρχή φέτος, με την ομάδα να έχει κάνει το 2 στα 2. Θετικός οιωνός ενόψει της συνέχειας;
Ο λαός λέει ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται…

Ένα πολύ καλό ξεκίνημα είναι ενθαρρυντικό για τον καθένα και εμείς δεν αποτελούμε εξαίρεση. Παρόλα αυτά, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι αφενός γιατί έπεται δύσκολη συνέχεια και αφετέρου γιατί είμαστε μια ομάδα με 25 καινούργιους ποδοσφαιριστές που πρέπει να δέσουν μεταξύ τους. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο αν και έχουμε περιθώρια βελτίωσης.

Η ομάδα, για πολλούς, θεωρείται μία εκ των μεγάλων φαβορί του 3ου ομίλου. Εσείς αποδέχεστε τον χαρακτηρισμό;
Μια φορά δεν τον αρνούμαι κι αυτό γιατί η Καλαμάτα ήταν ανέκαθεν μια ομάδα που έβαζε ψηλά τον πήχη. Άλλωστε, σ’ αυτήν την κατεύθυνση την οδηγεί η ίδια της η ιστορία. Η ομάδα, φέτος, είναι αποφασισμένη να πρωταγωνιστήσει και όλοι μας θα κάνουμε το παν.

Μέχρι και την 11η αγωνιστική θα έχετε αντιμετωπίσει Παναργειακό, Αιολικό, Παναρκαδικό, και Σπάρτη. Είναι τα ντέρμπι της χρονιάς;
Ναι, σαφώς και είναι τα ντέρμπι της χρονιάς για την Καλαμάτα και μάλιστα όποιος αξιώνει το πρωτάθλημα οφείλει να πάρει τα αντίστοιχα ματς. Εμείς και όσοι ανέφερες, προφανώς και έχουμε τον ίδιο στόχο. Τώρα, ο καλύτερος αλλά και ο πιο τυχερός – γιατί στο ποδόσφαιρο η τύχη παίζει καθοριστικό ρόλο - θα κόψει το νήμα.

Η Καλαμάτα διαθέτει καυτή έδρα και όλα αυτά τα ματς θα πραγματοποιηθούν πρώτα εντός των τειχών. Είναι πλεονέκτημα για θετικά αποτελέσματα;
Πάντοτε, ο κόσμος μιας ομάδας είναι ο 12ος παίκτης, πόσο μάλλον όταν διαθέτει μια δυναμική έδρα όπως η Καλαμάτα. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο για έναν ιστορικό σύλλογο με παράδοση στις επαγγελματικές κατηγορίες. Αυτό που είναι πράγματι ασυνήθιστο είναι να έχεις μια παράδοση στις εντός έδρας ήττες. Παρόλα αυτά, στο σήμερα, η ομάδα μας συγκεντρώνει τουλάχιστον
4.000 φιλάθλους στις εντός έδρας αναμετρήσεις και φέτος φιλοδοξούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα. Θέλουμε να μετατρέψουμε το γήπεδό μας σε φρούριο και να μη χάσουμε κανέναν βαθμό. Να έχουμε αυτή τη βάση και μετά να καρπωθούμε ό,τι περισσότερο μπορούμε από τα εκτός έδρας παιχνίδια. Πάντως, στα ντέρμπι που έρχονται είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος μας θα δώσει φτερά στους παίκτες.

Ποιες άλλες ομάδες του ομίλου θεωρείτε υπολογίσιμες;
Δε μπορώ να παραβλέψω το Λουτράκι που είναι μια καλοδουλεμένη ομάδα και σχεδόν ίδια, τουλάχιστον τα δυο τελευταία χρόνια. Από ’κει και πέρα, ο Α.Ο. Λεβάντε, αν και νεοφώτιστος στην κατηγορία, αποτελεί αστάθμητο παράγοντα λόγω της φυσιογνωμίας του ενώ ο Ηρακλής Ψαχνών που αντιμετωπίσαμε την προηγούμενη βδομάδα, βρίσκεται σε ανασυγκρότηση και πολύ πιθανόν να έχει αλλάξει πρόσωπο στον 2ο γύρο που θα μας υποδεχτεί στην έδρα του. Όμως, όλες τις ομάδες του 3ου ομίλου τις θεωρώ ανταγωνιστικές άρα υπολογίσιμες άρα ικανές να μας κόψουν βαθμούς. Είναι γενικά αποδεκτό ότι αγωνιζόμαστε σε έναν από τους πιο απαιτητικούς ομίλους μιας εξίσου απαιτητικής κατηγορίας.

Φέτος, τι θα ήταν επιτυχία και τι αποτυχία για τη «Μαύρη Θύελλα»;
Η μέγιστη επιτυχία για μας θα ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος και η άνοδος στη Football League. Τώρα, όπως προανέφερα, στοχεύουμε στο να είμαστε άκρως ανταγωνιστικοί για τους αντιπάλους μας, κι αυτό το ομολογούν και οι φιλόδοξες μεταγραφές μας, ώστε να εξασφαλίσουμε, νωρίς, μια άνετη παραμονή στη Γ’ Εθνική και μετά να δούμε πόσο ψηλά μπορούμε να φτάσουμε. Άλλωστε, τρώγοντας έρχεται η όρεξη…Το ακριβώς αντίθετο αυτού που περιγράφω θα ήταν αποτυχία.

Πιστεύετε ότι η εμπειρία σας σε ομάδες του νομού αλλά και του ομίλου θα μπορούσε να συμβάλλει θετικά στο έργο σας;
Ο στόχος του κάθε προπονητή είναι να συμβάλλει τα μέγιστα στην επιτυχία της ομάδας του. Επί προσωπικού, ναι ποντάρω στην εμπειρία που διαθέτω. Έχω πάρει πρωταθλήματα που συνοδεύτηκαν και από ανόδους σε επόμενη κατηγορία, έχω γευτεί την κατάκτηση κυπέλλων, έχω ζήσει τη φλόγα που σου γεννά η φιλοδοξία για νίκες. Αυτή η φλόγα κι αυτό το πάθος με ακολουθούν στο τιμόνι της Καλαμάτας και με σπρώχνουν να δώσω όλες τις δυνάμεις μου για να δω την ομάδα όσο πιο ψηλά γίνεται.

Η Καλαμάτα, στο πρόσφατο παρελθόν, απασχολούσε λόγω διοικητικών προβλημάτων. Η προεδρία του Γιώργου Ράλλη έχει βελτιώσει τις συνθήκες;
Ο κ. Ράλλης, για πολλούς, είναι ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο. Μάλλον, για όσους δεν τον γνωρίζουν. Για μένα και για αρκετούς ακόμη είναι αυτός που δεν άφησε την Καλαμάτα να χαθεί. Με την προσωπική του συμβολή η ομάδα δεν έπεσε στο τοπικό πρωτάθλημα. Αντίθετα, παρέμεινε στη Δ’ Εθνική και μετά ανέβηκε στη Γ’ Εθνική όπου βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Είναι έναςαδικημένος πρόεδρος γιατί ενώ κρατάει τη σημαία της ομάδας ψηλά από πραγματική αγάπη, συχνά, ακούει σχόλια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αυτό είναι πολύ κρίμα. Η εικόνα της Καλαμάτας θα ήταν πολύ χειρότερη χωρίς τη συμβολή του.

Είστε στον πάγκο μιας ομάδας με ιστορία στη Super League. Πως βλέπετε την παρουσία της στη Γ’ Εθνική;
Δυστυχώς, η Καλαμάτα, τα τελευταία χρόνια, είναι κολλημένη στη Γ’ Εθνική. Δε νομίζω να υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι ομάδες με ιστορία στα σαλόνια της Super League ανήκουν σε μια ερασιτεχνική κατηγορία με χίλιες δυο δυσκολίες. Χωρίς να θέλω να προσβάλλω κανέναν, πιστεύω ότι η Καλαμάτα πρέπει να γυρίσει γρήγορα εκεί που της αξίζει!

Είστε ο πρωτεργάτης της παρθενικής ανόδου του Α.Ο. Λεβάντε στη Football League 2. Ποια η άποψή σας για τις νεοφώτιστες ομάδες της κατηγορίας;
Τον Α.Ο. Λεβάντε τυγχάνει να τον γνωρίζω γι’ αυτό και αναφέρθηκα πιο πάνω στη φυσιογνωμία του. Κι αυτός και όποια ομάδα πρωτοεμφανίζεται σε μια κατηγορία χαρακτηρίζονται από την αμφιβολία ή την τύχη του πρωτάρη. Όμως, για μένα, η οικονομική αυτάρκεια των ομάδων, παλιών και νέων, καθορίζει τη μοίρα τους. Συνήθως, οι ομάδες που έχουν οικονομική δυνατότητα κερδίζουν την παραμονή. Δυστυχώς, το χρήμα και όχι ο ρομαντισμός για τη φανέλα είναι το κριτήριο της επιτυχίας. Όσο αφορά στους νεοφώτιστους συλλόγους, έστω και μια δύσκολη παραμονή, μια παραμονή με χίλια ζόρια, θα ήταν επιτυχία.