Παρασκευή, 17 Σεπτέμβριος 2021 11:09

Ο ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΡΑΛΗΣ ΣΤΗΝ “Ε”: “Η Καλαμάτα είναι τοπ προορισμός” (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Πετάει στους... αιθέρες, αλλά παραμένει προσγειωμένος. Δεν έχει κλείσει καν τα 22 του, όμως είναι Ολυμπιονίκης στο άλμα επί κοντώ, έχοντας παράλληλα δική του σειρά ρούχων και περισσότερους από 1,1 εκατομμύρια ακόλουθους στο TikTok.

Ο Εμμανουήλ Καραλής, ο πιο αναγνωρίσιμος σήμερα Ελληνας επικοντιστής, βρίσκεται αυτές τις μέρες για προετοιμασία στην Καλαμάτα και σ’ ένα διάλειμμα των προπονήσεων μίλησε στην κάμερα του eleftheriaonline.gr
Ο “Manolo”, όπως τον προσφωνούν οι φίλοι του, δεν έκρυψε τη χαρά του για την παρουσία του στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

“Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να βρίσκομαι στην Καλαμάτα. Ενα μέρος που πάντα αποφασίζω να έρχομαι για να κάνω την προετοιμασία μου. Είναι πάρα πολύ ωραία εδώ”, μας είπε με το χαμόγελα στα χείλη και όταν του υπενθυμίσαμε, ότι ο Μίλτος Τεντόγλου ήταν εδώ πριν πάει στο Τόκιο, όπου ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο μήκος ανδρών, είχε έτοιμη την απάντηση.

“Ορίστε και εγώ έκανα πρώτη χρονιά πέρυσι προετοιμασία στην Καλαμάτα και βγήκα και τέταρτος Ολυμπιονίκης. Γι’ αυτό ξανάρχομαι μήπως κάνω και κάτι καλύτερο (γέλια)”.
Ο Καραλής μιλά με τα καλύτερα λόγια για την πόλη και τις συνθήκες, λέγοντας ότι η Καλαμάτα είναι τοπ προορισμός για αθλητές υψηλού επιπέδου.

“Ο κόσμος πραγματικά είναι πολύ φιλόξενος, ευγενικός. Ο καιρός είναι καταπληκτικός. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι και αυτές καλές, υψηλού επιπέδου. Ερχονται και πάρα πολλοί αθλητές για προετοιμασία από το εξωτερικό. Η Καλαμάτα είναι τοπ προορισμός για αθλητικό τουρισμό”.

Σημειώνει βέβαια ότι απαιτούνται βελτιώσεις στο Δημοτικό Στάδιο για να προσελκύει στο μέλλον περισσότερους Ολυμπιονίκες. “Και παλιά έρχονταν, Ρώσοι, Βαλκάνιοι. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί η Καλαμάτα να προσελκύσει αθλητές από όλα τα μέρη του κόσμου. Χρειάζονται βελτιώσεις στο Στάδιο, όχι μόνο στην Καλαμάτα, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Ολοι οι άνθρωποι εδώ, είναι θετικοί και σίγουρα υπέρ του να φτιαχτούν οι εγκαταστάσεις. Μακάρι και να είμαστε και εμείς από πίσω, να βοηθάμε”.

Μετάλλιο στο Παρίσι

Ο Εμμανουήλ Καραλής “πέταξε” στα 5,80 μέτρα στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η καλύτερη του επίδοση σε ανοιχτό και κλειστό στίβο, που του έδωσε την τέταρτη θέση. Ο ίδιος δεν βάζει όρια που μπορεί να φθάσει.
““Δεν μπορώ να το ξέρω. Ευτυχώς είμαι και ένας άνθρωπος, που δεν βάζω όρια στον εαυτό μου. Οπότε το μόνο που μπορώ να πω, είναι, όσο πιο ψηλά μπορώ. Η αγάπη που έχω για το αγώνισμα βγαίνει και θα μου φέρει και τα υψηλά ρεκόρ”, λέει χαρακτηριστικά. Οσο για το αν περίμενε τη διάκριση στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη. “Οπως είπα και πριν, είμαι ένας άνθρωπος που δεν βάζω στόχους και όρια. Πήγα με την προοπτική να κάνω το καλύτερο και να ευχαριστηθώ τον αγώνα”.

Η τέταρτη θέση, ωστόσο, δημιουργεί προσδοκίες και το μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες μπορεί να απέχει... τρία χρόνια στο Παρίσι και ο “Μanolo’ δεν μπορεί να αρνηθεί ότι δεν το σκέφτεται.
“Εννοείται. Το επόμενο σκαλί μετά την τέταρτη θέση, είναι να πάρεις και ένα μετάλλιο στην Ολυμπιάδα. Εχουμε τρία χρόνια σκληρής προετοιμασίας. Εγώ θα συνεχίσω να γίνομαι καλύτερος κάθε μέρα, μαζί με τον προπονητή μου τον Παναγιώτη Συμεωνίδη. Από εκεί και πέρα χαμηλά το κεφάλι, δουλειά και ελπίζουμε για κάτι καλύτερο στο Παρίσι”.

Στην παρούσα φάση ο Πελοποννήσιος πρωταθλητής του στίβου, καθώς ο πατέρας του Χάρης είναι από το Κατάκολο (και η μητέρα του Σάρα από την Ουγκάντα) επικεντρώνεται στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Βελιγράδι.
“Τώρα ξεκινάμε μετά τις διακοπές. Βάζουμε τις πρώτες βάσεις να μπούμε ξανά στο επί κοντώ, να μπούμε σε ψηλά άλματα. Οι αγώνες μας είναι τον Ιανουάριο. Εουμε πολλούς αγώνες μέχρι τον πρώτο βασικό στόχο το Μάρτιο, το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Βελιγράδι. Από εκεί και πέρα, έχουμε ανοιχτό στίβο, παγκόσμιο πρωτάθλημα και ευρωπαϊκό. Πολλή δουλειά, πολλοί αγώνες και πολλά άλματα”.

Ο Καραλής έχει πρότυπο τον ανυπέρβλητο Σεργκέι Μπούμπα, τον οποίο δεν ξέρει αν θα φθάσει ποτέ, αλλά τουλάχιστον θα ευχαριστηθεί την προσπάθεια.

“Ο Σεργκέι Μπούμπκα έχει 36 παγκόσμια ρεκόρ. Είναι τρομερός. Τον φθάσω, δεν τον φθάσω, εγώ κοιτάω τον εαυτό μου, να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερος. Αμα αυτό σημαίνει ότι θα καταφέρω να τον φθάσω, έχει καλώς. Αν όχι, θα έχω προσπαθήσει και θα έχω δώσει το 100%”, λέει με ταπεινότητα ο Εμμανουήλ Καραλής, ο οποίος ενόψει των ευρωπαϊκών και παγκοσμίων πρωταθλημάτων του στίβου, δηλώνει ότι: Θέλω να είμαι σίγουρα στην τετράδα και αν αυτό σημαίνει ένα μετάλλιο, θα το δείξει ο χρόνος”.

Εξι ώρες προπόνηση

Ο Καραλής συγκαταλέγεται πλέον στους κορυφαίους παγκοσμίως αθλητές του επί κοντώ, αλλά για να φθάσει σε αυτό το επίπεδο απαιτούνται πολλές θυσίες. Περιγράφοντας την καθημερινότητά του λέει: “Είναι πολύ απαιτητική η καθημερινότητα ενός πρωταθλητή, γιατί άλλο ο αθλητισμός, άλλο ο πρωταθλητισμός. Πολλές θυσίες, πολλή προπόνηση και πάντα πρέπει να έχεις την υπομονή να επιμένεις πάνω στην προπόνηση. Αμα δεν σου βγει, θα σου βγει στην επόμενη, οπότε είναι πολύ δύσκολο”

Για τις ώρες που απαιτούνται καθημερινά για προπόνηση, λέει ότι: “Αυτό εξαρτάται από τον ίδιο τον προπονητή, τον ίδιο τον αθλητή και από ότι αντέχει το σώμα του. Προσωπικά κάνω έξι ώρες την ημέρα”. Οσο για τα προσόντα που πρέπει να έχει ένα παιδί για να ασχοληθεί με το επί κοντώ;

“Τα βασικά προσόντα, που πρέπει να έχει ένα παιδί, είναι να είναι ριψοκίνδυνο, να μην φοβάται εύκολα. Το πιο σημαντικό να μην φοβάται τα ύψη και από εκεί και πέρα, άμα έχει την επαφή με το κοντάρι”.

Το μήνυμα που στέλνει στα νέα παιδιά, που ενδεχομένως θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη του στο επί κοντώ είναι: “Ο αθλητισμός είναι υγεία. Να κάνουν αυτό που αγαπάνε και να συνεχίσουν να είναι θετικοί, με θετική ενέργεια και όλα θα πάνε καλά”.

Και... σχεδιαστής ρούχων

Ο Εμμανουήλ Καραλής εκτός από πρωταθλητής στίβου, είναι και ένας ταλαντούχος σχεδιαστής ρούχων, έχοντας λανσάρει τη δική του εταιρεία το “Fly Manolo Fly”. Η μόδα είναι η δεύτερη μεγάλη του αγάπη, που προέκυψε την περίοδο της καραντίνας. “Εχω και το χόμπι μου που έχει γίνει και αυτό δουλειά. Την δική μου εταιρεία ρούχων τα “Fly Manolo Fly”, Τα φοράω και τώρα (γέλια), Να έχω κάτι πέραν από το άλμα επί κοντώ. Κάτι που αγαπάω επίσης, που είναι η μόδα. Σπουδάζω επίσης και μάρκετινγκ και επικοινωνία, οπότε είναι ένα επιπλέον συν να τεστάρω τις ικανότητές μου και εκεί. Είναι ένα βήμα πέρα από το στίβο που αγαπάω πολύ”, τονίζει αρχικά και προσθέτει: “Αυτό προέκυψε πριν από ένα χρόνο. Η καραντίνα ήταν η αιτία. Είχα πάρα πολύ καλή ανταπόκριση από τον κόσμο. Τους άρεσε πάρα πολύ και είμαι πολύ χαρούμενος, που από αυτό που μου αρέσει. το εκτιμά και το αγκαλιάζει όλος ο κόσμος”.
Επί κοντώ, ρούχα, σπουδές ή αλλιώς η ζωή του Εμμανουήλ Καραλή, ο οποίος όμως βρίσκει χρόνο να τα προλαβαίνει όλα.
“Και ρούχα και σχολή και σπουδές. Τα προλαβαίνω όλα. Δεν έχω ελεύθερο χρόνο, αλλά είναι κάτι που μου αρέσει και με γεμίζει”.