Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 16:29

Με επιτυχία η πανελλήνια διημερίδα αθλοπαιδιών στην Αρχαία Μεσσήνη

Γράφτηκε από τον

Με τη συμμετοχή 42 σχολικών μονάδων από όλη την Ελλάδα έγινε την Πέμπτη και την Παρασκευή, στο Στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης, η 6η πανελλήνια διημερίδα αθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ – Κλασικού Αθλητισμού.

Τους αγώνες διοργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και την υποστήριξη του Δήμου Μεσσήνης.
Να σημειωθεί ότι η φετινή διοργάνωση, ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, του ανθρώπου που ζωντάνεψε την Αρχαία Μεσσήνη και έχει παραδώσει ένα αξεπέραστο μνημείο στην ανθρωπότητα.
Και τις δύο ημέρες τηρήθηκε – με απόλυτο σεβασμό – ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του καθηγητή Πέτρου Θέμελη. Ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης ήταν – από την πρώτη χρονιά – μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής των αγώνων.
Στην διημερίδα συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες των Δ ́- Ε ́-ΣΤ ́ Δημοτικού, από 42 όπως προαναφέραμε, σχολικές μονάδες από όλη την Ελλάδα, αλλά και σχολείο του Αργυροκάστρου της Β. Ηπείρου της Αλβανίας.

Ο αρχαιολογικός χώρος πλημμύρισε από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Την έναρξη των αγώνων κήρυξε η Χρυσή Ολυμπιονίκης των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης του 1992, Βούλα Πατουλίδου, η οποία με το λόγο της ενέπνευσε τα παιδιά και συνάμα τα προέτρεψε να κυνηγούν τα όνειρά τους και να δουλεύουν μέχρι να τα πραγματοποιήσουν.
Η 6η πανελλήνια διημερίδα αθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ – Κλασικού Αθλητισμού στην Αρχαία Μεσσήνη ήταν μια διοργάνωση παιδαγωγικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και μέσω αυτής το αρχαίο στάδιο ξαναζωντανεύει, εμπνέει και διαπαιδαγωγεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Ευανάγνωστη και παιδευτική», η Αρχαία Μεσσήνη είναι για τους επισκέπτες μια πραγματική αποκάλυψη. Μια αρχαία πόλη που ζει μια δεύτερη ζωή στο παρόν.
Το πρόγραμμα των αγώνων περιελάμβανε τα εξής αγωνίσματα: Αγώνες Δρόμου, Ρίψη λίθου, Μήκος άνευ φοράς και Ακόντιο. Η διεξαγωγή των αγωνισμάτων έχει αρκετές αναφορές στην αρχαιότητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ύσπληγα, To μηχανισμό που χρησιμοποιούνταν στην Αρχαία Ελλάδα κατά τους Ολυμπιακούς και άλλους αθλητικούς αγώνες, για να αποφεύγεται η πρόωρη εκκίνηση των αθλητών. Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε με την έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ. ως εκπαιδευτικό αθλητικό πρόγραμμα για το σχολικό έτος 2023-2024. Στους φετινούς αγώνες παραβρέθηκε και ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φυσικής Αγωγής Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Νίκος Πεφάνης.