Τετάρτη, 12 Φεβρουάριος 2020 17:43

Αναβλήθηκε το Γκραν Πρι της Κίνας λόγω κοροναϊού!

Γράφτηκε από τον
Αναβλήθηκε το Γκραν Πρι της Κίνας λόγω κοροναϊού!

Τελικά ο κοροναϊός έπληξε και την F1, καθώς αναβλήθηκε το κινεζικό Γκραν Πρι του 2020, που ήταν προγραμματισμένο για τις 17-19 Απριλίου στην πίστα της Σανγκάης.

Μετά την αναβολή του αγώνα της Formula Ε, που είχε ήταν προγραμματισμένος να πραγματοποιηθεί στις 21 Μαρτίου στην πόλη Σάνια της επαρχίας Χάιναν στην Κίνα, η ανακοίνωση για την αναβολή του κινεζικού GP της Σανγκάης δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία.

Ο διοργανωτής Juss Sports Group, ζήτησε επισήμως την αναβολή μετά από συνεχείς συζητήσεις με την Ομοσπονδία Αθλητισμού Αυτοκινήτου και Μοτοσικλέτας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (CAMF) και τη Διοίκηση Αθλητισμού της Σανγκάης.

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την εξάπλωση του ιού, η Formula 1 μαζί με τη διοίκηση της FIA αποφάσισαν από κοινού να δεχτούν το αίτημα αναβολής προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια του προσωπικού, των ομάδων της F1 και των οπαδών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Σανγκάη, το μεγάλο λιμάνι της Κίνας που αποτελεί και κέντρο του αναβληθέντα αγώνα, απέχει από την πόλη Γουχάν, το επίκεντρο της εμφάνισης και εξάπλωσης το κοροναϊού, περισσότερα από 880 χιλιόμετρα. Ωστόσο, με τις αναβολές ή περικοπές των πτήσεων από και προς την Κίνα, τις απαγορεύσεις στις μετακινήσεις σε πολλές περιοχές και άλλους περιορισμούς που πιθανώς να τεθούν στο μέλλον, ο αγώνας κινδύνευε να τιναχτεί στον αέρα και από προβλήματα logistics.

Το παρασκήνιο της απόφασης

Κομβικό σημείο για την αντίστροφη μέτρηση της επικράτησης της απόφασης αναβολής του κινεζικού GP θεωρείται η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εντωμεταξύ ακυρώθηκαν πολλές αγωνιστικές εκδηλώσεις σε διάφορα αθλήματα, μεταξύ των οποίων και το Γκραν Πρι της Formula E που ήδη αναφέραμε.

Στην προσπάθειά τους να μην χαθεί ο κινεζικός αγώνας της F1, οι ιθύνοντες του σπορ εξέτασαν και το ενδεχόμενο της αλλαγής θέσης με τον αγώνα στο Σότσι στις 27 Σεπτεμβρίου. Έτσι θα είχε η Κίνα περισσότερο χρόνο, για να θέσει την εξάπλωση του ιού υπό έλεγχο και θα παρέμεναν 22 αγώνες στο εφετινό καλεντάρι της Formula 1.

Το συγκεκριμένο σενάριο απορρίφθηκε ωστόσο από τους Ρώσους, που δεν βρήκαν κανένα λόγο για να κάνουν μία τέτοια αλλαγή. Όπως τόνισε μάλιστα ένας εκπρόσωπος του Γκραν Πρι Ρωσίας, «η ημερομηνία για το Ρώσικο Γκραν Πρι του 2020 καθορίστηκε τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους και δεν θα αλλάξει».

Αναβολή, όχι κατάργηση

Η Formula 1 και η FIA θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με τους οργανωτές και τις τοπικές αρχές για την παρακολούθηση της κατάστασης καθώς κλιμακώνεται, με όλα τα μέρη να μελετούν τη βιωσιμότητα πιθανών εναλλακτικών ημερομηνιών για το κινεζικό Γκραν Πρι αργότερα μέσα στο έτος.

"Το Κινέζικο Grand Prix ήταν πάντα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ημερολογίου της F1 και οι οπαδοί πολλοί και παθιασμένοι", δήλωσε η Formula 1. "Όλοι προσβλέπουμε να πραγματοποιηθεί ο αγώνας στην Κίνα το συντομότερο δυνατόν και ευχόμαστε όλοι οι κάτοικοι να είναι καλά στην υγεία τους κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου".

Πηγή: gazzetta.gr