Τρίτη, 19 Μάιος 2020 13:47

Ίσως γίνουν τελικά με θεατές τα πρώτα Γκραν Πρι της Formula 1

Γράφτηκε από τον

Oι θετικές εξελίξεις από το μέτωπο του Covid-19 ανοίγουν μία χαραμάδα αισιοδοξίας για τη διοργάνωση των δύο πρώτων Γκραν Πρι στην Αυστρία με θεατές και όχι με άδειες εξέδρες, όπως έχει αποφασιστεί μέχρις στιγμής.

Θα δούμε τελικά μετά από καιρό και μία θετική ανατροπή; Για αρκετό διάστημα δεν ήταν καν σίγουρο ότι θα γίνουν εφέτος αγώνες για το πρωτάθλημα της Formula 1. Στη συνέχεια περάσαμε στα Γκραν Πρι – φαντάσματα κεκλεισμένων των θυρών και τώρα ξεκίνησε ξαφνικά μία συζήτηση από πότε θα δούμε αγώνες με θεατές στις εξέδρες.

Πάνω στο συγκεκριμένο ερώτημα πήρε θέση ο σύμβουλος της Red Bull, δόκτωρ Χέλμουτ Μάρκο με δηλώσεις του στον αυστριακό τηλεοπτικό σταθμό ORF. Όπως είναι γνωστό, το εφετινό πρωτάθλημα της Formula 1 θα ξεκινήσει –εκτός απροόπτου- στις 5 Ιουλίου στην πίστα Red Bull – Ring στο Σπίλμπεργκ της Αυστρίας. Σύμφωνα με τον Μάρκο, αυτή τη στιγμή υπάρχει «μεγάλη κινητικότητα» γύρω από τους περιορισμούς εξαιτίας του κορονοϊού, οπότε δεν θα μπορούσε να αποκλείσει ο ίδιος έναν αγώνα με θεατές και όχι με άδειες εξέδρες στην Αυστρία.
«Αυτές οι οδηγίες για αγώνες – φαντάσματα προέρχονται από την πρώτη φάση της κρίσης του κορονοϊού, όπου η πιθανότητα μετάδοσης ήταν πολύ μεγαλύτερη», ανέφερε ο σύμβουλος της Red Bull. Στην Αυστρία, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χαλαρώνουν το τελευταίο διάστημα τα μέτρα και οι περιορισμοί λόγω του Covid-19 και όπως τονίζει ο Χέλμουτ Μάρκο, «το άνοιγμα των συνόρων ήρθε σχετικά γρήγορα. Ας περιμένουμε, να δούμε τι άλλο μπορεί να γίνει».

Ανάλογη ήταν και η απάντησή του στο ερώτημα σχετικά με την πιθανότητα να γίνει ο πρώτος αγώνας της χρονιάς με θεατές, αφού αναρωτήθηκε «εφόσον συνεχιστεί η εξέλιξη τόσο θετικά, γιατί όχι;» Σε μία τέτοια περίπτωση θα χαιρόταν περισσότερο από όλους ο Μαξ Φερστάπεν, καθώς σύμφωνα με τον Μάρκο «αναμένονταν 30.000 Ολλανδοί. Αυτό είναι βέβαια από οικονομική άποψη ένας πολύς σημαντικός παράγοντας».

Αλλαγή σχεδίου

Για να γίνει ωστόσο το Γκραν Πρι με γεμάτες εξέδρες, θα πρέπει να υπερπηδηθούν προηγουμένως ορισμένα εμπόδια. Όπως τονίζει ο 77χρονος σύμβουλος, το αίτημα για τη διοργάνωση του αγώνα της Formula 1 έχει συνδυαστεί «προς το παρόν» με την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών. Πάνω σε αυτό το σκεπτικό έχει διαμορφωθεί εξάλλου και όλο το σχέδιο ασφαλείας, που υπέβαλλε η Red Bull την προηγούμενη εβδομάδα στο αρμόδιο υπουργείο υγείας της Αυστρίας.

Αν ζητήσει λοιπόν η Red Bull την παρουσία θεατών στις εξέδρες, θα πρέπει να υποβάλλει νέο σχέδιο με βάση τα καινούρια δεδομένα. Την τελική απόφαση θα την λάβουν ωστόσο οι πολιτικοί και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της πανδημίας του Covid-19 στην Αυστρία, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση είναι από μόνο του θετικό, ότι συζητάμε μία τέτοια προοπτική!

Πηγή: gazzetta.gr