Κυριακή, 08 Νοέμβριος 2015 12:40

Οι «άγιοι τόποι» και… οι αποστολές στη Ρωσία!

Γράφτηκε από τον

Όπως είχαμε αναφέρει από εδώ, μοναδική περίπτωση να καταφέρει η ΑΕΚ να «ρεφάρει» την ήττα από την Κράσνι Οκτιάμπρ στο ΟΑΚΑ την πρώτη αγωνιστική του Eurocup, μέχρι το επόμενο ραντεβού τους, ήταν μία νίκη απέναντι σε ισχυρότερο αντίπαλο. Και οι παίκτες του Ντράγκαν Σάκοτα κατέθεσαν στην πορεία… σώμα και ψυχή, κερδίζοντας όχι μόνο ένα, αλλά δύο τέτοια παιχνίδια.



Αρχικά, «διέλυσαν» την Νίζνι, ομάδα που πέρυσι είχε φτάσει μέχρι τις κορυφαίες 16 ομάδες της Ευρωλίγκα και είχε κερδίσει τις εντυπώσεις. Μπορεί φέτος να μην έχει την ίδια δυναμική, αλλά έχει το δικό της χαρακτήρα ως ομάδα, με έναν εξαίρετο κόουτς για το επίπεδο αυτό, όπως ο Άιναρς Μπαγκάτσκις. Η Ένωση, όμως, την «καθάρισε σαν αβγό» και μπροστά της είχε μία μεγάλη πρόκληση. Να δώσει, δηλαδή, χαρά στον κόσμο της στην επέτειο 300 αγώνων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κόντρα στην Χάποελ Ιερουσαλήμ, ώστε να αποκτηθεί και νόημα για την πρώτη υπέρβαση. Στο πρώτο ημίχρονο, οι Ισραηλινοί τιμωρούσαν οποιοδήποτε λάθος της αντιπάλου τους, χτυπούσαν κάθε κατάσταση υπέρ τους επιθετικά και αμυντικά, τα πελώρια χέρια του Ντ’ Ορ Φίσερ δεν άφηναν τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη να «ξεδιπλώσει» το σπουδαίο επιθετικό ταλέντο του. Όλα αυτά, λογικά συνέθεσαν την εικόνα του +17 για τους φιλοξενούμενους.

Έλα όμως που, όταν έχεις να κάνεις με μία «Βασίλισσα», πρέπει να είσαι πάντα έτοιμος για την αντεπίθεσή της. Και η ομάδα των Ιεροσολύμων δεν είχε προετοιμαστεί για τον απίστευτο «βομβαρδισμό» έξω από τη γραμμή των 6.75 μέτρων, με την Ένωση να επιστρέφει και τον Ουόρεν να «σφραγίζει» από τη γραμμή των βολών ένα πολύτιμο αποτέλεσμα.

Τώρα η ΑΕΚ, βρίσκεται σε ένα ρεκόρ 2-2 μαζί με άλλες δύο ομάδες, με τη Γαλατάσαραϊ να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα, σύνολο Ευρωλίγκας γαρ. Από κάτω της, όμως, είναι ακριβώς η μία ομάδα που γνωρίζαμε εξαρχής ότι μπορούσε να κοντράρει (Κράσνι) και η Χάποελ, αμφότερες με ρεκόρ 1-3. Αυτή η ήττα της πρεμιέρας, λοιπόν, ακόμη πρέπει να «κάθεται στο λαιμό» του Σάκοτα.

Τι γίνεται από εδώ και πέρα, όμως; Η ΑΕΚ έχει να κάνει ουκ ολίγα δύσκολα ταξίδια. Αρχικά, πάει στην τουριστική Κλαιπέντα για να αντιμετωπίσει την Νεπτούνας. Αποστολή πολύ δύσκολη, όπως είχε αποδειχθεί πέρυσι με τον Ολυμπιακό να παίρνει μετά κόπων και βασάνων, και με έναν Σπανούλη σε βραδιά «οργίων», το «διπλό» στην παράταση. Ακολουθεί αμέσως μετά, η πιο σπουδαία πρόκληση. Αυτή του ταξιδιού στο Βόλγκογκραντ. Εκεί, η ΑΕΚ θα έχει μία δεύτερη ευκαιρία να πάρει σαφές προβάδισμα απέναντι στην Κράσνι και πλέον να κοιτάζει μπροστά. Είναι το ματς της χρονιάς για την ίδια, μέχρι το επόμενο που έρχεται… ακόμη νοτιότερα.

Κι αυτό, γιατί η Γαλατά είναι «καβάλα στο άλογο» και τη δεδομένη στιγμή δύσκολα μπορεί να βρει αντίσταση από οποιαδήποτε ομάδα του ομίλου, με την αθηναϊκή ομάδα να την υποδέχεται μετά την αποστολή στη Ρωσία. Εκεί, όπου θα πρέπει να ξαναπάει για να βρει την Νίζνι. Και στο πρώτο της ραντεβού, δεν έδειχνε να φοβάται. Και πολύ ορθώς έπραξε, καθώς είπαμε ότι ναι μεν είναι ένα αξιόμαχο σύνολο αυτό του Μπαγκάτσκις, αλλά δεν έχει την ίδια δυναμική. Κι έρχεται αμέσως μετά ένα ακόμη σπουδαίο ταξίδι, πολύ νοτιότερα. Στην Ιερουσαλήμ, θα ψάξει άλλη μία υπέρβαση απέναντι στην Χάποελ, καθώς στην πρώτη τους συνάντηση όντως πέτυχε «άθλο», επιστρέφοντας από τη «δαντική κόλαση» του -17 για να γράψει ένα σπουδαίο επετειακό θρίαμβο.

Με λίγα λόγια, η ΑΕΚ έχει μπροστά της από τα επόμενα έξι ματς, τέσσερα πολύ κουραστικά ταξίδια. Το καλό νέο για την ίδια είναι, ότι τα πρώτα δύο (και ειδικά αυτό στο Βόλγκογκραντ) θα τα έχει ήδη περάσει, πριν τις πρώτες δύσκολες δοκιμασίες στο ελληνικό πρωτάθλημα, όπου το μεγάλο τεστ για το αήττητό της, θα τεθεί μάλλον στο ΟΑΚΑ με τον Άρη μεταξύ 28-30 Νοεμβρίου. Το αρνητικό νέο είναι ότι αμέσως μετά τους Θεσσαλονικείς, θα έχει να πάει στο ΣΕΦ για να δοκιμάσει τις δυνάμεις της κόντρα στον Ολυμπιακό, ενώ ενδιάμεσα θα έχει να πάει στο Νόβγκοροντ και αμέσως μετά το Φάληρο θα ταξιδέψει στην Ιερουσαλήμ.

Τέσσερα απανωτά παιχνίδια-«φωτιά» που θα πρέπει να διαχειριστεί ο κόουτς Σάκοτα, και ειδικά στο θέμα του Λουκά Μαυροκεφαλίδη που είναι η «αιχμή του δόρατος» στο πλάνο του. Και το θέμα του, είναι πως για να θεωρεί εφικτή την πρόκριση, είναι ότι πρέπει να πάρει τουλάχιστον δύο «διπλά», αφού η ήττα της πρεμιέρας «πονάει» ακόμη. Για να «γιάνει η πληγή», λοιπόν, πρέπει να φύγει νικητής σε παραπάνω από μία επισκέψεις. Και αυτό είναι το μεγάλο «στοίχημα» της ΑΕΚ, για να αποδείξει ότι… όντως επέστρεψε και στην Ευρώπη!

Ραφαήλ Αλαγάς