Πέμπτη, 17 Δεκέμβριος 2015 22:18

"Διπλό" στο Κάουνας ο Παναθηναϊκός, αποφεύχθηκε ο "εμφύλιος" με Ολυμπιακό

Γράφτηκε από τον

Έπαιξε με τη φωτιά, είχε τραγική αντίδραση στην τελευταία άμυνα του αγώνα, αλλά στο τέλος νίκησε! Ο Παναθηναϊκός πέρασε δια πυρός και σιδήρου από τη Zalgirio Arena (75-72) και απέφυγε τον Ολυμπιακό στο Top 16 της Euroleague.

Η δεύτερη σερί εκτός έδρας νίκη του Παναθηναϊκού στην Euroleague είχε -πάλι- μπόλικο... θρίλερ. Οι "πράσινοι" επικράτησαν εκτός έδρας της Ζάλγκιρις (75-72) για να τερματίσουν στην τρίτη θέση του γ' ομίλου, αλλά η συμπεριφορά τους στην τελευταία άμυνα που κλήθηκαν να παίξουν δεν συνάδει με τη γενικότερη προσπάθεια που κατέβαλαν σε ολόκληρη την αναμέτρηση.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ήταν αυτός που με 1/2 βολές έδωσε το +3 στην ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς, πριν ο Μπροκ Μότουμ έχει στα χέρια του την ευκαιρία να στείλει το παιχνίδι στο έξτρα πεντάλεπτο. Ο Αυστραλός φόργουορντ βρέθηκε επιδεικτικά αμαρκάριστος στη γωνία, αλλά το σουτ του βρήκε το σίδερο και μαζί έφερε τη λιθουανική ομάδα στον όμιλο του Ολυμπιακού στο Top 16.

Πέραν όλων των άλλων, στη Zalgirio Arena είδαμε την κορυφαία φετινή εμφάνιση του Σάσα Πάβλοβιτς (12π., 10ριμπ.), αλλά και το πρόβλημα των βολών να επαναλαμβάνεται αφού το "τριφύλλι" ολοκλήρωσε το παιχνίδι με μόλις 60% από τη γραμμή των προσωπικών. Το μείζον βέβαια είναι πως η νίκη του Παναθηναϊκού απέτρεψε τον "ελληνικό εμφύλιο" στο Top 16, αδού δεν θα υπάρξει συναπάντημα με τον "αιώνιο" αντίπαλο.

Ο αγώνας

Ο χαμηλός ρυθμός που είχε το παιχνίδι στα πρώτα του λεπτά δεν έδειξε να αποτελεί πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος είχε τους τρόπους για να περιορίσει τα ατού της Ζάλγκιρις. Από τη στιγμή άλλωστε που οι "πράσινοι" εξασφάλιζαν με σχετική άνεση το αμυντικό ριμπάουντ, δεν είχαν πρόβλημα να αποκτήσουν το προβάδισμα (2-6 στο 3'), παρά το γεγονός πως ο Όγκνιεν Κούζμιτς δεν έβαζε... γκολ με τίποτα στην άλλη πλευρά του παρκέ.

Σταδιακά -και με τον Σάσα Πάβλοβιτς σε ρόλο πρωταγωνιστή- η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς απέκτησε προβάδισμα εφτά πόντων (6-13 στο 6'), κάτι που όμως δεν κράτησε για πολύ αφού οι γηπεδούχοι αντέδρασαν και με τον Όλιβιε Χάνλαν να σκοράρει κατά ριπάς μείωσαν στους δύο (16-18) με λιγότερο από ένα λεπτό να μένει στο χρονόμετρο για το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου. Παρά την πίεση που ασκούσαν οι παίκτες του Γκιντάρας Κράπικας στην άμυνά τους και τα κάκιστα ποσοστά στα εντός παιδιάς σουτ, ο Παναθηναϊκός διατήρησε μια μικρή διαφορά ασφαλείας (18-23 στο 12'), πριν έρθει η αντεπίθεση.

Οι γηπεδούχοι δεν άφησαν πολλά περιθώρια αντίδρασης στο "τριφύλλι", το οποίο έκτοτε χρειάστηκε τρία λεπτά μέχρι να πετύχει πόντο. Την ίδια ώρα η Ζάλγκιρις συνέχισε να παίρνει πόντους από τον Όλιβιε Χάνλαν (είχε 11π. μέχρι την ανάπαυλα), για να προηγηθεί για πρώτη φορά στο σκορ (26-23 στο 15'). Με το τάιμ άουτ του Σάσα Τζόρτζεβιτς να διορθώνει κάπως την κατάσταση, ο Τζέιμς Γκιστ ήταν αυτός που μετουσίωσε σε πόντους το μίνι ξέσπασμα του Παναθηναϊκού (28-30 στο 17'), κάτι που όμως αποδείχθηκε παροδικό.

Ο λόγος; Τα νέα λάθη από πλευράς "τριφυλλιού" σε συνδυασμό με τις λίγες επιθετικές λύσεις που υπήρχαν δεν επέτρεψαν κάτι καλύτερο από αυτό. Αντ' αυτού, οι γηπεδούχοι πήραν σκορ από τους Εντγκάρας Ουλανόβας και Παούλιους Γιανκούνας, για να πάνε στα αποδυτήρια όντας μπροστά στο σκορ (36-34). Παρεμπιπτόντως, οι "πράσινοι" είχαν μόλις 9/21 δίποντα και 2/7 τρίποντα στο πρώτο μισό, στατιστική που αποτύπωνε σε μεγάλο βαθμό την επιθετική αδυναμία που παρουσίαζαν στο παρκέ -μαζί με τις μόλις 7 ασίστ που είχαν μοιράσει.

Για -ίσως- πρώτη φορά φέτος, ο Όγκνιεν Κούζμις αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην επίθεση της ομάδας του στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, αφού ο 25χρονος σέντερ ήταν ο μοναδικός παίκτης του Παναθηναϊκού που σκόραρε με συνέπεια. Είτε εκμεταλλευόμενος τις ασίστ του Νικ Καλάθη, είτε μετά από επιθετικά ριμπάουντ. Παρόλ' αυτά, το "τριφύλλι" δεν είχε την αμυντική συνέπεια που θα του επέτρεπε να προηγηθεί στο σκορ (51-45 στο 27').

Κι ακόμη κι όταν είχε τον τελευταίο λόγο στο τρίτο δεκάλεπτο, για να μειώσει το σκορ περισσότερο (55-52 στο 29'51''), ο Δημήτρης Διαμαντίδης έκανε ένα λάθος που "πλήγωσε" σημαντικά τον Παναθηναϊκό. Πως; Με το τρίποντο που πέτυχε ο Μάντας Καλνιέτις (σ.σ.: αυτός έκλεψε την πάσα) στην εκπνοή της περιόδου αρκετά πίσω από το κέντρο, για να "σηκώσει στο πόδι" τη Zalgirio Arena (58-52 στο 30').

Όπως φάνηκε το τυχερό καλάθι του διεθνούς πλεϊμέικερ έδωσε... φτερά στα πόδια των παικτών του Γκιντάρας Κράπικας, οι οποίοι έλεγξαν τον ρυθμό στα πρώτα λεπτά της τέταρτης περιόδου (60-55 στο 32'). Πριν τουλάχιστον πάρει τάιμ άουτ ο Σάσα Τζόρτζεβιτς και σημάνει την αντεπίθεση, η οποία εκδηλώθηκε με περιφερειακά σουτ. Οι Αντώνης Φώτσης, Σάσα Πάβλοβιτς και Τζέιμς Φελντέιν ευστόχησαν πίσω από τη γραμμή των 6μ75 για το +3 (69-72) των "πρασίνων" με 3'05'' να μένουν στο παιχνίδι.

Κι έκτοτε άρχισε η πραγματική μάχη στο παρκέ με τους παίκτες των δύο ομάδων να επιδίδονται σε σωρεία λαθών και λανθασμένων αποφάσεων, για να σκοράρουν με το... σταγονόμετρο. Μία βολή από τον Όλιβιε Χάνλαν και άλλη μία από τον Ίαν Βουγιούκα έφεραν το παιχνίδι στον πόντο (71-72) με 1'11'' για το τέλος, πριν ακολουθήσουν οι δύο εύστοχες βολές του Τζέιμς Φελντέιν, που έδωσαν διαφορά ασφαλείας στα 14'' (71-74).

Ο Γκιντάρας Κράπικας κάλεσε τάιμ άουτ για να μεταφέρει την μπάλα στην άλλη πλευρά του παρκέ, με τον Λούκας Λεκαβίτσιους να κερδίζει το φάουλ στα 10''. Ο γκαρντ της Ζάλγκιρις έβαλε την πρώτη, έχασε τη δεύτερη και μετά από μια μικρή περιπέτεια, το "τριφύλλι" πήρε την κατοχή στα 7''. Το φάουλ στον Δημήτρη Διαμαντίδη έγινε σχεδόν άμεσα, αλλά ο αρχηγός του Παναθηναϊκού είχε 1/2 βολές (72-75) στα 5'', με τον προπονητή των γηπεδούχων να καλεί νέο τάιμ άουτ.

Η κάκιστη αντίδραση των παικτών του Παναθηναϊκού έφερε τον Μπροκ Μότουμ εντελώς αμαρκάριστο στη γωνία, με τον Αυστραλό φόργουορντ όμως να μην βρίσκει τον στόχο και τον Δημήτρη Διαμαντίδη να μαζεύει το αμυντικό ριμπάουντ, "γράφοντας" τον επίλογο της αναμέτρησης (72-75).

Έτσι, το "τριφύλλι" πήρε το δεύτερο σερί διπλό του στην Euroleague για να τερματίσει στην τρίτη θέση και να αποφευχθεί εν τέλει ο φουλ ελληνικός όμιλος στο Top 16, αφού ο Παναθηναϊκός δεν θα συναντήσει τον Ολυμπιακό. Αντίθετα, θα βρει στον δρόμο του τη Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Τα δεκάλεπτα: 16-21, 36-34, 58-52, 72-75.

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ (Κράπικας): Βένε, Λεκαβίτσιους 9 (2), Πότσιους 8, Καλνιέτις 5 (1), Μότουμ 2, Γιανκούνας 13 (1 τρίπ., 11 ριμπ.), Βουγιούκας 9, Γιαφτόκας 2, Χάνλαν 19 (1), Ουλανόβας 5 (1).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 12 (1 τρίπ., 10 ριμπ.), Γιάνκοβιτς 3, Φώτσης 6 (2), Ραντούλιτσα 6, Παππάς 1, Φελντέιν 14 (2), Διαμαντίδης 6, Γκιστ 5, Καλάθης 14, Κούζμιτς 8.

Πηγή: sport24.gr