Πέμπτη, 14 Ιανουάριος 2016 23:28

Εφιάλτης στο ΟΑΚΑ, με πρωταγωνιστή τον Ερυθρό Αστέρα, 74-63 τον ΠΑΟ

Γράφτηκε από τον

Ο Ερυθρός Αστέρας δεν είναι... Μάλαγα, με τη σερβική ομάδα να φεύγει νικήτρια από το ΟΑΚΑ (74-63 τον Παναθηναϊκό). Κάκιστη εικόνα από το "τριφύλλι", που επιβεβαίωσε την προβληματική εικόνα των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Πριν από μία εβδομάδα η Ουνικάχα Μάλαγα δεν κατάφερε να αντέξει την πίεση, ο Τζέιμς Φελντέιν ευστόχησε στο μοναδικό του τρίποντο (μετά από 0/4) και ο Παναθηναϊκός γλίτωσε την ήττα. Απόψε, η ιστορία δεν είχε ούτε απώλεια ψυχραιμίας από τον Ερυθρό Αστέρα, ούτε κάποιον πρωταγωνιστή από το πουθενά. Γι αυτό δεν ήταν δυνατό να αποφευχθεί η πρώτη εντός έδρας ήττα στο Top 16!

Η ομάδα του Ντέγιαν Ράντονιτς αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από έτοιμη, άλωσε το ΟΑΚΑ (63-74) και κάνοντας "σεφτέ" στη β' φάση της Euroleague, "έπιασε" τον Παναθηναϊκό στη βαθμολογία. Έναν Παναθηναϊκό που συνεχίζει να προβληματίζει με την εικόνα και την απόδοσή του, μια εβδομάδα πριν την εκτός έδρας δοκιμασία απέναντι στη Λοκομοτίβ Κουμπάν.

Ενδεικτικό της επιθετικής δυστοκίας του "τριφυλλιού" είναι το γεγονός πως τελείωσε την αναμέτρηση έχοντας μόλις 48% στα δίποντα και 12% στα τρίποντα.

Ο αγώνας

Το παιχνίδι στο πρώτο μισό ήταν σα να έβλεπες σε επανάληψη αυτό της περασμένης εβδομάδας με την Ουνικάχα Μάλαγα. Η έλλειψη ενέργειας, η επιθετική δυστοκία και τα κάκιστα ποσοστά στα σουτ εντός παιδιάς αποτέλεσαν το τρίπτυχο της... αποτυχίας του Παναθηναϊκού στο πρώτο μισό, που τον βρήκε πίσω στο σκορ με -4 (34-38). Αν μάλιστα ο Τζέιμς Γκιστ δεν εκμεταλλευόταν την εξαιρετική έμπνευση του Τζέιμς Φελντέιν, θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Εν πάσει περιπτώσει, οι "πράσινοι" ξεκίνησαν δείχνοντας διάθεση, η οποία όμως δεν... κράτησε ιδιαίτερα. Το χαμηλό τέμπο του αγώνα σε συνδυασμό με τα πολλά άστοχα περιφερειακά σουτ ευνόησε τον Ερυθρό Αστέρα, ο οποίος πήρε από νωρίς το πάνω χέρι στο σκορ (12-16 στο 9'). Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς έκανε συνεχώς αλλαγές στην πεντάδα του, αλλά ουδείς έδειχνε ικανός να κάνει το κάτι παραπάνω.

Γι αυτό άλλωστε οι παίκτες του Ντέγιαν Ράντονιτς συνέχισαν να ελέγχουν τον ρυθμό. Το προβάδισμα παρέμεινε για αρκετή ώρα στα χέρια τους (21-24 στο 15'), με τα ποσοστά του "τριφυλλιού" να μην συνάδουν με την ποιότητά του. Για να καταλάβετε για τι πράγμα μιλάμε, θα σας πούμε πως οι γηπεδούχοι είχαν 6/15 δίποντα και 2/10 τρίποντα μέχρις αυτό το σημείο, όντας φυσιολογικά πίσω στο σκορ.

Ένα μικρό "ξέσπασμα" τούς έφερε μπροστά (28-26 στο 17'), αλλά μέχρις εκεί. Τίποτα δεν άλλαξε επί της ουσίας μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, το οποίο βρήκε τον Ερυθρό Αστέρα στο +4 (34-38). Ένα προβάδισμα που πάντως φαινόταν... λίγο για τους "ερυθρόλευκους", αν σκεφτεί πως λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος του πρώτου μισού είχαν ξεφύγει με εφτά πόντους (30-37). Κάτι η αστοχία τους από τη γραμμή των βολών, κάτι η εξαιρετική έμπνευση του Τζέιμς Φελντέιν -που έβγαλε φάτσα με τον καλάθι τον Τζέιμς Γκιστ- όμως, αρκούσαν για να... περιοριστεί κάπως το μειονέκτημα. Παρεμπιπτόντως, οι "πράσινοι" ολοκλήρωσαν το πρώτο ημίχρονο έχοντας μόλις 43% στα δίποντα και 17% στα τρίποντα.

Η αγωνιστική καθίζηση του Παναθηναϊκού έγινε πιο έντονη στο τρίτο δεκάλεπτο, οπότε κι η διαφορά άνοιξε υπέρ της ομάδας του Ντέγιαν Ράντονιτς. Οι "ερυθρόλευκοι" συνέχισαν στο ίδιο αμυντικό μοτίβο, περιορίζοντας σημαντικά τα ατού του "τριφυλλιού", την ώρα που τα περιφερειακά σουτ συνέχισαν να βρίσκουν το σίδερο (2/15). Η διαφορά έφτασε σε διψήφια επίπεδα (36-46 στο 24'15''), με τον Στέφαν Γιόβιτς να έχει, εν τω μεταξύ, δύο τρίποντα.

Το σερβικό προβάδισμα περιορίστηκε, εν μέρει, στα λεπτά που ακολούθησαν (48-56 στο 30'), αλλά όχι μέσα από οργανωμένες προσπάθειες. Ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα με τον Τζέιμς Φελντέιν σκόραραν μέσα από ατομικές ενέργειες, που αποτελούσαν "βούτυρο στο ψωμί" της άμυνας του Ντέγιαν Ράντονιτς. Ο Παναθηναϊκός ήταν στατικός, δεν είχε ενέργεια, φαντασία και κάπως έτσι δεν άργησε να έρθει το +11 (48-59 στο 31'), που ανάγκασε τον προπονητή των "πρασίνων" να καλέσει τάιμ άουτ.

Η διαφορά μεγάλωσε ακόμη περισσότερο μάλιστα στο 37ο λεπτό (53-66), κι ενώ είχαν προηγηθεί δύο άστοχες βολές του Δημήτρη Διαμαντίδη. Από την άλλη, η σερβική ομάδα ευστοχούσε όποτε χρειαζόταν είτε από μακριά (με τον Μπράνκο Λάζιτς), είτε από τη γραμμή των βολών (με τον Τάρενς Κίνσεϊ). Παρά τις προσπάθειες του Τζέιμς Γκιστ και των συμπαικτών του στο τελευταίο τρίλεπτο, τίποτα δεν άλλαξε.

Όλα πήγαιναν στραβά για τους "πράσινους", οι οποίοι δεν κατάφεραν να αποφύγουν την πρώτη εντός έδρας ήττα για το Top 16 (63-74), την ώρα που ο Ερυθρός Αστέρας πανηγύρισε την πρώτη του νίκη στη β' φάση της Euroleague.

Τα δεκάλεπτα: 14-16, 34-38, 48-54,  63-74.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς, Γιάνκοβιτς 3, Φώτσης, Ραντούλιτσα 12, Φελντέιν 12, Διαμαντίδης 5, Γκιστ 15, Καλάθης 7, Παπαγιάννης 4, Κούζμιτς 5.

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (Ράντονιτς): Κίνσεϊ 9, Ντάνγκουμπιτς 6, Λάζιτς 11, Σίμανιτς, Μίσιτς 5, Σιμόνοβιτς 5, Γκούντουριτς 2, Γιόβιτς 9, Μίλερ 4, Τσίρμπες 12, Στίματς 11.

Πηγή: sport24.gr