Παρασκευή, 23 Σεπτέμβριος 2016 14:53

Οι πρώτες ενδείξεις

Γράφτηκε από τον

Η Καλαμάτα, μετά από αρκετά προβλήματα που αντιμετώπισε στη διάρκεια της προετοιμασίας, ταξίδεψε στην Αθήνα για τα πρώτα δύο φιλικά της παιχνίδια.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, με φιλικά απέναντι σε Πόλις Καλλιθέας και Ίκαρο Νέας Σμύρνης, ήταν η ευκαιρία για τους παίκτες να βρεθούν επιτέλους σε αγωνιστικό ρυθμό και για τον Θοδωρή Γιαννακόπουλο να εξάγει μερικά πρώτα συμπεράσματα, να κατανοήσει το σημείο, όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ομάδα του, μπαίνοντας αργά στην πρόωρη «μάχη» του παρκέ.

Οι δύο ήττες με 63-55 από τον Πόλις και 72-54 από τον Ίκαρο, δε λένε απολύτως τίποτα. Προετοιμασία είναι και η νίκη μερικές φορές δεν είναι καν το πρώτο ζητούμενο. Όχι πως δεν μπήκε στο παρκέ η ομάδα για να κερδίσει. Κάθε άλλο. Όλοι οι παίκτες, προσπάθησαν να δείξουν πως αξίζει να τους δοθεί ρόλος στη διάρκεια της σεζόν και να αποτελέσουν σημαντικά στελέχη αυτού του συνόλου. Έχουμε, επομένως, το πρώτο ζητούμενο και αυτό δεν είναι άλλο από τη δεδομένη διάθεση και τη μαχητικότητά τους, οποιαδήποτε κι αν είναι τα δεδομένα του αγώνα, πειθήνιοι στα λόγια του προπονητή τους. Σε κρίσιμα παιχνίδια της Γ’ Εθνικής, και δη τα πρώτα τρία της Τέντας με Κεραυνό, Αχαγιά και Ίκαρο Καλλιθέας, η νοοτροπία αυτή είναι απαραίτητη.

Το αγωνιστικό πλάνο, εμπεριέχει αρκετές ενδιαφέρουσες ιδέες του κόουτς Γιαννακόπουλου, από συνεργασίες κοντών με ψηλούς μέχρι συνεργασίες ψηλών με ψηλούς και υπάρχει αρκετή ποικιλία. Για τη δεύτερη περίπτωση, η παρουσία του άτυχου Γιώργου Γιαννουκάκη, θα ήταν ένα στοιχείο-«κλειδί» στους αγώνες της ομάδας, αλλά πρέπει να προχωρήσει, περιμένοντας την αποθεραπεία του. Αμυντικά, με εξαίρεση μερικές ανακολουθίες στην περιφέρεια, υπάρχει πάλι μία σωστή βάση, η οποία βέβαια στηρίζεται σε συγκεκριμένους «πυλώνες». Η απουσία των Μπάκα και Λουρμπέα την ίδια στιγμή, επί παραδείγματι, στον αγώνα με τον Ίκαρο Νέας Σμύρνης, με τον πρώτο να μην χρησιμοποιείται προληπτικά στο δεύτερο ημίχρονο, έπαιξε σε συνδυασμό τις στιγμές που έλειπε ο Μαγιντόμπε για να πάρει «ανάσες», σημαντικό ρόλο στο να δημιουργηθεί διψήφια διαφορά για το συγκρότημα του Αλέξη Παπαδάτου, ενώ στο ημίχρονο υπήρχε ουσιαστικά ισορροπία (38-35).

Σε γενικές γραμμές, όμως, για 60 λεπτά (εξαιρείται το δεύτερο ημίχρονο στο Κλειστό της Αρτάκης), η εικόνα της «Μαύρης Θύελλας» κρίνεται θετική. Έπαιξε το πρώτο της φιλικό, άλλωστε, στις 17/9 και οι αντίπαλοί της είχαν ήδη παιχνίδια στα πόδια τους. Το μειονέκτημα αυτό, μπορεί να υπάρχει και στη συνέχεια της προετοιμασίας και πρέπει να ξεπεραστεί σύντομα, αν υπολογίσουμε ότι το πρόγραμμα των πρώτων πέντε αγωνιστικών, δίνει την ευκαιρία να μπουν βάσεις παραμονής. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να μην φαίνεται σπουδαίο αυτή τη στιγμή, αλλά στο ξεκίνημα των επίσημων υποχρεώσεων μίας ομάδας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Το καλό νέο, είναι ότι στην ομάδα υπήρχε ούτως ή άλλως, ο προσανατολισμός της πλήρους ετοιμότητας στους πρώτους πέντε αγώνες της. Απομένει βέβαια, να ξεπεραστούν τα «εμπόδια» που αναφέραμε, γιατί Γιαννουκάκης και πλημμύρες έφεραν ένα «βήμα» πίσω την προετοιμασία.

Αυτή, όμως, προχωρά. Οι δυσκολίες εμφανίζονται σε κάθε σύλλογο, υπό διαφορετικές μορφές και ο τελευταίος πρέπει να αποδείξει, αν έχει τα «αντανακλαστικά» για να βγαίνει ακόμη πιο δυνατός στο παρκέ. Στις πρώτες ενδείξεις της, η Καλαμάτα φάνηκε να τα έχει. Για του λόγου το αληθές, θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τις 9/10, στην πρεμιέρα με τον Κεραυνό.

Ραφαήλ Αλαγάς