Τρίτη, 27 Σεπτέμβριος 2016 13:55

A' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ: Στις 17 Οκτωβρίου η κλήρωση, στις 12 Νοεμβρίου το τζάμπολ

Γράφτηκε από τον

Την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στις 7 το βράδυ θα γίνει στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Σκάλας Λακωνίας η κλήρωση του πρωταθλήματος της Α' τοπικής κατηγορίας της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ για την αγωνιστική περίοδο 2016-2017.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, στο πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας Ανδρών, δικαιούνται να λάβουν μέρος τα πιο κάτω δώδεκα σωματεία: Α.Ε. Σπάρτης, Θουρία, Καλαμάτας '80, Ακάδημος, Απόλλωνας Τρίπολης, Γ.Σ. Μεσσήνης, Πελασγός, Ν.Ο. Πύλου, Ατλας, Ευκλής, Σπαρτιατικός, Σύλλογος Δρομέων Τρίπολης.

Οι δηλώσεις συμμετοχής των σωματείων, πρέπει να υποβληθούν στην ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ. (Μαιζώνος 57, Καλαμάτα) το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου. Η έναρξη του Πρωταθλήματος ορίστηκε το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016.

Τι λέει η προκήρυξη

Τα σημαντικότερα σημεία της προκήρυξης αναφέρουν: 

Το Πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας ανδρών θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις.

Στην α' φάση τα σωματεία θα συναντηθούν μεταξύ τους δύο φορές (ένας με όλους σε δύο γύρους), σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτισθεί.

Οι τέσσερις πρώτες ομάδες σύμφωνα με την κατάταξη της α' φάσης, θα συναντηθούν μεταξύ τους σε αγώνες πλέι οφ με το σύστημα 1-4 και 2-3.

Ο νικητής στους ημιτελικούς των πλέι οφ θα αναδεικνύεται στις τρεις νίκες. 

Στη β' φάση του πρωταθλήματος μεταφέρονται τα αποτελέσματα των αγώνων της Α' φάσης. 

Οι νικήτριες ομάδες των ημιτελικών θα παίξουν στον τελικό του Πρωταθλήματος, ξανά στις τρεις νίκες.

Οι ηττημένες των ημιτελικών θα παίξουν για τις θέσεις 3-4 σε μονό αγώνα, στην έδρα της ομάδας που προηγείτο στην τελική βαθμολογία της Α΄ φάσης.

Η βαθμολογία των ομάδων στις θέσεις 1-4 της Α΄ φάσης θα καθορίζει και την έδρα του 1ου αγώνα των πλέι οφ. Οι αγώνες θα διεξάγονται εναλλάξ στις έδρες των ομάδων.

Σε περίπτωση που η πρώτη ομάδα της τελικής βαθμολογίας της Α΄ Φάσης, έχει διαφορά πέντε βαθμών από τη δεύτερη ομάδα, δεν θα διεξαχθούν οι αγώνες των play-offs. Πρωταθλήτρια ομάδα ανακηρύσσεται αυτή που κατέλαβε την πρώτη θέση στη τελική βαθμολογία της Α΄ φάσης του Πρωταθλήματος.

Την αγωνιστική περίοδο 2016-2017, τα Σωματεία που θα πάρουν μέρος στο Πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας Ανδρών, έχουν δικαίωμα να δηλώνουν μέχρι οχτώ αθλητές στο φύλλο αγώνα γεννηθέντες το 1985 και μεγαλύτερους).

Τα σωματεία ανεξάρτητα από τον αριθμό των αθλητών που θα δηλώνουν στο φύλλο αγώνα, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν δύο  αθλητές κάτω των είκοσι δύο ετών, δηλαδή γεννηθέντες το έτος 1994 και νεότεροι και δύο αθλητές κάτω των είκοσι  ετών, δηλαδή γεννηθέντες το έτος 1996 και νεότεροι ή μέχρι τέσσερις αθλητές κάτω των είκοσι ετών, εκ των οποίων ο ένας  αθλητής θα αγωνίζεται υποχρεωτικά και στα τέσσερα δεκάλεπτα του αγώνα.

Η παρουσία των αθλητών μέχρι 20 και 22 ετών είναι υποχρεωτική πριν την έναρξη των αγώνων. Η μη παρουσία τους συνιστά παράβαση. 

Για την εφαρμογή των ανωτέρω, αρμόδιοι είναι οι Διαιτητές και ο Κομισάριος του αγώνα. Σε περίπτωση μη τήρησής τους, ο αγώνας δεν θα διεξάγεται και το υπαίτιο Σωματείο θα μηδενίζεται.

Σε περίπτωση που δεν εφαρμόζονται τα ανωτέρω, η Επιτροπή Πρωταθλήματος, θα πραγματοποιεί ενδελεχή έλεγχο στα Φύλλα Αγώνων και θα μηδενίζεται αυτοδίκαια η υπαίτια ομάδα έστω και αν η αντίπαλη δεν έχει υποβάλλει ένσταση.

Οι Προπονητές των ομάδων, για να μπορούν να καθοδηγούν την ομάδα τους κατά τη διάρκεια του αγώνα, πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις του κανονισμού Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση 1167/18-03-2005.

Ανοδος και υποβιβασμός

Η πρώτη ομάδα της τελικής κατάταξης της Α΄ Κατηγορίας Ανδρών ανέρχεται στην Γ΄ Εθνική Κατηγορία.

Στην Α΄ Κατηγορία ανδρών, την αγωνιστική περίοδο 2017-2018, θα ανέλθουν δύο ομάδες. Οι πρώτες της τελικής βαθμολογίας των δύο ομίλων της Β' κατηγορίας.

Εάν υποβιβασθεί μία ομάδα της περιφέρειας μας από την Γ΄ Εθνική, λόγω αποχώρησης ή λόγω ποινής συνέπεια μηδενισμού, θα πάρει μέρος στην επόμενη Β΄ Κατηγορία Ανδρών και την θέση της στην Α΄ Κατηγορία Ανδρών, την αγωνιστική περίοδο 2017-2018, θα πάρει η νικήτρια του αγώνα κατάταξης μεταξύ των ομάδων που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση των δύο ομίλων της Β΄ Κατηγορίας Ανδρών.

Υποβιβασμός από την Α' κατηγορία: 

1. Εάν υποβιβασθεί μία ομάδα της περιφέρειάς μας από την Γ΄ Εθνική, θα υποβιβασθούν δύο ομάδες από την Α΄ Κατηγορία Ανδρών (11η και 12η της τελικής βαθμολογίας).

2. Εάν υποβιβασθεί μία ομάδα της περιφέρειας μας από την Γ΄ Εθνική, λόγω αποχώρησης ή λόγω ποινής συνέπεια μηδενισμού, θα πάρει μέρος στην επόμενη Β΄ Κατηγορία Ανδρών και την θέση της στην Α΄ Κατηγορία Ανδρών, την αγωνιστική περίοδο 2017-2018, θα πάρει η νικήτρια του αγώνα κατάταξης μεταξύ των ομάδων που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση των δύο ομίλων της Β΄ Κατηγορίας Ανδρών. Σε αυτήν την περίπτωση από την Α΄ Κατηγορία Ανδρών θα υποβιβασθούν δύο ομάδες (11η και 12η της τελικής βαθμολογίας).

3. Εάν δεν υποβιβασθεί καμία ομάδα της περιφέρειάς μας από τη Γ΄ Εθνική, θα υποβιβασθεί μία ομάδα από την Α΄ Κατηγορία Ανδρών (12η της τελικής βαθμολογίας).

Οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας Ανδρών, υποχρεώνονται να καταβάλουν, πριν την έναρξη των εντός έδρας αγώνων τους, σε κάθε Διαιτητή και Κριτή, την αποζημίωση, ημεραργία και έξοδα μετακίνησης, όπως έχουν καθοριστεί από την Ε.Ο.Κ.

Σε περίπτωση που δεν καταβληθούν, από το γηπεδούχο σωματείο, τα έξοδα Διαιτητών και Κριτών, το γηπεδούχο σωματείο μηδενίζεται στον συγκεκριμένο αγώνα.

Η τιμή εισιτηρίου για τους αγώνες του Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας Ανδρών, ορίζεται έως πέντε (5) ευρώ.

 

Τα σωματεία που θα έχουν την οικονομική διαχείριση των αγώνων τους, πρέπει να εκδώσουν και να σφραγίσουν στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα, εισιτήρια που θα φέρουν την επωνυμία τους, σαν υπευθύνων (και όχι της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ) η τιμή των οποίων απαγορεύεται να υπερβαίνει τα πέντε (5) ευρώ.