Κυριακή, 29 Ιανουάριος 2017 12:17

Αυτή την φορά δεν φτάνει ο εγωισμός

Γράφτηκε από τον
Αυτή την φορά δεν φτάνει ο εγωισμός

Το κύριο ζητούμενο για την Καλαμάτα ήταν να βγάλει τον εγωισμό της στο παρκέ, με αντίπαλο τον ΚΑΟ Κορίνθου, καθώς το έργο της ήταν εκ προοιμίου δύσκολο απέναντι σε μία ταλαντούχα ομάδα.

Το θέμα ήταν, δηλαδή, να αποβληθεί από πάνω της η νωθρή εικόνα από το «καταστροφικό» διάστημα των 17 λεπτών με την Ερμιονίδα κι έπειτα, με αποκορύφωμα την ήττα με κάτω τα χέρια από τη Δάφνη Δαφνίου.

Η αντίδραση αυτή βγήκε. Οι παίκτες του Θοδωρή Γιαννακόπουλου πάλεψαν, «σκύλιασαν», έφεραν το παιχνίδι στο δικό τους ρυθμό και διεκδίκησαν με «λύσσα» την νίκη, ακόμη κι όταν στις τελευταίες επιθέσεις του αγώνα, το αποτέλεσμα είχε ουσιαστικά κριθεί. Λίγο ο φόβος σε μερικά κρίσιμα σημεία, λίγο το κάκιστο ποιοτικά παιχνίδι και λίγο η απειρία που δείχνει πάντα σε τέτοια ματς μία πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα, της στοίχισαν μία σπουδαία υπέρβαση, που θα άλλαζε εντελώς την ψυχολογία της.

Το «μήνυμα», όμως, δόθηκε από τους παίκτες και μάλιστα την κατάλληλη στιγμή. Γιατί τώρα έρχεται μία τετράδα σπουδαίων παιχνιδιών, που μπορεί να κρίνουν πολλά πράγματα στο «μέτωπο» της παραμονής. Ας κοιτάξουμε, όμως, αυτό που έρχεται μπροστά τους και είναι ένας πρώτος αγώνας «ζωής και θανάτου» με τον Άρη Πετρούπολης. Κυρίως για τον Άρη υφίσταται αυτός ο χαρακτήρας, όχι για την Καλαμάτα.

Το σύνολο του Κώστα Παπαδόπουλου, το οποίο ίσως να αδικείται από τη βαθμολογική του θέση, όντας τελευταίο με δύο νίκες σε 14 ματς παρά τις ουκ ολίγες καλές εμφανίσεις του στο φετινό πρωτάθλημα, έχοντας καταφέρει μάλιστα να «συντρίψει» τον Έσπερο Πατρών, παίζει τα «ρέστα» του. Αν στην τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου, ηττηθεί εντός έδρας από τους «μελανόλευκους» και μείνει στις δύο νίκες, τότε μάλλον μένει «νοκ άουτ» για τη συνέχεια. Πολύ δύσκολα μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ανατροπή σε αυτό το σενάριο.

Αυτό πρέπει να έχουν στο μυαλό τους στη «Μαύρη Θύελλα», κάτι που δε συνέβη με την Ερμιονίδα. Όπως και οι Αργολιδαίοι όταν έρχονταν στην Τέντα, έτσι και ο Άρης παίζει για τη ζωή του. Δεν είναι υπερβολή αυτός ο ισχυρισμός και το δεδομένο άγχος, μαζί με το αντίστοιχο πάθος της ομάδας της Πετρούπολης, θέτουν διαφορετικά δεδομένα.

Η Καλαμάτα, λοιπόν, δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τη βαθμολογική θέση του Άρη. Δεν το λέμε για να «προσγειωθεί» η ομάδα, πολύ απλά γιατί ξέρουν καλύτερα από εμάς, ότι ο αντίπαλός τους είναι μία καλή ομάδα που ίσως με τη μέχρι τώρα παρουσία τους να άξιζε κάτι καλύτερο. Οφείλουν, λοιπόν, να είναι έτοιμοι για όλα και στην ίσως τελευταία «ζαριά» των παικτών του Παπαδόπουλου, να δείξουν ότι από εκείνους εξαρτάται αν τελικά βγει «ασσόδυο». Να φανερώσουν από την αρχή με την απόδοσή τους, δηλαδή, ότι είναι στο δικό τους χέρι να τους επιτρέψουν να ξαναμπούν στο «κόλπο» ή να μην τους αφήσουν κανένα περιθώριο αντίδρασης. Χρειάζεται, φυσικά, να γίνει εξαρχής το δεύτερο, να μη δοθεί κανένα δικαίωμα στον Άρη και η Καλαμάτα, συνεπώς, να κλείσει τον πρώτο γύρο με ένα θετικό απολογισμό στο ρεκόρ 5-9, ώστε να νιώσει πιο άνετα στον «πόλεμο» που επίκειται στο δεύτερο γύρο.

Με τον ΚΑΟΚ υπήρξε η αντίδραση, τώρα υπάρχει το εκτός έδρας «πρέπει» για να ανακτήσει μερική από την ηρεμία που έχει τόσο ανάγκη…

Ραφαήλ Αλαγάς