Σάββατο, 29 Ιούλιος 2017 15:10

Εδειξε από νωρίς ποιος έχει τα γκέμια

Γράφτηκε από τον

 

Για δύο μήνες δεν υπήρχε κινητικότητα από την πλευρά της Καλαμάτας. Για την ακρίβεια, περισσότερο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία... ύποπτη μυστικοπάθεια.

Όχι πως κάτι τέτοιο μαρτυρούσε αβεβαιότητα για το μέλλον, αλλά οι απορίες για το ποιοι θα στελεχώσουν την ομάδα της επόμενης χρονιάς πλήθαιναν, έστω κι αν κατά καιρούς δημοσιεύθηκαν έγκυρα ρεπορτάζ, τα οποία μιλούσαν για το σχεδιασμό.

Μέσα σε μόλις λίγες ώρες ξεκαθάρισαν σχεδόν τα πάντα. Πάνω από όλα, όμως, ξεκαθαρίστηκε ποιος θα είναι το φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α’ ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ της επόμενες αγωνιστικής περιόδου και αυτό δεν είναι άλλο από τους «μελανόλευκους». Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει διάθεση υποτίμησης της τιμιότατης προσπάθειας που καταβάλλουν οι υπόλοιπες συμμετέχουσες ομάδες, αλλά οι κινήσεις που έκανε η Καλαμάτα, σε συνδυασμό με το διαρκώς φθίνον επίπεδο του τοπικού πρωταθλήματος - θέμα που αποτελεί μεγάλη «πληγή» πλέον, αλλά και θέμα συζήτησης για άλλη μέρα – δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφισβήτησης.

Μπορεί οι δύο πρώτοι σκόρερ της ομάδας, Γιώργος Μπάκας και Λεωνίδας Τριανταφυλλόπουλος, να μη συνεχίζουν, όπως και οι Μαγιντόμπε, Σκοπέτος και Κίσσας, ενώ και το μέλλον του Βασίλη Δελή με την «ασπρόμαυρη» ομάδα είναι αβέβαιο, αλλά εδώ μιλάμε για τοπικό και οι απώλειες στο τέλος της ημέρας δεν μπορούν να θεωρηθούν τόσο μεγάλες. Οι Σπύρος Γεωργανάς, Δημήτρης Κουτίβας και Στάθης Σπηλιώτης έχουν αρκετά σημαντική εμπειρία και ποιότητα για αυτά τα δεδομένα, ώστε να «κουβαλήσουν» στην φρόντ λάιν. Παράλληλα, η διατήρηση στο ρόστερ, αφενός της ηγετικής φιγούρας του Γιώργου Γιαννουκάκη, αφετέρου μίας σταθερής αξίας και ενός πολύτιμου «εργαλείου» που αντιπροσωπεύει ο σκληρός και «πολυσύνθετος» Δημήτρης Τσικούρης, έχουν δημιουργήσει μία σπουδαία βάση, για έναν «κορμό» που μπορεί να οδηγήσει εκ του ασφαλούς την ομάδα προς την επάνοδο στις εθνικές κατηγορίες. Οι παραστάσεις από την πιο ανταγωνιστική σεζόν όλων των εποχών στην περασμένη Γ’ Εθνική, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εφόδιο για άπαντες εξ αυτών, κάτι που μπορεί να έχει κάτι παραπάνω από θετική επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας.

Μαζί τους, έγιναν και μερικές προσθήκες που δείχνουν πως δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να καταστεί αρκετά ανταγωνιστικός με τη «Μαύρη Θύελλα». Ένας σουτέρ σαν τον Μαθιόπουλο κι ένας ελπιδοφόρος παίκτης σαν τον Γιαννακόπουλο χωρίς να αποκλείεται κάποια... έκπληξη υπέρβασης - υπό την έννοια ότι έχουν ήδη συμπληρωθεί τα κομμάτια και απομένουν τρεις μήνες σχεδόν - φέρνουν ακόμη περισσότερη ποιότητα και «φρεσκάδα» στο ρόστερ, ενώ δίνουν το δικαίωμα στη διοίκηση να πιστεύει πως μπορεί να επενδύσει για ένα ευοίωνο μέλλον στις εθνικές κατηγορίες πάνω στον τελευταίο, ο οποίος πιάνει φέτος και θέση «μικρού».

Όλοι αυτοί, ασφαλώς, μαζί με αρκετούς εξίσου ταλαντούχους παίκτες, που είτε χρησιμοποιήθηκαν και στη Γ’ Εθνική είτε ανακοινώθηκαν αυτές τις μέρες, θα έχουν την καθοδήγηση του Αντώνη Κούτρη, ο οποίος μάλλον είναι και η πιο ασφαλής επιλογή για την αποστολή που θα αναλάμβανε ο αντικαταστάτης του Θοδωρή Γιαννακόπουλου. Πρόκειται για έναν έμπειρο τεχνικό, που γνωρίζει να κάνει πρωταθλητισμό, αλλά και να... βάζει στο «πετσί» της διαδικασίας αυτής, τους νεότερους παίκτες, για τους οποίους έγινε λόγος. Μετά από αρκετές «ζυμώσεις» στο θέμα αυτό, μάλλον ο 51χρονος προπονητής ήταν η ενδεδειγμένη επιλογή, αν και θα τολμήσω, με μια δόση ρίσκου, να πω ότι η διοίκηση πρέπει να σκέφτεται το τι θέλει για τη Γ’ Εθνική της σεζόν 2018-2019 και όχι για την φετινή χρονιά.

Κάπως έτσι, όλα είναι ουσιαστικά έτοιμα στο αγωνιστικό κομμάτι για την Καλαμάτα, πολύ καιρό πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος. Πολύ περισσότερο δε, κατέστησε βέβαιο πως αυτή έχει τον έλεγχο της κατάστασης, όχι μόνο για τα δεδομένα της τοπικής λίγκας, αλλά και για εκείνα του μεσσηνιακού μπάσκετ. Αν καταφέρνει, επί παραδείγμαι, να παίρνει τον «μπόμπερ» της ομάδας που ανέβηκε στη θέση της, στη Γ’ Εθνική, την ώρα που καλείτο για την ανασύνταξή της, τότε καταλαβαίνει κανείς ποια είναι η δυναμική που έχει αποκτήσει. Και όλα αυτά, μέσα σε μόνο δύο χρόνια λειτουργίας...

Υ.Γ. Δεν μίλησα μόνο για την ανανέωση του Λεωνίδα Κούτρη προηγουμένως, γιατί χρειάζεται ειδική αναφορά. Το να δείχνεις απόλυτη εμπιστοσύνη σε έναν παίκτη που, αφενός προέρχεται από σοβαρό τραυματισμό (ολική ρήξη αχιλλείου), αφετέρου δεν ξέρεις αν θα τον έχεις διαθέσιμο όταν αποκατασταθεί πλήρως η ζημιά, λόγω υποχρεώσεων στο εξωτερικό, καταδεικνύει τόσο τη σημασία που έχει ο παίκτης για σένα όσο και τη δική σου σοβαρότητα, ως συλλόγου. Αυτά προς το παρόν...

Ραφαήλ Αλαγάς