Τετάρτη, 13 Σεπτέμβριος 2017 13:20

ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ: Στις 21 Οκτωβρίου το τζάμπολ στην Α’ κατηγορία – Κλήρωση στις 30 Σεπτεμβρίου

Γράφτηκε από τον

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου θα γίνει τελικά το τζάμπολ στην Α’ κατηγορία της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, σύμφωνα με την προκήρυξη που ετοίμασε χθες η διοργανώτρια αρχή.

Η μεγάλη κατηγορία της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ θα γίνει και φέτος με 12 ομάδες και δεν θα έχει μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το περσινό πρωτάθλημα.

Στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας θα συμμετέχουν οι ομάδες ΑΕ Σπάρτης, Πολύβιος, ΑΟ Θουρίας, Απόλλων Τρίπολης, Λακωνικός Κρόνος, ΓΣ Μεσσήνης, Πελασγός, Ατλας, Καλαμάτα B.C. , Ευκλής, Σπαρτιατικός, Σύλλογος Δρομέων Υγείας Τρίπολης.

Κάθε δήλωση συμμετοχής θα συνοδεύεται με παράβολο ποσού 150 ευρώ.

Οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να υποβληθούν στην ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ (Μαιζώνος 57,Καλαμάτα) το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου.

Η έναρξη του πρωταθλήματος ορίστηκε για το Σάββατο 21 Οκτωβρίου ενώ η κλήρωση θα γίνει το Σάββατο 30/9 στις 7 μ.μ. στην αίθουσα “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος”.

Ο τρόπος διεξαγωγής και οι ηλικιακοί περιορισμοί

Το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις.

Στην α’ φάση οι ομάδες θα παίξουν μεταξύ τους δύο φορές, ένας με όλους σε δύο γύρους. Θα ακολουθήσει η β’ φάση όπου θα συμμετέχουν οι 4 πρώτες ομάδες της κανονικής περιόδου και θα διεκδικήσουν τον τίτλο σε αγώνες πλέι οφ. Οπως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια, οι ημιτελικοί αλλά και ο τελικός θα κριθούν στις τρεις νίκες, ενώ μεταφέρονται και τα αποτελέσματα των ομάδων στην κανονική περίοδο.

Σε περίπτωση που η πρώτη ομάδα της τελικής βαθμολογίας της α’ φάσης, έχει διαφορά πέντε βαθμών από τη δεύτερη ομάδα, δεν θα διεξαχθούν οι αγώνες των play-off και η πρώτη ομάδα θα πάριε απευθείας τον τίτλο της Α’ κατηγορίας.

Οι ομάδες έχουν δικαίωμα να δηλώνουν μέχρι οχτώ αθλητές στο φύλλο αγώνα, γεννηθέντες το 1986 και μεγαλύτεροι).

Επιπλέον, ανεξάρτητα από τον αριθμό των αθλητών που θα δηλώνουν στο φύλλο αγώνα, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν δύο αθλητές κάτω των 22 ετών, δηλαδή γεννηθέντες το έτος 1995 και νεότεροι και δύο αθλητές κάτω των 20) ετών, δηλαδή γεννηθέντες το έτος 1997 και νεότεροι ή μέχρι τέσσερις αθλητές κάτω των 20 ετών, εκ των οποίων ο ένας αθλητής θα αγωνίζεται υποχρεωτικά και στα τέσσερα δεκάλεπτα του αγώνα.

Η παρουσία των αθλητών μέχρι 20 και 22 ετών είναι υποχρεωτική πριν την έναρξη του αγώνα και η μη παρουσία τους συνιστά παράβαση.

Οι ομάδες της Α’ κατηγορίας πρέπει υποχρεωτικά να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα παίδων.

Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης δύο βαθμών από το αντίστοιχο πρωτάθλημα Ανδρών που συμμετέχουν.

Εφ΄ όσον δηλώσουν συμμετοχή στο Πρωτάθλημα παίδων και δεν συμμετάσχουν ή συμπληρώσουν δύο μηδενισμούς, θα επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης δύο βαθμών από το αντίστοιχο Πρωτάθλημα Ανδρών που συμμετέχουν.

Σε περίπτωση που μια ομάδα δεν κατέβει να αγωνιστεί σε ένα αγώνα της Α’ κατηγορίας ανδρών, εκτός από το μηδενισμό θα υφίσταται μείωση ενός βαθμού από τον βαθμολογικό πίνακα της σεζόν 2017-2018 και ενός βαθμού στο πρωτάθλημα που θα συμμετέχει το 2018-2019.

Ανοδος και υποβιβασμός

Η πρωταθλήτρια ομάδα ανεβαίνει απευθείας στην Γ’ εθνική.

Στην Α΄ Κατηγορία την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, θα ανέλθουν δύο ομάδες. Οι πρώτες της τελικής βαθμολογίας των δύο ομίλων της Β κατηγορίας.

Εάν υποβιβασθεί μία ομάδα της περιφέρειας μας από την Γ΄ Εθνική, λόγω αποχώρησης ή λόγω ποινής συνέπεια μηδενισμού, θα πάρει μέρος στην επόμενη Β΄ Κατηγορία Ανδρών και την θέση της στην Α΄ Κατηγορία Ανδρών, την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, θα πάρει η νικήτρια του αγώνα κατάταξης μεταξύ των ομάδων που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση των δύο ομίλων της Β΄ Κατηγορίας Ανδρών.

Υποβιβασμός από την Α’ κατηγορία:

1. Εάν υποβιβασθεί μία ομάδα της περιφέρειάς μας από την Γ΄ Εθνική, θα υποβιβασθούν δύο ομάδες από την Α΄ Κατηγορία Ανδρών (11η και 12η της τελικής βαθμολογίας).

2. Εάν υποβιβασθεί μία ομάδα της περιφέρειας μας από την Γ΄ Εθνική, λόγω αποχώρησης ή λόγω ποινής συνέπεια μηδενισμού, θα πάρει μέρος στην επόμενη Β΄ Κατηγορία Ανδρών και την θέση της στην Α΄ Κατηγορία Ανδρών, την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, θα πάρει η νικήτρια του αγώνα κατάταξης μεταξύ των ομάδων που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση των δύο ομίλων της Β΄ Κατηγορίας Ανδρών. Σε αυτήν την περίπτωση από την Α΄ Κατηγορία Ανδρών θα υποβιβασθούν δύο ομάδες (11η & 12η της τελικής βαθμολογίας).

3. Εάν δεν υποβιβασθεί καμία ομάδα της περιφέρειάς μας από τη Γ΄ Εθνική, θα υποβιβασθεί μία ομάδα από την Α΄ Κατηγορία Ανδρών (12η της τελικής βαθμολογίας).

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο θεσμοθετημένος (σταθερός) αριθμός των ομάδων κάθε κατηγορίας, μειώνεται λόγω αποχωρήσεως ή λόγω επιβολής ποινής υποβιβασμό, συνέπεια μηδενισμού ως και συγχώνευσης ομάδων της ιδίας ή ανώτερης κατηγορίας, συμπληρώνεται από ομάδες της αμέσως κατά περίπτωση κατώτερης κατηγορίας, αφού προηγουμένως συντελεσθεί ο υποβιβασμός και η άνοδος του αριθμού των ομάδων που προβλέπεται από τις οικίες προκηρύξεις.

Το πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας

Το πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας θα ξεκινήσει το Σάββατο 18 Νοεμβρίου.

Το παράβολο θα είναι 150 ευρώ ενώ η κλήρωση των αγώνων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30/9.Οι ομάδες έχουν χωριστεί σε δύο ομίλους ως εξής:

Α’ όμιλος: συμμετέχουν οι ομάδες Ακάδημος, Αναγέννηση Παραλίας, Εράνη, Δίων Κυπαρισσίας, ΓΣ Γαργαλιάνων, ΝΟ Πύλου, ΠΑΟΚ Καλαμάτας, Δαϊκλής.

Β’ όμιλος:ΑΟ Κροκεών, ΑΟ Μονεμβασιάς Κάνστρο, ΑΠΟΕΛ Μολάων, ΑΠΣ Αρης Σκάλας, Λύκοι Σπάρτης, ΑΣ Πάνας Καρδάρα – Κανδήλας, Λάκωνας ΑΓΟΝ, Φιλαθλητικός.

Στην β’ φάση οι δύο πρώτες ομάδες των ομίλων θα παίξουν πλέι οφ. Οι δύο πρώτες ομάδες θα ανέβουν στην Α’ κατηγορία.

Εάν υποβιβασθεί μία ομάδα της περιφέρειας μας από την Γ΄ Εθνική, λόγω αποχώρησης ή λόγω ποινής συνέπεια μηδενισμού, θα πάρει μέρος στην επόμενη Β΄ Κατηγορία Ανδρών και την θέση της στην Α΄ Κατηγορία Ανδρών, για την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, θα πάρει η νικήτρια του αγώνα Play-off για την 3η – 4η θέση της τελικής κατάταξης του Πρωταθλήματος της Β΄ Κατηγορίας Ανδρών.

Οσον αφορά τον υποβιβασμό, εάν υποβιβασθούν δύο ομάδες από την Α΄ Κατηγορία, δύο ομάδες θα υποβιβασθούν και από την Β κατηγορία (τα σωματεία που θα καταλάβουν την τελευταία θέση της τελικής βαθμολογίας των δύο ομίλων).

Εάν υποβιβασθεί μία ομάδα από την Α΄ Κατηγορία, θα υποβιβασθεί μία ομάδα από την Β΄ Κατηγορία . Οι δύο ομάδες που θα καταλάβουν τις τελευταίες θέσεις της τελικής βαθμολογίας των δύο ομίλων, θα δώσουν αγώνα κατάταξης, η έδρα του οποίου θα οριστεί με κλήρωση.

Στη Β΄ Κατηγορία Ανδρών, ανέρχονται οι δυο πρώτες ομάδες της τελικής κατάταξης της Γ΄ Κατηγορίας Αδρών.

Οι ομάδες, ανεξάρτητα από τον αριθμό των αθλητών που θα δηλώνουν στο φύλλο αγώνα, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν δύο αθλητές κάτω των είκοσι 22 ετών, δηλαδή γεννηθέντες το έτος 1995 και νεότεροι και δύο αθλητές κάτω των 20 ετών, δηλαδή γεννηθέντες το έτος 1997 και νεότεροι ή μέχρι τέσσερις αθλητές κάτω των 20 ετών, εκ των οποίων ο ένας αθλητής θα αγωνίζεται υποχρεωτικά και στα 4 δεκάλεπτα του αγώνα.

 

Το πρωτάθλημα των γυναικών

Η κλήρωση του πρωταθλήματος των γυναικών θα γίνει επίσης στις 30 Σεπτεμβρίου, μαζί με αυτές της Α’ και Β’ κατηγορίας.

Το παράβολο συμμετοχής θα είναι 100 ευρώ και θα συμμετέχουν οι ομάδες Ακάδημος, ΑΠΣ Αρις, ΑΟ Κροκεών, ΓΕ Αρκαδίας Αμιλλά και Πελασγός.

Η έναρξη του Πρωταθλήματος Γυναικών ορίστηκε τη Κυριακή 21/01/2018.

H πρώτη ομάδα της τελικής κατάταξης θα συμμετάσχει στο Ειδικό Πρωτάθλημα για την άνοδο, στην Α2 Εθνική κατηγορία Γυναικών.

Τα σωματεία που θα πάρουν μέρος στο Πρωτάθλημα Κατηγορίας Γυναικών, πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχουν σ΄ ένα από τα Πρωταθλήματα Κορασίδων ή Νεανίδων.