Τετάρτη, 28 Μάρτιος 2018 21:31

Πρώτο βήμα για Final Four η ΑΕΚ, 78-69 τη Στρασμπούρ

Γράφτηκε από τον
Πρώτο βήμα για Final Four η ΑΕΚ, 78-69 τη Στρασμπούρ

Το πρώτο βήμα για την πρόκρισή της στο Final Four του Basketball Champions League έκανε η ΑΕΚ, που επικράτησε της Στρασμπούρ (78-69) χάρη σε ένα φοβερό 18-2 στην τέταρτη περίοδο στο "καυτό" ΟΑΚΑ.

Το ΟΑΚΑ έζησε μια μεγαλειώδη βραδιά, ο κόσμος που ξεπέρασε τις 12 χιλιάδες δημιούργησε μια φανταστική ατμόσφαιρα και όταν όλα είχαν "στραβώσει", έσπρωξε την ΑΕΚ στην νίκη (78-69) επί της Στρασμπούρ στον πρώτο προημιτελικό του Basketball Champions League. Οι κιτρινόμαυροι μπήκαν με απίθανο ενθουσιασμό στο ματς, στη συνέχεια έδωσαν δικαιώματα στους Γάλλους, βρέθηκαν να χάνουν με 60-64, όμως εκεί απάντησαν με ένα επί μέρους 18-2 που τους χάρισε την νίκη και τους δίνει ένα καλό προβάδισμα εν όψει του δεύτερου αγώνα που θα κρίνει την πρόκριση στο Final Four.

Με τους Γκριν, Λαρεντζάκη, Χάρις, Τζέιμς, Χάντερ στην βασική της πεντάδα, η ΑΕΚ μπήκε στο ματς με ενθουσιασμό, αλλά και σπουδαία συγκέντρωση. Οι παίκτες του Σάκοτα κυκλοφόρησαν με υπομονή την μπάλα και βρέθηκαν στο +12 (14-2) μόλις στο πέμπτο λεπτό, χάρη στην αποτελεσματικότητά τους κυρίως κοντά στο καλάθι. Οι Γάλλοι ανέκαμψαν σχετικά γρήγορα, έχασαν μερικά εύκολα καλάθια, όμως στο τέλος της πρώτης περιόδου είχαν μαζέψει την διαφορά (23-15) και είχαν μπει στο παιχνίδι. Ένα τρίποντο του Σάκοτα στο 13' κράτησε την ομάδα του Κολέ σε απόσταση (31-20), ο ίδιος παίκτης κράτησε "αέρα" προς τα τέλη της δεύτερης περιόδου με σημαντικά σουτ και ριμπάουντ, ο Πάντερ έγραψε με φοβερή ατομική προσπάθεια το 39-29 πριν το 41-33 της ανάπαυλας. Το 63% των γηπεδούχων στα δίποντα, ήταν ένα στοιχείο που έκανε την διαφορά στο πρώτο μέρος την ώρα που η Στρασμπούρ στεκόταν όρθια χάρη στο πείσμα των παικτών της και τα εννέα επιθετικά ριμπάουντ που είχε μαζέψει.

Η ΑΕΚ δεν μπήκε το ίδιο εντυπωσιακά στην έναρξη της τρίτης περιόδου. Οι Γάλλοι μάζεψαν ακόμη περισσότερο την διαφορά, οι παίκτες του Σάκοτα έκαναν εύκολα λάθη ακόμη και στον αιφνιδιασμό, το 44-42 στο 24' τρόμαξε τους πάντες και η αλήθεια είναι πως σε εκείνο το σημείο το ματς έμοιαζε να ξεκινά από το μηδέν. Ένα τρίποντο του Μποστ έβαλε μπροστά τους φιλοξενούμενους, που είχαν πλέον βρει ρυθμό, ήταν εξαιρετικοί σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός και το 55-57 έμοιαζε αρκετά... καλό για την ΑΕΚ που είχε σταθεί όρθια. Βασιλόπουλος και Πάντερ τράβηξαν κουπί στο σκοράρισμα όμως ο Λόγκαν απάντησε για το 60-64 με δικά του καλάθια, ενώ μέχρι τις αρχές της τέταρτης περιόδου ήταν άφαντος, το ντέρμπι συνεχίστηκε και ο Σάκοτα κόντεψε να βάλει φωτιά στο ΟΑΚΑ με το τρίποντο για το 68-64. Το ξέσπασμα της ΑΕΚ ήρθε στο κατάλληλο σημείο, ο Πάντερ έβαλε κι άλλο μακρινό σουτ για το 73-66 στο 35', ο Τζέιμς έκανε το 75-66 και ο Γκριν έβαλε βολές για το 78-66. Το επί μέρους 18-2 ήταν αρκετό για να γυρίσει τούμπα το ματς, με το τελικό 78-69 να μοιάζει μικρό για την Βασίλισσα που μπορούσε να πάρει και ακόμη μεγαλύτερη διαφορά, αλλά αρκετά καλό αν σκεφτεί κανείς πως απέναντι στην Νίμπουρκ τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά, προς το χειρότερο.

O MVP

Δεν ξεχώρισε ένας παίκτης από την ΑΕΚ, όμως από τη στιγμή που πρέπει να υπάρξει MVP, θα δώσουμε το βραβείο στους Ντούσαν Σάκοτα - Κέβιν Πάντερ. Ο αρχηγός έκανε μεγάλο ματς που δεν φαίνεται στην στατιστική του, ο Αμερικανός έδωσε σπουδαίες λύσεις στην επίθεση, όμως όσοι αγωνίστηκαν έβαλαν το λιθαράκι τους. Είτε στην επίθεση, είτε στην άμυνα, με τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο να κάνει άλλη μια all-around εμφάνιση ανάλογη της κλάσης και της εμπειρίας του.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Τα 2/12 τρίποντα των γκαρντ της Στρασμπούρ (Ντι Μποστ - Ντέιβιντ Λόγκαν) δεν επέτρεψαν στην ομάδα του Βενσάν Κολέ να διεκδικήσει την νίκη μέχρι το τέλος, ενώ και στα δίποντα οι Γάλλοι είχαν χαμηλό ποσοστό (41.8%). Ο Ζακ Ράιτ, πάντως, ήταν απολαυστικός με 15 πόντους, 7 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 2 κλεψίματα σε 29 λεπτά συμμετοχής και ίσως ο μοναδικός μαζί με τον Λουί Λαμπεϊρί που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Στο τρομερό ξέσπασμα της ΑΕΚ στην τέταρτη περίοδο και το επί μέρους 18-2 που έτρεψαν οι παίκτες του Σάκοτα όταν βρέθηκαν στο 60-64. Αυτό το σκορ μετατράπηκε σε ελάχιστα λεπτά στο 78-66, με τον κόσμος να έχει μεγάλο μερίδιο καθώς η ενέργεια, το πάθος και το πείσμα της εξέδρας μεταφέρθηκε στην καρδιά και το κορμί των γηπεδούχων.

Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: Τουλάχιστον 12.000 θεατές βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ, με τους ανθρώπους της ΑΕΚ να δηλώνουν απόλυτα ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου τους, σε έναν τόσο κρίσιμο αγώνα.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Γιασεβίτσιους (Λιθουανία), Ζουράποβιτς (Βοσνία/Ερζεγοβίνη), Κοζλόφσκις (Λετονία)

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 23-15, 41-33, 55-57, 78-69

ΑΕΚ (Σάκοτα): Γκριν 8 (4 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Τζέιμς 6 (6 ριμπάουντ), Πάντερ 15 (2), Σάκοτα 12 (2 τρίποντα, 7 ριμπάουντ), Βασιλόπουλος 9 (2 τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο σε 16 λεπτά), Χάρις 12 (4/12 σουτ), Χάντερ 5, Λαρεντζάκης 4, Μαυροειδής 5, Ξανθόπουλος 2.

ΣΤΡΑΣΜΠΟΥΡ (Κολέ): Μποστ 9 (3/13 σουτ, 6 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 3 κλεψίματα, 4 λάθη), Λαμπεϊρί 15 (1 τρίποντο, 6 ριμπάουντ), Λελούπ, Ράντολφ 12 (2), Ράιτ 15 (7 ριμπάουντ, 6 ασίστ), Άτκινς 4, Μπιλάν 1, Ίνγκλις 6, Λόγκαν 7 (1/6 τρίποντα).
Πηγή: sport24.gr