Πέμπτη, 19 Δεκέμβριος 2013 12:53

Σε θετικά μονοπάτια…

Γράφτηκε από τον

"Τώρα, ο «Εξάστερος» θα ταξιδέψει χωρίς άγχος στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να διεκδικήσει μία καλύτερη τύχη από την τρίτη θέση. Ίσως το γεγονός ότι θα πάει χωρίς την πίεση της επιτακτικής νίκης κάνει τον προπονητή του να κοουτσάρει με περισσότερη σύνεση και ηρεμία, καθώς και τον ίδιο να τον κάνει να αποδώσει καλύτερα."


 
Αυτά τα λόγια ακριβώς είχαμε πει 6 μέρες πριν, από αυτήν εδώ τη σελίδα, στον επίλογο του άρθρου της νίκης του Παναθηναϊκού επί του Ερυθρού Αστέρα και της επικείμενης αποστολής του στο Κράσνονταρ με αντίπαλο την Λοκομοτίβ Κουμπάν.
Έτσι ακριβώς εκτυλίχθηκε το παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες, με τον Παναθηναϊκό να παίρνει την νίκη στην πιο δύσκολη εκτός έδρας αποστολή του, υπό την έννοια της χιλιομετρικής απόστασης, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα μία από τις καλύτερες φετινές του εμφανίσεις. Επιβεβαιώνουν, κατά αυτόν τον τρόπο, οι «Πράσινοι», την υπομονή που τόσες φορές έχουμε συστήσει να υπάρξει από τον κόσμο του αθλήματος αυτού, καθώς και τη σταδιακή βελτίωση που είχαμε προαναγγείλει. Διότι, η σεζόν ουσιαστικά αρχίζει στις 2/1, ημέρα εκκίνησης του ΤΟΠ-16, όταν τα λάθη δε θα συγχωρούνται τόσο εύκολα. Ή μάλλον στις 23/12, όταν η ομάδα του Πεδουλάκη θα δώσει ένα από τα πιο κρίσιμα παιχνίδια της σεζόν, στον ημιτελικό του Ο.Α.Κ.Α. απέναντι στον Ολυμπιακό. Το ίδιο ισχύει και για την ομάδα του Μπαρτζώκα, ασφαλώς, με την οποία αύριο θα ασχοληθούμε.
Αυτό είναι που φάνηκε, λοιπόν, στους «Πράσινους» στο προχθεσινό παιχνίδι, αποτελώντας σημείο αναφοράς για την αισθητά βελτιωμένη εικόνα τους και την σημαντική τους νίκη, χάρη στην οποία, όχι μόνο ανακτούν την τρίτη θέση, αλλά έχουν την ευκαιρία να περάσουν και ως δεύτεροι στην επόμενη φάση, σε περίπτωση νίκης επί της Μακάμπι και ήττας της Κουμπάν στην Χώρα των Βάσκων από τη Λαμποράλ Κούτσα (αν καταλήξουν έτσι τα πράγματα, ο Παναθηναϊκός θα βρει στην επόμενη φάση τη Λαμποράλ και όχι τη Μακάμπι ή την Κουμπάν), είναι η Ολύμπια ψυχραιμία που τους χαρακτήριζε επί 40 λεπτά.
Η ομάδα και ο ίδιος ο Πεδουλάκης έκαναν την (επιτυχή) προσπάθειά τους χωρίς καμία πίεση. Το «βάρος» της πρόκρισης δεν υπήρχε πλέον, καθώς αυτή επιτεύχθηκε, και, μαζί με το γεγονός ότι υπήρχε ένα περιορισμένοrotation 10 παικτών (βλέπε τραυματισμούς Μασιούλις, Παππά), έκαναν τον προπονητή του Παναθηναϊκού να αρχίσει να δοκιμάζει αρκετές καινούργιες τακτικές και σχήματα, εν όψει της δεύτερης φάσης, καθώς και τους καλαθοσφαιριστές να είναι πιο συγκεντρωμένοι και να μπορούν να εκφράζονται καλύτερα και πιο ελεύθερα στο παρκέ, δίχως το παραμικρό άγχος που θα τους οδηγούσε σε λάθη που θα τους κόστιζαν το παιχνίδι και άλλη μία κάτω του μετρίου εμφάνιση.
Έτσι, αμυντικά κι επιθετικά, ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε να έχει ρυθμό και διάρκεια σε όλο το παιχνίδι. Αμυντικά μας θύμισε τον Παναθηναϊκό της περσινής σεζόν, με κυριαρχία στη ρακέτα, χάρη στους Γκιστ και Λάσμε, που «σκέπασαν» το καλάθι απέναντι στους νευρικούς Ρώσους, έχοντας τη συνδρομή των φανερά βελτιωμένων Μπατίστ και Φώτση, οι οποίοι κάθε μέρα νιώθουν και καλύτερα, διαθέτοντας επίσης για πρώτη φορά «φρεσκάδα» στα γκαρντ, με τους Διαμαντίδη, Ούκιτς και Κάρι να κάνουν επίσης ένα πολύ ουσιώδες παιχνίδι, και τον Γιάνκοβιτς να βοηθά στην ανασταλτική λειτουργία, ως ένας πολύ καλός αμυντικός. Κάποιες συνεργασίες στο πρώτο δεκάλεπτο που τον έπληξαν στη ρακέτα, λόγω αργών περιστροφών, και μερικές προσωπικές ενέργειες του Καλνιέτις χωρίς δυνατή άμυνα πάνω του στο ίδιο διάστημα δεν ήταν δυνατό να τον ανησυχήσουν, ειδικά από τη στιγμή που έκανε πιο ασφυκτική την πίεση στην αντίπαλό του. Αντιθέτως, «εξαφανίστηκαν» παίκτες-«κλειδιά» της Κουμπάν, όπως οι Γουίλιαμς και Σιμόν, γεγονός που δείχνει πόσο καλή ήταν η άμυνα της ομάδας την περασμένη εβδομάδα.
Επιθετικά η μπάλα κυκλοφόρησε εξαιρετικά, με υπομονή ακόμη κι όταν ο χρόνος τελείωνε και η εκτέλεση ερχόταν, επομένως, πάντα στο σημείο που έπρεπε, με αρκετά εύστοχα ελεύθερα σουτ. Οι συνεργασίες κοντών-ψηλών έδωσαν πολύ θέαμα και ουσία, ενώ επιτέλους είδαμε τον Διαμαντίδη να παίρνει πάνω του φάσεις, όπως ένα λέι-απ στο δεύτερο δεκάλεπτο, μη δείχνοντας πολύ αργός και υποτονικός, τον Φώτση να μας θυμίζει «Μπάτμαν» από τα παλιά, καθώς και τους Ούκιτς και Μπατίστ να κάνουν, μαζί με τους υπόλοιπους και ειδικά του Λάσμε, Γκιστ, «πάρτι» την άμυνα του Πασούτιν, σε ό,τι σχήμα κι αν επιλεγόταν. Μόνο διστακτικότητα παρατηρήθηκε στο πρόσωπο του Γιάνκοβιτς στο σουτ, κάτι που πρέπει να γίνει αντιληπτό και να δουλευτεί από τον ίδιο και το τεχνικό τιμ της ομάδας.Όλα αυτά προς έκπληξη όλων μας, καθώς μέχρι τώρα ούτε είχε κάνει τέτοιο ματς στην Ευρωλίγκα, ούτε μας έδειχνε ότι θα μπορούσε να το κάνει στην παρούσα φάση. Αν και περιμέναμε ένα Παναθηναϊκό καλύτερο στα τελευταία δύο ματς, όχι όμως ένα σχεδόν «απόλυτο» παιχνίδι! Αυτό, δηλαδή, είναι το πιο θετικό μήνυμα που θα μπορούσαν να μας εκπέμψουν οι «Πράσινοι» από την «Arena Basket-Hall», κάτι που μπορεί και να μη σημαίνει και τίποτα ασφαλώς, καθώς άλλο όμιλοι, άλλο ΤΟΠ-16. Είναι μία ομάδα που τώρα αρχίζει να ανεβάζει «στροφές» και να εφαρμόζει στο γήπεδο αυτά που κάνει στην προπόνηση, έχοντας λιγότερα ταξίδια πια, μετά το ματς του Ηρακλείου με τους Ρώσους και την περιπλάνησή της σε Ελλάδα και Ευρώπη. Οι τραυματισμοί των Μασιούλις, Παππά, είναι ασφαλώς σημαντικοί και αυτό θα αποτρέψει τον Παναθηναϊκό να δείξει ένα δυνατό πρόσωπο στην αρχή του ΤΟΠ-16, όταν και θα του λείψουν οι δύο αυτοί παίκτες και θα αναγκαστεί να παίζει με 10 παίκτες ουσιαστικά. Εκτός κι αν ο νεαρός Χαραλαμπόπουλος εξελιχθεί σε «αποκάλυψη» της εφετινής σεζόν και δώσει λύσεις στην ομάδα. Όπως και να’ χει, ο Παναθηναϊκός δείχνει πλέον να βαδίζει σε καλό δρόμο, κάτι που θα επιβεβαιωθεί περίτρανα σε περίπτωση νίκης επί του Ολυμπιακού την προσεχή Τρίτη.
Τελευταίο θετικό στοιχείο, είναι ότι κανείς δε αγωνίστηκε πάνω από 30 λεπτά. Μόνο ο, επίσης καθοριστικός και επάξιος προς στιγμήν αντικαταστάτης του Μασιούλις, Μπράμος έπαιξε ουσιαστικά αυτόν τον χρόνο, με 29:59 στο «κοντέρ». Αυτό είναι ευχάριστο για παίκτες όπως ο Διαμαντίδης και ο Ούκιτς. «Πρώτη φορά νιώθω καλά», είπε ο Κροάτης, κάτι που φάνηκε στο παρκέ και είναι ένα θετικότατο νέο για την ομάδα του, εν όψει της συνέχειας. Η χρησιμοποίηση του Κάρι για 24:34 και του αρχηγού για 27:42, δείχνουν πόσο κρίσιμη μπορεί να αποβεί η πρόσθεση χρόνου συμμετοχής στον πρώτο, ώστε να είναι πιο ξεκούραστος και φρέσκος ο δεύτερος, λαμβάνοντας μικρότερο χρόνο συμμετοχής.
Τώρα, με τη Μακάμπι, ο Παναθηναϊκός αναμένεται, από ψυχολογικής άποψης, να παρουσιαστεί ανάλογα με τον αγώνα του Κράσνονταρ. Ευκαιρία του είναι να το μετουσιώσει άλλη μία φορά σε αγωνιστική επιτυχία, δεχόμενος μεγάλη «ένεση» ηθικού εν όψει Ολυμπιακού και δείχνοντας σε μερικούς πόσο λάθος έκαναν να τον κρίνουν τόσο γρήγορα, χωρίς καν να έχει… ξεκινήσει η σεζόν!

Ραφαήλ Αλαγάς