Κυριακή, 17 Ιούνιος 2018 21:41

Πρωταθλητής στη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου ο Παναθηναϊκός, 84-70 τον Ολυμπιακό

Γράφτηκε από τον
Πρωταθλητής στη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου ο Παναθηναϊκός, 84-70 τον Ολυμπιακό

Εξαιρετικός στο δεύτερο μέρος, ο Παναθηναϊκός "λύγισε" την αντίσταση του Ολυμπιακού στον πέμπτο τελικό της Stoiximan.gr Basket League, έκανε το 3-2 και κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας στη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου.

Οι δύο νίκες του επί του αιωνίου αντιπάλου στην κανονική περίοδο της Stoiximan.gr Basket League, έδωσαν στον Παναθηναϊκό το δικαίωμα να παίξει τον τελικό των τελικών στο γήπεδό του. Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ είχε την πίεση και το άγχος για το αποτέλεσμα, όμως έκανε τρομερή εμφάνιση στο δεύτερο μέρος και επικράτησε του Ολυμπιακού (84-70) για το 3-2 στη σειρά των τελικών και το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα Ελλάδας.

Το φετινό τρόπαιο ήταν το ιδανικό "αντίο" στον Παύλο Γιαννακόπουλο, ήταν ένα τρόπαιο που ήθελαν πολύ οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού ώστε να μην κλείσει η σεζόν 2017/18 χωρίς τρόπαιο. Οι Πειραιώτες, από την άλλη, έχασαν το Κύπελλο Ελλάδας από την ΑΕΚ, δεν έφτασαν στο Final Four της EuroLeague και "λύγισαν" στους τελικούς της Α1 για να ολοκληρώσουν μια κακή για τα δικά τους δεδομένα χρονιά με 0/3. Κορυφαίοι της αναμέτρησης οι Τζέιμς - Παππάς - Σίνγκλετον, ξεχώρισε από τους ερυθρόλευκους ο Τζαμέλ ΜακΛίν, λίγα πράγματα έδωσαν ο Σπανούλης κι ο Πρίντεζης.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Με τον Θανάση στην αρχική πεντάδα και στο μαρκάρισμα του Σπανούλη, ο Πασκουάλ ήθελε η ομάδα του να βγάλει ενέργεια από την πρώτη στιγμή της αναμέτρησης, όμως ο Πρίντεζης ήταν αυτός που μπήκε στο ματς πιο δυνατά απ' όλους για να σκοράρει τα δύο πρώτα καλάθια. Ακολούθησαν διαδοχικά φάουλ του Μιλουτίνοβ και έντονος διάλογός του με τον Σπανούλη, ένα σερί 8-0 των γηπεδούχων που πόσταραν συνεχώς τον "Kill-Bill" και πίεσή τους σε όλο το γήπεδο που μπλόκαρε τους Πειραιώτες. Το 10-7 στο έκτο λεπτό έφερε το πρώτο timeout, από το οποίο προέκυψε ένα 0-6 (10-13) για να κλείσει το δεκάλεπτο στο 14-15 με βολές του Μπόγρη. Το ματς δεν είχε ποιότητα, οι δύο μονομάχοι είχαν 10/29 σουτ (2/9 τρίποντα), ο Σίνγκλετον επτά ριμπάουντ κι ο Πρίντεζης εννέα πόντους από οκτώ σουτ!

Ο Παναθηναϊκός δεν είχε ρυθμό στην επίθεση, εκμεταλλεύθηκαν όμως τα λάθη του Ολυμπιακού και πέτυχε 10 πόντους από επτά "σφάλματα"! Ο Ρόμπερτς έβαλε το πρώτο του τρίποντο για το 18-18, ο Μάικ Τζέιμς προσπάθησε να πατήσει το γκάζι, ο Σπανούλης ανέβαζε στροφές, μα το σκορ έμενε πολύ χαμηλά κι ο Πασκουάλ έβλεπε τους παίκτες του να βρίσκουν συνεχώς σίδερο από την περιφέρεια. Δύο παλικαρίσια drive του Σπανούλη έγραψαν το 25-30 στο 18', ο Μιλουτίνοφ έκανε το τέταρτο φάουλ του σε ένα σημείο που ουδείς κατάλαβε γιατί "επιστρατεύθηκε", ο Μάντζαρης έχασε τη μπάλα και χρεώθηκε με αντιαθλητικό στον Σίνγκλετον και με ένα σερί 6-0 ο Παναθηναϊκός πέρασε μπροστά (31-30) για να δεχθεί στη συνέχεια ένα 0-5 για το 31-35 του ημιχρόνου. Τα 0/7 τρίποντα των πρασίνων και οι μόλις τέσσερις τελικές τους πάσες, ήταν δύο στοιχεία που τους πλήγωναν.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με καθυστέρηση 15 λεπτών, εξαιτίας της αποχώρησης του Ολυμπιακού για τα αποδυτήρια, με τον Παναθηναϊκό να επιστρέφει στο παρκέ με περισσότερο πείσμα και τους Σίνγκλετον - Γκιστ να κάνουν θραύση για το 42-39 στο 25'. Ο κόσμος είχε μπει για τα καλά στο παιχνίδι, οι ερυθρόλευκοι δεν είχαν συνοχή και ψυχραιμία, ο Καλάθης έκανε το τέταρτο φάουλ του στο 26', ο Λοτζέσκι έβαλε τρίποντο από την αριστερή γωνία για το 51-45 και οι Σίνγκλετον - ΜακΛίν χρεώθηκαν από ένα αντιαθλητικό για αψιμαχία πριν το timeout του Σφαιρόπουλου. Ο Μιλουτίνοβ γύρισε για να κάνει το πέμπτο φάουλ και να αποβληθεί μετά από 3:16 συμμετοχής (!) και ο ΜακΛίν συνέχισε να παλεύει μόνος εναντίον όλων κι ο Παππάς με δύο σερί καλάθια ανέβασε τη διαφορά στους δέκα (57-47) στα τέλη της τρίτης περιόδου. Όλα λειτουργούσαν πλέον καλά για τους γηπεδούχους, δεν είχε όμως κριθεί ακόμη κάτι.

Σπανούλης και Τζέιμς αντάλλαξαν από ένα μεγάλο τρίποντο, ο Παππάς κάρφωσε και έβαλε τρίποντο για το 65-52 στο 31' και ο Τζέιμς συνέχισε με γκολ-φάουλ για το 68-52 στην επόμενη φάση. Ο Παναθηναϊκός έκανε αυτό το ξέσπασμα που χρειαζόταν και δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω για να φτάσει εύκολα στην κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου πρωταθλήματος Ελλάδας, αυτή τη φορά στο σπίτι του, αυτή τη φορά για τον Παύλο Γιαννακόπουλο που θα γιορτάζει κι εκείνος από ψηλά.

O MVP

Κακός στο πρώτο μέρος, ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν κάποιον να "ανακατέψει" στο δεύτερο το παιχνίδι. Κι ο Μάικ Τζέιμς ήταν εκεί για να αναλάβει για άλλη μια φορά τον ρόλο της... σβούρας. Ο Αμερικανός γκαρντ σκόραρε 18 πόντους με 5/7 δίποντα, 1/3 τρίποντα και 5/6 βολές, μάζεψε δύο ριμπάουντ, μοίρασε τρεις ασίστ και ήταν εκείνος που μαζί με τον Νίκο Παππά γύρισαν τούμπα το παιχνίδι σε μια βραδιά που ο Νικ Καλάθης έμεινε πολύ μακριά από τον καλό του εαυτό.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Τα 0/7 τρίποντα του Παναθηναϊκού στο πρώτο μέρος ήταν ένας απογοητευτικός αριθμός, όπως και οι μόλις τέσσερις ασίστ με τον Καλάθη να έχει μία σε 14 λεπτά συμμετοχής. Εκπληκτικός αριθμός τα 17 ριμπάουντ του Κρις Σίνγκλετον, απογοητευτικός τα 18 λάθη του Ολυμπιακού και τα 7/23 τρίποντα της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου που κράτησε τους γηπεδούχους στις δέκα τελικές πάσες.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Στο εξωφρενικό δεκάλεπτο του Παναθηναϊκού, που πέτυχε 31 πόντους στις δύο πρώτες περιόδους και 29 στην τρίτη! Η αποχώρηση του Ολυμπιακού λειτούργησε μάλλον εναντίον του, με τους παίκτες του Πασκουάλ να πεισμώνουν και να πηγαίνουν από το -4 του ημιχρόνου στο +10 στο 30'. Από εκείνο το σημείο κι έπειτα, τα πράγματα έμοιαζαν πολύ απλά για την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ που με τον κόσμο της στο πλευρό της, δεν αντιμετώπισε άλλα προβλήματα.

Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: Και πάλι υπήρχαν κενές θέσεις στο ΟΑΚΑ, όμως πολύς κόσμος μετακινήθηκε προς την εξέδρα των οργανωμένων και τελικά το γήπεδο είχε 18.000 θεατές που δημιούργησαν μια τρομερή ατμόσφαιρα.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Αναστόπουλος, Κορομηλάς, Μάνος

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 14-15, 31-35, 60-50, 84-70

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 9 (2/7 σουτ, 17 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, 1 κόψιμο), Γκιστ 11, Λοτζέσκι 12 (1 τρίποντο, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Καλάθης 9 (1), Αντετοκούνμπο 4, Ρίβερς 6 (2), Τζέιμς 17 (1), Παππάς 13 91), Βουγιούκας 2, Λεκαβίτσιους, Όγκαστ, Μήτογλου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Σπανούλης 11 (4/13 σουτ, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα, 2 λάθη), Μιλουτίνοβ, Πρίντεζης 13 (2 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο), Παπανικολάου 6 (1), Μάντζαρης, ΜακΛίν 16 (3/5 δίποντα, 10/15 βολές, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Παπαπέτρου 2, Στρέλνιεκς 2, Ρόμπερτς 13 (2), Μπόγρης 2, Γουίλτζερ 5 (1).

Τα ομαδικά στατιστικά του Παναθηναϊκού: 21/39 δίποντα, 6/18 τρίποντα, 24/34 βολές, 37 ριμπάουντ (26 αμυντικά - 11 επιθετικά), 10 ασίστ, 9 κλεψίματα, 5 κοψίματα, 13 λάθη

Τα ομαδικά στατιστικά του Ολυμπιακού: 14/31 δίποντα, 7/23 τρίποντα, 21/28 βολές, 34 ριμπάουντ (22 αμυντικά - 12 επιθετικά), 15 ασίστ, 8 κλεψίματα, 1 κόψιμο, 18 λάθη.

Πηγή: sport24.gr