Δευτέρα, 24 Σεπτέμβριος 2018 18:01

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ: Νέο όνομα και 13 ομάδες στη μεγάλη κατηγορία

Γράφτηκε από τον
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ: Νέο όνομα και 13 ομάδες στη μεγάλη κατηγορία

 

Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει το φετινό πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ. Πρόκειται για την μεγάλη κατηγορία της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, που από φέτος δεν λέγεται Α’ κατηγορία αλλά Α1 κατηγορία.

Η κλήρωση των αγώνων θα πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή 5 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μεγαλόπολης (Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου), παρουσία των αντιπροσώπων των Σωματείων.

Στο φετινό πρωτάθλημα θα συμμετέχουν οι εξής 13 ομάδες: Πολύβιος, Καλαμάτα ‘80, Κάστρο Μονεμβασιάς, Ακάδημος, Λακωνικός Κρόνος, ΓΣ Γαργαλιάνων, ΓΣ Μεσσήνης, Πελασγός, Ατλας, Αρκαδικός, Ευκλής, Σπαρτιατικός, Σύλλογος Δρομέων Υγείας Τρίπολης.

Κάθε δήλωση συμμετοχής θα συνοδεύεται με παράβολο 150 ευρώ.

Οι δηλώσεις συμμετοχής των σωματείων, πρέπει να υποβληθούν στην ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ (Μαιζώνος 57, Καλαμάτα) το αργότερο μέχρι τη Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου και να περιλαμβάνουν τα στοιχεία που προβλέπονται από τον Κανονισμό Πρωταθλημάτων (άρθρο 28).

Σε δύο φάσεις το πρωτάθλημα

Το πρωτάθλημα της Α1΄ κατηγορίας θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις.

Στην α’ φάση οι ομάδες θα συναντηθούν μεταξύ τους δύο φορές (ένας με όλους σε δύο γύρους), σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτισθεί.

Στην β’ φάση, οι τέσσερις πρώτες ομάδες – σύμφωνα με την κατάταξη της κανονικής περιόδου (α’ φάσης) θα συναντηθούν μεταξύ τους σε αγώνες πλέι οφ με το σύστημα 1-4 και 2-3.

Η σειρά των ημιτελικών θα κριθεί στις 3 νίκες.

Στην β’ φάση μεταφέρονται μεταφέρονται τα αποτελέσματα των αγώνων της α’ φάσης.

Οι νικήτριες ομάδες των ημιτελικών θα παίξουν στον τελικό του πρωταθλήματος, επίσης στις 3 νίκες.

Οι ηττημένες των ημιτελικών θα παίξουν για τις θέσεις 3-4 σε μονό αγώνα, στην έδρα της ομάδας που προηγείτο στην τελική βαθμολογία της Α΄ φάσης.

Η βαθμολογία των ομάδων στις θέσεις 1-4 της Α’ φάσης θα καθορίζει και την έδρα του πρώτου αγώνα των πλέι οφ. Οι αγώνες θα διεξάγονται εναλλάξ στις έδρες των ομάδων.

Σε περίπτωση που η πρώτη ομάδα της τελικής βαθμολογίας της Α΄ φάσης, έχει διαφορά πέντε βαθμών από τη δεύτερη ομάδα, δεν θα διεξαχθούν οι αγώνες των πλέι οφ. Στην περίπτωση αυτή, πρωταθλήτρια ομάδα ανακηρύσσεται αυτή που κατέλαβε την πρώτη θέση στη τελική βαθμολογία της Α΄ φάσης του Πρωταθλήματος.

Ατομική κάρτα υγείας των παικτών

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4479/2017 και την ΚΥΑ των Υπουργών Υγείας και Υφυπουργού Πολιτισμού, η διαδικασία της πιστοποίησης της υγείας των αθλητών, από την αγωνιστική περίοδο 2018-2019 και εφεξής, τροποποιείται ως ακολούθως:

1) Η πιστοποίηση υγείας των αθλητών, καταγράφεται σε κάρτα υγείας, είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις και αγώνες.

2) Η κάρτα αυτή συνιστά αυτοτελές έγγραφο και δεν συνδέεται με το δελτίο αθλητικής ιδιότητας. Αποτελεί προσωπικό έγγραφο του αθλητή και βρίσκεται στην κατοχή του.

3) Προσκομίζεται υποχρεωτικά στη Γραμματεία, ή στον αρμόδιο Διαιτητή και είναι βασική προϋπόθεση συμμετοχής στον αγώνα.

4) Η κάρτα υγείας του αθλητή, θεωρείται από Ιατρούς μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Νομαρχιακών, Περιφερειακών Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, υγειονομικών, στρατιωτικών μονάδων ή από Ιατρούς, έχοντας οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο ή με Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και από ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, κατέχοντες την καρδιολογική ειδικότητα.

5) Η αυτοκόλλητη ετικέτα ανανέωσης των δελτίων που εκδίδει η Ε.Ο.Κ., παραμένει σε ισχύ, ως απαραίτητο στοιχείο πιστοποίησης των αθλητών, που έχουν δικαίωμα συμμετοχής, για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, χωρίς να χρήζει πλέον ιατρικής θεώρησης.

Η κάρτα Υγείας θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ε.Ο.Κ. (www.basket.gr) και της Ε.ΚΑ.ΣΚΕ.ΝΟ.Π. (www.ekaskenop.gr ) και αφορά τα Πρωταθλήματα Εθνικών και Τοπικών κατηγοριών, η μη προσκόμισή της στη Γραμματεία, θα συνιστά απαγόρευση της συμμετοχής του αθλητή στον αγώνα.

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής

Τα σωματεία έχουν δικαίωμα να δηλώνουν μέχρι οχτώ αθλητές στο φύλλο αγώνα, (γεννηθέντες το 1987 και μεγαλύτεροι). Ανεξάρτητα από τον αριθμό των αθλητών που θα δηλώνουν στο φύλλο αγώνα, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν δύο αθλητές κάτω των 22 ετών, δηλαδή γεννηθέντες το έτος 1996 και νεότεροι και δύο αθλητές κάτω των 20 ετών, δηλαδή γεννηθέντες το έτος 1998 και νεότεροι ή μέχρι τέσσερις αθλητές κάτω των 20 ετών, εκ των οποίων ο ένας αθλητής θα αγωνίζεται υποχρεωτικά και στα 4 δεκάλεπτα του αγώνα.

Η παρουσία των αθλητών μέχρι 20 και 22 ετών είναι υποχρεωτική πριν την έναρξη των αγώνων.

Οι προπονητές

Οι Προπονητές των ομάδων, για να μπορούν να καθοδηγούν την ομάδα τους κατά τη διάρκεια του αγώνα, πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις του κανονισμού Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση 1167/18-03-2005.

Σε περίπτωση που στους αγώνες οι Προπονητές δεν διαθέτουν ταυτότητα από Σ.Ε.Π.Κ., επικυρωμένη για το έτος 2018-2019, τότε οι Κομισάριοι και οι Διαιτητές των αγώνων δεν θα επιτρέπουν την συμμετοχής τους, στους αγώνες των ομάδων τους.

Ο αριθμός Ταυτότητας θα αναγράφεται υποχρεωτικά στο Φύλλο Αγώνος, δίπλα στο ονοματεπώνυμο του Προπονητή.

Επίσης είναι ασυμβίβαστη η ιδιότητα του Προπονητή και κόουτς με την ιδιότητα του αθλητή, σύμφωνα με το άρθρο 31, παρ. 11 του Ν. 2725/1999 και τα άρθρα 75&4 του Ν. 3057/2002.

Οι Προπονητές (Coach) και οι Βοηθοί Προπονητές (Assistant Coach), θα πρέπει να είναι ευπρεπώς ενδεδυμένοι κατά την διάρκεια των αγώνων.

Η μη τήρηση των παραπάνω, θα επιφέρει τις σύμφωνα με το Νόμο κυρώσεις

Υποχρεωτικά στο παιδικό

Τα σωματεία Α1΄ Κατηγορίας Ανδρών, σωματεία, πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχουν στo Πρωτάθλημα Παίδων. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης δύο βαθμών από το αντίστοιχο Πρωτάθλημα Ανδρών που συμμετέχουν.

Στα συμμετέχοντα στο πρωτάθλημα σωματεία, εφ΄ όσον δηλώσουν συμμετοχή στο πρωτάθλημα παίδων και δεν συμμετάσχουν σ΄ αυτό ή συμπληρώσουν δύο μηδενισμούς, θα επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης δύο βαθμών από το αντίστοιχο Πρωτάθλημα Ανδρών που συμμετέχουν.

Ανοδος και υποβιβασμός

Η πρώτη ομάδα της τελικής κατάταξης της Α1΄ Κατηγορίας Ανδρών ανέρχεται στην Γ΄ Εθνική Κατηγορία.

Ανοδος στην Α1 κατηγορία:

1. Στην Α1΄ Κατηγορία ανδρών, την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, θα ανέλθουν (2) δύο ομάδες. Οι (2) δύο πρώτες της τελικής κατάταξης του Πρωταθλήματος της Α2 Κατηγορίας Ανδρών.

2. Εάν υποβιβασθεί μία ομάδα της περιφέρειας μας από την Γ΄ Εθνική, λόγω αποχώρησης ή λόγω ποινής συνέπεια μηδενισμού, θα πάρει μέρος στην επόμενη Α2΄ Κατηγορία Ανδρών και την θέση της στην Α1΄ Κατηγορία Ανδρών, για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, θα πάρει η νικήτρια του αγώνα Play-off για την 3η – 4η θέση της τελικής κατάταξης του Πρωταθλήματος της Α2΄ Κατηγορίας Ανδρών.

Υποβιβασμός από την Α1 κατηγορία

1. Εάν υποβιβασθεί μία ομάδα της περιφέρειάς μας από την Γ΄ Εθνική, θα υποβιβασθούν τρεις ομάδες από την Α1΄ Κατηγορία Ανδρών ( 11η, 12η και 13η της τελικής βαθμολογίας).

2. Εάν υποβιβασθεί μία ομάδα της περιφέρειας μας από την Γ΄ Εθνική, λόγω αποχώρησης ή λόγω ποινής συνέπεια μηδενισμού, θα πάρει μέρος στην επόμενη Α2΄ Κατηγορία Ανδρών και την θέση της στην Α1΄ Κατηγορία Ανδρών, την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, θα πάρει η νικήτρια των αγώνων play-off για την 3η – 4η θέση της τελικής κατάταξης του Πρωταθλήματος της Α2 Κατηγορίας Ανδρών. Σε αυτήν την περίπτωση από την Α1΄ Κατηγορία Ανδρών θα υποβιβασθούν δύο ομάδες (12η & 13η της τελικής βαθμολογίας).

3. Εάν δεν υποβιβασθεί καμία ομάδα της περιφέρειάς μας από τη Γ΄ Εθνική, θα υποβιβασθούν δύο ομάδες από την Α1΄ Κατηγορία Ανδρών (12η και 13η της τελικής βαθμολογίας).

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο θεσμοθετημένος (σταθερός) αριθμός των ομάδων κάθε κατηγορίας, μειώνεται λόγω αποχωρήσεως ή λόγω επιβολής ποινής υποβιβασμό, συνέπεια μηδενισμού ως και συγχώνευσης ομάδων της ιδίας ή ανώτερης κατηγορίας, συμπληρώνεται από ομάδες της αμέσως κατά περίπτωση κατώτερης κατηγορίας, αφού προηγουμένως συντελεσθεί ο υποβιβασμός και η άνοδος του αριθμού των ομάδων που προβλέπεται από τις οικίες προκηρύξεις.

Γιατροί σε όλα τα ματς

Στους αγώνες του Πρωταθλήματος Α1 Κατηγορίας Ανδρών, από την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, θα είναι υποχρεωτική για τα γηπεδούχα Σωματεία η παρουσία Ιατρού ή πιστοποιημένων παρόχων πρώτων βοηθειών, επαγγελματιών Υγείας ή μη, με δική τους μέριμνα.

Εφόσον δεν τηρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, ο αγώνας ματαιώνεται με υπαιτιότητα του γηπεδούχου Σωματείου και κατακυρώνεται υπέρ του φιλοξενούμενου Σωματείου.

Ο Α΄ Διαιτητής του αγώνος θα πιστοποιεί την παρουσία Ιατρού, αναγράφοντας στο φύλλο αγώνος το ονοματεπώνυμό του και τον αριθμό μητρώου της ταυτότητας μέλους του Ιατρικού Συλλόγου ή θα αναγράφει τα στοιχεία των παρόχων πρώτων βοηθειών.