Παρασκευή, 28 Δεκέμβριος 2018 13:17

A1 ΜΠΑΣΚΕΤ: Φουλ δράση το τελευταίο Σαββατοκύριακο του 2018

Γράφτηκε από τον

Η τελευταία αγωνιστική (η 11η) εντός του 2018 στην Α1 διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο (29-30/12), με τις δεκατέσσερις ομάδες να θέλουν να αποχαιρετήσουν με θετικό αποτέλεσμα τη χρονιά που φεύγει.

Ο Ολυμπιακός αγωνίζεται την Κυριακή (30/12, 17:00) στην Πυλαία απέναντι στον ΠΑΟΚ, μετά το ματς με την Νταρουσάφακα, και με νίκη έχει την ευκαιρία να υποδεχθεί το 2019 στην κορυφή του βαθμολογικό πίνακα, καθώς ο αήττητος Παναθηναϊκός έχει έναν αγώνα λιγότερο. Η ομάδα του Πειραιά θέλει τη νίκη και για ψυχολογικούς λόγους, καθώς ακολουθεί το ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την Παρασκευή (4/1, 21:00) για την 16η αγωνιστική της Euroleague. Ανήμερα των Φώτων, δε (6/1, 19:30), οι «ερυθρόλευκοι» παίρνουν θέση σε ένα ακόμη ντέρμπι, καθώς υποδέχονται την ΑΕΚ για τη 12η αγωνιστική της Α1. Στον αντίποδα, η ομάδα της Θεσσαλονίκης αναζητά μία μεγάλη νίκη, η οποία, αν επιτευχθεί, θα είναι η δεύτερη κατά σειρά στο ελληνικό πρωτάθλημα, αφού, πριν το θετικό αποτέλεσμα επί του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη (10η αγωνιστική), είχε ηττηθεί από τον Παναθηναϊκό στην Πυλαία.

Μετά το ματς με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται στην Πάτρα την Κυριακή (30/12, 19:00) κόντρα στον πάντα επικίνδυνο στην έδρα του Προμηθέα. Ο νέος τεχνικός των «πρασίνων», Ρικ Πιτίνο, θα πραγματοποιήσει στην πρωτεύουσα της Αχαΐας το ντεμπούτο του στο ελληνικό πρωτάθλημα, με τον προπονητή των Πατρινών, Mάκη Γιατρά, να έχει υψηλό κίνητρο να... δυσαρεστήσει τον Αμερικανό coach. Σε περίπτωση δε που το καταφέρει, τότε ο Προμηθέας θα «πιάσει» τον Παναθηναϊκό στο βαθμολογικό πίνακα, αφού οι «πράσινοι» θα δώσουν στις 24 Φεβρουαρίου τον αγώνα τους με τον Κολοσσό στη Ρόδο που είχε αναβληθεί λόγω της γαστρεντερίτιδας που «χτύπησε» 6 παίκτες του «τριφυλλιού».

Τον Κολοσσό θα υποδεχθεί το Περιστέρι, το Σάββατο (29/12, 15:45). Ο Αργύρης Πεδουλάκης είδε την ομάδα του να γνωρίζει τις πρώτες δύο ήττες της στις έδρες των δύο... μεγάλων της Α1, Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Οι «κυανοκίτρινοι» είναι αποφασισμένοι να επιστρέψουν στα θετικά αποτελέσματα, υποδεχόμενοι τους Ροδίτες που ισοβαθμούν με την Κύμη στην τελευταία θέση, αλλά έχουν έναν αγώνα λιγότερο από την ομάδα της Εύβοιας.

Φαβορί είναι η ΑΕΚ στο ματς με τον Πανιώνιο στο ΟΑΚΑ (29/12, 19:00). Η ομάδα του Λούκα Μπάνκι έχει συλλέξει 4 περισσότερους βαθμούς από τους «κυανέρυθρους», αλλά συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα απουσιών (θεραπευτική αγωγή ακολουθούν οι Βινς Χάντερ, Βασίλης Ξανθόπουλος και Βασίλης Καββαδάς). Η Ένωση αποχαιρετά ένα έτος, κατά το οποίο κατέκτησε δύο τίτλους, αυτόν του Basketball Champions League, αλλά και αυτόν του Κυπέλλου Ελλάδας. Η διοίκηση των «κιτρινόμαυρων» έχει φροντίσει να δημιουργήσει μία εορταστική ατμόσφαιρα στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο για τους φιλάθλους της. Εκτός της δράσης με τα «3ποντα Κάλαντα» για το Ίδρυμα Μητέρα, η ΑΕΚ έχει φροντίσει στο ΟΑΚΑ να βρίσκονται ο «Αη Βασίλης» και ο "Panda Pandou", οι οποίοι θα διασκεδάζει τους μικρούς φίλους της Ένωσης και θα τους μοιράζουν παραδοσιακά εδέσματα, μπαλόνια, δώρα, μάσκες "Panda Pandou" και εορταστικά μπλουζάκια. Παράλληλα, η ΑΕΚ γι' ακόμη μία φορά θα φιλοξενήσει πρόσφυγες του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στο κλειστό γήπεδο «Αντώνης Τρίτσης», το Σάββατο (29/12, 15:45), ο Χολαργός υποδέχεται το Λαύριο. Η εκτός έδρας νίκη επί του Άρη έχει ανεβάσει την ψυχολογία των παικτών του Άρη Λυκογιάννη που προέρχονται από νικηφόρο σερί 3-0. Συγκεκριμένα, έχουν να ηττηθούν από την 7η αγωνιστική στο Ρέθυμνο. Έκτοτε νίκησαν εκτός έδρας την Κύμη, εντός έδρας τον Ήφαιστο Λήμνου και εν συνεχεία τον Άρη. Τέλος σε αρνητικό σερί (4-0) θέλει να βάλει, από την πλευρά του, το Λαύριο στο ματς με τον Χολαργό. Οι παίκτες του Χρήστου Σερελή έχουν να δοκιμάσουν τη γεύση της νίκης από την 6η αγωνιστική, όταν επικράτησαν με 64-60 του Κολοσσού. Η συνέχεια ήταν αποκαρδιωτική για την ομάδα-ευχάριστη έκπληξη της περυσινής σεζόν, καθώς συνέλεξε μόνο κίτρινα φύλλα αγώνα με Περιστέρι, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Προμηθέα.

Την πρώτη εκτός έδρας νίκη του στη φετινή σεζόν θα επιδιώξει να πετύχει στο Ρέθυμνο ο Ήφαιστος, το Σάββατο (29/12, 15:45). Η αήττητη σε 5 αγώνες της ομάδα της Λήμνου διεκδικεί μία 6η νίκη στο σύνολο στην Κρήτη, χωρίς να σημαίνει πως αυτό θα είναι εύκολη υπόθεση απέναντι στην ομάδα του Βαγγέλη Ζιάγκου.

Τέλος, έχοντας μόλις ένα βαθμό περισσότερο από την αντίπαλό του, Κύμη, ο Άρης καλείται να κάνει μια καλή εμφάνιση μακριά από το "Nick Galis Hall", να επιστρέψει στα θετικά αποτελέσματα και να πάρει βαθμολογική «ανάσα». Μόλις έναν περισσότερο βαθμό μετρά η ομάδα της Θεσσαλονίκης από αυτήν της ουραγού. Ο νέος τεχνικός του Άρη, Γιάννη Καστρίτης, γνωρίζει καλά την Κύμη, καθώς διατέλεσε προπονητής της μέχρι τις 25 Νοεμβρίου.

Το πρόγραμμα της 11ης αγωνιστικής στην Α1 Ανδρών στο μπάσκετ έχει ως εξής:

Α1 ΑΝΔΡΩΝ

11η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (29-30/12/2018)

Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου

Α. Παπανδρέου 15:45 Περιστέρι-Κολοσσός Ρόδου Παπαπέτρου-Συμεωνίδης-Καλογερόπουλος Φ. (Ντάβαρης)

Μ. Μερκούρη 15:45 Ρέθυμνο-Ήφαιστος Λήμνου Κορομηλάς-Διαμαντής-Καλδίρης (Μαχαιριανάκης)

Αντ. Τρίτσης 15:45 Χολαργός-Λαύριο Πουρσανίδης Γ.-Μαλαμάς-Αναστόπουλος Α. (Ελευθεριάδης)

Τ. Καμπούρης 18:00 Κύμη-Άρης Μάνος-Παναγιώτου-Ζαχαρής (Δεσάρτης)

ΟΑΚΑ 19:00 ΑΕΚ-Πανιώνιος Σχινάς-Πιτσίλκας-Χαλαμπαλάκης (Παλάτος)

Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου

ΠΑΟΚ 17:00 ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός Καρακατσούνης-Σώμος-Ανδρικόπουλος (Σιμητόπουλος)

Δ. Τόφαλος 19:00 Προμηθέας Πάτρας-Παναθηναϊκός Αναστόπουλος Π.-Τσαρούχα-Μπήτης (Θεοδωρόπουλος)