Πέμπτη, 23 Ιανουάριος 2014 10:57

Tώρα το πλεονέκτημα!

Γράφτηκε από τον

1η αλήθεια: Ο Παναθηναϊκός διανύει εξαιρετική περίοδο φόρμας. Καθένας το παρατηρεί αυτό.
 
2η αλήθεια: Χάρη σε αυτήν την φόρμα, που ξεκίνησε από τον νικηφόρο ημιτελικό με τον Ολυμπιακό έχει ήδη καταφέρει αρκετά σπουδαία πράγματα. Εκτός του να προκριθεί στον τελικό του Κυπέλλου και να έχει εξασφαλίσει σχεδόν τον τίτλο, καθώς αντίπαλός του στον τελικό θα είναι, όπως γνωρίζουμε, ο Άρης, τη Δευτέρα, με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στο Ο.Α.Κ.Α. έβαλε την «ασφαλιστική δικλείδα» για την απόκτηση του πλεονεκτήματος της έδρας στους τελικούς της Basket League, ενώ ήδη έκανε και ένα δυνατό ξεκίνημα στην Ευρωλίγκα, με ένα πειστικό 3-0, πλην όμως απέναντι στους 3 από τους 4 θεωρητικά λιγότερο ισχυρούς αντιπάλους του ομίλου.


 
3η αλήθεια: Χάρη και στην καλή του αγωνιστική κατάσταση, αλλά και στα νέα δεδομένα που αυτή δημιούργησε, έχει σχεδόν εξασφαλίσει και την πρόκρισή του στα play-offs της Ευρωλίγκα. Ο στόχος, άκρως λογικά, αλλάζει, και τίθεται πλέον στην απόκτηση μίας εκ των πρώτων δύο θέσεων, που θα το δώσει και αυτό το υπερπολύτιμο, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στην Ευρωλίγκα, πλεονέκτημα έδρας. Για αυτό, οι δύο πιο δυνατοί του αντίπαλοι είναι ασφαλώς η Φενέρμπαχτσε και ο Ολυμπιακός, και δίχως αμφιβολία θέλει να τους αφήσει αρκετά πίσω του από τον πρώτο γύρο, για να έχει αρκετά περιθώρια όταν θα υποστεί, αναπόφευκτα, τη δική του αγωνιστική «κάμψη».
 
 Βέβαια, και η Μπαρτσελόνα είναι άμεση ανταγωνίστρια, για την πρώτη θέση όμως, με τα υπάρχοντα δεδομένα. Οπότε, δε θα ήταν κακό σε αυτήν την ευνοϊκή στιγμή, υποδεχόμενος κιόλας τους Καταλανούς στο Ο.Α.Κ.Α., να τους κάνει επίσης, μαζί με τους υπόλοιπους, να «τρέχουν στο κατόπι του». Αν και λίγο μακροπρόθεσμα όλα τούτα για τη στιγμή αυτήν, θα μπορούσε κάλλιστα να κλείσει προηγούμενος τον πρώτο γύρο, αν εκμεταλλευτεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και αυτός, αλλά και οι κύριοι αντίπαλοί του.
 
Ειδικά την «παραπαίουσα» Φενέρ, απόψε, αν και στην Τουρκία, έχει την ευκαιρία να την αφήσει 4 νίκες μακριά του και να μην τη «σκέφτεται» ιδιαίτερα για το υπόλοιπο του Top-16. Η κατάσταση του συνόλου του Ομπράντοβιτς είναι αυτήν την ώρα αποκαρδιωτική, χειρότερη και από αυτήν στην οποία βρίσκονταν οι «Πράσινοι» πριν το ματς του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό! Δεν κάνουν πολλές ομάδες το «κατόρθωμα» να χάσουν με «κάτω τα χέρια», ενώ προηγούνται σταθερά για πάνω από 30 λεπτά, απέναντι σε μία ομάδα όπως η Μάλαγα, που φαίνεται τώρα πιο απειλητική για τον Παναθηναϊκό απ’ ότι οι Τούρκοι, οι οποίοι μπήκαν στην φάση αυτήν ως φαβορί για την κατάκτηση μίας εκ των δύο προνομιούχων θέσεων του ομίλου. Ασφαλώς, επίσης, δεν μπορεί να νικήσει οποιαδήποτε ομάδα κάποιο παιχνίδι, σε αυτό το επίπεδο, όταν μόνο 7 της παίκτες έχουν σκοράρει σε αυτό! Ούτε όταν παίκτες της ηλικίας και του «ομαδικού πνεύματος» του ΜακΚάλεμπ παίζουν πάνω από 35 λεπτά, όταν παίκτες-«κόμβοι» της, όπως ο Μπιέλιτσα, είναι «άφαντοι», όταν μένουν στον πάγκο, την κρίσιμη στιγμή που πρέπει να διατηρηθεί το σκορ, αμυντικοί όπως ο Ονάν, όταν παίκτες άπειροι από στιγμές που η μπάλα ζυγίζει πολλούς «τόνους», όπως ο Πρέλτζιτς καλούνται να πάρουν τις κρίσιμες αποφάσεις, όταν, τέλος, έχει 43 ολόκληρους βαθμούς λιγότερους στην αξιολόγηση. Όλα αυτά, ενώ το ποσοστό των σουτ εντός παιδιάς είναι πολύ κοντά σε αυτό του γηπεδούχου, ενώ και το ποσοστό των τριπόντων είναι ανώτερο. Κι όμως, κατάφερε η Φενέρ να χάσει, κυρίως εξαιτίας του ξαφνικού black out της, που της απέφερε τελικώς 5 λάθη παραπάνω από αυτά των Ανδαλουσιανών, που μάλλον έκριναν την ήττα τους.
 
Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ομάδα του Σέρβου πρώην κόουτς του Παναθηναϊκού και η ομάδα του Πεδουλάκη οφείλει να την εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Βέβαια, όπως ίσχυε και για το ματς της Δευτέρας με τον Ολυμπιακό, έτσι και τώρα οι «Πράσινοι» οφείλουν να προσέξουν διπλά, καθώς το ματς αυτό για την Φενέρ, αν και πολύ νωρίς, μπορεί να χαρακτηριστεί «ζωής ή θανάτου». Γιατί, αν χάσει και σε αυτό το παιχνίδι, τότε πολύ δύσκολα θα αναπληρώσει το χαμένο έδαφός της. Πολύ απλά, έχει χάσει με 13 πόντους στο Σ.Ε.Φ. και στην έδρα της από την Μπαρτσελόνα. Αν ηττηθεί εντός έδρας και από τον Παναθηναϊκό, τη στιγμή που η Αρμάνι και η Μάλαγα βρίσκονται επίσης σε καλή φόρμα τον τελευταίο καιρό και μπορούν να εκμεταλλευτούν άλλο ένα «στραβοπάτημά» της, τότε το ζήτημα δε θα είναι να προλάβει για το πλεονέκτημα της έδρας, αλλά για την πρόκριση στους «8» της διοργάνωσης! Το 1-3 που είχε πέρυσι ο Ολυμπιακός ανατρέπεται, έστω πολύ δύσκολα, το 0-4 όμως είναι σχεδόν απαγορευτικό, όταν μάλιστα ξεκινάς με δύο συνεχόμενες εντός έδρας ήττες. Επομένως, ο Παναθηναϊκός δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να «επαναπαυθεί», ούτε να μπει με χαλαρότητα στο γήπεδο, καθώς η Φενέρ παίζει σε αυτό το ματς την «ύπαρξή» της. Το ματς της Πόλης είναι ίσως το πιο κρίσιμο γι’ αυτήν, και γι’ αυτό οι παίκτες της θα κάνουν ό, τι μπορούν για να το πάρουν. Έχοντας βιώσει παρόμοια κατάσταση, αρκετά έντονης αμφισβήτησης, πρόσφατα, πιστεύω ότι θα έχει διδαχθεί πολλά από αυτήν και, κυρίως, να μην υποτιμήσει ποτέ έναν αντίπαλο που βρίσκεται σε τόσο δεινή θέση!
 
Διαφορετικά, στο ματς δεν έχει να κάνει σπουδαία πράγματα. Αν περιορίσει κάποιους παίκτες των Τούρκων και τις ατομικές τους ενέργειες, που είναι η κύρια «πηγή» σκοραρίσματός τους, καθώς αυτήν τη στιγμή ο αυτοσχεδιασμός και το ένστικτο παραμένουν τα κυριότερα στοιχεία της νοοτροπίας τους (μέχρι να κάνει τους συγκεκριμένους παίκτες «ομάδα» ο «Ζοτς», είχαμε πει, θα περάσει ένα εύλογο διάστημα) και αν κάνει τα βασικά πράγματα στην επίθεσή του, λιγότερα μάλιστα από όσα έκανε με την Εφές, απέναντι σε μία άμυνα που δέχεται κατά μέσο όρο 86.6 πόντους στο Top-16, καταλαβαίνετε ότι δεν έχει να φοβηθεί πολλά πράγματα.
 
Όπως λέγαμε τη Δευτέρα, ο Παναθηναϊκός, παίρνοντας και κάποια ψυχολογική ώθηση από μία νίκη στο ντέρμπι «αιωνίων», συνεχίζοντας το αήττητό του από τις 23/12, έχει την ευκαιρία να βρεθεί, από «διεκδικητής» για εισιτήριο, «καβαλάρης» για το πλεονέκτημα. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τη «σπαταλήσει», γιατί στα play-offs μπορεί να το πληρώσει ακριβά!