Σάββατο, 20 Απρίλιος 2019 14:49

Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: Ξεχωρίζει το ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακός

Γράφτηκε από τον

 

Σήμερα Σάββατο διεξάγονται οι έξι από τις επτά αναμετρήσεις της 25ης και προτελευταίας αγωνιστικής της κανονικής περιόδου στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ, καθώς η συνάντηση Χολαργός-Παναθηναϊκός θα οριστεί από τον ΕΣΑΚΕ σε άλλη ημερομηνία, λόγω της συμμετοχής των «πρασίνων» στα πλέι οφ της Euroleague.

Το τζάμπολ έχει οριστεί στις 16:45 και για τα έξι παιχνίδια, με τον αγώνα του ΟΑΚΑ, ΑΕΚ-Ολυμπιακός, να ξεχωρίζει από το «μενού». Η ΑΕΚ έχει στόχο την κατάληψη της 2ης θέσης στην κανονική περίοδο, με δεδομένη την αφαίρεση 8 βαθμών για τον Ολυμπιακό, και με νίκη επί των «ερυθρόλευκων» θα κάνει το πλέον αποφασιστικό βήμα. O Γιώργος Τσαλμπούρης επέστρεψε στις δραστηριότητες της «βασίλισσας», συμμετέχοντας στην προπόνηση της Πέμπτης (18/4), και πιθανότατα θα τεθεί στη διάθεση του Λούκα Μπάνκι για την αναμέτρηση του Σαββάτου (20/4) με τον Ολυμπιακό, όπου για ακόμη μία φορά η ΑΕΚ θα παραταχθεί με σύνθεση ανάγκης. Εκτός παραμένουν οι Τζόρνταν Θίοντορ και Βασίλης Καββαδάς, ατομικό πρόγραμμα ακολουθεί ο Γκέιμπ Γιορκ, ενώ, όπως είναι γνωστό, έχει τεθεί εκτός «μάχης» ο Γιόνας Ματσιούλις. Στον αντίποδα, το ντεμπούτο του με τη φανέλα του Ολυμπιακού θα κάνει ο Ουίλ Τσέρι, ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Γιώργου Πρίντεζη. Ο διεθνής φόργουορντ του Ολυμπιακού έχει υποστεί σφίξιμο στη μέση, στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, και οι ενοχλήσεις δεν τον έχουν εγκαταλείψει, με αποτέλεσμα να ακολουθεί θεραπευτική αγωγή. Αν τελικά καταφέρει και αγωνιστεί, αυτό θα είναι το 360ο παιχνίδι στην καριέρα του στην Α1 και θα γίνει έτσι ο 18ος της σχετικής λίστας του πρωταθλήματος, ξεπερνώντας τον Άγγελο Κορωνιό. Με τους Σπανούλη και Στρέλνιεκς στα «πιτς», αλλά και τους Άξελ Τουπάν, Μπριαντέ Ουέμπερ να αποτελούν παρελθόν, οι «ερυθρόλευκοι» δεν βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, όπως και η ΑΕΚ. Πριν το εναρκτήριο τζάμπολ του αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακός και αμέσως μετά την παρουσίαση των ομάδων, η Ένωση θα τιμήσει τον Μηνά Γκέκο για την προσφορά του στη «βασίλισσα».

Με σοβαρότητα θα αγωνιστεί στο Ρέθυμνο το Περιστέρι, στην προσπάθειά του να βρίσκεται μέσα στην πρώτη τετράδα ενόψει των πλέι οφ. Οι Κρήτες τα δίνουν όλα για την παραμονή τους στα «μεγάλα σαλόνια», προέρχονται από τρεις διαδοχικές νίκες με Κύμη στη Χαλκίδα (77-84), Κολοσσό στην Κρήτη (93-67) και Ήφαιστο στη Λήμνο (77-80) και θα «ματώσουν» για μία τέταρτη. Ρέθυμνο, Κύμη και Λαύριο δίνουν «μάχη» να μην γίνουν η δεύτερη ομάδα που θα υποβιβαστεί μετά τον Κολοσσό Ρόδου. Μάλιστα, η Κύμη και το Λαύριο θα δώσουν το κρισιμότερο ίσως παιχνίδι τους στη φετινή Basket League στο «Τάσος Καμπούρης» της Χαλκίδας. Οι δύο ομάδες έχουν πια από έξι νίκες μαζί με το Ρέθυμνο -με την εκκρεμότητα των 31 δευτερολέπτων του αγώνα του Λαυρίου με τον Κολοσσό-, ενώ σημαντικός παράγοντας μπορεί να αποδειχθεί το +18 του αγώνα του πρώτου γύρου, όταν το Λαύριο είχε επικρατήσει εντός έδρας με 86-68 της Κύμης. Στο βαθμολογικό πίνακα, αφαιρέθηκαν οι 2 βαθμοί της νίκης του Λαυρίου επί του Κολοσσού (και ο ένας της ήττας της ομάδας της Ρόδου), καθώς το ΑΣΕΑΔ αποφάσισε την επανάληψη των τελευταίων 31,4΄΄ της μεταξύ τους αναμέτρησης από την 6η αγωνιστική. Ο ΕΣΑΚΕ όρισε τη διεξαγωγή των τελευταίων 31,4 δευτερολέπτων τη Μεγάλη Τετάρτη (24/4, 18:00). Οι Ροδίτες αγωνίζονται στη Θεσσαλονίκη απέναντι στον ΠΑΟΚ. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» ισοβαθμεί με τον Προμηθέα και αμφότεροι κυνηγούν το Περιστέρι που έχει έναν περισσότερο βαθμό, στην προσπάθεια παρουσίας στην πρώτη τετράδα. Στην Πάτρα ο Προμηθέας φιλοξενεί τον Πανιώνιο, με την ομάδα της Νέας Σμύρνης να έχει απομακρυνθεί κατά 2 βαθμούς από Ρέθυμνο και Κύμη και να θέλει να τελειώσει και... μαθηματικά το θέμα της παραμονής στην Α1.

Τέλος, νίκη γοήτρου αναζητούν ο Ήφαιστος και ο Άρης στη μεταξύ τους αναμέτρηση στο κλειστό «Νίκος Σαμαράς» της Λήμνου. Ο Ήφαιστος έχει εξασφαλισμένη τη θέση του στα πλέι οφ, κάτι που δεν θα προλάβει να κάνει ο Άρης. Οι γηπεδούχοι προέρχονται από την εντός έδρας ήττα από το Ρέθυμνο και οι φιλοξενούμενοι από την ευρεία επικράτηση τους επί της Κύμης.

Το πρόγραμμα της 25ης αγωνιστικής στην Α1 Ανδρών στο μπάσκετ έχει ως εξής:

Α1 ΑΝΔΡΩΝ

25η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (20/4/2019)

Σάββατο

ΠΑΟΚ - Κολοσσός Ρόδου

Ξενικάκης-Λόρτος-Κοντίλης (Δέλλας)

Ρέθυμνο - Περιστέρι

Πουρσανίδης Γ.-Συμεωνίδης-Μπήτης (Μαγκανάς)

ΑΕΚ - Ολυμπιακός

Σχινάς-Παπαπέτρου-Παντελίδης (Ντάβαρης)

Προμηθέας Π.-Πανιώνιος

Μάνος-Ψαριανός-Μαγκλογιάννης (Θεοδωρόπουλος)

Κύμη - Λαύριο

Κορομηλάς-Σώμος-Θεονάς (Δεσάρτης)

Ήφαιστος Λ .- Άρης

Τσαρούχα-Παναγιώτου-Διαμαντής (Σαλαβός)

* Ο αγώνας Χολαργός-Παναθηναϊκός θα οριστεί από τον ΕΣΑΚΕ

- Ολα τα παιχνίδια θα ξεκινήσουν στις 4.45 μ.μ.

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1. Παναθηναϊκός 47

2. Ολυμπιακός 42

3. ΑΕΚ 41

4. Περιστέρι 40

5. ΠΑΟΚ 39

6. Προμηθέας Πατρών 39

7. Ήφαιστος Λήμνου 36 2

8. Χολαργός 35

9. Άρης 32

10. Πανιώνιος 32

11. Ρέθυμνο 30

-. Κύμη 30

13. Λαύριο 29

14. Κολοσσός Ρόδου 25

* Σύμφωνα με τον κανονισμό οι βαθμοί του Ολυμπιακού θα αφαιρεθούν στο τέλος της κανονικής περιόδου (-8).