Κυριακή, 19 Μάιος 2019 23:48

8ο ευρωπαϊκό η ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Ιτούδη, 91-83 την Εφές στον τελικό

Γράφτηκε από τον
8ο ευρωπαϊκό η ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Ιτούδη, 91-83 την Εφές στον τελικό

Πιο σκληρή και πιο έμπειρη, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας νίκησε την Αναντολού Εφές στον τελικό της EuroLeague 2018/19 και πάτησε για 8η φορά στην κορυφή της Ευρώπης. Δεύτερο τρόπαιο για τον Δημήτρη Ιτούδη, σπουδαία προσπάθεια από τους Τούρκους.

Δεν ήταν η καλύτερη ομάδα της κανονικής περιόδου, ήταν όμως η κορυφαία της χρονιάς. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας πάτησε το γκάζι όταν η Μπασκόνια της έκανε το μπρέικ στα playoffs της EuroLeague 2018/19 και με τέσσερις σερί νίκες πάτησε στην κορυφή της Ευρώπης. Επικράτησε (91-83) της Αναντολού Εφές στον τελικό του Final Four το βράδυ της Κυριακής στη Φερνάντο Μπουέσα Αρίνα και αναδείχθηκε για όγδοη φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης, με τον Δημήτρη Ιτούδη να γράφει ακόμα μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

Κόρι Χίγκινς και Γουίλ Κλάιμπερν έκαναν πράγματα και θαύματα στο σκοράρισμα, κυρίως με περιφερειακά σουτ, ο Κάιλ Χάινς κι ο Οθέλο Χάντερ γέμισαν τη ρακέτα, την ώρα που ο Σέιν Λάρκιν προσπαθούσε να τραβήξει το περισσότερο κουπί στην επίθεση για τους Τούρκους αλλά δεν έπαιρνε σημαντικές βοήθειες από τους αστέρες συμπαίκτες του (Μπομπουά, Μίτσιτς, Μορμάν). Το τέταρτο φάουλ του Ντάνστον (έβγαλε τη φάση του αγώνα) στο 24' έκοψε τα πόδια των παικτών του Εργκίν Αταμάν, που πάντως έκαναν την υπέρβαση με τη συμμετοχή τους σε αυτόν τον τελικό.

Έβδομη EuroLeague για τον Δημήτρη Ιτούδη και δεύτερη στην καριέρα του ως head coach, τέταρτη για τον Κάιλ Χάινς, πρώτη για τον Ντάνιελ Χάκετ και τον Οθέλο Χάντερ, δεύτερη για τον Νάντο Ντε Κολό που λέγεται πως στο τέλος της χρονιάς θα αποχαιρετήσει τη Μόσχα για να συνεχίσει την καριέρα του επί ισπανικού εδάφους. Ζεστό χειροκρότημα αξίζει και η Αναντολού Εφές που ξεπέρασε τον εαυτό της και στον τελικό, έμεινε ανταγωνιστική μέχρι το φινάλε και έδειξε ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει, να μείνει στην elite για πολλά χρόνια.

Ο MVP

Να δώσεις το βραβείο στον φοβερό και τρομερό Γουίλ Κλάιμπερν που έγινε σουτέρ-δολοφόνος; Να το δώσεις στον Κόρι Χίγκινς που έκανε σπουδαία δουλειά στο πρώτο μέρος; Να το δώσεις στον Νάντο Ντε Κολό που "καθάρισε" στο τέταρτο δεκάλεπτο όταν η Αναντολού Εφές έγινε απειλητική; Ή μήπως να το δώσεις σε έναν εκ των Ντάνιελ Χάκετ - Κάιλ Χάινς που βρίσκονταν ΠΑΝΤΟΥ στην άμυνα; Πραγματικά, δεν ξεχώρισε ένας από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ήταν η συνολική δουλειά, η ομαδικότητα που χάρισε στην ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη το τρόπαιο. Από τις σπάνιες φορές που σε ματς αυτού του επιπέδου δεν υπάρχει ξεκάθαρος MVP κι αυτό το στοιχείο είναι άλλη μια απόδειξη της ανωτερότητας των Ρώσων.

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ

Με 6/8 τρίποντα (!) έκλεισε η ΤΣΣΚΑ την πρώτη περίοδο, για να χτίσει προβάδισμα εννέα πόντων την ώρα που η Εφές μετρούσε 4/7 δίποντα και 4/7 τρίποντα. Οι Μοσχοβίτες δεν έκαναν λάθος στο δεκάλεπτο, ωστόσο έχασαν το δεύτερο (22-15) με τον Ντάνστον να έχει 6 πόντους, 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ και ένα μπλοκ μέχρι το ημίχρονο. Έκανε νωρίς το τρίτο και το τέταρτο φάουλ του, έμεινε όμως στο ματς και ήταν ο μοναδικός ψηλός που κοιτούσε στα μάτια τη φροντ λάιν της ΤΣΣΚΑ. Όλους τους αριθμούς τους επισκιάζει, πάντως, η επίδοση των Ρώσων στο μακρινό σουτ: τελείωσαν τον αγώνα με 14/22 τρίποντα (64%) και δίκαια αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Μίτσιτς, Λάρκιν, Άντερσον, Μορμάν, Ντάνστον ήταν η αρχική πεντάδα της Εφές, Χάκετ, Ντε Κολό, Κλάιμπερν, Κουρμπάνοφ, Χάντερ εκείνη της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι δύο ομάδες μπήκαν στον τελικό με τρομερή αυτοπεποίθηση, τέσσερις ισοπαλίες είδαμε στο πρώτο πεντάλεπτο, σωστή κυκλοφορία και σουτ υπό καλές προϋποθέσεις και από τους δύο φιναλίστ, με τον Λάρκιν και τον Κλάιμπερν να ξεχωρίζουν. Ο δεύτερος έγραψε το 17-21 στο 7', ο Χάκετ το 17-24 στο επόμενο λεπτό, οι Ρώσοι είχαν 6/8 τρίποντα για το 17-29 λίγο πριν από το φινάλε της περιόδου και οι Τούρκοι έμοιαζαν παγιδευμένοι σε μια πολύ άβολη κατάσταση. Είχαν καλά ποσοστά, όμως αυτό δεν αρκούσε.

Η ομαδα του Ιτούδη είχε τον απόλυτο έλεγχο, βρέθηκε στο +14 (20-34) όταν εκείνη του Αταμάν έχασε το μυαλό της και με τον Πλάις εκτός τόπου και χρόνου στάθηκε με την πλάτη στον τοίχο απέναντι στο σφυροκόπημα των αντιπάλων της. Κλάιμπερν και Χίγκινς ένιωθαν άτρωτοι, τα ποσοστά της Εφές στο τρίποντο έπεσαν, ένα από τον Σίμον όμως μείωσε στο 34-41 για να ανεβάσει τα ντεσιμπέλ στη Φερνάντο Μπουέσα Αρίνα πριν ο Μίτσιτς κάνει το ίδιο με τρίποντο αλά... Σπανούλη για το 39-44 και ο Λάρκιν βάλει 3/3 βολές σε νεκρό χρόνο για το 42-44. To comeback της Αναντολού ήταν εκπληκτικό, το κουμπί του restart πατήθηκε κι ο τελικός ήταν πλέον ανοιχτός σε κάθε αποτέλεσμα.

Μια-δυο διαιτητικές αποφάσεις στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου σκόρπισαν γκρίνια σε κάθε άκρη του παρκέ, με τον Ντάνστον να κάνει τρίτο και τέταρτο φάουλ στο 24'. Ήταν ένα σημείο που η ΤΣΣΚΑ αντιλήφθηκε πως δεν είχε πλέον πολλούς να φοβηθεί. Κλάιμπερν και Χίγκινς έγραψαν το 52-63 στο 26', οι Τούρκοι έμοιαζαν χαμένοι στο διάστημα, ακόμη κι έτσι όμως ένα μικρό 5-0 από δίποντο του Μίτσιτς και τρίποντο του Λάρκιν τους βοήθησε να σταθούν όρθιοι στο τέλος της τρίτης περιόδου.

Ο Χάκετ ήταν όμως αποφασισμένος να καθαρίσει τη μπουγάδα, να κάνει τη διαφορά και στην επίθεση διότι στην άμυνα ήταν απροσπέλαστος. Σκόραρε για το 64-73 στο 31', πριν πάρει τη σκυτάλη ο Ντε Κολό όταν η Εφές έγινε πολύ απειλητική. Ο Γάλλος κράτησε τη διαφορά ψηλά (71-80 στο 35'), σημείο στο οποίο ο Αταμάν χρεώθηκε με τεχνική ποινή για να δώσει ακόμη περισσότερες ανάσες στην ΤΣΣΚΑ που είχε τον έλεγχο ακόμη και αν ένιωθε σημαντική αντίσταση από τους Τούρκους. Ο Μίτσιτς σκόραρε από τη γωνία για το 77-83 στο 37', ο Λάρκιν μείωσε περισσότερο (81-85 στο 38'), αστόχησε όμως στο επόμενο σουτ και η ζυγαριά έγειρε οριστικά προς τους Ρώσους.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Λοτερμόσερ, Λαμόνικα, Λάτισεβς

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 20-29, 42-44, 62-68, 83-91

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (Αταμάν): Λάρκιν 29 (3/7 δίποντα, 4/9 τρίποντα, 11/12 βολές, 2 ασίστ), Μπομπουά 3 (1), Μπαλμπάι, Μότουμ 4, Σανλί, Μορμάν 2, Πλάις, Μίτσιτς 10 (2/3 δίποντα, 2/9 τρίποντα, 5 ασίστ), Άντερσον 7 (1), Ντάνστον 13 (3/5 δίποντα, 7/8 βολές, 10 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Σίμον 15 (2/10 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 2/2 βολές, 10 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο)

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Ιτούδης): Ντε Κολό 15 (3/3 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 3/3 βολή, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Μπολομπόι, Πίτερς, Ούχοφ, Ροντρίγκεθ 6 (2/2 τρίποντα), Κλάιμπερν 20 (2/6 δίποντα, 4/6 τρίποντα, 4/5 βολές, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Χίγκινς 20 (2/5 δίποντα, 4/5 τρίποντα, 4/4 βολές, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Χάκετ 7 (2/3 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Κουρμπάνοφ 7 (1), Χάινς 9 (5 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Χάντερ 7
Πηγή: sport24.gr