Κυριακή, 21 Ιούλιος 2019 13:31

Με 26 ομάδες το πρωτάθλημα μπάσκετ παίδων της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ

Γράφτηκε από τον
Με 26 ομάδες το πρωτάθλημα μπάσκετ παίδων της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ

 

Με 26 ομάδες θα διεξαχθεί φέτος το πρωτάθλημα μπάσκετ παίδων της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ.

Μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων συμμετοχής, η διοργανώτρια αρχή ετοίμασε και την προκήρυξη του πρωταθλήματος σύμφωνα με την οποία το τζάμπολ θα γίνει το Σάββατο 31 Αυγούστου.

Η κλήρωση των αγώνων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Ιουλίου στις 12 π.μ., στα γραφεία της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. (Μαιζώνος 57 & Ευριπίδου) στην Καλαμάτα, παρουσία των αντιπροσώπων των σωματείων.

Οι ομάδες που θα συμμετέχουν στο πρωτάθλημα είναι οι ΑΑΕ Ο Αίαντας, ΑΕΜ Πολύβιος, ΑΟ Θουρίας, Καλαμάτα ‘80, ΑΟ Κάστρο Μονεμβασιάς, ΑΠΟΕΛ, Πήγασος, ΑΠΣ Πρωτέας, Λακωνικός Κρόνος, Βατικιώτης, ΑΣ Πάνας Κανδήλας, ΑΣ Τριφυλίας, Αρης Σκάλας, Αστέρας Βλαχιώτη, Δίων Κυπαρισσίας, ΓΣ Γαργαλιάνων, ΓΣ Μεσσήνης, Πελασγός, Γύθειο, ΝΟ Πύλου, ΣΔΥ Τρίπολης, Αρκαδικός, Καλαμάτα B.C., Σπάρτη, Ευκλής, Σπαρτιατικός.

Ο τρόπος διεξαγωγής

του πρωταθλήματος

Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις :

1) Α΄ ΦΑΣΗ

Στη Α΄ Φάση τα σωματεία είναι χωρισμένα σε τέσσερις ομίλους.

Α΄ ΟΜΙΛΟΣ: Α.Ο. Θουρίας, Καλαμάτα ‘80, Πήγασος, ΑΠΣ Πρωτέας, ΓΣ Μεσσήνης, Καλαμάτα B.C., Ευκλής.

Β΄ ΟΜΙΛΟΣ: Πολύβιος, ΑΣ Τριφυλίας, Δίων Κυπαρισσίας, ΓΣ Γαργαλιάνων, Πελασγός, ΝΟ Πύλου.

Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ: Λακωνικός Κρόνος, ΑΣ Πάνας Κανδήλας, ΣΔΥ Τρίπολης, Αρκαδικός, Σπάρτη, Σπαρτιατικός.

Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ: ΑΑΕ Ο Αίαντας, Κάστρο Μονεμβασιάς, ΑΠΟΕΛ, Βατικιώτης, Αρης Σκάλας, Αστέρας Βλαχιώτη, Γύθειο.

Τα σωματεία σε όλους τους ομίλους θα συναντηθούν μεταξύ τους δύο φορές (ένας με όλους σε δύο γύρους).

2) Β΄ ΦΑΣΗ

Οι ομάδες που θα καταλάβουν την πρώτη θέση της τελικής βαθμολογίας των Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ Ομίλων προκρίνονται στη Β΄ Φάση του Πρωταθλήματος Παίδων, η οποία θα αποτελείται από έξι ομάδες.

Την πέμπτη και έκτη ομάδα, θα συμπληρώσουν οι δύο ομάδες που θα προκριθούν από τους αγώνες κατάταξης των ομάδων, που τερμάτισαν στη δεύτερη θέση των Α΄- Β΄ - Γ ΄& Δ΄ Ομίλων.

Οι αγώνες κατάταξης για την πέμπτη (5η) και έκτη (6η) θέση της Β΄ Φάσης, θα διεξαχθούν ημέρα Τετάρτη και θα καθοριστούν όπως και όλοι οι αγώνες και η έδρα αυτών, μετά από κλήρωση, την ημέρα κλήρωσης του Πρωταθλήματος Παίδων.

3) Η πρώτη ομάδα της τελικής κατάταξης του Πρωταθλήματος Παίδων της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. θα συμμετάσχει στην προκριματική φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Παίδων της Ε.Ο.Κ.

4) Οι αγώνες του Πρωταθλήματος θα διεξάγονται κατά βάση κάθε Σάββατο ή Κυριακή ή και άλλη μέρα εφ’ όσον παραστεί ανάγκη, για την έγκαιρη περάτωση του Πρωταθλήματος.

Υποχρεώσεις σωματείων

και κάρτα υγείας

Α) Τα σωματεία που θα πάρουν μέρος στα Πρωταθλήματα Εθνικών Κατηγοριών Ανδρών, πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχουν σ΄ ένα από τα Πρωταθλήματα Παίδων ή Εφήβων. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης δύο βαθμών από το αντίστοιχο Πρωτάθλημα Ανδρών που συμμετέχουν.

Β) Τα σωματεία που θα πάρουν μέρος στο Πρωτάθλημα Α1΄ Κατηγορίας Κατηγοριών Ανδρών, πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχουν στο Πρωτάθλημα Παίδων. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης δύο βαθμών από το αντίστοιχο Πρωτάθλημα Ανδρών που συμμετέχουν.

Κάρτα υγείας Αθλητών:

1) Η πιστοποίηση υγείας των αθλητών, καταγράφεται σε κάρτα υγείας, είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις και αγώνες.

2) Η κάρτα αυτή συνιστά αυτοτελές έγγραφο και δεν συνδέεται με το δελτίο αθλητικής ιδιότητας.

Αποτελεί προσωπικό έγγραφο του αθλητή, βρίσκεται στην κατοχή του και ισχύει για ένα (1) έτος από την θεώρησή της.

3) Προσκομίζεται υποχρεωτικά στη Γραμματεία, ή στον αρμόδιο Διαιτητή και είναι βασική προϋπόθεση συμμετοχής στον αγώνα.

4) Η κάρτα υγείας του αθλητή, θεωρείται μόνο από Ιατρούς Καρδιολόγους μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Νομαρχιακών, Περιφερειακών Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, υγειονομικών στρατιωτικών μονάδων, ή από Ιατρούς Καρδιολόγους έχοντες οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και Ιατρούς του ιδιωτικού τομέα κατέχοντες την καρδιολογική ειδικότητα. Ταυτόχρονα μπορεί να θεωρηθεί και από Ιατρούς λοιπών ειδικοτήτων, αφού λάβουν την σχετική πιστοποίηση από το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών ερευνών (ΕΚΑΕ).

5) Η αυτοκόλλητη ετικέτα ανανέωσης των δελτίων που εκδίδει η Ε.Ο.Κ., παραμένει σε ισχύ, ως απαραίτητο στοιχείο πιστοποίησης των αθλητών, που έχουν δικαίωμα συμμετοχής, για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, χωρίς να χρήζει πλέον ιατρικής θεώρησης.

Η κάρτα Υγείας θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ε.Ο.Κ. (www.basket.gr) και της Ε.ΚΑ.ΣΚΕ.ΝΟ.Π. (www.ekaskenop.gr ) και αφορά τα Πρωταθλήματα Εθνικών και Τοπικών κατηγοριών. Η μη προσκόμισή της στη Γραμματεία, θα συνιστά απαγόρευση της συμμετοχής του αθλητή στον αγώνα.

Αθλητές, γήπεδα

και προπονητές

Στο Πρωτάθλημα δικαιούνται να λάβουν μέρος αθλητές που πληρούν τους όρους των κανονισμών της Ε.Ο.Κ. και του ισχύοντος Αθλητικού Νόμου. Οτιδήποτε αφορά στα δελτία ταυτότητας αθλητών αναφέρεται στο άρθρο 41 των κανονισμών της Ε.Ο.Κ. πλην του χρόνου ισχύος των Δελτίων Υγείας τους, που εφαρμογή έχει το άρθρο 33 παρ. 9 του Ν. 2725/1999 (ισχύς ενός έτους). Κάθε σωματείο έχει το δικαίωμα να παρατάσσει σε κάθε αγώνα μέχρι και 12 αθλητές.

Στο Πρωτάθλημα ΠΑΙΔΩΝ δικαιούνται να πάρουν μέρος αθλητές που γεννήθηκαν το έτος 2004 και νεότεροι.

Η Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. υπενθυμίζει στα Σωματεία τις διατάξεις του Κανονισμού Προπονητών Καλαθοσφαίρισης. Επίσης είναι ασυμβίβαστη η ιδιότητα του προπονητή, με την ιδιότητα του αθλητή, σύμφωνα με το αρθρ. 31, παρ. 11 του Ν. 2725/1999 και τα αρθρ. 75 & 4 του Ν. 3057/2002.

Οι Προπονητές (Coach) και οι Βοηθοί Προπονητές (Assistant Coach), θα πρέπει να είναι ευπρεπώς ενδεδυμένοι κατά την διάρκεια των αγώνων. Η μη τήρηση των παραπάνω, θα επιφέρει τις σύμφωνα με το Νόμο κυρώσεις.

Κατά την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, οι αγώνες Παίδων, θα διεξάγονται στα Κλειστά Γυμναστήρια έδρες των ομάδων, σύμφωνα με τις δηλώσεις συμμετοχής τους.

Βαθμολογία - κατάταξη

Για τη βαθμολογία των Σωματείων ισχύουν όσα ορίζει το άρθρ. 47 των κανονισμών της Ε.Ο.Κ., (2 βαθμοί για τη νίκη, 1 βαθμός για την ήττα – συμπεριλαμβανομένου και του αγώνα που χάθηκε από ομάδα που απέμεινε με λιγότερους των δύο (2) αθλητών / άρθρο 21 Κανονισμών Παιδιάς – και 0 βαθμοί για αγώνα που χάθηκε από υπαιτιότητα).

Για την κατάταξη ισχύει το άρθρο 48 παρ. 2, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 46, παρ. 3γ και παρ.4.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας:

α) Αν οι ομάδες που ισοβαθμούν είναι δύο (2), τότε λαμβάνονται υπόψη οι βαθμοί από τους μεταξύ τους αγώνες (νίκες – ήττες – μηδενισμοί).

Αν οι ομάδες έχουν το ίδιο σύνολο βαθμών, τότε λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων (goal average) στους μεταξύ τους αγώνες.

β) Αν συνεχίζεται η ισοβαθμία, τότε λαμβάνεται υπόψη o συντελεστής πόντων (goal average) σε όλους τους αγώνες τους στον όμιλο που συμμετείχαν.

γ) Αν οι ομάδες που ισοβαθμούν είναι περισσότερες από δύο (2), τότε καταρτίζεται βαθμολογικός πίνακας με τους βαθμούς που συγκέντρωσαν, οι ομάδες που ισοβαθμούν, στους μεταξύ τους αγώνες και με βάση το πίνακα αυτό γίνεται η μεταξύ τους κατάταξη.

δ) Αν όμως από τον παραπάνω πίνακα προκύψει νέα ισοβαθμία, τότε για τις ομάδες που συνεχίζουν να ισοβαθμούν, λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων (goal average) στους μεταξύ τους αγώνες.

ε) Αν παρά ταύτα συνεχίζεται η ισοβαθμία, τότε λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων (goal average) σε όλους τους αγώνες τους στον όμιλο που συμμετείχαν.

στ) Σε περίπτωση πολλαπλής ισοβαθμίας και αφού μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων η ισοβαθμία περιοριστεί μόνο σε δύο ομάδες, τότε αυτόματα εφαρμόζεται η διαδικασία των παραγράφων α και β.

Αν η ισοβαθμία αφορά σε περισσότερες των δύο ομάδων, τότε επαναλαμβάνεται η διαδικασία της παραγράφου γ.

Εξοδα μετακίνησης,

διαιτητών και κριτών

Τα σωματεία που μετέχουν στο Πρωτάθλημα Παίδων, αναλαμβάνουν τη δαπάνη μετακίνησης των εκτός έδρας αγώνων τους.

Υποχρεώνονται να καταβάλουν, πριν την έναρξη των εντός έδρας αγώνων τους, σε κάθε Διαιτητή και Κριτή, την αποζημίωση, ημεραργία και έξοδα μετακίνησης, όπως έχουν καθοριστεί από την Ε.Ο.Κ. Σε περίπτωση που δεν καταβληθούν, από το γηπεδούχο σωματείο, τα έξοδα Διαιτητών και Κριτών, το γηπεδούχο σωματείο μηδενίζεται στον συγκεκριμένο αγώνα.

Οι Διαιτητές - Κριτές και Κομισάριοι των αγώνων, ορίζονται από την Κ.Ε.Δ. – Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π.

Το γηπεδούχο σωματείο είναι υποχρεωμένο να καλύπτει τη Γραμματεία των αγώνων, θέτοντας αυτούς στη διάθεση της Κ.Ε.Δ. – Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π.

Σε περίπτωση που το γηπεδούχο σωματείο, δεν θα παρουσιάζει κριτές, ο αγώνας δεν θα διεξάγεται με ευθύνη των Διαιτητών και θα κατακυρώνεται στην φιλοξενούμενη ομάδα.Οι αγώνες του Πρωταθλήματος Παίδων, στην Α΄& Β΄ Φάση, θα καλύπτονται με δύο διαιτητές & δύο κριτές -Σημειωτής - (Χρον/τρης – Χρον/τρης 24΄΄).

Υποχρεωτική παρουσία γιατρών

Στους αγώνες του Πρωταθλήματος Παίδων, την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, θα είναι υποχρεωτική για τα γηπεδούχα Σωματεία η παρουσία Ιατρού ή πιστοποιημένων παρόχων πρώτων βοηθειών, επαγγελματιών Υγείας ή μη, με δική τους μέριμνα.

Εφόσον δεν τηρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, ο αγώνας ματαιώνεται με υπαιτιότητα του γηπεδούχου Σωματείου και κατακυρώνεται υπέρ του φιλοξενούμενου Σωματείου.

Ο Α΄ Διαιτητής του αγώνος θα πιστοποιεί την παρουσία Ιατρού, αναγράφοντας στο φύλλο αγώνος το ονοματεπώνυμό του και τον αριθμό μητρώου της ταυτότητας μέλους του Ιατρικού Συλλόγου ή θα αναγράφει τα στοιχεία των παρόχων πρώτων βοηθειών.