Παρασκευή, 13 Σεπτέμβριος 2019 12:47

Και πλέι άουτ από φέτος στην Α1 της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ

Γράφτηκε από τον

Πλέι άουτ θα έχει από φέτος το πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, σύμφωνα με την προκήρυξη του πρωταθλήματος που ετοίμασε η διοργανώτρια αρχή.

Το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει το Σάββατο 26 Οκτωβρίου ενώ δηλώσεις συμμετοχής των σωματείων, πρέπει να υποβληθούν στην Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. (Μαιζώνος 57,Καλαμάτα) το αργότερο μέχρι τη Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου και να περιλαμβάνουν τα στοιχεία που προβλέπονται από τον Κανονισμό Πρωταθλημάτων (άρθρο 28).

Στη Μεσσήνη οι κληρώσεις

Από εκεί και πέρα, οι κληρώσεις τριών πρωταθλημάτων της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ θα γίνουν φέτος στη Μεσσήνη. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεσσήνης (Δημάρχου Παύλου Πτωχού και Μεταμόρφωσης Σωτήρος - Μεσσήνη), παρουσία των αντιπροσώπων των σωματείων θα γίνουν οι κληρώσεις των πρωταθλημάτων Α1 κατηγορίας, Α2 κατηγορίας και γυναικών.

Στο πρωτάθλημα έχουν δικαίωμα συμμετοχές 12 ομάδες που είναι οι Πολύβιος, Καλαμάτα ‘80, Κάστρο Μονεμβασιάς, Πρωτέας, Λακωνικός Κρόνος, ΑΣ Πάνας Κανδήλα, Δίων Κυπαρισσίας, ΓΣ Γαργαλιάνων, ΓΣ Μεσσήνης, Πελασγός, Καλαμάτα Β.C. και Σπαρτιατικός.

Κάθε δήλωση συμμετοχής θα συνοδεύεται με παράβολο ποσού (150,00 €) εκατό πενήντα ευρώ.

Το σύστημα διεξαγωγής

Το πρωτάθλημα της Α1' Κατηγορίας ανδρών θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις.

Α) Α’ φάση: Τα σωματεία που μετέχουν στο Πρωτάθλημα Α1΄ Κατηγορίας Ανδρών, θα συναντηθούν μεταξύ τους δύο φορές (ένας με όλους σε δύο γύρους), σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτισθεί.

Β) Β’ φάση

1) Πλέι οφ: Οι τέσσερις πρώτες ομάδες σύμφωνα με την κατάταξη της Α’φάσης θα συναντηθούν μεταξύ τους σε αγώνες πλέι οφ με το σύστημα 1-4 και 2-3.

Νικήτριες των ημιτελικών αγώνων των πλέι οφ θα θεωρούνται οι ομάδες που θα πετύχουν τρεις έναντι μηδενός νίκες (3-0), τρεις νίκες σε τέσσερις αγώνες (3-1) ή τρεις νίκες σε πέντε αγώνες (3-2).

Στη Β’ φάση του πρωταθλήματος μεταφέρονται τα αποτελέσματα των αγώνων της Α’ φάσης

Οι νικήτριες ομάδες των ημιτελικών θα παίξουν στον τελικό του πρωταθλήματος με το σύστημα που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του ίδιου άρθρου. Οι ηττημένες των ημιτελικών θα παίξουν για τις θέσεις 3-4 σε μονό αγώνα, στην έδρα της ομάδας που προηγείτο στην τελική βαθμολογία της Α΄ φάσης. Η βαθμολογία των ομάδων στις θέσεις 1-4 της Α’ φάσης θα καθορίζει και την έδρα του (1ου) αγώνα των πλέι οφ . Οι αγώνες θα διεξάγονται εναλλάξ στις έδρες των ομάδων.

Πρωταθλήτρια ομάδα ανακηρύσσεται αυτή, που κατέλαβε την πρώτη θέση, στη τελική κατάταξη του Πρωταθλήματος.

Σε περίπτωση που η πρώτη ομάδα της τελικής βαθμολογίας της Α’ φάσης, έχει διαφορά πέντε βαθμών και μεγαλύτερη, από τη δεύτερη ομάδα, δεν θα διεξαχθούν οι αγώνες των πλέι οφ.

Πρωταθλήτρια ομάδα ανακηρύσσεται αυτή που κατέλαβε την πρώτη θέση στη τελική βαθμολογία της Α΄ φάσης του Πρωταθλήματος.

2) Πλέι άουτ: Οι τέσσερις τελευταίες ομάδες σύμφωνα με την κατάταξη της Α΄ Φάσης (9η, 10η, 11η, 12η) θα συναντηθούν μεταξύ τους σε αγώνες πλέι άουτ με το σύστημα 1-4 και 2-3 (9η-12η και 10η – 11η ).

Νικήτριες των ημιτελικών αγώνων των πλέι άουτ θα θεωρούνται οι ομάδες που θα πετύχουν τρεις έναντι μηδενός νίκες (3-0), τρεις νίκες σε τέσσερις αγώνες (3-1) ή τρεις νίκες σε πέντε αγώνες. (3-2).

Στη Β’ φάση των πλέι άουτ του πρωταθλήματος, μεταφέρονται τα αποτελέσματα των αγώνων της Α΄ Φάσης. Οι νικήτριες ομάδες των ημιτελικών, παραμένουν στην Α1 Κατηγορία και θα παίξουν σε μονό αγώνα, με κλήρωση έδρας για την τελική κατάταξη του Πρωταθλήματος.

Οι ηττημένες ομάδες των ημιτελικών υποβιβάζονται στη Β΄ Κατηγορία και θα παίξουν σε μονό αγώνα με κλήρωση έδρας, για την τελική κατάταξη του Πρωταθλήματος.

Κάρτα υγείας, αθλητές και προπονητές

Η πιστοποίηση υγείας των αθλητών, καταγράφεται σε κάρτα υγείας, είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις και αγώνες.

Τα σωματεία έχουν δικαίωμα να δηλώνουν μέχρι οχτώ αθλητές στο φύλλο αγώνα, (γεννηθέντες το 1988 και μεγαλύτεροι). Ανεξάρτητα από τον αριθμό των αθλητών που θα δηλώνουν στο φύλλο αγώνα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν δύο αθλητές κάτω των 22 ετών, δηλαδή γεννηθέντες το έτος 1997 και νεότεροι και δύο αθλητές κάτω των είκοσι 20 ετών, δηλαδή γεννηθέντες το έτος 1999 και νεότεροι ή μέχρι τέσσερις αθλητές κάτω των είκοσι 20 ετών, εκ των οποίων ο ένας αθλητής θα αγωνίζεται υποχρεωτικά και στα τέσσερα δεκάλεπτα του αγώνα.

Η παρουσία των αθλητών μέχρι 20 και 22 ετών είναι υποχρεωτική πριν την έναρξη των αγώνων, η μη παρουσία τους συνιστά παράβαση.

Σε περίπτωση που στους αγώνες οι προπονητές δεν διαθέτουν ταυτότητα από Σ.Ε.Π.Κ., επικυρωμένη για το έτος 2019-2020, τότε οι κομισάριοι και οι διαιτητές των αγώνων δεν θα επιτρέπουν την συμμετοχής τους, στους αγώνες των ομάδων τους.

Τα σωματεία, πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα παίδων. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης δύο βαθμών από το αντίστοιχο Πρωτάθλημα Ανδρών που συμμετέχουν.

Ανοδος και υποβιβασμός

Ανοδος στην Γ’ εθνική: Η πρώτη ομάδα της τελικής κατάταξης της Α1’ κατηγορίας ανδρών ανέρχεται στην Γ΄ Εθνική Κατηγορία.

Δ) Ανοδος στην Α1 κατηγορία: 1. Στην Α1΄ Κατηγορία ανδρών, την αγωνιστική περίοδο 2020-2021, θα ανέλθουν δύο ομάδες. Οι δύο πρώτες της τελικής κατάταξης του Πρωταθλήματος της Α2 Κατηγορίας Ανδρών.

2. Εάν υποβιβασθεί μία ομάδα της περιφέρειας μας από την Γ΄ Εθνική, λόγω αποχώρησης ή λόγω ποινής συνέπεια μηδενισμού, θα πάρει μέρος στην επόμενη Α2΄ κατηγορία ανδρών και την θέση της στην Α1΄ Κατηγορία Ανδρών, για την αγωνιστική περίοδο 2020-2021, θα πάρει η νικήτρια του αγώνα πλέι οφ για την 3η – 4η θέση της τελικής κατάταξης του Πρωταθλήματος της Α2΄ Κατηγορίας Ανδρών.

Υποβιβασμός από την Α1 κατηγορία: 1. Εάν υποβιβασθεί μία ομάδα της Ένωσής μας από την Γ΄ Εθνική, θα υποβιβασθούν δύο ομάδες από την Α1΄ Κατηγορία Ανδρών ( 11η και 12η της τελικής βαθμολογίας).

2. Εάν υποβιβασθεί μία ομάδα της περιφέρειας μας από την Γ΄ Εθνική, λόγω αποχώρησης ή λόγω ποινής συνέπεια μηδενισμού, θα πάρει μέρος στην επόμενη Α2΄ Κατηγορία Ανδρών και την θέση της στην Α1΄ Κατηγορία Ανδρών, την αγωνιστική περίοδο 2020-2021, θα πάρει η νικήτρια των αγώνων πλέι οφ για την 3η – 4η θέση της τελικής κατάταξης του Πρωταθλήματος της Α2 Κατηγορίας Ανδρών. Σε αυτήν την περίπτωση από την Α1΄ Κατηγορία Ανδρών θα υποβιβασθεί μία ομάδα (12η της τελικής βαθμολογίας).

3. Εάν δεν υποβιβασθεί καμία ομάδα της περιφέρειάς μας από τη Γ΄ Εθνική, θα υποβιβασθεί μία ομάδα από την Α1΄ Κατηγορία Ανδρών (12η της τελικής βαθμολογίας).

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο θεσμοθετημένος (σταθερός) αριθμός των ομάδων κάθε κατηγορίας, μειώνεται λόγω αποχωρήσεως ή λόγω επιβολής ποινής υποβιβασμό, συνέπεια μηδενισμού ως και συγχώνευσης ομάδων της ιδίας ή ανώτερης κατηγορίας, συμπληρώνεται από ομάδες της αμέσως κατά περίπτωση κατώτερης κατηγορίας, αφού προηγουμένως συντελεσθεί η άνοδος και ο υποβιβασμός του αριθμού των ομάδων που προβλέπεται από τις οικίες προκηρύξεις.

* Τα σωματεία που μετέχουν στο Πρωτάθλημα της Α1΄ Κατηγορίας Ανδρών, αναλαμβάνουν τη δαπάνη μετακίνησης των εκτός έδρας αγώνων τους.

* Οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα Α1΄ Κατηγορίας Ανδρών, υποχρεώνονται να καταβάλουν, πριν την έναρξη των εντός έδρας αγώνων τους, σε κάθε Διαιτητή και Κριτή, την αποζημίωση, ημεραργία και έξοδα μετακίνησης, όπως έχουν καθοριστεί από την Ε.Ο.Κ.

* Η τιμή εισιτηρίου για τους αγώνες του Πρωταθλήματος Α1΄ Κατηγορίας Ανδρών, ορίζεται έως πέντε ευρώ.

* Στους αγώνες του Πρωταθλήματος Α1 Κατηγορίας Ανδρών, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ για τα γηπεδούχα Σωματεία η παρουσία Ιατρού ή πιστοποιημένων παρόχων πρώτων βοηθειών, επαγγελματιών Υγείας ή μη, με δική τους μέριμνα.