Παρασκευή, 13 Σεπτέμβριος 2019 15:25

Ισπανία - Αυστραλία 95-88: Η ομαδάρα που δεν θα "πεθάνει" ποτέ!

Γράφτηκε από τον
Ισπανία - Αυστραλία 95-88: Η ομαδάρα που δεν θα "πεθάνει" ποτέ!

Ο φοβερός Γκασόλ, ο clutch Γιουλ κι ο all-around Ρούμπιο κράτησαν την Ισπανία όρθια και μετά από ματς δύο παρατάσεων απέναντι στη σκληροτράχηλη Αυστραλία, την έστειλαν στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αυτή η ομάδα, δεν "πεθαίνει" ποτέ. Η Ισπανία είναι ο αντίπαλος που δεν θέλεις να συναντήσεις και απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι δεν μπορείς ποτέ να την ξεγράψεις. Νίκησε την Αυστραλία με ματς δύο παρατάσεων (95-88), προκρίθηκε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου και την Κυριακή (15/9 στις 15:00) θα παλέψει είτε με την Αργεντινή, είτε με τη Γαλλία για το τρόπαιο και για τα χρυσά μετάλλια. Με εκπληκτικό τον Μαρκ Γκασόλ, με καθοριστικό στη δεύτερη παράταση τον Σέρχιο Γιουλ και με all-around τον -άστοχο- Ρίκι Ρούμπιο οι Ίβηρες άντεξαν σε ένα πολύ σκληρό ματς, δεν τα παράτησαν ποτέ και αξίζουν ένα χειροκρότημα για τη συγκέντρωση και την πίστη τους στο θετικό αποτέλεσμα.

Οι Αυστραλοί θα παίξουν στο ματς της τρίτης θέσης, με μια πικρή γεύση από αυτή την ήττα. Έκαναν καταπληκτική εμφάνιση, είχαν θέληση και πλάνο, στο τέλος όμως έμειναν από δυνάμεις. Αστόχησαν σε μερικά λέι-απ, δεν είχαν καλή επικοινωνία στην άμυνα στη διάρκεια της δεύτερης παράτασης και είδαν μια ιστορική ευκαιρία να ξεγλιστράει μέσα από τα χέρια τους μετά από 50 αγωνιστικά λεπτά στα οποία έδωσαν ό,τι είχαν. Η ομάδα του Αντρέι Λεϊμάνις κυριάρχησε στον τομέα των ριμπάουντ, κάποια στιγμή όμως άδειασε από κουράγιο και με 10/40 τρίποντα δεν κατάφερε να πάρει αυτό που στο μεγαλύτερο διάστημα του κανονικού αγώνα έμοιαζε να βρίσκεται στα δικά της χέρια.

O MVP

Μαρκ Γκασόλ, ο εξωγήινος! Μεγαλειώδης εμφάνιση από τον σέντερ των Τορόντο Ράπτορς, που λίγους μήνες μετά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος στο ΝΒΑ θα παίξει στον τελικό του Παγκοσμίου ως ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας του. Απέναντι στην Αυστραλία είχε 33 πόντους από 8/10 δίποντα, 3/9 τρίποντα και 8/8 βολές, μαζί με έξι ριμπάουντ, τέσσερις ασίστ και 33 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης διαλύοντας τη φροντ λάιν των αντιπάλων του.

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ

Με 4/17 τρίποντα έκλεισαν οι Ισπανοί το πρώτο μέρος, την ώρα που είχαν μόλις επτά ασίστ για πέντε λάθη. 25% και 28% είχαν οι δύο ομάδες στο τρίποντο μετά από τρία δεκάλεπτα, με τον Ρίκι Ρούμπιο να γράφει στο τέλος ένα αν μη τι άλλο ιδιαίτερο stat-line (19 πόντοι από 6/19 σουτ, 7 ριμπάουντ, 12 ασίστ, 4 κλεψίματα σε 38 λεπτά) την ώρα που οι Αυστραλοί έκλειναν τον αγώνα με ένα περισσότερο λάθος από τις τελικές τους πάσες (21/22).

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Τα τρίποντα των Ρούμπιο - Χ. Ερνανγκόμεθ έβαλαν την Ισπανία στον ρόλο του οδηγού από νωρίς (8-4 στο τέταρτο λεπτό), με τους Αυστραλούς να έχουν σκορ από αρκετούς παίκτες και τον προπονητή τους να ανοίγει από νωρίς το ροτέισον. Κάθε φάση έμοιαζε σημαντική και όντως έτσι την αντιμετώπιζαν οι δύο ομάδες, με τον Ντελαβεντόβα να "πουλάει" μια μπάλα και τον Γιουλ να τον τιμωρεί με τρίποντο στην εκπνοή για το 22-21 της πρώτης περιόδου.

Οι δύο ομάδες δεν είχαν καλό ρυθμό στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου, ένα καλάθι των Αυστραλών είδαμε σε τρία αγωνιστικά λεπτά, πριν ο Μιλς σκοράρει δύο πολύ δύσκολα δίποντα για το 22-27 της ομάδας του που έπαιζε καλύτερα, ήταν πιο αποτελεσματική και έδειχνε να είναι και πολύ πιο συγκεντρωμένη. Οι αλλαγές του Λεϊμάνις γίνονταν με ρυθμό πολυβόλου, οι Λαντέιλ - Κρικ έγραψαν το 24-32 και η Ισπανία έμπαινε σε όλο και πιο δύσκολη θέση, με το 32-37 του ημιχρόνου να μοιάζει κολακευτικό για εκείνη.

Τα τρίποντα των Μιλς - Μπέινς έκοψαν τη φόρα του αποφασιστικού Μαρκ Γκασόλ στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου (37-43), με τον άσο των Σπερς να πιέζει τρομερά την άμυνα των Ισπανών και τη διαφορά να φτάνει τους 11 (39-50 στο 25'). Το τρίτο φάουλ του Μπόγκουτ στο 27' δεν ήταν καλό νέο για τους Αυστραλούς, όπως δεν ήταν καλό νέο και το τρίποντο του Γιουλ για το 47-52 που ξεσήκωνε τους Ισπανούς και τους έβαζε ξανά στο παιχνίδι λίγο πριν από το φινάλε του δεκαλέπτου (51-55).

Δυο καλές επιθέσεις των Αυστραλών στο 33' τους έδωσε ξανά ένα καλό προβάδισμα (53-61), με τον Ντελαβεντόβα να βουτάει στο παρκέ, τον Μπόγκουτ να καρφώνει και την μπάλα να κυκλοφορεί με ψυχραιμία. Ο Γκασόλ κρατούσε συνεχώς όρθια την ομάδα του, έκανε όμως ένα επιθετικό φάουλ στο 33' με τη διαφορά στο καλάθι, για να ακολουθήσουν 3/3 βολές του Μιλς για το 65-70, λάθος του Μαρκ και λάθος των Αυστραλών που δεν άρπαξαν την ευκαιρία.

Ρούμπιο και Γκασόλ μείωσαν στον πόντο (69-70), ο δεύτερος κέρδισε φάουλ από τον Μπόγκουτ (που διαμαρτυρήθηκε κάνοντας κίνηση που υπονοούσε ότι οι διαιτητές πήραν χρήματα, ενώ μετά το τέλος του αγώνα ξέσπασε στη μικτή ζώνη) σε διεκδίκηση ριμπάουντ στα 8.7" και έβαλε τις βολές για το προσπέρασμα (71-70), η Αυστραλία είχε την τελευταία επίθεση και ο Μιλς κέρδισε φάουλ. Ήταν εύστοχος στην πρώτη, αστόχησε ομως στη δεύτερη και ο ημιτελικός οδηγήθηκε στην παράταση για να γίνει ένα δίκαιο πεντάλεπτο και να μετριαστεί η γκρίνια για τη διαιτησία.

Εκεί ο Γκασόλ έβαλε ακόμη πέντε σερί πόντους για το 76-71, για να απαντήσουν οι Αυστραλοί με δικό τους 5-0 για τη νέα ισοφάριση και να γίνουν τα τελευταία δευτερόλεπτα θρίλερ για ακόμη πιο γερά νευρα. Οι δύο ομάδες έμειναν από δυνάμεις και σπατάλησαν αρκετές ευκαιρίες, ο Μιλς έβαλε βολές για το 78-80 στα 14.2" και ο Σκαριόλο κάλεσε timeout. Ο Γκασόλ κέρδισε φάουλ από τον Ντελαβεντόβα και έβαλε τις βολές για τη νέα ισοφάριση (80-80) στα 4.6" και ο Ντελαβεντόβα πρόλαβε να διασχίσει όλο το γήπεδο, αλλά να αστοχήσει για τη δεύτερη παράταση.
Ενα μεγάλο τρίποντο του Γιουλ (85-82) μετά από άστοχο λέι-απ του Κέι και ένα δίποντο του Γκασόλ (87-82) μετά από άστοχο τρίποντο του Ντελαβεντόβα έγειραν τη ζυγαριά προς το μέρος των Ισπανών, με τον Γιουλ να σκοράρει νέο μακρινό σουτ για το 90-82 που έκρινε οριστικά τον αγώνα.

Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: Δεν γέμισε η Κάντιλακ Αρένα του Πεκίνου, στην οποία βρέθηκαν αρκετοί Αυστραλοί και Ισπανοί για να της δώσουν ακόμη περισσότερο χρώμα. Τα ακριβά εισιτήρια λέγεται πως αποθάρρυναν πολλούς Κινέζους φίλους του μπάσκετ, ενώ ανάμεσα στο κοινό βρίσκονταν και οι Στεφόν Μάρμπουρι - Κόμπι Μπράιαντ.
ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Λοκατέλι, Σαχίν, Μπερμούντεζ-Μαρισκάλ

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 22-21, 32-37, 51-55, 71-71 (κ.α.), 80-80 (1η παρ.), 95-88

ΙΣΠΑΝΙΑ (Σκαριόλο): Κλαβέρ 9 (5 ριμπάουντ), Φερνάντεθ 2 (5 ριμπάουντ), Γκασόλ 33 (3 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Χ. Ερνανγκόμεθ 8 (2), Γ. Ερνανγκόμεθ, Γιουλ 17 (4 τρίποντα, 6 ασίστ), Οριόλα, Ρίμπας 7 (1), Ρούμπιο 19 (1 τρίποντο, 7 ριμπάουντ, 12 ασίστ)

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (Λεϊμάνις): Μπέινς 6 (2 τρίποντα, 5 ριμπάουντ), Μπόγκουτ 12 (9 ριμπάουντ), Κρικ 2 (6 ριμπάουντ), Ντελαβεντόβα 6 (2 τρίποντα, 9 ασίστ), Γκούλντινγκ 5 (1), ίνγκλις 5 (1 τρίποντο, 10 ριμπάουντ, 7 ασίστ), Κέι 18 (11 ριμπάουντ), Λαντέιλ 3 (1), Μιλς 32 (4)

Πηγή: sport24.gr