Δευτέρα, 30 Σεπτέμβριος 2019 12:31

O ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ: “Ζητιανεύουμε 2,5 εκ ευρώ για το προολυμπιακό” (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
O ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ: “Ζητιανεύουμε 2,5 εκ ευρώ για το προολυμπιακό” (βίντεο)

Αίτηση για να διοργανώσει το προολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ θα κάνει η Ελληνική Ομοσπονδία, η οποία ωστόσο προς το παρών αδυνατεί να βρει τα περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται για να αναλάβει την διοργάνωση.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Βασιλακόπουλος ο οποίος την Παρασκευή έδωσε το παρών στη γιορτή της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ που έγινε στη Μεσσήνη και το Σάββατο το πρωί παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο Messinian Icon κατά την οποία επισήμανε. "Θα υποβάλλουμε αίτηση αλλά θέλουμε 2,5 εκ ευρώ. Θα γίνουμε ζητιάνοι αλλά δυστυχώς μέχρι τώρα δεν υπάρχει ανταπόκριση". Ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στην παραπάνω προσπάθεια της Ομοσπονδίας ενώ μίλησε και για τα περισσότερα θέματα που απασχολούν το Ελληνικό μπάσκετ. Το ρόλο των ατζέντηδων, τους πολλούς ξένους που δεν αφήνουν χώρο στους Ελληνες παίκτες, την Εθνική ομάδα που τόνισε πως παρά την αποτυχία στο παγκόσμιο είναι στην 7η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και παραμένει σε υψηλό επίπεδο, την απουσία του Ολυμπιακού από την Α1 που σημείωσε πως αποτελεί ζημιά για το άθλημα, την αντιπαλότητα των μεγάλων ομάδων και τη βία, αλλά και την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στην ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ. Δεν απάντησε σε ερώτηση όσον αφορά το μέλλον της Ομοσπονδίας και το δικό του σε αυτή, ούτε στο αν θα υπάρξουν αλλαγές στην Εθνική ομάδα εν όψει του Προολυμπιακού.

Μαζί του στην συνέντευξη Τύπου βρέθηκαν ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, Σταύρος Κουκάκης και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Τάκης Τσαγκρώνης ενώ την συνέντευξη παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ Γιάννης Κουτραφούρης και μέλη της Ενωσης.

"Δεν γεννά τη βία ο αθλητισμός"

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Γιώργος Βασιλακόπουλος σημείωσε:

«Ο αθλητισμός έχει άμεση σχέση με την κοινωνία και πάει παράλληλα με τις εξελίξεις τις κοινωνικές. Απορώ που κάποιοι προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι η βία είναι αθλητικό φαινόμενο. Ας το καταλάβουν ότι η βία είναι κοινωνικό φαινόμενο. Η κοινωνία και η εξέλιξη της επηρεάζει το αθλητικό κίνημα. Ο αθλητισμός προσφέρεται για την εκδήλωση αυτών των φαινομένων της βίας. Δεν είναι ο αθλητισμός που τη γεννά όμως. Και αυτό πρέπει να μας βάλει όλους σε σκέψεις. Εντός της επόμενης 5ετίας θα δούμε αλλαγές που δεν φανταζόμαστε, γιατί όποιος ελέγχει την τεχνολογία θα ελέγχει και τον κόσμο και τις κοινωνικές εκφράσεις, όπως ο αθλητισμός. Σε όλα αυτά μπαίνει το θέμα το οικονομικό. Ορισμένοι έχουν τον αθλητισμό σαν μέσο εξασφάλισης πλούτου και πλέον έχει περιέλθει στα χέρια εκείνων που εκμεταλλεύονται τη σχέση του αθλητισμού με την κοινωνία. Είναι οι ατζέντηδες, οι μεσολαβητές. Σε όλα τα αθλήματα για αναδειχθεί κάποιος παίκτης πρέπει να έχει ατζέντη.

Η 7η θέση στον κόσμο

και οι... παρεμβάσεις

Για τη θέση του ελληνικού μπάσκετ στον κόσμο τόνισε:

«Η Ελλάδα, παρά την πρόσφατη αποτυχία της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, είναι 7η στην παγκόσμια κατάταξη του μπάσκετ. Ηταν αποτυχία, όμως όχι διασυρμός και εξευτελισμός όπως είπαν κάποιο. Τόσο υψηλή θέση ως χώρα δεν έχουμε σε κανέναν άλλον τομέα της τέχνης, των επιστημών ή άλλο.

Υπάρχει μια προσπάθεια της προηγούμενης και της νυν κυβέρνησης να ελέγξουν τις συνθέσεις των αθλητικών Ομοσπονδιών. Το αθλητικό κίνημα δεν επιτρέπει παρεμβάσεις κρατικές, έχει αυτοδιοίκητο και είναι ανεξάρτητο. Στο ποδόσφαιρο καταφέραμε να έχουμε κομισάριους που κάνουν κουμάντο".

Για τους Ελληνες παίκτες και τους προπονητές

Για την έλλειψη Ελλήνων παικτών τόνισε: “Κάποιοι λένε ότι δεν βγαίνουν Έλληνες παίκτες. Πως να βγουν; Στην Ιταλία και την Ισπανία έχουν 12 ξένους οι ομάδες και εδώ με το ζόρι κρατάμε τον αριθμό των έξι ξένων. Αν δεν αξιοποιήσεις τον παίκτη φέρνοντας στη θέση του ξένες μετριότητες, με το επιχείρημα ότι οι ξένοι είναι πιο φθηνοί, είναι φυσικό οι Έλληνες να πάνε πίσω. Που είναι πρόσθεσε ο Χαραλαμπόπουλος το μεγαλύτερο διαμάντι;", αναρωτήθηκε.

Για το ότι η πρώτη κατηγορία έχει μόνο Ελληνες προπονητές τόνισε: "Το ότι έχουμε τόσο ικανούς προπονητές και τους εμπιστεύονται οι ομάδες, κάτι λέει. Γιατί λοιπόν να μην εμπιστευτούν οι ομάδες και τους Έλληνες παίκτες. Ο απολογισμός και η αντιπαλότητα των μεγάλων. Για τον απολογισμό της θητείας του στην ηγεσία του ελληνικού μπάσκετ τόνισε: "Μεγάλες αποτυχίες δεν είχαμε, αλλά μεγάλες επιτυχίες ναι. Το 1985, μετά την αποτυχία της Ελλάδας στο Ευρωμπάσκετ είχαμε πει ότι φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα για την πρόοδο του αθλήματος και της εθνικής. Μέσα σε δύο χρόνια ήρθε το 1987 το πρώτο επίτευγμα το οποίο το χρειαζόμασταν γιατί μέσω αυτού γέμισε η Ελλάδα γήπεδα και αθλητές. Το άθλημα έγινε λαϊκό και έκτοτε η επιτυχία συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα. Το ελληνικό μπάσκετ δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από καμία άλλη δύναμη, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, που είναι διαφορετικό μέγεθος.

Η αντιπαλότητα των μεγάλων

ομάδων και η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ

Σε ερώτηση για την αντιπαλότητα των μεγάλων ομάδων στη χώρα μας σημείωσε: "Η αντιπαλότητα των μεγάλων συλλόγων που φτάνει σε ακρότητες διαλύει την ενότητα του μπάσκετ με πολύ αρνητικά αποτελέσματα. Το να μην έχεις ομάδες όπως ο Ολυμπιακός στο «κανονικό» σου πρωτάθλημα είναι μεγάλη ζημιά και για το άθλημα και για την κατηγορία και για τον ίδιο το σύλλογο. Τραγικό λάθος και προσπαθούμε να διορθωθεί, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς.

Για το Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο μπάσκετ επισήμανε: "Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου για το άθλημα στην Ευρώπη παίζονται πάρα πολλά. Ο ευρωπαϊκός αθλητισμός γενικότερα είναι σε μια επικίνδυνη καμπή. Το σκηνικό αλλάζει παγκοσμίως με την ανάδειξη νέων δυνάμεων, όπως η πολυπληθής Κίνα”.

Για την ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ είπε: "Η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ έχει προσφέρει πάρα πολλά στο χώρο του ελληνικού μπάσκετ. Ήταν από τις πρώτες Ενώσεις που μας έδινε παίκτες για τις εθνικές ομάδες. Και για αυτό και υπάρχει και μια ευχάριστη συνεργασία. Με το νέο δρόμο πλέον βρίσκεται και πιο κοντά στην Αθήνα”.