Σάββατο, 28 Δεκέμβριος 2019 15:10

Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: Φινάλε του πρώτου γύρου με μάχες σε Περιστέρι και ΟΑΚΑ

Γράφτηκε από τον

 

Σε Περιστέρι και ΟΑΚΑ στρέφονται τα φώτα σήμερα, στην τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου, εκεί που διεξάγονται οι πιο αμφίρροπες, όπως αναμένεται, αναμετρήσεις της 13ης ημέρας της Basket League.


Στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, η ΑΕΚ υποδέχεται τον Ιωνικό Νικαίας στις 17:00. Οι «κιτρινόμαυροι» προέρχονται από 7 διαδοχικές νίκες και φιλοδοξούν να τις αυξήσουν σε 8 απέναντι στους Πειραιώτες που άλλαξαν προπονητή, αποχαιρέτησαν τον MVP της προηγούμενης αγωνιστικής (12ης), Λουκά Μαυροκεφαλίδη, και προχώρησαν ήδη σε τρεις προσθήκες παικτών. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Καλαφατάκης διαδέχθηκε τον Νίκο Βετούλα στην τεχνική ηγεσία του Ιωνικού και θα κάνει το ντεμπούτο του απέναντι στην ΑΕΚ, ομάδα της οποίας είχε διατελέσει προπονητής τη σεζόν 1998-99.
Οι «κυανόλευκοι» απέκτησαν τους Τζόρνταν Κάλαχαν, Βαγγέλη Σακελλαρίου (έμεινε ελεύθερος από τον Άρη) και Νίκο Μαραγκίδη, ενώ αναζητούν έναν Αμερικανό σέντερ για να καλύψουν τη θέση που άφησε κενή ο Μαυροκεφαλίδης, υπογράφοντας στον Προμηθέα Πατρών.
Η ΑΕΚ ισοβαθμεί στην 3η θέση με το Περιστέρι (8-4), ενώ ο Ιωνικός ακολουθεί από απόσταση ενός βαθμού.
Η ομάδα της Νίκαιας προέρχεται από τη νίκη επί του Πανιωνίου. Εφόσον κάνει ντεμπούτο με τη φανέλα του Ιωνικού στο ΟΑΚΑ, ο Βαγγέλης Σακαλλαρίου θα συμπληρώσει τις 100 συμμετοχές στην Basket League. Το Περιστέρι ηττήθηκε στη Ρόδο από τον Κολοσσό και πλέον οι «κυανοκίτρινοι» υποδέχονται σήμερα Σάββατο (15:45) τον Ήφαιστο Λήμνου, με στόχο την επιστροφή στα θετικά αποτελέσματα.
O αντίπαλός τους, ο Ήφαιστος, είναι ανταγωνιστικός και προέρχεται από δύο σερί εντός έδρας νίκες επί του Κολοσσού και του Ηρακλή. Το Περιστέρι ισοβαθμεί με την ΑΕΚ στην 3η θέση (8-4), ενώ οι νησιώτες ανέβηκαν στο 7-5. Ο αγώνας είναι ξεχωριστός για έναν παίκτη, τον Μιχάλη Πελεκάνο.
Ο 38χρονος φόργουορντ του Ήφαιστου πέρασε τις πρώτες πέντε σεζόν της επαγγελματικής καριέρας του ως παίκτης των «κυανοκίτρινων» (1999-2004), εξάλλου είναι γέννημα θρέμμα Περιστεριώτης, μετρώντας με τη φανέλα τους 137 παιχνίδια πρωταθλήματος, αριθμός που τον κρατά ακόμη και σήμερα στην 5η θέση της σχετικής λίστας. Ο -δεύτερος στον βαθμολογικό πίνακα- Προμηθέας υποδέχεται τον ουραγό Άρη, στις 15:45, σε ένα φαινομενικά εύκολο απόγευμα για τους Αχαιούς, στο κλειστό γυμναστήριο «Δημήτρης Τόφαλος» της Πάτρας. Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του, υπό τις οδηγίες του Μάκη Γιατρά. Φαβορί είναι το Λαύριο στην αναμέτρηση με τη Λάρισα, έστω κι αν στην προηγούμενη αγωνιστική ηττήθηκε από τον Άρη στη Θεσσαλονίκη. Η θεσσαλική ομάδα προέρχεται από δύο διαδοχικές ήττες από Πανιώνιο και ΑΕΚ. Το τελευταίο ντέρμπι νησιωτών για το 2019 θα λάβει χώρα στην Κρήτη, εκεί όπου το Ρέθυμνο υποδέχεται (15:30) τον Κολοσσό Ρόδου. Οι Κρήτες προέρχονται από ήττα στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό, αλλά μετρούν τέσσερις νίκες ως γηπεδούχοι απέναντι σε ΑΕΚ, Προμηθέα, Άρη και Ιωνικό. Στον αντίποδα, η ομάδα της Ρόδου προέρχεται από άνετη εντός έδρας επικράτηση επί του Περιστερίου. Στο Ιβανώφειο, ο Ηρακλής περιμένει τον ΠΑΟΚ, στον τελευταίο χρονικά αγώνα (17:45) του Σαββάτου. Οι δύο διαδοχικές ήττες από τον Προμηθέα και τον Ήφαιστο περιόρισαν τον Ηρακλή στο 5-7. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» προέρχεται από τέσσερις σερί ήττες, γεγονός που τον έχει αφήσει στο 3-9 και στην τελευταία θέση της βαθμολογίας μαζί με Άρη και Λάρισα. Η «αυλαία» της 13ης και τελευταίας αγωνιστικής του πρώτου γύρου της κανονικής περιόδου στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ «πέφτει» με τη διεξαγωγή του αγώνα Πανιώνιος-Παναθηναϊκός (17:00) την Κυριακή (29/12). Οι πρωτοπόροι «πράσινοι» αναμένεται να... ξεσπάσουν στους «κυανέρυθρους» για την ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ για τη Euroleague.
Το πρόγραμμα της 13ης αγωνιστικής της Α1 Ανδρών και οι διαιτητές έχουν ως εξής:

Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου

Ρέθυμνο-Κολοσσός Ρόδου (3.30 μ.μ)
Σχινάς- Σώμος-Ταρενίδης Στ. (Μαγγανάς)
Περιστέρι-Ήφαιστος Λήμνου (3.45 μ.μ.)
Καρακατσούνης-Τσαρούχα-Ξ ενικάκης (Τζουβάρας)
Λαύριο-Λάρισα (3.45 μ.μ)
Αναστόπουλος Π.-Παναγιώτου- Τσώνος (Μουζάκης)
Προμηθέας Πατρών-Άρης (3.45 μ.μ.)
Ψαριανός- Θεονάς- Τζιοπάνος (Πίγκας)
ΑΕΚ- Ιωνικός Νικαίας (5 μ.μ.)
Διαμαντής- Μαλαμάς- Καλογερόπουλος Λ. (Ντάβαρης)
Ηρακλής-ΠΑΟΚ (5.45 μ.μ.)
Πουρσανίδης Γ.- Τζαφλέρης- Καλδίρης (Γκούμας)

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου

Πανιώνιος-Παναθηναϊκός (5 μ.μ.)
Κορομηλάς- Ανδρικόπουλος- Αναστόπουλος Αντ. (Βιδάλης)