Δευτέρα, 24 Μάρτιος 2014 13:18

Η χαρά του ουδέτερου φιλάθλου!

Γράφτηκε από τον
Η χαρά του ουδέτερου φιλάθλου!

Τρεις αγωνιστικές απέμειναν για το τέλος του Top-16 της φετινής Ευρωλίγκα. Τρεις αγωνιστικές γεμάτες αγωνία και άγχος για όσες ομάδες δεν έχουν ακόμη «καθαρίσει». Τρεις αγωνιστικές που μπορούν να φέρουν τις πιο απίστευτες ανατροπές δεδομένων, επιβεβαιώνοντας την άποψή μας εξαρχής πως πρόκειται για το πιο συγκλονιστικό πρωτάθλημα όλων των εποχών.



Οι δύο εκπρόσωποί μας, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, βρίσκονται σε αυτόν τον «χορό», με τον πρώτο να είναι, μετά την νίκη του επί της Φενέρμπαχτσε τρίτος, και τον δεύτερο να ισοβαθμεί στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα με τις Μάλαγα, Φενέρ, έχοντας προς το παρόν το αβαντάζ και με τους δύο. Και οι δύο «αιώνιοι» διαθέτουν ένα διόλου εύκολο πρόγραμμα, όμως αν το κοιτάξουμε προσεκτικά, έχουν τη δυνατότητα πλέον να καθορίσουν οι ίδιοι την τύχη τους, χωρίς να εξαρτώνται από τα αποτελέσματα άλλων παιχνιδιών, σε αυτά τα τρία τελευταία «βαλς».

Κι εφόσον μιλήσαμε για τους δύο «αιωνίους», ας ξεκινήσουμε σήμερα με τη βαθμολογία, το πρόγραμμα και τα σενάρια του σαφώς πιο απρόβλεπτου 5ου ομίλου, όπως θα αποπειρόμαστε κάθε εβδομάδα να αναλύσουμε και να προβλέψουμε.

Η βαθμολογία διαθέτει ουσιαστικά από το τέλος κιόλας του πρώτου γύρου ξεκάθαρα στην πρώτη θέση την Μπαρτσελόνα (11-0), με τους «Μπλαουγκράνα» να την κατακτούν ακόμη και με 3 ήττες στα ισάριθμα τελευταία τους ματς, φτάνει να μην χάσουν στο Μιλάνο από την Αρμάνι (8-3) με διαφορά άνω των 10 πόντων, καθώς και να μην πραγματοποιήσουν ταυτόχρονα οι Ιταλοί 3 συνεχείς νίκες. Το σενάριο αυτό μοιάζει να βρίσκεται ακόμη και πέρα από τη «σφαίρα» της φαντασίας, αν δούμε το πρόγραμμα των δύο ομάδων. Οι Καταλανοί υποδέχονται αυτήν την Παρασκευή τον Παναθηναϊκό πριν ταξιδέψουν στην Ιταλία για να αγωνιστούν στο «Mediolanum Forum», ενώ τελειώνουν τις υποχρεώσεις τους με το εντός έδρας ματς με αντίπαλο τη Λαμποράλ Κούτσα. Ακόμη κι αν αυτό το παραπάνω από ακραίο σενάριο πλησιάζει να πραγματοποιηθεί, η ομάδα του Πασκουάλ θα έχει έναν εύκολο αντίπαλο την τελευταία αγωνιστική. Από την άλλη, η ομάδα του Μπάνκι έχει να παίξει στην Πόλη με μία Φενέρμπαχτσε (5-6) που με διαφορετικό από την νίκη αποτέλεσμα αποκλείεται, ενώ ταυτόχρονα θα επιδιώκει και την ανατροπή των 5 πόντων του πρώτου ματς στο Μιλάνο, προκειμένου να αναπτερωθούν οποιεσδήποτε ελπίδες της για την κατάληψη της δεύτερης θέσης. Έπειτα, θα υποδεχθεί την Μπαρτσελόνα στο Φόρουμ, μία ομάδα που απέδειξε στο προχθεσινό ματς με τη Μάλαγα ότι δεν χαρίζεται σε κανέναν και πως για να την νικήσεις πρέπει εσύ να επιδιώξεις να είσαι καλύτερός της. Τέλος, έχει να ταξιδέψει στην Ανδαλουσία, για να ολοκληρώσει την παρουσία της στη δεύτερη φάση με αντίπαλο τη Μάλαγα, η οποία μπορεί και να εμφανιστεί αδιάφορη, αν συμπεριλάβουμε το γεγονός ότι νωρίτερα θα έχει να παίξει με τους Ολυμπιακό (μέσα) και Παναθηναϊκό (έξω) κατά σειρά, έχοντας ρεκόρ 5-6. Ουσιαστικά, μία νίκη μάλλον αρκεί στην Αρμάνι για να κρατήσει τη δεύτερη θέση, την οποία θα έχει διασφαλίσει σε αρκετά καλό βαθμό αν δεν χάσει τη διαφορά των 5 πόντων στο παιχνίδι με την Φενέρ, σε περίπτωση που ηττηθεί.

Αυτήν την προνομιούχο θέση που φέρει το πολύτιμο πλεονέκτημα έδρας στα play-offs δυνητικά τη διεκδικεί και ο Παναθηναϊκός. Με 6-5 ρεκόρ, στην τρίτη θέση κι έχοντας υπέρ του τη διαφορά απέναντι στην Αρμάνι, τουλάχιστον τυπικά δεν παύει να ελπίζει. Ωστόσο, το πρόγραμμά του τον περιορίζει στο να εξασφαλίσει πρωτίστως την πρόκρισή του στους «8» της διοργάνωσης. Έχοντας να ταξιδέψει σε «Παλάου Μπλαουγκράνα» (Παρασκευή) και Σ.Ε.Φ. (τελευταία αγωνιστική), καθώς και να υποδεχθεί μία Μάλαγα που πιθανώς θα παίζει το τελευταίο της «χαρτί» στο Ο.Α.Κ.Α., το «3 στα 3», ελπίζοντας ταυτοχρόνως σε μία, το πολύ, νίκη της Αρμάνι (πράγμα αρκετά πιθανό βέβαια), είναι από πολύ δύσκολο έως απίθανο για τους «Πρασίνους», όσο διαφορετικό «αέρα» κι αν τους έχει φέρει η πρόσληψη του Αλβέρτη. Συνεπώς, το πρώτο μέλημά τους είναι να κερδίσουν δύο ματς στα εναπομείναντα τρία, που θα τους χαρίσουν τον μαγικό αριθμό «8», που απ’ ότι φαίνεται σηματοδοτεί αυτόν των νικών που δίνουν την πρόκριση.

Εκεί όπου όλα είναι πολύ πιο αμφίρροπα, όμως, είναι στην τριπλή ισοβαθμία της τέταρτης θέσης. Ολυμπιακός, Φενέρ και Μάλαγα (5-6 όλοι) είναι οι τρεις ομάδες που μάχονται, για την ώρα, για το τέταρτο «εισιτήριο». Το πρόγραμμα της ομάδας του Ομπράντοβιτς φαίνεται να είναι και το πιο ευνοϊκό, καθώς οι Τούρκοι έχουν να παίξουν με τις δύο πιο αδιάφορες ομάδες του ομίλου αυτού τις τελευταίες δύο αγωνιστικές (Λαμποράλ έξω, Εφές μέσα), ενώ όπως είπαμε, έχουν να υποδεχθούν την προσεχή Παρασκευή μία Αρμάνι δίχως Λάνγκφορντ, που κάνει τώρα την «κοιλιά» της, κάτι που φάνηκε στη δύσκολη επικράτησή της επί της Αναντολού. Γι’ αυτό και το προαναφερθέν σενάριο περί διεκδίκησης της δεύτερης θέσης, κάτι που όμως με μία νίκη της Αρμάνι ή τη μη κάλυψη της διαφοράς στο ματς της «Fenerbahce Ulker Arena» θα μείνει ανεκπλήρωτο. Άρα, το πρώτο που την ενδιαφέρει είναι να κερδίσει αυτά τα τρία ματς για να προκριθεί στους κορυφαίους 8.

Από την άλλη, την προσεχή Πέμπτη Μάλαγα και Ολυμπιακός θα «κονταροχτυπηθούν» σε ένα ματς που εν πολλοίς θα κρίνει τη συνέχειά τους στη διοργάνωση. Κι αυτό γιατί μετά, αφενός η ομάδα του Πλάθα έχει να αντιμετωπίσει στο Κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων έναν Παναθηναϊκό που, στην αρκετά πιθανή περίπτωση που ηττηθεί στη Βαρκελώνη, δε θα έχει άλλο περιθώριο παρά να κερδίσει στα τελευταία δύο ματς του, και τελικά να υποδεχθεί μία Αρμάνι που μπορεί να χρειάζεται την νίκη για τους λόγους που αναφέραμε, αφετέρου οι «Ερυθρόλευκοι» ήδη θεωρούν «δεδομένη» την νίκη τους στο «Αμπντί Ιπεκτσί» με την ομάδα του Αγγέλου, ενώ την τελευταία αγωνιστική θα πρέπει να διώξουν τα φετινά τους «φαντάσματα» σε άλλο ένα ντέρμπι «αιωνίων». Επομένως, όποιος χάσει σε αυτό το ματς ή «χάνεται» πρόωρα ή πρέπει να γίνει μία πολύ μεγάλη ανατροπή για να προκριθεί.

Όμως, υπολογίζοντας τη θέση και το πρόγραμμα της Φενέρ, αυτός που θα νικήσει στη «μάχη της Ανδαλουσίας» οφείλει να κερδίσει και στους τελευταίους δύο αγώνες, προκειμένου να μην ανησυχεί για την πρόκρισή του στους «8», καθώς και οι δύο έχουν υπέρ τους τη διαφορά πόντων με τους Τούρκους.

Επομένως, ποιο χαρακτηρίζεται ως το ιδανικό, ή μάλλον το πιο ρεαλιστικό από τα ιδανικά, σενάριο, ώστε να δούμε και τις δύο ελληνικές ομάδες στα play-offs, έστω και με μειονέκτημα έδρας, όπως δείχνουν τώρα τα πράγματα; Αυτό είναι το σερί τους μέχρι το παιχνίδι του Φαλήρου, καθώς και η νίκη του Ολυμπιακού σε αυτό, ώστε αμφότεροι να φτάσουν τις 8 νίκες, με την ισοβαθμία εναντίον της Φενέρ να τους ευνοεί, και την τελική τους θέση (3η-4η) να εξαρτάται από τη διαφορά πόντων του παιχνιδιού αυτού (στο ματς του Ο.Α.Κ.Α. οι «Πράσινοι» κέρδισαν με 4). Κυριότεροι «σταθμοί», πριν την «τιτανομαχία του Πειραιά», χαρακτηρίζονται αυτοί της Βαρκελώνης, της Μάλαγα και της Αθήνας. Τότε θα αρχίσουν τα ακόμη πιο δύσκολα, με τις Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ να περιμένουν.

Όσον αφορά τον όμιλο αυτόν, τα πράγματα είναι, σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει στο άλλο γκρουπ, πολύ διαυγέστερα, καθώς μιλάμε για μία τυπική «μάχη» για την πρωτιά και άλλη μία μεταξύ τριών ομάδων για την τέταρτη θέση, που θα φέρει μία εξ αυτών αντίπαλο με την Μπαρτσελόνα.

Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός πως και οι «Μερένχες» και η «Αρκούδα» (9-2 αμφότεροι) έχουν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους στα play-offs. Το θέμα είναι από ποια θέση θα την πραγματοποιήσουν. Η νίκη με +14 της «Βασίλισσας» στη Μαδρίτη, η ισοφάριση της διαφοράς του πρώτου ματς στη Μόσχα, καθώς και το μετέπειτα πρόγραμμά τους, μας προϊδεάζει για ένα ενδιαφέρον φινάλε, όσον αφορά την εξασφάλιση της πρώτης θέσης. Αρχικά, και οι δύο έχουν να πάνε στο Τελ Αβίβ (τώρα η Ρεάλ, τελευταία αγωνιστική η ΤΣΣΚΑ) να παίξουν με αντίπαλο τη Μακάμπι. Εκεί θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον αν κάποια από τις δύο ομάδες «στραβοπατήσει», καθώς μόνο εκεί φαίνεται πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο. Από εκεί και πέρα, η Ρεάλ έχει να παίξει τα τελευταία της δύο ματς με Λοκομοτίβ Κουμπάν (εντός) και Ζαλγκίρις (εκτός) αντίστοιχα. Η ΤΣΣΚΑ έχει να παίξει δύο διαδοχικούς αγώνες στην έδρα της με Μπάγερν και Γαλατάσαραϊ. Βέβαια, όπως δείχνουν τα πράγματα μέχρι σήμερα, καμία εκ των δύο δε δείχνει ικανή να χάσει κάποιο από αυτά τα ματς, οπότε η τελική τους κατάταξη μάλλον θα φανεί από την τελική διαφορά πόντων που θα έχουν συγκεντρώσει στο Top-16.

Η ομάδα που φαίνεται αρκετά σίγουρη σε κάποια θέση, ακόμη κι αν γνωρίσει τρεις συνεχείς ήττες, είναι η Μακάμπι (7-4), η οποία θα είχε εξασφαλίσει την τρίτη θέση αν δεν έχανε, και ειδικά με τον τρόπο που το «κατόρθωσε», στο Βελιγράδι με την Παρτιζάν. Αν βέβαια κερδίσει την προτελευταία αγωνιστική στο Μόναχο, ή και κάποια εκ των Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ στην έδρα της, την εξασφαλίζει και μαθηματικά. Έχει τέτοια ομάδα, που σου δίνει τη βεβαιότητα ότι την νίκη που χρειάζεται θα την κάνει.

Η διεκδίκηση της τέταρτης θέσης ανάμεσα σε Λοκομοτίβ, Γαλατά και Μπάγερν (5-6 και οι τρεις), είναι ασφαλώς η πιο ενδιαφέρουσα. Σε αυτόν τον τελευταίο μεν, διόλου αδιάφορο δε, «πόλεμο», υπάρχει η «μάχη» μεταξύ Κουμπάν και Μπάγερν στο Κράσνονταρ την τελευταία αγωνιστική. Επίσης, και οι τρεις ομάδες έχουν να παίξουν εκτός έδρας με κάποιο από τα δύο «μεγαθήρια», αλλά και με τους δύο αδύναμους (Παρτιζάν- Ζαλγκίρις) με την Μπάγερν να έχει να παίξει και με τη Μακάμπι στην έδρα της, ούσα η μόνη που έχει την πιθανότητα να την απειλήσει για την τρίτη θέση, ανατρέποντας τη διαφορά του πρώτου αγώνα (2 πόντοι). Έτσι, φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι η πρόκριση, βάσει βαθμολογίας και προγράμματος, θα έρθει για όποιον φτάσει τις δύο νίκες στα επόμενα τρία ματς. Το Λοκομοτίβ-Μπάγερν φαίνεται να είναι και αυτό που θα το αποφασίσει.

Τα σενάρια, όπως μπορούμε όλοι να παρατηρήσουμε, είναι αναρίθμητα για τις ομάδες που τις απασχολούν. Μέχρι το τέλος πολλά μπορεί να αλλάξουν και την επόμενη εβδομάδα ίσως να μιλάμε για εντελώς διαφορετικά δεδομένα και πιθανότητες. Η απάντηση θα έρθει άμεσα και θα είναι αυτό το διήμερο Πέμπτης-Παρασκευής!

Ραφαήλ Αλαγάς