Παρασκευή, 28 Μάρτιος 2014 12:32

Το «διπλό» της πρόκρισης!

Γράφτηκε από τον

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, και ειδικά μετά την εμφατική νίκη επί της Φενέρμπαχτσε στο Ο.Α.Κ.Α. (πήρε και τη διαφορά) την περασμένη Πέμπτη, ο ενθουσιασμός που επικρατεί στις τάξεις της ομάδας του Παναθηναϊκού είναι διάχυτος. Επιβεβαιώνεται, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ότι η πρόσληψη Αλβέρτη θα έφερνε την «φλόγα» που χρειάζονταν όλοι, και δη οι παίκτες, προκειμένου να κάνουν ένα καλό φινάλε που θα τους δώσει την πρόκριση στα play-offs της Ευρωλίγκα, έστω κι από μειονεκτική θέση.


 
Τώρα πια, χάρη σε αυτήν την αλλαγή και τα τελευταία αποτελέσματα, ο δείκτης αισιοδοξίας των παικτών, του τεχνικού τιμ και των φιλάθλων έχει ανέβει κατακόρυφα, κάτι που έχει καταστήσει έντονη την πίστη πως απόψε μπορεί να αναγκαστεί η Μπαρτσελόνα στην πρώτη της ήττα στο Top-16, και μάλιστα μέσα στην έδρα της.
 
Έχοντας και καλές αναμνήσεις από το παρελθόν, με την «νέκρωση» του «Παλάου Μπλαουγκράνα» το 2011 και το 2013, όταν και κλήθηκαν οι «Πράσινοι» να προκριθούν επί των «Μπλαουγκράνα» με μειονέκτημα έδρας (έστω κι αν το 2013 δεν έφτασαν στο Final-4), το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει, μετά από αρκετό καιρό, μία άκρως θετική «αύρα» και ένα πολύ έντονο πνεύμα συσπείρωσης στα αποδυτήρια, είναι ένας καλός βοηθός εν όψει ενός πολύ δύσκολου παιχνιδιού, αν όχι του δυσκολότερου βάσει δεδομένων.
 
Κι αυτό γιατί η Μπαρτσελόνα δεν είναι Φενέρμπαχτσε, κάτι που έχει αποτυπωθεί μέχρι τώρα ξεκάθαρα στο βαθμολογικό πίνακα του Top-16. Αρχικά, πρόκειται για μία ομάδα πολύ πληρέστερη σε σχέση με την περσινή και μία από τις πληρέστερες της φετινής διοργάνωσης. Με πολλές λύσεις σε όλες τις θέσεις και με δυνατότητα προσαρμογής, χάρη σε αυτές, σε σχεδόν κάθε στυλ παιχνιδιού, είναι πολύ δύσκολο να βρεις σε αυτήν την Μπαρτσελόνα κάποια μεγάλη αδυναμία, προκειμένου να προσαρμόσεις εκεί το τακτικό σου πλάνο. Εκτός αυτού, και ο προπονητής της, Τσάβι Πασκουάλ, φαίνεται αρκετά βελτιωμένος στο τεχνικό κομμάτι, σε σχέση με παλιότερα. Και τις τρεις φορές που έχουν παίξει οι Καταλανοί φέτος με ελληνικές ομάδες, με τη μέχρι πρότινος «αχίλλειο πτέρνα» τους να είναι «διαβασμένος» και να διαθέτει ένα άριστα οργανωμένο πλάνο σε αυτά.
 
Έπειτα, ακριβώς επειδή αυτή η ομάδα έχει πολλές λύσεις για κάθε θέση και στυλ παιχνιδιού, έχει απεξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον αρχηγό της, τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Το παρατηρήσαμε αυτό εντονότερα στην Αθήνα, όταν η ομάδα κέρδισε με 57-63, ενώ ο ίδιος σκόραρε μόλις έναν πόντο! Σε εκείνο το ματς, φυσικά, άλλη μία κακή επιθετική βραδιά του Παναθηναϊκού οφειλόταν για την ήττα, έχοντας καταφέρει να περιορίσει την αντίπαλό στους μόλις 63 πόντους και ουσιαστικά μη εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία που του έδωσε αυτή η πολύ καλή αμυντική του εμφάνιση να κερδίσει το ματς. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το να κερδίζεις τέτοια ματς δίχως την παραμικρή συμβολή του αρχηγού σου, σου δίνει μεγάλη «ώθηση» και αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια. Το κατάφερε και σε άλλα ματς και, κάπως έτσι μπόρεσε η Μπαρτσελόνα να φτάσει στο σημερινό 11-0. Κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει, με βάση όλα αυτά τα στοιχεία, αν δηλώνει ως στόχο της την κατάκτηση του τροπαίου 4 χρόνια μετά από εκείνον των Παρισίων.
 
Τέλος, διαθέτει ίσως την ισχυρότερη έδρα του ομίλου. Με μία τόσο καλή ομάδα, που πάντοτε αντλεί μεγάλο μέρος της δυναμικής της από το ένθερμο κοινό της, και με τους διαιτητές να είναι αρκετά φιλικοί προς αυτήν όταν βρίσκονται στη Βαρκελώνη (αφετηρία είναι ουκ ολίγες φορές το 60-40), οφείλεις πραγματικά  να είσαι αρκετά καλύτερός της, ώστε να μπορείς να κερδίσεις μερικές φορές και αυτούς τους κυρίους. Ασφαλώς δε θέλω να προβάλω τη διαιτησία ως δικαιολογία σε ενδεχόμενη ήττα της ομάδας του Αλβέρτη (άλλωστε ο περσινός αποκλεισμός δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση σε αυτήν, όσο κι αν ακούστηκε και έγινε πιστευτό αρκετά), όμως δεν είναι ψευδές το γεγονός ότι όλες οι ομάδες γνωρίζουν ότι, σε ματς στο «Παλάου Μπλαουγκράνα», η Μπαρτσελόνα θα πάρει αρκετά «κουκιά» παραπάνω.
 
Γι’ αυτούς τους λόγους όλοι ξέρουν στον Παναθηναϊκό πως πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό ματς. Όπως ξέρουν ότι, ενδεχόμενη αποψινή νίκη ισοδυναμεί σε μεγάλο βαθμό με πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Κι αυτό διότι, με ρεκόρ 6-5, νίκη στη Βαρκελώνη και επόμενο ματς στο Κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων με τη Μάλαγα, η ομάδα μπορεί να πανηγυρίζει την προσεχή Πέμπτη τις 8 νίκες που, κατά τα φαινόμενα, δίνουν το πολυπόθητο εισιτήριο για τους κορυφαίους 8. Άρα θα μπορούσαμε να δούμε έναν πολύ δυναμικό και παθιασμένο Παναθηναϊκό, που ναι μεν ξέρει ότι η ήττα δεν φέρνει την καταστροφή, ωστόσο η νίκη του δίνει πολύ μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με τους υπόλοιπους συνδιεκδικούντες την πρόκριση. Η επιθετική βελτίωση που παρουσίασε η ομάδα με αντίπαλο την Φενέρ την προηγούμενη εβδομάδα είναι ένα εξίσου σημαντικό αγωνιστικό στοιχείο που την κάνει νε ευελπιστεί πως μπορεί να καταφέρει αυτό το πολύ σημαντικό «διπλό».
 
Στην τελευταία «στροφή» της δεύτερης φάσης της Ευρωλίγκα, ο Παναθηναϊκός έχει να ξεκινήσει από την πιο δύσκολη, ίσως, φετινή του αποστολή, για την πρόκριση στους «8». Τα παιχνίδια στη Βαρκελώνη είναι πάντα ξεχωριστά, και μία ακόμη νίκη εκεί θα μείνει για πολύ καιρό στη μνήμη των φίλων της ομάδας. Εκτός της ανάμνησης, όμως, το αγωνιστικό υπόβαθρο έχει την ίδια σημασία. Διότι, πολύ απλά, αν το καταφέρει, θα είναι κατά μεγάλη πιθανότητα ένα «διπλό» πρόκρισης.
 

Ραφαήλ Αλαγάς