Παρασκευή, 04 Απρίλιος 2014 10:11

Τελευταίος (ελπίζουμε) «τελικός»!

Γράφτηκε από τον
Τελευταίος (ελπίζουμε) «τελικός»!

Όπως αναφέραμε και χθες στο άρθρο σχετικά με τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Μάλαγα, οι δύο ελληνικές ομάδες έχουν μοναδική ευκαιρία να αποτρέψουν το μεταξύ τους παιχνίδι την ερχόμενη εβδομάδα στο Σ.Ε.Φ. από το να αποκληθεί ματς «ζωής ή θανάτου». Οι συνθήκες είναι ιδανικές για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, και η «μοίρα» των δύο «αιωνίων», αλλά και όποιων αντιπάλων τους διατηρούν (λιγότερες πια) ελπίδες για πρόκριση στους «8», βρίσκεται αυτό το διήμερο αποκλειστικά στα δικά τους χέρια.


 
Τα δεδομένα σχετικά με το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τη Μάλαγα στον Κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων φαίνεται να ευνοούν τον πρώτο, ως προς τον τελικό νικητή, κι ελπίζουμε πως αυτή έχει ήδη επιτευχθεί (το άρθρο έχει γραφεί πριν το εν λόγω ματς). Κάτι τέτοιο σημαίνει την πρόκριση των «Πρασίνων» στα play-offs της Ευρωλίγκα. Σειρά έχει, λοιπόν, ο Ολυμπιακός απόψε με αντίπαλο την Αναντολού Εφές στην Κωνσταντινούπολη.
 
Οι «Ερυθρόλευκοι», μετά την ονειρική εμφάνιση που πραγματοποίησαν στη «Martin Carpena» επί των Ανδαλουσιανών δεν μπορούν παρά να θεωρούν «δεδομένη» την νίκη επί των Τούρκων, προκειμένου να εξασφαλίσουν το εισιτήριο που θα τους φέρει αντιμέτωπους με τη Ρεάλ ή την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Σε αυτό το παιχνίδι αγωνίζονται απέναντι σε μία ομάδα που είναι αποκλεισμένη εδώ και πολύ καιρό από τη διεκδίκηση της μίας εκ των τεσσάρων θέσεων και δεν έχει ιδιαίτερες επιδιώξεις από αυτό το παιχνίδι. Το μόνο που θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για τους παίκτες του Αγγέλου είναι μία νίκη επί του πρωταθλητή Ευρώπης, νίκη που όλοι θέλουν να πετύχουν μέσα σε μία αγωνιστική σεζόν. Είναι κάτι που τους δίνει επιπλέον θέληση όταν παίζουν με αυτόν, και κυρίως γι’ αυτόν το λόγο ο Ολυμπιακός πρέπει να προσέξει την επικίνδυνη, καίτοι αδιάφορη, αποψινή του αντίπαλο.
 
Πρόκειται για μία παρόμοια κατάσταση με αυτήν που συνάντησε στο Σ.Ε.Φ. με αντίπαλο τη Λαμποράλ Κούτσα πριν δύο εβδομάδες. Μία ομάδα αδιάφορη, στην οποία αν της απαγορέψεις, με τρόπο εμφανή, από το πρώτο λεπτό την ελπίδα ότι μπορεί να κερδίσει το παιχνίδι, δε θα αντιμετωπίσεις ιδιαίτερες δυσκολίες. Η «καυτή» και ζητούσα την νίκη έδρα θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα, μιας και η ομάδα του Μπαρτζώκα παίζει εκτός έδρας απόψε, όμως κάτι τέτοιο δε συμβαίνει, με τους φιλάθλους να μην ακολουθούν πλέον την ομάδα στα ευρωπαϊκά της παιχνίδια και το γήπεδο να μη γεμίζει άνω του ημίσεως και να μην φοβίζει τον αντίπαλο σε καμία περίπτωση.
 
Επιπλέον, μπορεί Περπέρογλου και Πρίντεζης να λείπουν άλλη μία φορά, όμως εφόσον αυτό δεν μπόρεσε να αποβεί ζημιογόνο απέναντι στη Μάλαγα στο μέχρι τώρα «ματς της σεζόν» για την ομάδα τους, μάλλον ούτε απέναντι στην αδιάφορη Εφές δεν μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη προς την τελική επικράτηση. Η επάνοδος του Σπανούλη (όπως την είχαμε προαναγγείλει πριν το ματς με Μάλαγα), η (αναγκαστικά μεν, αποτελεσματικά δε, με την καθοριστική συμβολή του «Kill Bill») μεγαλύτερη συμβολή των υπόλοιπων παικτών στο παιχνίδι της ομάδας (Μάντζαρης στο ματς με Μάλαγα, όπου ήταν και ο κορυφαίος μετά τον αρχηγό), και η εύρεση καινούργιων λύσεων στο rotation του Μπαρτζώκα (Παπαπέτρου ή Ντάνστον στο «4»), είναι ορισμένα στοιχεία που προέκυψαν την προηγούμενη Πέμπτη, εξίσου σημαντικά με την νίκη στην Ισπανία, εν όψει της συνέχειας. Για αρχή, όλα αυτά φαίνονται αρκετά για να «κάμψουν» την αντίσταση της Εφές και να δώσουν στον Ολυμπιακό άλλη μία καλή ανάμνηση από την Πόλη και την πρόκριση στους «8».
 
Επομένως, δικαιολογία πολύ δύσκολα, ίσως και απίθανα, θα βρεθεί σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος στο αποψινό παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να θεωρεί παρά ήδη «κερδισμένο» το αποψινό ματς απέναντι σε αυτήν την Εφές, αν ακολουθήσει τα βασικά, κι ας λείπουν δύο από τους σημαντικότερους παίκτες του. Κι αυτό, για να δώσει ένα τέλος σε ένα σήριαλ που παίχθηκε για πολύ καιρό, εξάντλησε τους πάντες με όσα δραματικά «επεισόδια» συνέβησαν, και ήρθε η ώρα του (χαρούμενοι) τέλους του. Ας ελπίσουμε πως το παιχνίδι που θα δούμε σε λίγες ώρες από τώρα, θα είναι και το τελευταίο των ελληνικών ομάδων που θα παίρνει τον χαρακτήρα του «τελικού», ώστε την επόμενη εβδομάδα να δούμε μία ακόμη μεγάλη «αιώνια» κόντρα μεν, χωρίς κινδύνους για κάποιον από τους δύο δε, με τη διεκδίκηση της τρίτης και της τέταρτης θέσης να είναι το διακύβευμα της.

Ραφαήλ Αλαγάς