Πέμπτη, 10 Απρίλιος 2014 11:39

«Μάχη της Ευρώπης», μέρος δεύτερο!

Γράφτηκε από τον

Και να που, ενώ το πιο πιθανό σενάριο πριν δύο εβδομάδες ήταν το δεύτερο ευρωπαϊκό «ντέρμπι αιωνίων» να παίρνει τον χαρακτηρισμό του «do or die» παιχνιδιού, τελικά οι δύο εκπρόσωποί μας θα κληθούν να παίξουν χωρίς αυτό το άγχος. Έχοντας δεχθεί τα μεγάλα «δώρα» των Αρμάνι, Λαμποράλ Κούτσα κι έχοντας «εξολοθρεύσει» μέσα σε δύο αγωνιστικές τη Μάλαγα, το μοναδικό διακύβευμα του ματς στο Σ.Ε.Φ. είναι το γόητρο και η τελική κατάταξη, με τον νικητή να παίρνει την τρίτη θέση και να παίζει πιθανότατα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τον ηττημένο να παίρνει την τέταρτη και να έχει αν αντιμετωπίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης την προσεχή εβδομάδα.


 
Άλλωστε, όλα σχεδόν έχουν ξεκαθαρίσει πριν την τελευταία «στροφή» του Top-16. Έχουμε ήδη δεδομένα το πολύ ενδιαφέρον «ζευγάρι» της Αρμάνι Μιλάνο με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Επίσης, Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ έχουν μεταξύ τους συνολική διαφορά 21 πόντων στη μεταξύ τους ισοβαθμία και, όπως αναφέραμε, κατά πάσα πιθανότητα θα καταλάβουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα, περιμένοντας ανάλογα τον νικητή και τον ηττημένο του παιχνιδιού του Φαλήρου. Το μόνο που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι η ομάδα που θα πάρει την τέταρτη θέση και θα περιμένει η Μπαρτσελόνα, με τη Γαλατάσαραϊ να έχει το προβάδισμα στη συνολική διαφορά πόντων στην ισοβαθμία της με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν κι έχοντας θεωρητικά πιο εύκολο παιχνίδι από τους Ρώσους (εντός με Παρτιζάν η Γαλατά, ανάλογα με Μπάγερν η Λοκομοτίβ).
 
Πάνω-κάτω, δηλαδή, ήδη μπορούμε να έχουμε μία ιδέα για τον τελικό «χάρτη» της φάσης των play-offs. Και παρότι το μεγαλύτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον μπορεί να βρίσκεται στην Πόλη και το Κράσνονταρ, το παιχνίδι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός είναι αυτό στο οποίο στρέφονται ξανά τα βλέμματα ολόκληρης της μπασκετικής Ευρώπης.
 
Είναι το ντέρμπι της καλύτερης ομάδας της τελευταίας 30ετίας στην Ευρωλίγκα, της ομάδας όλων των Final-4, σύμφωνα με σχετικό παλαιότερο αφιέρωμα της ίδιας της διοργανώτριας αρχής, απέναντι στο  «ερυθρόλευκο θαύμα» των τελευταίων δύο ετών. Είναι η κόντρα των μεγαλύτερων Ευρωπαίων παικτών-προσωπικοτήτων των τελευταίων 10 χρόνων (Σπανούλης-Διαμαντίδης), είναι η «μητέρα των μαχών» του ευρωπαϊκού αθλητισμού, σε άλλη μία αντιπαράθεση υψηλού επιπέδου, την οποία θα έχουμε ξανά την ευκαιρία να απολαύσουμε, σε μία χώρα που έχει όσο τίποτε άλλο την ανάγκη να παραδειγματιστεί από έναν τομέα που λειτουργεί σωστά και κάποιους «αντιπροσώπους» να τους δείξει αυτόν το δρόμο, κάνοντάς τους κάθε χρόνο υπερήφανους.
 
Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, ήδη μετά από 4 παιχνίδια (δύο για το πρωτάθλημα, ένα για το κύπελλο κι εκείνο του πρώτου γύρου), οι δύο αντίπαλοι γνωρίζονται σχεδόν άριστα μεταξύ τους. Υπάρχουν φυσικά και πράγματα που έχουν αλλάξει από το τελευταίο παιχνίδι στο Ο.Α.Κ.Α. και που μπορεί να δώσουν στο αποψινό μία διαφορετική κατεύθυνση. Ένα από αυτά είναι η μεγαλύτερη διάθεση των «Πρασίνων» να «τρέξουν» στο ανοιχτό γήπεδο. Επί Πεδουλάκη σπάνια γινόταν κάτι τέτοιο, ενώ στην εποχή Αλβέρτη είναι ζητούμενο, όπως ο ίδιος ο «Φράγκι» και οι παίκτες του έχουν ομολογήσει. Επομένως, χωρίς να αποκλείουμε ότι μπορεί να δούμε άλλη μία «μάχη χαρακωμάτων», όπως συνέβη σε όλους τους προηγούμενους αγώνες, η διάθεση του Παναθηναϊκού να παίξει πιο γρήγορα και το γεγονός ότι αυτήν την φορά το ματς είναι στο Σ.Ε.Φ., μπορεί να δώσει άλλη «πνοή» στο παιχνίδι, ανοίγοντας το ρυθμό του, με το «σετ παιχνίδι» βέβαια να είναι αυτό που θα επικρατεί.
 
Έπειτα, μετά το τελευταίο ντέρμπι, υπάρχουν παίκτες που έχουν προστεθεί στην εξίσωση του τακτικού πλάνου κάθε ομάδας, είτε παίρνοντας μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής στο rotation τους, είτε παίζοντας στον ίδιο χρόνο και το ίδιο αποτελεσματικά από άλλη θέση. Στην πρώτη περίπτωση βλέπουμε τον Ολυμπιακό να έχει βρει ως νέο πρόσωπο που μπορεί να δώσει λύσεις τον Παπαπέτρου, ο οποίος μέχρι το ματς με τη Λαμποράλ έπαιξε ελάχιστα. Το ίδιο ισχύει για παίκτες ο Μπατίστ και ο Μαυροκεφαλίδης στον Παναθηναϊκό, με την έλευση του Αλβέρτη να τους έχει βοηθήσει στο να ανεβάσουν, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα την απόδοσή τους. Για τη δεύτερη περίπτωση, η αρκετά μεγάλη απουσία των Πρίντεζη, Περπέρογλου, και το έως εκ τούτου «κενό» στη θέση «4» έφερε στον Μπαρτζώκα την επιτυχή ιδέα ανάληψης του πόστου αυτού από τον Ντάνστον. Ο Αμερικανός, παρέα με τον Σερμαντίνι στο «5» πολλές φορές, κυριαρχούν στους «αιθέρες», δίνοντας και πολύ καλό pick ‘n’ roll του Γεωργιανού με τον Σπανούλη.
 
Τέλος, μιας και αναφέραμε τον ηγέτη των «Ερυθρόλευκων», η άνοδος στην απόδοση των δύο αρχηγών είναι άλλο ένα σημείο που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, θετικό και για τις δύο ομάδες. Ο «Kill Bill», με το που επανήλθε, ήταν ο πρώτος που έδωσε το «σάλπισμα» για τις τρεις συνεχόμενες νίκες που εξασφάλισαν την πρόκριση στην ομάδα του, ενώ ο Διαμαντίδης, βοηθούμενος από το καλύτερο rotation του Αλβέρτη, την καλύτερη απόδοση από τους συμπαίκτες και τον επακόλουθο (έστω και ελάχιστα) μικρότερο χρόνο συμμετοχής του, μπόρεσε να είναι ο καλύτερος του Παναθηναϊκού τον τελευταίο καιρό, με ανοδική πορεία σε όλους τους στατιστικούς τομείς, και ο πρωτοπόρος στο δρόμο για την εξασφάλιση του εισιτηρίου για τους «8».
 
Από εκεί και πέρα, τα δεδομένα για τους δύο συλλόγους είναι δεδομένα και γνωστά. Αυτό που εμείς περιμένουμε, είναι άλλη μία «τιτανομαχία», σε ένα «καυτό» Σ.Ε.Φ., χάρη στο οποίο μάλλον έχει ένα μικρό προβάδισμα ο Ολυμπιακός. Άλλη μία μεγάλη κόντρα μεταξύ των δύο αυτών σπουδαίων συλλόγων, που κάθε φορά μας δείχνουν πόσο τυχεροί είμαστε που τους διαθέτουμε και, χάρη σε αυτούς, κάτι για να αισθανόμαστε υπερήφανοι.

Ραφαήλ Αλαγάς