Δευτέρα, 01 Ιούνιος 2020 12:16

Με 68 ομάδες η νέα Γ' εθνική μπάσκετ

Γράφτηκε από τον

 

Με 68 ομάδες χωρισμένες σε ομίλους θα διεξαχθεί τη σεζόν 2020-21 το πρωτάθλημα της Γ' εθνικής μπάσκετ, μετά την απόφαση της Ε.Ο.Κ. να μην υποβιβαστεί κανείς από το φετινό πρωτάθλημα, αλλά και να προβιβαστούν περισσότερες ομάδες από τις Ενώσεις.

Η Ομοσπονδία προχώρησε την Παρασκευή στην αναδιάρθρωση των εθνικών κατηγοριών λόγω της πανδημίας και το επόμενο διάστημα θα γίνει και ο καταρτισμός των ομίλων, προφανώς με γεωγραφικά κριτήρια. Η Μεσσηνία, που δεν είχε αυτή τη χρονιά εκπρόσωπο στη Γ' εθνική, του χρόνου θα εκπροσωπηθεί εις διπλούν, μιας και τα δύο εισιτήρια από την Α1 κατηγορία μπάσκετ της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ πήραν ως γνωστόν, η Καλαμάτα B.C. και ο Δίων Κυπαρισσίας. Οι δύο ομάδες ήταν ισόβαθμες στην κορυφή, όταν σταμάτησε η δράση το Μάρτιο και προβιβάζονται στις εθνικές κατηγορίες, μετά την επικύρωση των βαθμολογιών που είχαν διαμορφωθεί τη στιγμή της διακοπής.
Η Καλαμάτα B.C. θα το κάνει ως πρωταθλήτρια, γιατί είχε κερδίσει με περισσότερους πόντους στα μεταξύ τους παιχνίδια (από μια νίκη οι δύο ομάδες) και ετοιμάζεται για την τρίτη της παρουσία στη Γ' εθνική. Αντίθετα για το Δίωνα Κυπαρισσίας θα είναι η πρώτη του φορά!
Γεγονός που αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τον τριφυλιακό σύλλογο, που σε δύο χρονιές πανηγύρισε ισάριθμες ανόδους. Τα εύσημα όμως ανήκουν και στην καλαματιανή ομάδα, η οποία πρόσθεσε ένα ακόμα πρωτάθλημα στη συλλογή της. Η νέα σεζόν θα είναι δύσκολη για όλα τα σωματεία λόγω των οικονομικών συνθηκών που διαμορφώνονται μετά την πανδημία. Και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να αντεπεξέλθουν. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που μια ομάδα δεν δηλώσει συμμετοχή, δεν θα μπορεί να αντικατασταθεί.

Καλαμάτα BC και Δίωνας περιμένουν τον καταρτισμό των ομίλων

Από τις 68 ομάδες της νέας Γ΄εθνικής που έχουν δικαίωμα συμμετοχής, οι 31 είναι αυτές που παρέμειναν φέτος και προστίθενται οι πρωταθλητές των Ενώσεων απ' ΄όλη την Ελλάδα, οι δευτεραθλητές, ενώ σε ορισμένες Ενώσεις προβιβάζονται περισσότεροι σύλλογοι με βάση την προκήρυξη.
Η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ θα έχει τρία σωματεία στην τρίτη εθνική, μιας και ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Τρίπολης αν και ουραγός φέτος δεν υποβιβάζεται, μετά την τροποποίηση της προκήρυξης και θα είναι αντίπαλος της Καλαμάτας B.C. και του Δίωνα, που περιμένουν από την Ομοσπονδία τον καταρτισμό των ομίλων για να μάθουν τους αντιπάλους τους.
Το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένας αμιγώς πελοποννησιακός όμιλος συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
Αναλυτικά οι ομάδες που συνεχίζουν στη Γ' εθνική είναι: Γ.Σ.Κορωπίου, Α.Ο. Αχαγιά 82, Παναχαϊκή, Γλάυκος, Χαλάνδρι, Ακράτα, Ερμιόνη, ΣΔΥ Τρίπολης, Α.Σ. Πέρα, ΑΟΚ Χανιά, Γ.Σ. Κρόνος Αγ. Δημητρίου, "ΑΠΑΣ τα Φανάρια", Βούρειος ΑΟΑ Χίου, Μίλωνας και Αρης Θήβας από το Νότο. Και από το Βορρά οι "Αναγέννηση Καρδίτσας, Α.Γ.Σ. Ιωαννίνων, Γ.Σ. Τιτάνες Παλαμά, Αετοί Βέροιας, Ολυμπιακός Βόλου, ΦΣΒ Αριστοτέλης Φλώρινας, Φ.Ο. Αριδαίας, Φαίακας Κέρκυρας, Α.Σ. Ελπίς Αμπελοκήπων, ΔΕΚΑ, Κένταυρος Καλλικράτειας, Απόλλων Καλαμαριάς, Α.Π.Σ. Ασπίς Ξάνθης, Γ.Σ. Μέγας Αλέξανδρος, Ζέφυρος και Μ.Α.Σ. ΕΥΑΓ. Μαντουλίδης.

Ποιοι ανεβαίνουν

Νότος

ΕΣΚΑΗ: Αμαλιάδα, Αίολος
ΕΣΚΑΚ: ΄Α.Σ. Τήρων Αγ. Θεοδώρων, Ποσειδώνας Λουτρακίου
ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ: Καλαμάτα B.C., Δίων Κυπαρισσίας
Ε.Σ.Κ.Α.: Πεύκη, ΚΑΠ, Νίκη Αμαρουσίου, Πολυνίκης Αγ. Βαρβάρας, Α.Ο. Πικερμίου
ΕΣΚΑΝΑ: Ικαρος Καλλιθέας, Ελευθερία Μοσχάτου
Τ.Ε. ΕΟΚ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ: A.E. Δικαίου (όμιλος νήσων) ή Γ.Σ. Διαγόρας (όμιλος Ρόδου)
Τ.Ε. Χίου: Φ.Ο. Βροντάδου Χίου
Τ.Ε. Λέσβου: Παπάδος Γέρας
Τ.Ε. Σάμου: A.E. Καρλοβασίου
Ε.Σ.Κ. Κυκλάδων: A.O. Mυκόνου (α' όμιλος) ή Σαντορίνη (β' όμιλος)
Ε.ΚΑ.ΣΚ.: Γ.Σ. Εργοτέλης
Ε.ΣΚ.Α.Σ.Ε.: Αναγέννηση Λαμίας, Ιτέα

Βορράς

Ε.Σ.ΚΑ.Β.Δ.Ε.: Α.Σ. Λέων (α' όμιλος), Α.Ε. Καναλλακίου (β' όμιλος)
Ε.Σ.ΚΑ.Θ. : Γ.Σ. Αλμυρού
Ε.ΚΑ. Σ.ΚΕ.Μ.: ΑΟΚ Βέροιας, Ικαροι Γιαννιτσών
Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ: Αργος Ορεστικό
Ε.ΚΑ.Σ.Α.ΜΑ.Θ : Αρίων Ξάνθης, Α.Ε. Κομοτηνής
Ε.ΚΑ.Σ.Χ.: Α.Ο. Γαλάτιστας
Ε.ΚΑ.Σ.Θ. : Κεραυνός, Σταυρούπολη, Ιωνικός Ιωνίας, ΑΠΣ Ν. Βότσης