Τετάρτη, 03 Ιούνιος 2020 12:29

Σε αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων προχώρησε η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ

Γράφτηκε από τον

Ανεβαίνουν περισσότερες ομάδες, δεν υποβιβάζεται κανείς και καταργείται η Β' κατηγορία μπάσκετ, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ.

Η Ενωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κεντρικής και Νότιας Πελοποννήσου προχώρησε σε αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων λόγω της πανδημίας, που είχε ως συνέπεια να διακοπούν τα πρωταθλήματα στις αρχές Μαρτίου. Δύο μήνες αργότερα η διακοπή έγινε οριστική και προχθές η Ενωση αποφάσισε να κάνει δεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Πρωταθλημάτων και αποφάσισε ομόφωνα την επικύρωση των βαθμολογιών ως είχαν τη στιγμή της διακοπής.
"Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π., στη συνεδρίασή του της 4/1-6-2020 έκανε δεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Πρωταθλημάτων και αποφάσισε ομόφωνα :1)Την τυπική περαίωση όλων των Πρωταθλημάτων που διοργανώνει η Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. 2) Την αναδιάρθρωση των Πρωταθλημάτων Α1 – Α2 –Β΄ Ανδρών, Γυναικών και Παίδων. 3) Την επικύρωση των βαθμολογιών και τελικών κατατάξεων όλων των Κατηγοριών. 4) Την διάρθρωση των κατηγοριών και ομίλων για την αγωνιστική περίοδο 2020-2021".. αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Δύο ομάδες στη Γ' εθνική

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στην Α1 κατηγορία μπάσκετ της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η Καλαμάτα B.C. και μαζί με το δεύτερο Δίωνα Κυπαρισσίας (υστερεί στην ισοβαθμία):ανέρχονται στη Γ' εθνική μπάσκετ. Σε περίπτωση άρνησης ανόδου, δεν δίνεται δικαίωμα συμμετοχής σε άλλο σωματείο. Οσον αφορά τον υποβιβασμό, αποφασίστηκε να μην υποβιβαστεί καμία ομάδα. Ετσι τη νέα σεζόν η Α1 θα αποτελείται από 14 ομάδες αντί για 12 που είχε φέτος. Τις 10 δηλαδή που παρέμειναν και τις τέσσερις που έρχονται από την Α2.

Τέσσερα εισιτήρια

Σύμφωνα με το βαθμολογικό πίνακα, από τον 1ο όμιλο της Α2 προβιβάζονται οι Ευκλής (1ος) και Πάμισος (2ος) και από τον δεύτερο όμιλο η Σπάρτη (1η και ο Αρκαδικός (2ος). Δεν θα υποβιβαστεί καμία ομάδα στη Β' κατηγορία ανδρών, η οποία πλέον καταργείται.
Να σημειωθεί ότι ομάδα που θα δηλώσει αδυναμία συμμετοχής ή θα αποχωρήσει ή δεν θα αποδεχθεί άνοδο, δεν θα αντικατασταθεί από άλλη ομάδα, για την αγωνιστική περίοδο 2020-2021.

Στην Α2 οι ομάδες της Β' κατηγορίας.

Οι 6 ομάδες της Β' κατηγορίας ανδρών που υπό κανονικές συνθήκες θα μετείχαν φέτος στην Β' κατηγορία, θα παίξουν τη νέα σεζόν στην Α2. Ο λόγος για την ΑΕΚ Καλαμάτας, τον Αίαντα, τον ΑΣ. Τριφυλίας, τον Εθνικό Μελιγαλά, την Κορώνη και την Ομόνοια. Η Α2 θα διεξαχθεί με δύο ομίλους των 9 ή 10 ομάδων χωρισμένες με γεωγραφικά κριτήρια.

Μπαράζ για την άνοδο στις γυναίκες

Στο πρωτάθλημα γυναικών, οι δύο πρώτες ομάδες της βαθμολογίας στις 11 Μαρτίου ήταν η Αμιλλα 2000 και ο Α.Π.Σ. Αρις, που είναι μάλιστα αήττητες με 3 και 2 νίκες αντίστοιχα. Γι' αυτό και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ πήρε την απόφαση να διεξαχθεί αγώνας μπαράζ μεταξύ των δύο ομάδων σε ουδέτερο γήπεδο και η νικήτρια ομάδα να πάρει το εισιτήριο για την Α2 εθνική κατηγορία γυναικών.
Η ημερομηνία του αγώνα κατάταξης θα καθορισθεί με νεότερη απόφασή της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ και εφόσον η Υγειονομική Επιτροπή επιτρέψει την διεξαγωγή αγώνων.

Οι πρωταθλητές στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα

Στην προχθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ αποφασίστηκε και η επικύρωση των βαθμολογιών και των τελικών κατατάξεων των πρωταθλημάτων Παίδων, Εφήβων, Κορασίδων, Νεανίδων, όπως αυτά κατέληξαν στις 11/03/2020.
Στους παίδες πρωταθλητές αναδεικνύεται ο Α.Π.Σ. Πρωτέας, όπως και στους έφηβους.
Στις κορασίδες η Καλαμάτα '80 και στις νεανίδες ο Α.Π.Σ. Αρις, , οι οποίοι θα συμμετέχουν στις αντίστοιχες ημιτελικές φάσεις των πανελληνίων πρωταθλημάτων.
Συνοψίζοντας τη σεζόν 2020-21, η Α1 κατηγορία ανδρών της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠθα αποτελείται από 14 ομάδες, η Α2 ανδρών από 18 ή 20 ομάδες σε 2 ομίλους οι οποίοι θα διαμορφωθούν με τις δηλώσεις συμμετοχής και γεωγραφικά κριτήρια.
Και η κατηγορία των γυναικών από 8 ή 10 σωματεία, σύμφωνα με τις δηλώσεις συμμετοχής.