Παρασκευή, 19 Ιούνιος 2020 11:31

ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ: Στις 24 Οκτωβρίου το πρώτο τζάμπολ στην Α1 κατηγορία

Γράφτηκε από τον
ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ: Στις 24 Οκτωβρίου το πρώτο τζάμπολ στην Α1 κατηγορία

Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου θα γίνει το πρώτο τζάμπολ στην Α1 κατηγορία μπάσκετ ανδρών της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ για τη σεζόν 2020-21.

Η Ενωση ανακοίνωσε χθες τις ημερομηνίες διεξαγωγής όλων των πρωταθλημάτων που διοργανώνει, καθώς και το τι θα ισχύσει σε κάθε κατηγορία.
Σύμφωνα με την γενική προκήρυξη, η μεγάλη κατηγορία θα ξεκινήσει, όπως προαναφέραμε στις 24 Οκτωβρίου και θα τελειώσει την Κυριακή 30 Μαΐου του 2021.
Η Α2 ανδρών που ενοποιήθηκε με τη Β' κατηγορία μετά την αναδιάρθρωση λόγω της πανδημίας θα ξεκινήσει το νέο έτος και συγκεκριμένα το Σάββατο 9 Ιανουαρίου, ενώ η "αυλαία" θα πέσει στις 30 Μαΐου, όπως και στην Α1. Το πρωτάθλημα γυναικών θα γίνει από Σάββατο 23/01/2021 έως Κυριακή 30/05/2021.
Από εκεί και πέρα, τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα θα κάνουν πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, το πρωτάθλημα παίδων θα αρχίσει το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου. Το ίδιο χρονικό διάστημα θα διεξαχθούν και τα πρωταθλήματα εφήβων, κορασίδων και νεανίδων.
Το τουρνουά μίνι μπάσκετ θα διεξαχθεί:από Σάββατο 13/03/2021 έως Κυριακή 30/05/2021.και το τουρνουά προ μίνι από Σάββατο 17/04/2021 έως Κυριακή 30/05/2021.

Υποχρεωτική η συμμετοχή
¨"μικρών" σε Α1 και Α2

Στη γενική προκήρυξη που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα ηλικιακά όρια. Οι ομάδες της Α1 και της Α2 κατηγορίας, έχουν δικαίωμα να δηλώνουν μέχρι οχτώ αθλητές στο φύλλο αγώνα (γεννηθέντες το 1989 και μεγαλύτερους), αλλά ανεξάρτητα από τον αριθμό που θα δηλώσουν, θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν δύο αθλητές κάτω των 22 ετών, δηλαδή γεννηθέντες το έτος 1998 και νεότεροι και 2 αθλητές κάτω των 20 ετών, δηλαδή γεννηθέντες το έτος 2000 και νεότερους ή μέχρι 4 αθλητές κάτω των 20 ετών, εκ των οποίων ο ένας θα αγωνίζεται υποχρεωτικά και στα 4 δεκάλεπτα του αγώνα! Σε περίπτωση που οι ομάδες δεν έχουν τους "μικρούς" που απαιτούνται. θα μηδενίζονται ακόμα και η αντίπαλη ομάδα δεν έχει υποβάλλει ένσταση.Στο πρωτάθλημα παίδων δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι αθλητές που γεννήθηκαν το έτος 2005 και νεότεροι. Στο πρωτάθλημα εφήβων δικαιούνται να πάρουν μέρος αθλητές που γεννήθηκαν τα έτη 2003, 2004 και τέσσερις αθλητές του 2005 και νεότεροι.Οι παίδες αθλητές που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα εφήβων, δεν μπορούν να συμμετέχουν την ίδια ημέρα των αγώνων, στο αντίστοιχο πρωτάθλημα παίδων.
Στο πρωτάθλημα κορασίδων δικαιούνται να πάρουν μέρος αθλήτριες που γεννήθηκαν το έτος 2005 και νεότερες. Στο πρωτάθλημα νεανίδων δικαιούνται να πάρουν μέρος αθλήτριες που γεννήθηκαν τα έτη 2003, 2004 και πέντε αθλήτριες του 2005 και νεότερες.
Οι κορασίδες αθλήτριες, που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα νεανίδων, δεν μπορούν να συμμετέχουν την ίδια ημέρα των αγώνων, στο αντίστοιχο πρωτάθλημα κορασίδων.
Να σημειωθεί ότι η χρησιμοποίηση παίδων και κορασίδων στα πρωταθλήματα εφήβων και νεανίδων, δεν θα αποτελεί πρόβλημα στην Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π., για την σύγχρονη διεξαγωγή των δύο πρωταθλημάτων. Στο τουρνουά Μίνι μπάσκετ δικαιούνται να πάρουν μέρος αθλητές-αθλήτριες, που γεννήθηκαν το έτος 2008 και νεότεροι-ες. Στο Τουρνουά Προμίνι μπάσκετ δικαιούνται να πάρουν μέρος αθλητές-αθλήτριες, που γεννήθηκαν το έτος 2009 και δεν συμμετέχουν στο Τουρνουά Μίνι μπάσκετ και αθλητές και αθλήτριες που γεννήθηκαν το έτος 2010 και νεότεροι – νεότερες, ανεξαρτήτου συμμετοχής τους στο Τουρνουά Μίνι μπάσκετ.

Ολα τα ματς με γιατρό

Στους αγώνες των πρωταθλημάτων της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ οι ομάδες που είναι γηπεδούχοι υποχρεούνται να έχουν εξασφαλίσει την παρουσία γιατρού ή πιστοποιημένων παροχών πρώτων βοηθειών, επαγγελματιών Υγείας ή μη. Διαφορετικά ο αγώνας ματαιώνεται, με υπαιτιότητα του γηπεδούχου Σωματείου και κατακυρώνεται υπέρ του φιλοξενούμενου σωματείου.

Ποινή 2 βαθμών

Να σημειωθεί ότι τα σωματεία που θα πάρουν μέρος στα πρωταθλήματα εθνικών κατηγοριών, πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχουν και στα πρωταθλήματα παίδων ή εφήβων. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης δύο (2) βαθμών από το αντίστοιχο εθνικό πρωτάθλημα ανδρών στο οποίο συμμετέχουν.
Οι ομάδες της Α1 κατηγορίας μπάσκετ της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα παίδων. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται επίσης ποινή αφαίρεσης δύο βαθμών από το πρωτάθλημα. Υποχρεωτική είναι η συμμετοχή σ' ένα από τα πρωταθλήματα κορασίδων ή νεανίδων, για τα σωματεία που μετέχουν στα εθνικά πρωταθλήματα γυναικών ή στο πρωτάθλημα γυναικών της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα τους επιβάλλεται ποινή δύο βαθμών.