Τρίτη, 13 Οκτώβριος 2020 19:36

ΕΟΚ: Οι νέες εκλογικές διαδικασίες για σωματεία, ενώσεις και Ομοσπονδία

Γράφτηκε από τον

Με γνώμονα τις βασικές αρχές της συμμετοχής και της διαφάνειας για μια ομοσπονδία με χρηστή διακυβέρνηση, ο υποψήφιος για μέλος του Δ.Σ. της ΕΟΚ στις επερχόμενες εκλογές, Βασίλης Ντάκουρης παρέθεσε τις νέες εκλογικές διαδικασίες για τα σωματεία, της ενώσεις και την Ομοσπονδία.

Τα βασικότερα νέα σημεία των εκλογικών διαδικασιών σύμφωνα με τις νέες τροποποιήσεις του νόμου 4726 στις 18/9/2020 έχουν ως εξής:

«Τόσο για τα αθλητικά σωματεία, όσο και για τις ενώσεις και για την ΕΟΚ:

- Υποχρεωτική ποσόστωση γυναικών/ανδρών τουλάχιστον του 1/3 των υποψήφιων μελών των Δ.Σ.
- Υποχρεωτική παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου.
- Ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψηφίων προέδρων και συμβούλων. Λίστα υποψήφιων προέδρων με ένα σταυρό και λίστα υποψήφιων διοικητικών συμβούλων τα 2/3 των προς εκλογή θέσεων σταυρών (Στην ΕΟΚ έως 12 σταυρούς)

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΚ:
--Οι εκλογές θα διεξαχθούν από 1/11/2020 έως 15/2/2021.

--Η ΓΣ μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών στις έδρες των ενώσεων.

--Δικαίωμα συμμετοχής έχει κάθε σωματείο με ειδική αθλητική αναγνώριση και εγγραφή στο μητρώο της ΓΓΑ και συμμετοχή τα τελευταία 2 από τα 3 έτη σε διοργάνωση με τουλάχιστον 12 αθλητές.

--Ο αντιπρόσωπος του κάθε σωματείου ορίζεται με απόφαση του ΔΣ του σωματείου και είναι υποχρεωτικά τακτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του και ψηφίζει στη ΓΣ απαγορευμένης της διά πληρεξουσίου συμμετοχής και ψηφοφορίας.

--Οι υποψήφιοι πρόεδροι και τα μέλη του ΔΣ, θα πρέπει (εκτός των άλλων κωλυμάτων και περιορισμών) να έχουν ως μέλος του σωματείου τους το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και το σωματείο τους να έχει δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές, καθώς επίσης και να μην έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους.

-- Ex-officio συμμετοχή στο ΔΣ της ΕΟΚ ενός εκπροσώπου των καλαθοσφαιριστών.

*Αθλητικά σωματεία που δεν θα λάβουν την ειδική αθλητική αναγνώριση έως τις 18/9/2022 διαγράφονται αυτοδικαίως από το οικείο μητρώο μελών και δε δύνανται να συμμετέχουν στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας.

*Έως τις 30/6/21, τα αθλητικά σωματεία, οι αθλητικές ενώσεις και οι αθλητικές ομοσπονδίες οφείλουν να τροποποιήσουν το καταστατικό τους. Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η παραπάνω προθεσμία, αίρεται αυτοδικαίως η ειδική αθλητική αναγνώριση.

Μια νέα εκλογική διαδικασία που δεν θα έχει πλέον τα "ευτράπελα και τα αυθαίρετα" των προηγούμενων διαδικασιών».

Πηγή: gazzetta.gr

  1. ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ
  3. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ