Πέμπτη, 22 Οκτώβριος 2020 16:10

Euroleague: Επικίνδυνες αποστολές για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό

Γράφτηκε από τον
Euroleague: Επικίνδυνες αποστολές για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ρίχνονται στη «μάχη» της 5ης αγωνιστικής της Euroleague, μετά την πρώτη «διαβολοβδομάδα».

Όμως, μόνο οι έξι εκ των εννέα αναμετρήσεων θα διεξαχθούν αυτή την εβδομάδα, καθώς τρεις αγώνες αναβλήθηκαν ελέω κορονοϊού. Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τη Φενερμπαχτσέ απόψε (22/10, 21:00) στο ΟΑΚΑ, ενώ ο Ολυμπιακός αγωνίζεται στο Μόναχο απέναντι στην Μπάγερν, αύριο (23/10, 21:30). Την ίδια ημέρα (23/10), στις 22:00, το μπασκετικό φίλαθλο κοινό της Ευρώπης στρέφει το βλέμμα στο «Παλάου Μπλαουγκράνα», όπου διεξάγεται το ευρωπαϊκό "clasico", Μπαρτσελόνα -Ρεάλ Μαδρίτης.

Ως προς τις τρεις αναμετρήσεις που αναβλήθηκαν ελέω κρουσμάτων κορονοϊού ή υποχρεωτικής καραντίνας και θα οριστούν σε νέα ημερομηνία, αυτές είναι: Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης-Αρμάνι Μιλάνο, Άλμπα Βερολίνου - Μπασκόνια και Αναντολού Εφές - Βιλερμπάν. Συγκεκριμένα, η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης δεν ήταν σε θέση να δηλώσει οκτώ αρνητικούς σε κορονοϊό παίκτες για το ματς με την Αρμάνι Μιλάνο. Η Άλμπα Βερολίνου αιτήθηκε την αναβολή της αναμέτρησης με την Μπασκόνια, διότι έπειτα από τα νέα μέτρα της τοπικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τα οποία η ομάδα του Ρενέσες μπαίνει σε καραντίνα. Ως εκ τούτου θα είχε διαθέσιμους λιγότερους από οκτώ παίκτες. Η Βιλερμπάν ζήτησε την αναβολή της αναμέτρησης με την Αναντολού Εφές γιατί μία ακόμη φορά δεν ήταν σε θέση να δηλώσει οκτώ αρνητικούς σε κορονοϊό παίκτες.

Αναλυτικά:

Χωρίς τον αρχηγό του, Ιωάννη Παπαπέτρου, θα υποδεχτεί τη Φενερμπαχτσέ ο Παναθηναϊκός την Πέμπτη (22/10), στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Euroleague. Oι όποιες ελπίδες... έτρεφε ο τεχνικός των «πρασίνων», Γιώργος Βόβορας, εξανεμίστηκαν την Τετάρτη (21/10), αφού ο διεθνής φόργουορντ έμεινε εκτός προπόνησης για 4η ημέρα. Ο Παπαπέτρου είχε τραυματιστεί στα πλευρά, στον εκτός έδρας αγώνα με την Μπαρτσελόνα την περασμένη εβδομάδα. Το θετικό για τον Παναθηναϊκό, είναι πως ο Κίφερ Σάικς, ο οποίος υπέστη κάκωση στη φτέρνα στο ματς του «Παλάου Μπλαουγκράνα», μετά από θεραπευτική αγωγή και ατομικό πρόγραμμα, έβγαλε μέρος της προπόνησης την παραμονή του αγώνα και θα είναι στη δωδεκάδα. Δεδομένη είναι και η επιστροφή του Λευτέρη Μποχωρίδη, ο οποίος έχει να πατήσει παρκέ σε επίσημο αγώνα από την πρεμιέρα, κόντρα στην Κίμκι, στη Μόσχα.

Ο Παναθηναϊκός θα πάρει θέση στο τζάμπολ του ΟΑΚΑ κόντρα στη Φενέρ, έχοντας 1 νίκη - 2 ήττες κι αυτό γιατί, όπως αποφασίστηκε θα υποχρεωθεί να δώσει το ματς στη Βιλερμπάν με τη Γαλλία, αφού αναβλήθηκε. Δεν ισχύει δηλαδή η νίκη άνευ αγώνα με 20-0 του Παναθηναϊκού, μετά την αλλαγή του ειδικού κανονισμού της Euroleague για αδυναμία συμμετοχής μίας ομάδας που αντιμετωπίζει πολλαπλά κρούσματα κορονοϊού. Ο τουρκικός σύλλογος που από φέτος στην τεχνική ηγεσία έχει τον πρωταθλητή Ευρώπης, στο Ευρωμπάσκετ 2017, με την εθνική Σλοβενίας, Ιγκόρ Κοκόσκοφ, στην Αθήνα, θα μεταβεί με ρεκόρ 2 νίκες - 2 ήττες. Πάντως, οι δύο ήττες της Φενέρ ήταν εντός έδρας και διαδοχικές, στο διάστημα της «διαβολοβδομάδας», καθώς στην 3η αγωνιστική η ΤΣΣΚΑ πέρασε με 77-78 στην παράταση από το “ Ulker Sports and Event Hall”, ενώ «διπλό» πήρε και η Μπάγερν, με 71-75.

Όπως και ο Παναθηναϊκός, έτσι και η Φενέρ έχει προβεί σε πολλές αλλαγές. Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς προτίμησε να ξεκουραστεί για μία σεζόν από το να δεχτεί μείωση αποδοχών, ενώ μεγάλα ονόματα του συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, όπως ο Κώστας Σλούκας (Ολυμπιακός) και Λουίτζι Ντατόμε (Αρμάνι Μιλάνο) αποχώρησαν. Στη Φενέρ, όμως συνεχίζει να αγωνίζεται ένας εκ των κορυφαίων γκαρντ στην Ευρώπη, ο Γάλλος διεθνής Νάντο ντε Κολό, αλλά και ο συμπατριώτης του Λεό Βέστερμαν. Δίπλα τους ως βασικός οργανωτής του παιχνιδιού της Φενέρ παραμένει ο γνωστός και μη εξαιρετέος Μπόμπι Ντίξον. Στο «5», ο Τσέχος διεθνής σέντερ Γιαν Βέσελι, έχει συμπαραστάτες τους Τζόναταν Χάμιλτον και Αχμέτ Ντουβερίογλου.

H «διαβολοβδομάδα» συνδυάστηκε με δύο στις δύο νίκες, απέναντι στις ισχυρές, Αρμάνι Μιλάνο και Μακάμπι Τελ Αβίβ, στο ΣΕΦ, για τον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Πειραιά μετρά 3 νίκες - 1 ήττα και σίγουρα οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα εκνευρίζονται ακόμη, όταν θυμούνται πως έχασαν, για έναν πόντο, ένα δικο τους παιχνίδι, με τη Ζαλγκίρις, στο Φάληρο, την 1η αγωνιστική. Στο Μόναχο, ο Ολυμπιακός, θα δώσει τον πρώτο εκτός Ελλάδας αγώνα του για φέτος στη Euroleague, απέναντι στην Μπάγερν, την Παρασκευή (23/10, 21:30). Κι αυτό γιατί στη 2η αγωνιστική, αν και αγωνίστηκαν εκτός έδρας, η αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό ήταν εύλογα λίγα χιλιόμετρα μακριά από το ΣΕΦ. Στο Μαρούσι και το ΟΑΚΑ, το οποίο ο Ολυμπιακός άλωσε με 71-78, στο πρώτο ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων» της σεζόν. Οι παίκτες του Ολυμπιακού υποβλήθηκαν σε τεστ για κορονοϊό και ήταν όλα αρνητικά, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα την Τρίτη (20/10).

Χωρίς απουσίες, δείχνοντας πολυφωνία στην επίθεση, χαρακτήρα και μέταλλο νικητή στο τέλος, έχοντας γεμίσει αυτοπεποίθηση από το 3-0 επί Παναθηναϊκού, Αρμάνι και Μακάμπι, οι «ερυθρόλευκοι», λοιπόν έχουν σκοπό να... δυσαρεστήσουν την ομάδα ευχάριστη έκπληξη μέχρι στιγμής στη Euroleague φέτος. Η ομάδα του Αντρέι Τρινκιέρι έχει, όπως και ο Ολυμπιακός, 3 νίκες - 1 ήττα, σε 4 αγωνιστικές. Ακριβώς όπως και ο Ολυμπιακός, η μοναδική ήττα της σημειώθηκε στην πρεμιέρα, όταν η Αρμάνι πήρε μια δύσκολη νίκη, με 79-81, στο Μόναχο. Έκτοτε, η Μπάγερν πήρε το γερμανικό ντέρμπι, μέσα στην έδρα της Άλμπα Βερολίνου με 72-90, πέρασε από το Τελ Αβίβ με 82-85 επί της Μακάμπι, αλλά και από την Κωνσταντινούπολη, με 71-75, επί της Φενερμπαχτσέ. Οι Λούτσιτς και Ρέινολντς είναι οι πιο επικύνδινοι παίκτες των Γερμανών, αφού εκτός από διψήφιο νούμερο πόντων, προσφέρουν και στον τομέα των ριμπάουντ. Tον Βλάντιμιρ Λούτσιτς θα κληθεί να σταματήσει ο Γιώργος Πρίντεζης, ο οποίος με εξαίρεση το ματς με τη Ζαλγκίρις, δείχνει σε πολύ καλή κατάσταση. Εκεί παίζει και ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού (2019-20), Ουέιντ Μπάλντγουιν, έχοντας μέσο όρο 12,8 πόντους, 3 ασίστ, 2,8 ριμπάουντ και 2,8 κλεψίματα μέσο όρο στους 4 αγώνες της Μπάγερν στη Euroleague.

Η Μπάγερν έχει την καλύτερη επίθεση στη διοργάνωση σε αυτούς τους τέσσερις πρώτους αγώνες, με παραγωγικότητα 82,3 πόντους μέσο όρο ανά αγώνα, ενώ είναι δεύτερη στα κλεψίματα με 9 μέσο όρο ανά αγώνα. Όμως ο Ολυμπιακός έχει «καυτούς» και τους Ααρον Χάρισον και Χασάν Μάρτιν, σε περιφέρεια και ρακέτα αντίστοιχα, όπως φάνηκε στα τελευταία παιχνίδια, την ώρα που οι Βασίλης Σπανούλης, Γιώργος Πρίντεζης και Κώστας Σλούκας «πονοκεφαλιάζουν» στο σκάουτινγκ κάθε αντίπαλο προπονητή.

Το πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής στη Euroleague έχει ως εξής:

5η Αγωνιστική (22-23/10/2020)

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία) 21:00

Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)-Βαλένθια (Ισπανία) 20:00

Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία) 21:45

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου
Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 21:30
Κίμκι (Ρωσία)-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) 20:00
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) 22:00

Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία)-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία) --ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ--
Άλμπα Βερολίνου (Γερμανία)-Μπασκόνια (Ισπανία) --ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ--
Αναντολού Εφές (Τουρκία)-Βιλερμπάν (Γαλλία) --ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ--

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ζαλγκίρις Κάουνας 4-0
Μπαρτσελόνα 3-1
Βαλένθια 3-1
Μπάγερν Μονάχου 3-1
Ολυμπιακός 3-1
Αρμάνι Μιλάνο 3-1
Μπασκόνια 3-1
Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης 2-2
Φενερμπαχτσέ 2-2
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 2-2
Ερυθρός Αστέρας 1-2
Παναθηναϊκός 1-2
Ρεάλ Μαδρίτης 1-3
Μακάμπι Τελ Αβίβ 1-3
Άλμπα Βερολίνου 1-3
Αναντολού Εφές 1-3
Βιλερμπάν 0-2
Κίμκι 0-4

ΑΠΕ - ΜΠΕ