Δευτέρα, 16 Νοέμβριος 2020 12:04

ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ: Σε τρεις ομίλους η νέα Α2 κατηγορία

Γράφτηκε από τον

Το Σάββατο 16 Ιανουαρίου του 2021 θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας μπάσκετ της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι συνθήκες με την πανδημία.

Η κλήρωση έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, χωρίς την παρουσία κόσμου. Θα μεταδοθεί διαδικτυακά από το eleftheriaonline. gr, όπως είχε συμβεί και με την Α1 κατηγορία. Στη δεύτερη τη τάξει ανδρική κατηγορία της Ενωσης, έχουν δικαίωμα συμμετοχής 25 σωματεία. Ο αριθμός των ομάδων που θα λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα θα ξεκαθαρίσει τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, όταν και ολοκληρώνεται η προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής στην Α2.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε τρεις ομίλους. Οι 25 ομάδες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής είναι οι Αίαντας, Κορώνη, ΑΕΚ Καλαμάτας, Εθνικός Μελιγαλά, Θουρία, Α.Ο. Κροκεών, Α.Ο. Μεσσήνης 2017, Ομόνοια, Α.Ο. Χρυσαφών, ΑΠΟΕΛ, Πήγασος, Αναγέννηση Παραλίας, Α.Ε.Π.Σ. Αρις, Εράνη, Μάνη, Α.Σ. Αγ. Ιωάννη "Η Αμιλλα", Απόλλωνας Καλαμάτας, Βατικιώτης, Α.Σ. Τριφυλίας, Αρης Σκάλας, Αστέρας Βλαχιώτη, Εθνικός Καλαμάτας, Γύθειο, Ν. Ο Πύλου και Ατλας.

Δύο τα εισιτήρια ανόδου

Σύμφωνα με την προκήρυξη της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ η Α2 θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση τα σωματεία που μετέχουν στο πρωτάθλημα θα χωρισθούν σε 3 ομίλους, αφού υποβληθούν οι δηλώσεις συμμετοχής των δικαιούμενων σωματείων.
Στη δεύτερη φάση οι ομάδες που θα καταλάβουν τη (1η) πρώτη και (2η) δεύτερη θέση της τελικής βαθμολογίας των Α΄, Β΄ & Γ΄ ομίλων, προκρίνονται στη Β΄ φάση του πρωταθλήματος Α2 Κατηγορίας Ανδρών, η οποία θα αποτελείται από έξι (6) ομάδες και θα συναντηθούν μεταξύ τους δύο φορές((1)ένας με όλους σε (2)δύο γύρους).
Οι (2) δύο πρώτες ομάδες της τελικής κατάταξης, θα ανέβουν στην Α1 Κατηγορία Ανδρών, αγωνιστικής περιόδου 2021-2022. Οι αγώνες θα διεξάγονται κάθε Σάββατο, Κυριακή ή Δευτέρα εφόσον η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Πρωταθλήματος θεωρήσει αυτό απαραίτητο. To Δ.Σ. της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ διατηρεί το δικαίωμα ορισμού και δεύτερης αγωνιστικής μέσα στην ίδια εβδομάδα στην περίπτωση που θα κρίνει αυτό αναγκαίο.

Υποχρεωτική η κάρτα υγείας

Σύμφωνα με το άρθρο 4 της προκήρυξης "Η πιστοποίηση υγείας των αθλητών, καταγράφεται σε κάρτα υγείας, είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις και αγώνες. Η κάρτα αυτή συνιστά αυτοτελές έγγραφο και δεν συνδέεται με το δελτίο αθλητικής ιδιότητας. Αποτελεί προσωπικό έγγραφο του αθλητή, βρίσκεται στην κατοχή του και ισχύει για ένα (1) έτος από την θεώρησή της Προσκομίζεται υποχρεωτικά στη Γραμματεία, ή στον αρμόδιο Διαιτητή και είναι βασική προϋπόθεση συμμετοχής στον αγώνα. Η κάρτα υγείας του αθλητή, θεωρείται μόνο από Ιατρούς Καρδιολόγους μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Νομαρχιακών, Περιφερειακών Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, υγειονομικών στρατιωτικών μονάδων, ή από Ιατρούς Καρδιολόγους έχοντες οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και Ιατρούς του ιδιωτικού τομέα κατέχοντες την καρδιολογική ειδικότητα. Ταυτόχρονα μπορεί να θεωρηθεί και από Ιατρούς λοιπών ειδικοτήτων, αφού λάβουν την σχετική πιστοποίηση από το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών ερευνών (ΕΚΑΕ). Η αυτοκόλλητη ετικέτα ανανέωσης των δελτίων που εκδίδει η Ε.Ο.Κ., παραμένει σε ισχύ, ως απαραίτητο στοιχείο πιστοποίησης των αθλητών, που έχουν δικαίωμα συμμετοχής, για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, χωρίς να χρήζει πλέον ιατρικής θεώρησης. Η κάρτα Υγείας θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ε.Ο.Κ. (www.basket.gr) και της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ. (www.ekaskenop.gr ) και αφορά τα Πρωταθλήματα Εθνικών και Τοπικών κατηγοριών. Η μη προσκόμισή της στη Γραμματεία, θα συνιστά απαγόρευση της συμμετοχής του αθλητή στον αγώνα¨.

Τα όρια ηλικίας

Στην ειδική προκήρυξη για τη νέα Α2 αναφέρονται και τα ηλικιακά όρια. Συγκεκριμένα τα "Σωματεία που θα πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα έχουν δικαίωμα να δηλώνουν μέχρι οχτώ(8) αθλητές στο φύλλο αγώνα, (γεννηθέντες το 1989 και μεγαλύτεροι). Την αγωνιστική περίοδο 2020-2021, τα σωματεία που θα πάρουν μέρος στο Πρωτάθλημα Α2΄ Κατηγορίας Ανδρών, ανεξάρτητα από τον αριθμό των αθλητών που θα δηλώνουν στο φύλλο αγώνος, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν δύο (2) αθλητές κάτω των είκοσι δύο (22) ετών, δηλαδή γεννηθέντες το έτος 1998 και νεότεροι και δύο (2) αθλητές κάτω των είκοσι (20) ετών, δηλαδή γεννηθέντες το έτος 2000 και νεότεροι ή μέχρι τέσσερις(4)αθλητές κάτω των είκοσι( 20) ετών (γεννηθέντες το έτος 2000 και νεότεροι) εκ των οποίων ο ένας (1) αθλητής θα αγωνίζεται υποχρεωτικά και στα τέσσερα δεκάλεπτα του αγώνα. Η παρουσία των αθλητών μέχρι 20 και 22 ετών είναι υποχρεωτική πριν την έναρξη των αγώνων. Η μη παρουσία τους συνιστά παράβαση. Για την εφαρμογή των ανωτέρω, αρμόδιοι είναι οι Διαιτητές και ο Κομισάριος του αγώνα. Σε περίπτωση μη τήρησής τους, ο αγώνας δεν θα διεξάγεται και το υπαίτιο Σωματείο θα μηδενίζεται. Σε περίπτωση που δεν εφαρμόζονται τα ανωτέρω, η Επιτροπή Πρωταθλήματος, θα πραγματοποιεί ενδελεχή έλεγχο στα Φύλλα Αγώνων και θα μηδενίζεται αυτοδίκαια η υπαίτια ομάδα, έστω και αν η αντίπαλη δεν έχει υποβάλλει ένσταση"

Τι ισχύει για τον υποβιβασμό.

Στην Α1΄ Κατηγορία ανδρών, την αγωνιστική περίοδο 2021-2022, θα ανέλθουν, όπως προαναφέραμε δύο ομάδες. Οι πρώτες της τελικής κατάταξης του Πρωταθλήματος της Α2΄ Κατηγορίας Ανδρών. Εάν υποβιβασθεί μία ομάδα της Ένωσής μας από την Γ΄ Εθνική, λόγω αποχώρησης ή λόγω ποινής συνέπεια μηδενισμού, θα πάρει μέρος στην επόμενη Α2΄ Κατηγορία Ανδρών και την θέση της στην Α1΄ Κατηγορία Ανδρών, για την αγωνιστική περίοδο 2021-2022, θα πάρει η 3η της τελικής κατάταξης του Πρωταθλήματος της Α2΄ Κατηγορίας Ανδρών. Για τον υποβιβασμό από την Α2 κατηγορία αναφέρονται τα εξής: "Επειδή στην Α2 Κατηγορία Ανδρών έχουν δικαίωμα ν΄ αγωνιστούν όλα τα σωματεία που ανήκουν ή θα εγγραφούν στη δύναμη της Ένωσής μας, αν υπάρξει προσθήκη ή μείωση σωματείου ή σωματείων, το αρθρ. 12 παρ. Δ, της Ειδικής Προκήρυξης θα διαμορφωθεί ανάλογα.

Μηδενισμός αν δεν υπάρχει γιατρός

Στους αγώνες του Πρωταθλήματος Α2 Κατηγορίας Ανδρών, είναι υποχρεωτική για τα γηπεδούχα Σωματεία η παρουσία Ιατρού ή πιστοποιημένων παρόχων πρώτων βοηθειών, επαγγελματιών Υγείας ή μη, με δική τους μέριμνα. Εφόσον δεν τηρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, ο αγώνας ματαιώνεται με υπαιτιότητα του γηπεδούχου Σωματείου και κατακυρώνεται υπέρ του φιλοξενούμενου Σωματείου. Ο Α΄ Διαιτητής του αγώνος θα πιστοποιεί την παρουσία Ιατρού, αναγράφοντας στο φύλλο αγώνος το ονοματεπώνυμό του και τον αριθμό μητρώου της ταυτότητας μέλους του Ιατρικού Συλλόγου ή των παρόχων πρώτων βοηθειών.