Πέμπτη, 21 Ιανουάριος 2021 12:08

EUROLEAGUE: Εντός με Xίμκι ο Παναθηναϊκός, “μάχη” στο Κάουνας ο Ολυμπιακός

Γράφτηκε από τον
EUROLEAGUE: Εντός με Xίμκι ο Παναθηναϊκός, “μάχη” στο Κάουνας ο Ολυμπιακός

Η επιστροφή στις νίκες είναι το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό σήμερα (9 μ.μ. NOVASPORTS 1HD), όταν υποδέχεται την ουραγό του βαθμολογικού πίνακα, Χίμκι στο ΟΑΚΑ.

Αύριο Παρασκευή (8 μ.μ.NOVASPORTS 2HD) ο Ολυμπιακός δίνει κρίσιμο αγώνα για τη σταθεροποίησή του στην πρώτη οκτάδα του βαθμολογικού πίνακα της Euroleague με τη Ζαλγκίρις, στο Κάουνας, στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΧΙΜΚΙ

Στο ντεμπούτο του Όντεντ Κάτας στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, οι «πράσινοι» γνώρισαν μία βαριά ήττα, με διαφορά 26 πόντων (100-74) στην Κωνσταντινούπολη την προηγούμενη εβδομάδα. Στο μικρό χρονικό διάστημα που έχει αναλάβει την τεχνική ηγεσία, ο Ισραηλινός τεχνικός προσπάθησε να περάσει κάποια από τα στοιχεία της φιλοσοφίας του, η οποία εμπεριέχει γρήγορο επιθετικό παιχνίδι και έμφαση στην άμυνα. Ο Όντετ Κάτας δεν θα έχει στη διάθεσή του, τον αρχηγό του Παναθηναϊκού, Ιωάννη Παπαπέτρου (απών για τέταρτο διαδοχικό παιχνίδι σε Ευρώπη και Ελλάδα). Το κενό του θα προσπαθήσει να καλύψει με τον Λεωνίδα Κασελάκη και τον Ααρόν Ουάιτ. Οι «πράσινοι» χρειάζονται μία καλή εμφάνιση από τον Νεμάνια Νέντοβιτς, ο οποίος κόντρα στη Φενέρ είχε πετύχει μόλις 6 πόντους σε 24 λεπτά συμμετοχής. Οι Μήτογλου και Παπαγιάννης βρίσκονται σε φόρμα το τελευταίο διάστημα και αποτελούν αξιόπιστες λύσεις στη ρακέτα, ενώ οι Σαντ-Ροος, Μπέντιλ και Μακ θα πρέπει να πάρουν περισσότερες πρωτοβουλίες. Η ρωσική ομάδα προέρχεται από αρνητικό σερί 12-0 και θα έχει υπηρεσιακό προπονητή στον πάγκο της τον Αντρέι Μάλτσεφ. Ο πρώτος σκόρερ της Χίμκι, Αλεξέι Σβεντ, «έσπασε» πρόσφατα το φράγμα των 2.500 πόντων στη Euroleague. Mε 8,1 ασίστ μέσο όρο φέτος, ο Σβεντ δεν αποτελεί μόνο «εκτελεστή», αλλά και δημιουργού της αντιπάλου του Παναθηναϊκού. Ο Κάτας έχει καταστρώσει τα πλάνα του για να τον κρατήσει σε χαμηλότερα νούμερα, αν θέλει να δει την ομάδα του να φτάνει τις 7 νίκες σε 20 αγώνες. Η Χίμκι παραμένει μόνη στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα με 2 νίκες σε 20 αγώνες. Διαιτητές του αγώνα Παναθηναϊκός-Κίμκι ορίστηκαν οι Μιγκέλ Άνχελ Πέρεθ (Ισπανία), Γιακούμπ Ζαμοίσκι (Πολωνία) και Σεφί Σεμές (Ισραήλ).

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Αφού πρώτα πήρε «γλυκιά εκδίκηση» από τη Βιλερμπάν, ο Ολυμπιακός ταξίδεψε με τσάρτερ, απευθείας από τη Λιόν για το Κάουνας, με στόχο να «εκδικηθεί» και τη Ζαλγκίρις για την ήττα του, στο ΣΕΦ, στην πρεμιέρα της Euroleague την τρέχουσα σεζόν. Οι Πειραιώτες είχαν ηττηθεί με 67-68 στην 1η αγωνιστική, μετά από ανατροπή, από το -11, της Ζαλγκίρις, στην 4η περίοδο. Ολυμπιακός και Ζαλγκίρις ισοβαθμούν στην 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα, με 11 νίκες - 9 ήττες και ο νικητής παίρνει προβάδισμα για μία υψηλότερη θέση εν συγκρίσει με τον ηττημένο στα πλέι οφ. Οι «ερυθρόλευκοι» θα τα δώσουν όλα για νίκη με διαφορά 2 και πλέον πόντων, ώστε να έχουν και το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας. Η επιστροφή στις νίκες, στην παράταση στο «Αστρομπάλ», την περασμένη Τρίτη (19/1) στην εξ αναβολής αναμέτρηση της 10ης αγωνιστικής, είχε πολλά οφέλη για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Πέραν από τους 2 βαθμούς, ο Κώστας Σλούκας με το buzzer beater τρίποντό του στην 4η περίοδο, τις λύσεις που έδωσε στο έξτρα πεντάλεπτο και τους 23 πόντους που πέτυχε συνολικά ανέβηκε ακόμη περισσότερο στην εκτίμηση των συμπαικτών του όσον αφορά στις ηγετικές ικανότητές του. Η εμπιστοσύνη που "χτίζεται" σταδιακά μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη σε ακόμη πιο δύσκολες «μάχες» στο μέλλον. Αντίστοιχα, η εξαιρετική εμφάνιση του Σακίελ ΜακΚίσικ που κράτησε «ζωντανό» τον Ολυμπιακό στην 3η και την 4η περίοδο, κόντρα στη Βιλερμπάν, είναι όφελος και για τον Αμερικανό, αλλά και για την ομάδα. Το αγωνιστικό στιλ της Βιλερμπάν, μιας ιδιαίτερα αθλητικής ομάδας δεν ταιριάζει στους «ερυθρόλευκους» όπως έγινε αντιληπτό και στα δύο παιχνίδια, σε Φάληρο και Λιόν. Το «μέταλλο» του νικητή «χτίζεται» μετά από τέτοιες νίκες. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα γέμισαν αυτοπεποίθηση, πως ακόμη κι όταν ένα παιχνίδι δείχνει πλέον χαμένο... τίποτα δεν έχει χαθεί. Αυτές ήταν εξάλλου και οι τελευταίες κουβέντες του προπονητή του Ολυμπιακού πριν εκδηλώσει η ομάδα του Πειραιά την τελευταία επίθεσή της στο 4ο δεκάλεπτο, όταν οι Γάλλοι δεν έκαναν φάουλ στον Ολυμπιακό δίνοντας την ευκαιρία στον Σλούκα να στείλει το παιχνίδι στην παράταση και εν τέλει να το πάρει ο Ολυμπιακός. Απέναντι στην ομάδα του Αυστριακού προπονητή Μάρτιν Σίλερ, ο Ολυμπιακός θα αγωνιστεί ξανά χωρίς τους Κώστα Παπανικολάου και Γιαννούλη Λαρεντζάκη, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα. H Zαλγκίρις θα στερηθεί τον υπηρεσιών του Πατρίσιο Γκαρίνο (εγχείρηση στο γόνατο) και Στιβ Βαστούρια (τραυματισμός στο γόνατο). Η Ζαλγκίρις προέρχεται από δύο διαδοχικές ήττες στη Ρωσία, στην Αγία Πετρούπολη (77-65) από τη Ζενίτ και στη Μόσχα (83-73) από την ΤΣΣΚΑ. Επί ρωσικής ομάδας ήταν πάντως η τελευταία νίκη της! Είχε επιβληθεί με 102-75 της Κίμκι στο Κάουνας, για την 18η αγωνιστική, στις 8 Ιανουαρίου. Την αναμέτρηση Ζαλγκίρις Κάουνας-Ολυμπιακός θα διευθύνουν οι Ντάνιελ Ιερεθουέλο (Ισπανία), Ίλια Μπελόσεβιτς (Σερβία) και Καρμέλο Πατέρνικο (Ιταλία).
To πρόγραμμα της 21ης αγωνιστικής της Euroleague έχει ως εξής:

21η Αγωνιστική (21-22/1/2021)
Πέμπτη
Παναθηναϊκός (Ελλάδα) - Χίμκι (Ρωσία)
Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία) - Αναντολού Εφές (Τουρκία)
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) - Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)
Βιλερμπάν (Γαλλία) - Βαλένθια (Ισπανία)
Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία) - Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)
Παρασκευή
Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία) - Ολυμπιακός (Ελλάδα)
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία) - Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)
Ερυθρός Αστέρας (Σερβία) - Μπαρτσελόνα (Ισπανία)
Μπασκόνια (Ισπανία) - Άλμπα Βερολίνου (Γερμανία)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(Νίκες - ήττες)
1. ΤΣΣΚΑ Μόσχας 15-5
2. Μπαρτσελόνα 14-6
3. Ρεάλ Μαδρίτης 13-7
4. Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης 12-6
5. Αρμάνι Μιλάνο 12-7
-. Μπάγερν Μονάχου 12-8
7. Αναντολού Εφές 11-9
-. Ζαλγκίρις Κάουνας 11-9
-. Βαλένθια 11-9
-. Ολυμπιακός 11-9
11. Φενερμπαχτσέ 10-10
12. Μακάμπι Τελ Αβίβ 9-11
-. Μπασκόνια 9-11
14. Ερυθρός Αστέρας 7-13
-. Άλμπα Βερολίνου 7-13
16. Παναθηναϊκός 6-13
-. Βιλερμπάν 6-14
18. Χίμκι 2-18