Σάββατο, 23 Ιανουάριος 2021 12:59

BASKET LEAGUE: Τα... ξαναλένε στην Πάτρα Προμηθέας και Λαύριο

Γράφτηκε από τον
BASKET LEAGUE: Τα... ξαναλένε στην Πάτρα Προμηθέας και Λαύριο

Τρεις ημέρες μετά την εντός έδρας νίκη του Λαυρίου (75-72) επί του Προμηθέα σε εξ αναβολής αναμέτρηση της 1ης αγωνιστικής, οι δύο ομάδες θα συναντηθούν σήμερα στις 5 μ.μ. εκ νέου στην Πάτρα, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής της Basket League.

Οι Αχαιοί ακολουθούν από απόσταση τριών βαθμών το Λαύριο έχοντας, όμως έναν αγώνα λιγότερο από την ομάδα της νοτιοανατολικής Αττικής και στο «Δημήτρης Τόφαλος» θα τα δώσουν όλα για να πάρουν «γλυκιά εκδίκηση», αλλά και νίκη με +4, ώστε να έχουν το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας, εν όψει των πλέι οφ. Αν οι φιλοξενούμενοι περάσουν νικηφόρα από την Πάτρα θα διευρύνουν σε 9-0 το νικηφόρο σερί τους στο ελληνικό πρωτάθλημα την τρέχουσα σεζόν. Για τον Προμηθέα αυτή ήταν η τέταρτη ήττα σε 10 παιχνίδια, αλλά στην έδρα του μετρά τέσσερις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια.
Θεωρητικά υποδεέστερους αντιπάλους αντιμετωπίζουν η ΑΕΚ και το Περιστέρι, στην 12η αγωνιστική. Η Ένωση υποδέχεται σήμερα τον Ιωνικό (20:00). Οι «κιτρινόμαυροι» ηττήθηκαν στα τρία από τα τελευταία πέντε παιχνίδια τους στην Basket League, κλείνοντας τον πρώτο γύρο με την εντός έδρας ήττα από τον Προμηθέα. Στην Ευρώπη, η ΑΕΚ εξασφάλισε αυτή την εβδομάδα την πρόκριση στη φάση των «16» του Basketball Champions League και η ψυχολογία των παικτών του Ηλία Παπαθεοδώρου είναι στα ύψη. Ο Ιωνικός προέρχεται από την ήττα στη Ρόδο από τον Κολοσσό. Στις 16:00 το Περιστέρι θα επιδιώξει να περάσει νικηφόρα από τη Ρόδο και να αυξήσει σε 8 τις νίκες του σε 12 αναμετρήσεις. Οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη προέρχονται από δύο συνεχόμενες νίκες επί του ΠΑΟΚ εντός και του Άρη εκτός έδρας, ενώ συνολικά μακριά από την έδρα τους μετρούν τρεις νίκες σε πέντε ματς. Οι Ροδίτες έκλεισαν τον πρώτο γύρο με μία άνετη (94-74) επικράτηση επί του Ιωνικού και μετρούν τρεις νίκες σε πέντε εντός έδρας παιχνίδια τους. Από ένα πρόσωπο στη δωδεκάδα θα έχουν οι δύο αντίπαλοι: Το Περιστέρι ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα την προσθήκη του 27χρονου Αμερικανού γκαρντ Τζέιμς Γούνταρντ, ενώ ο Κολοσσός απέκτησε τον 26χρονο Αμερικανό φόργουορντ Καλίκ Σπάισερ. Ντέρμπι ουραγών περιλαμβάνει η 12η αγωνιστική, αφού Άρης και Μεσολόγγι θα πάρουν θέση στο τζάμπολ στο Αλεξάνδρειο, το Σάββατο (23/1, 17:00) με ρεκόρ 3 νίκες - 8 ήττες. Οι δύο «συγκάτοικοι» στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα αναζητούν την επιστροφή στις νίκες μετά από αρκετό
2καιρό. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έκλεισε τον πρώτο γύρο με εντός έδρας ήττα από το Περιστέρι, η οποία ήταν συνολικά η πέμπτη διαδοχική και τρίτη σερί στην έδρα της, εκεί όπου το ρεκόρ τους πλέον είναι 2-3. Οι νεοφώτιστοι από την άλλη πλευρά, μπήκαν στο πρωτάθλημα με νικηφόρο σερί 3-0, αλλά ηττήθηκαν σε όλα τα επόμενα παιχνίδια τους. Το πρώτο από τα τρία τοπικά ντέρμπι της Θεσσαλονίκης για τον δεύτερο γύρο της κανονικής περιόδου, θα διεξαχθεί το Σάββατο (23/1, 17:00) στο "PAOK Sports Arena" μεταξύ ΠΑΟΚ και Ηρακλή. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» έκλεισε τον πρώτο γύρο με τέσσερις νίκες σε πέντε ματς μετά την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία και την ανάληψη της από τον Άρη Λυκογιάννη, με τελευταία αυτή επί του Μεσολογγίου. Οι «κυανόλευκοι» προέρχονται από την ήττα στην Πάτρα από τον Προμηθέα και μακριά από το Ιβανώφειο μετρούν δύο νίκες σε πέντε παιχνίδια. Η αυλαία της πρώτης αγωνιστικής του δεύτερου γύρου στην κανονική περίοδο της Basket League «πέφτει» την Κυριακή (24/1), όταν στις 17:00 η Λάρισα φιλοξενεί τον Παναθηναϊκό. Μετά την πρώτη νίκη του στη Euroleague (επί της Κίμκι στο ΟΑΚΑ την Πέμπτη, 21/1) ως προπονητής των «πρασίνων», ο Όντεντ Κάτας θέλει να συνδυάσει με νίκη το ντεμπούτο του στην Basket League. Oι «πράσινοι» έχουν δώσει 10 αγώνες μέχρι στιγμής και η μοναδική ήττα που έχουν υποστεί είναι αυτή από το Λαύριο. Στον αντίποδα, οι Θεσσαλοί θα πάρουν θέση στο τζάμπολ με ρεκόρ 3-8, αλλά γνωρίζουν πως οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος τους αυτή τη φορά, έστω κι αν αγωνίζονται στην έδρα τους.

Το πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής της Basket League έχει ως εξής:

Σάββατο

Κολοσσός Ρ.-Περιστέρι (4 μ.μ.) Μάνος-Ψαριανός-Παντελίδης (Ξάνθος)
Προμηθέας Π.-Λαύριο (5 μ.μ.) Καρακατσούνης-Καρομηλάς-Πιτσίλκας (Πίγκας)
Άρης-Μεσολόγγι (5 μ.μ.) Αναστόπουλος Π.-Ανδρικόπουλος-Θεονάς (Παραλυκίδης)
ΠΑΟΚ-Ηρακλής (5 μ.μ) Πουρσανίδης Γ.-Πουρσανίδης Κ.-Λόρτος (Μήτσιου)
ΑΕΚ-Ιωνικός Ν. (8 μ.μ.) Παπαπέτρου Π.-Παναγιώτου-Κατραχούρας (Κάλφα)

Κυριακή
Λάρισα-Παναθηναϊκός (5 μ.μ.) Τσαρούχα-Καλδίρης-Μαλαμάς (Τσιργουλας)

Η βαθμολογία
(σε 11 αγωνιστικές)
1. Παναθηναϊκός 19
-. Λαύριο 19
3. Περιστέρι 18
4. ΑΕΚ 17
5. Προμηθέας Π. 16
-. Ηρακλής 16
7. ΠΑΟΚ 15
-. Κολοσσός 15
-. Ιωνικός 15
10. Λάρισα 14
-. Άρης 14
-. Μεσολόγγι 14
* Eναν αγώνα λιγότερο έχουν Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Προμηθέας, ΠΑΟΚ.