Σάββατο, 21 Ιούνιος 2014 07:36

Το μπάσκετ και η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ αντιδρούν για την έξωση από το Κλειστό της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Το μπάσκετ και η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ αντιδρούν για την έξωση από το Κλειστό της Καλαμάτας

Πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στα γραφεία της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ στην Καλαμάτα η προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου του δ.σ. της Ενωσης προς τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με την λειτουργία των κλειστών γυμναστηρίων της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας.


Παρόντες στην συνέντευξη τύπου από την πλευρά της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ ήταν ο πρόεδρος της Γιάννης Κουτραφούρης, τα μέλη του δ.σ. Παναγιώτης Μάλαμας, Χρήστος Δαμουράς και ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής από τη πλευρά των σωματείων της Καλαμάτας, επικεφαλής του τμήματος μπάσκετ του Παναθηναϊκού Θανάσης Μακαρούνης. Το θέμα στο οποίο στάθηκαν ήταν η… έξωση του μπάσκετ από το Κλειστό της Καλαμάτας τους τελευταίους μήνες, όπου το γήπεδο χρησιμοποιείται μόνο για αγώνες βόλεϊ. Οι άνθρωποι της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ τόνισαν ότι η Τέντα δεν αρκεί για τους αγώνες μπάσκετ, ειδικά αυτή την περίοδο με τις υψηλές θερμοκρασίες και ζητούν άμεση λύση του προβλήματος από τον Δήμο.
Την συνέντευξη άνοιξε ο Γιάννης Κουτραφούρης τονίζοντας: “Πήραμε την υπόσχεση από τους αρμόδιους ότι μετά τους αγώνες του φάιναλ φόρ βόλει του κυπέλλου Ελλαδος ανδρών και του ομίλου του πανευρωπαικού πρωταθλήματος νεανιδων το κλειστό της παραλίας θα δινόταν μετα από την σχετική γραμμογράφηση του γηπέδου μπάσκετ κανονικά και πάλι για την διεξαγωγή συναντήσων όπως ήταν πριν τοποθετηθεί στον αγωνιστικό χώρο το τάραφλεξ. Κάπου ενδιάμεσα των δύο εκδηλώσεων όμως έφθασαν σε εμάς πληροφορίες ότι καποιοι ζήτησαν από την Δημοτική αρχή το κλειστό να χρησιμοποιείται μόνο για αγώνες βόλει και η Τέντα μόνο για μπάσκετ με συνέπεια να ζητήσουμε ακρόαση από τον πρόεδρο του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού Γιάννη Αδαμόπουλο και τον πρόεδρο της ΕΣΠΕΠ, μέλος του δ.σ. της ΕΟΠΕ και επικεφαλής της επιτροπής βόλει της Καλαμάτας '80 Κώστα Βλάσση, οι οποίοι μας διαβεβαίωσαν οτι δεν θα υπάρξει κανένα απόλύτως πρόβλημα σχετικά με την λειτουργία των δύο κλειστών γηπέδων. Μάλιστα μας πρότειναν μέχρι να ολοκληρωθούν οι αγώνες της εθνικής νεανίδων να γίνει η γραμμογράφηση του γηπέδου μπασκετ με ταινία κάτι το οποίο και αποδεχθήκαμε χωρίς κανένα πρόβλημα. Πρόσφατα μάλιστα η μεταξύ μας συνάντηση επαναλήφθηκε με νέες για το Καλαματιανό μπάσκετ υποσχέσεις.
Επειδή όμως οι παραπάνω υπόσχεσεις δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ καποια στιγμή ο κ. Αδαμόπουλος μου ανέφερε ότι υπάρχει η υπόσχεση το κλειστό να γίνει γήπεδο μόνο για βόλει αφού σε αυτό μπορούν σύμφωνα και με ανθρώπους της ΕΟΠΕ να γίνουν πολύ σημαντικοί για το άθλημα αγώνες κάτι όμως που με τις διεθνείς προδιαγραφές των τελευταίων χρόνων δεν μπορεί να γίνει. Σε αυτό λοιπόν το σημείο να αναφέρουμε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της η Τέντα συνεχίζει να λειτουργεί για αγώνες τον μήνα Ιούνιο χρονικό διάστημα στο οποίο λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών (αφόρητη ζέστη) και με εντολή του Αθλητικού φορέα η όποια αθλητική δράση μεταφερόταν στο κλειστό της παραλίας. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου μάλιστα οπότε και θα ολοκληρωθεί η περίοδος 2013-2014, η Τέντα - αν δεν επανέλθει η πρότερη κατάσταση - θα φιλοξενήσει 208 αγώνες όλων των πρωταθλημάτων μπάσκετ. Παράλληλα δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι το κλειστό της παραλίας την περισσότερη αγωνιστική περίοδο χρησιποποιείται κατά τα 2/3 ή ακόμη και 3/3 για προπονήσεις των έξι ομάδων του βόλει και για τους περισσότερους αγώνες του με το μπασκετ να το θέλει περισσότερο μετά τις 15 Μαΐου οπότε και γίνεται πολυ πιο θερμός ο καιρός της περιοχής μας. Στην Τέντα στο μεταξύ προσπαθούν να συνυπαρξουν 16 σωματεία μπάσκετ ακόμη και στις προπονήσεις με τα γνωστά προβλήματα των μικρών πλαινών γηπέδων το ένα από το δύο όπως είναι ήδη γνωστό έχει παραχωρηθεί στην Ρυθμική γυμναστική.
Παράλληλα όπως είναι ήδη γνωστό την νέα περίοδο σε όλα τα πρωταθλήματα μπάσκετ και του βόλεϊ οι ομάδες πρέπει να δηλώσουν δύο γήπεδα για τους αγώνες τους οπότε γεννάται το ερώτημα προς τους αρμόδιους του Αθλητικού φορέα, ο Ακάδημος Καλαμάτας που θα πάρει μέρος για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Γ' εθνική αλλά και οι υπόλοιπες ομάδες των τοπικών πρωταθλημάτων μπάσκετ, εναλλάκτικό γήπεδο της Τέντας ποιο θα δηλώσουν; Την Μεσσήνη, την Πύλο, την Σπάρτη ή την Μεγαλόπολη; Για τα όποια έργα βελτίωσης έγιναν στο κλειστό της παραλίας δεν υπάρχει από εμάς καμιά σαφώς αντίρρηση αλλά επειδή το μεγαλύτερο - όπως λενε όσοι γνωρίζουν-  γήπεδο με παρκέ στην Ελλάδα, η Τέντα, είχε και έχει πάμπολα προβλήματα για τα οποία δεν δίνονται άμεσες και αναγκαίες για πολλά πράγματα λύσεις παρά τις ανακατασκευές στα αποδυτήρια και την τοποθέτηση των ηλιακών για την ύπαρξη ζεστού νερού".

"Τα προβλήματα της Τέντας"

Συνεχίζοντας ο κ. Κουτραφούρης αναφέρθηκε στα προβλήματα της Τέντας:
"Βασικά λοιπόν προβλήματα της Τέντας, για τα οποία πρέπει να υπάρξει άμεση λύση, είναι ο φωτεινός πίνακας ο οποίος λειτουργεί όποτε αυτός θέλει, ελλειψη πάγκων, πρόβλημα με τις καρέκλες, τον φωτισμό , την φύλαξη, τα κάγκελα περίφραξης στην διάρκεια των αγώνων τα οποία τις περισσότερες φορές βρίσκονται εκτός Τέντας λόγω διαφόρων εκδηλώσεων στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα και άλλα. Σχετικά με αυτήν την κατάσταση από την πλευρά μου όπως έχω κατ΄επανάληψη τονίσει στο παρελθόν, οι αθλητικοί χώροι πρέπει να τιμούν πρώτα αυτούς που τους παραχωρούν και μετά αυτούς που τους χρησιμοποιούν. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην μεχρι τώρα άκαρπη όπως αποδείχθηκε επικοινωνία μας έχει γίνει δική μου συνάντηση με τον Δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα και τον πρόεδρο του φορέα Γιάννη Αδαμόπουλο με τον πρώτο πολίτη της πόλης να δίνει εντολές για την υλοποίηση κάπποιων πραγμάτων οι οποίες ούτε και αυτές τηρήθηκαν.
Ετσι φθάσαμε την περασμένη Παρασκευή 13 Ιουνίου όπου σε σύντομη συνάντηση με τον Δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα του εξήγησα για μιά ακόμη φορά τα προβλήματα για να πάρω την υπόσχεση, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, ότι την Δευτέρα 16 η την Τρίτη 17 Ιουνίου θα υπήρχε συνάντηση μας μαζί με τον Γιάννη Αδαμόπουλο ώστε να δοθεί κάποια λύση.Το προηγούμενο λοιπόν Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Ιουνίου αναγκαστήκαμε λόγω της πολύ μεγάλης ζέστης να αναβάλλουμε δύο παιχνίδια που είχαν προγραμματισθεί να γίνουν στην “καυτή” λόγω του καιρού Τέντα (ένα αγώνα μίνι και ένα Γ κατηγορίας).
Από την πλευρά μας δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα ουτε με το βόλεϊ αλλά ουτε και με την Δημοτική αρχή την οποια είχαμε πάντα συμπαραστάτη αλλά ζητάμε το αυτονόητο: να δοθούν οι ενδεδειγμένες για το αθλημά μας λύσεις. Μάλιστα το γνωστό πλέον σε όλους θέμα το είχαμε κάνει γνωστό στους αρμόδιους από τον Ιανουάριο λόγω της προεκλογικής περιόδου γραπτώς αλλα δεν πήραμε ποτέ μια οριστική απάντηση κάτι για το οποίο θεωρούμε ότι σύντομα θα δοθεί η πρέπουσα λύση. Τέλος στην προσπάθειά μας να βρούμε την άκρη του προβλήματος βγάλαμε συντονιστική επιτροπή από τις ομάδες της Καλαμάτας και θα ζητήσουμε συνάντηση με τον Δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα και τον πρόεδρο του Φορέα κοινωνικής προστασίας και αθλητισμού Γιάννη Αδαμόπουλο".

Περιμένουν άμεσα λύση

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Χρήστος Δαμουράς: Δεν υπάρχει καμιά αντιπαράθεση με πρόσωπα αλλά με τους θεσμούς και ελπίζουμε ότι σύντομα θα βρεθεί λύση” ενώ την συνέντευξη ολοκλήρωσε ο Θανάσης Μακαρούνης υποστηρίζοντας: “Δεν προσπαθήσαμε με κανένα τρόπο από την πλευρά μας να κάνουμε γνωστό το θέμα πριν τις εκλογές για να μην υπάρξει καμιά είδους αντίδραση από κανένα. Εμείς το μόνο που ζητάμε είναι να λειτουργήσουν κανονικά τα δύο γήπεδα και από την πλευρά μου είμαι σίγουρος ότι ο πρόεδρος του φορέα αλλά και ο Δήμαρχος της πόλης θα δώσουν σύντομα την σωστή για το άθλημα μας λύση".

Η διαμαρτυρία στο Δήμο

Το ακόλουθο ψήφισμα εστάλη από τα αθλητικά σωματεία Καλαθοσφαίρισης, της Καλαμάτας, στο Δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα και τον Πρόεδρο του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού, Γιάννη Αδαμόπουλο.
“Εμείς οι εκπρόσωποι των αθλητικών σωματείων Καλαθοσφαίρισης, της πόλης της Καλαμάτας, που συμμετείχαμε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19/06/2014, εκφράζουμε τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία μας για την αδιαφορία και ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζονται ζωτικά θέματα, που απασχολούν τον τρόπο λειτουργίας και ανάπτυξης των σωματείων μας και κατ΄ επέκταση του Αθλήματος της Καλαθοσφαίρισης, από τον Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού του Δήμου.
Ο θεσμικός Φορέας του αθλητικού χώρου, το αθλητικό σωματείο, που με τη δημιουργική του δραστηριότητα, καταρτίζει και αναδεικνύει τους αθλητές και αθλήτριες, όλων των Πρωταθλημάτων, Τοπικών και Εθνικών, αλλά και πολλά στελέχη των Εθνικών μας Ομάδων, νιώθει αποξενωμένο και εγκαταλελειμμένο, αφού ο Φορέας Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού, αθετώντας ακόμη και αυτή τη θεσμική του υποχρέωση, να υπηρετεί και να ενισχύει τον Αθλητισμό της πόλης, αποβάλει το Άθλημά μας την Καλαθοσφαίριση, από το Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Παραλίας.
Χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία, που να αντέχει σε οποιαδήποτε λογική σκέψη, εδώ και πέντε μήνες, αρνείται να γραμμογραφήσει το γήπεδο με τις διαστάσεις του Μπάσκετ, με αποτέλεσμα να οδηγούνται αγώνες Καλαθοσφαίρισης στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Μεσσήνης, ενώ για πρώτη φορά, στα χρονικά, το μήνα Ιούνιο, να διεξάγονται αγώνες όλων των κατηγοριών, στο πυρακτωμένο και ακατάλληλο, λόγω υψηλής θερμοκρασίας και επικίνδυνο για την Υγεία των αθλητών, Γήπεδο της Τέντας.
Ξεπερνώντας λοιπόν, χωρίς σχολιασμό, την έλλειψη συντήρησης αλλά και την κακή λειτουργία των συγκεκριμένων αθλητικών χώρων, δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας, στον τρόπο σκέψης και λειτουργίας, αλλά και της τεχνητής πόλωσης μεταξύ των Αθλημάτων Πετοσφαίρισης και Καλαθοσφαίρισης, που μας οδηγεί ο Φορέας Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού και ζητάμε να λάβετε υπόψη σας, τις δυσμενείς κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, μέσα στις οποίες είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν τα αθλητικά σωματεία και να αναθεωρήσετε την προφανώς ειλημμένη απόφαση, να λειτουργεί μόνο ως χώρος Βόλεϊ, το Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Παραλίας.
Με στόχο δε, την  σωστή και αντικειμενική ενημέρωσή σας, πάνω στα θέματα που μας απασχολούν, εκλέχτηκε συντονιστική Επιτροπή από τους παρακάτω εκπροσώπους, των σωματείων που συμμετείχαν στη σύσκεψή μας, την οποία και ζητάμε άμεσα να δεχθείτε σε ακρόαση: Κουμανάκος Κων/νος (Α.Ο. Καλαμάτα 1980), Μακαρούνης Αθανάσιος (Παναθηναϊκός), Κονταργύρης Βασίλειος (Σ.Α.Κ. Άτλας), Κούτρης Αντώνιος (Α.Π.Σ. Αναγέννηση Παραλίας), Αλειφέρης Νικόλαος (ΠΑ.Ο.Κ.), Παπαδόπουλος Χρήστος (Α.Π.Σ. Ακάδημος), Κουτραφούρης Γιάννης, Δαμουράς Χρήστος (Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π.)
Δυστυχώς, παρά τις δικές μας προσπάθειες, ο χώρος της Αθλητικής δημιουργίας και της αγωνιστικής έκφρασης του Ελληνικού Αθλητισμού, το αθλητικό σωματείο, συνεχίζει να αντιμετωπίζεται με τη μεγαλύτερη δυνατή αδιαφορία, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα μεγάλα αδιέξοδα, που η Πολιτεία με την  στάση της , έχει δημιουργήσει, αυτό όμως δεν μας απαγορεύει να πιστεύουμε και γι΄ αυτό να αγωνιζόμαστε, ότι ο Αθλητισμός, είναι κοινωνικό φαινόμενο, στο οποίο έχουν δικαίωμα όλοι οι πολίτες».
Την ανακοίνωση υπογράφουν τα σωματεία Καλαμάτα '80, Παναθηναϊκός Καλαμάτας, Ακάδημος, Άτλας, Θουρία, Αναγέννηση, Ευκλής, ΠΑΟΚ, Ομόνοια, Θύελλα Παραλίας, ΑΠΣ Άρις, ΑΕΚ Καλαμάτας.
 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ