Δευτέρα, 02 Αυγούστου 2021 15:15

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ: Τα ταλέντα της εθνικής έλαμψαν στη Μεσσήνη!

Γράφτηκε από τον
ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ: Τα ταλέντα της εθνικής έλαμψαν στη Μεσσήνη!

Αντίο με νίκη και κύπελλο, είπε.... η εθνική παμπαίδων στη Μεσσήνη, καθώς νίκησε στον μεγάλο τελικό, ξανά την Πολωνία με 89-76 και κατέκτησε την πρώτη θέση στο διεθνές τουρνουά μπάσκετ, που διεξήχθη στο ανακαινισμένο κλειστό της πόλης.

Η εθνική ολοκλήρωσε αήττητη τις υποχρεώσεις της, νικώντας δύο φορές την Πολωνία και από μία την Βόρεια Μακεδονία και την Κροατία, που κατέλαβε την τρίτη θέση, επικρατώντας στον μικρό τελικό της Βόρειας Μακεδονίας με 109-38. Ηταν ένα τετραήμερο γεμάτο μπάσκετ, καθώς έγιναν συνολικά οχτώ αγώνες (2 κάθε μέρα), με την Ελλάδα να κερδίζει όλους τους αντιπάλους τους με χαρακτηριστική άνεση.
Συγκεκριμένα, την Τετάρτη νίκησε με 121-44 τη Βόρεια Μακεδονία, την Πέμπτη την Πολωνία με 89-62, την Παρασκευή την Κροατία με 101-71 και ως η ομάδα με τις περισσότερες νίκες προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό, όπου αντιμετώπισε την Πολωνία, που σε αυτό το τριήμερο ηττήθηκε μόνο από την Ελλάδα.
Στον προχθεσινό μεγάλο τελικό η Ελλάδα πήρε από το ξεκίνημα το προβάδισμα (14-4) και διατήρησε τη διαφορά σε διψήφια νούμερα (20-7 στο 6' και 39-21 στο 15').
Η ελληνική ομάδα, έχοντας και την ώθηση από την κερκίδα, ανέβασε τη διαφορά και στους 23 πόντους, πριν το τέλος της τρίτης περιόδου και στο φινάλε κατέβασε ρυθμό, με τους Πολωνούς απλά να μειώνουν και να χάνουν με λιγότερους πόντους από ότι την δεύτερη αγωνιστική.
Στα αξιοσημείωτα ότι δέχτηκαν τους ίδιους πόντους (89) από την Ελλάδα, που είχε πρώτο σκόρερ τον Τσαχτίρα με 18 πόντους και ακολούθησε ο Αβδάλας με 16. Στον αντίποδα πρώτος σκόρερ για την Πολωνία ήταν ο Μπάγανζ με 17 πόντους.
Διαιτητές: Κορομηλάς, Νάστος, Καρδάρας
Δεκάλεπτα: 27-14, 48-34, 72-49, 89-76
ΕΛΛΑΔΑ (Σγουρίτσας): Παπαζώτος, Νικολαϊδης 11, Αβδάλας 16, Ζερβός 9, Αθανασόπουλος 5, Ροζακέας 5, Λιοτόπουλος 8, Κουστένης 11, Τσαχτσίρας 18, Επαμεινώνδας 4, Αμπόσι, Χαβούτσας 2
ΠΟΛΩΝΙΑ (Κάσπερζεκ): Ματέους 5, Πορτάσκι, Κιέζικ 2, Κολοζίνσκι 10, Λέσινιακ, Κοβαλίτσκι 5, Μόνκο 6, Στερλίνσκι 16, Μπάγαντζ 17, Αμρπόζιακ 13, Μπορόφσκι, Στέλμαχ 2.

Στόχος να γίνει θεσμός

Πέρα από αγωνιστική επιτυχία, το τουρνουά είχε και οργανωτική, καθώς όλες οι αποστολές έμειναν ικανοποιημένες από τη φιλοξενία και τις συνθήκες στη Μεσσήνη, που θέλει να μπει στον.... μπασκετικό χάρτη. Αυτό το τουρνουά ήταν μόνο αρχή, καθώς στόχος είναι να γίνει θεσμός και να διεξάγεται κάθε χρόνο. Κάτι που τόνισαν άλλωστε και οι διοργανωτές στην τελετή των απονομών.
Το τουρνουά διοργάνωσε ο Δήμος Μεσσήνης σε συνεργασία με την Ε.Ο.Κ., την FIBA και την ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, με τον δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Αθανασόπουλο και το πρόεδρο της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ Σταύρο Κουκάκη να δίνουν το κύπελλο στον Μεσσήνιο Νεοκλή Αβδάλα.
Ο γιος του παλιού άσου Δημήτρη Αβδάλα, ήταν ο πρώτος σκόρερ της εθνικής στη Μεσσήνη με 68 πόντους και έδειξε γιατί ο Δημήτρης Πρίφτης τον υπολογίζει ακόμη και για την ανδρική ομάδα του Παναθηναϊκού, στον οποίο αγωνίζεται μαζί με τον αδερφό του Γιάννη. Η Ελλάδα σημείωσε 400 πόντους στο τουρνουά, ξεπερνώντας δύο φορές τους 100, ενώ δέχτηκε 253 πόντους
Να σημειωθεί ότι στη Μεσσήνη βρέθηκε και ο υποψήφιος πρόεδρος της Ε.Ο..Κ. Αγγελος Παπανικολάου, ενώ αρχηγός της ελληνικής αποστολής ήταν ο Μιχάλης Βακαλόπουλος, αντιπρόεδρος της Ενωσης, μέλος της Ομοσπονδίας και υποψήφιος στις αρχαιρεσίες που θα γίνουν το Σεπτέμβριο με την παράταξη Παπανικολάου.

ΟΙ ΣΚΟΡΕΡ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ

Νεοκλής Αβδάλας (Παναθηναϊκός) 68
Απόστολος Νικολαϊδης (Ολυμπιακός) 49
Φίλιππος Τσαχτσίρας (Καστοριά) 45
Λευτέρης Λιοτόπουλος (Α.Σ. ΔΕΚΑ) 44
Επαμεινώνδας Επαμεινώνδας *ΧΑΝΘ) 41
Ανδρέας Κουστένης *Παναθηναϊκός) 34
Δημήτρης Ζερβός *Παναθηναϊκός) 27
Αναστάσης Ροζακέας (ΕΦΑΟΖ) 20
Λευτέρης Χαβουτσάς (Απόλλων Αθηνών) 19
Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος (Απόλλων Πατρών) 18
Παναγιώτης Παπαζώτος (Παναθηναϊκός) 11
Βενιαμίν Αμπόσι (Ολυμπιακός) 10
Γρηγόρης Αναγνωστόπουλος (Προμηθέας) 7
Γιάννης Δονάκης (ΠΑΟΚ) 7

Το eleftheriaonline.gr μετέδωσε όλα τα ματς της εθνικής

Τα ματς της εθνικής ομάδας σε αυτό τουρνουά μεταδόθηκαν ζωντανά από το eleftheriaonline.gr που δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το σημαντικό μπασκετικό γεγονός για την πόλη της Μεσσήνης και γενικότερα για το νομό. Το ενδιαφέρον για τους αγώνες ήταν μεγάλο και αυτό αποτυπώνεται στις χιλιάδες προβολές που συγκέντρωσαν οι διαδικτυακές μεταδόσεις από την Τετάρτη έως και το Σάββατο.