Σάββατο, 02 Αύγουστος 2014 08:27

ΚΑΛΑΜΑΤΑ '80: "Η άνοδος στην Α2 δεν ήρθε τυχαία", λέει η Βίνα Μάλαμα

Γράφτηκε από τον

Η Βίνα Μάλαμα ήταν από τους ακρογωνιαίους λίθους της ιστορικής ανόδου της Καλαμάτας ’80 στην Α2 Εθνική κατηγορία του γυναικείου μπάσκετ τη σεζόν που πέρασε. Αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα και αρχηγός, η πιο εγγυημένη λύση μέσα στο παρκέ, ειδικά στα πλέι οφ ανόδου που απαιτούν... γερά νεύρα.


Ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ το 1994 στο ανοιχτό του ΝΟΚ, στις τότε ακαδημίες με προπονητές τον Ντίνο Κουμανάκο και την Εφη Σκοκέα. Μέχρι και το 1999 έπαιξε στον Ποσειδώνα Καλαμάτας, οπότε και ήρθε η μεταγραφή στον Πειραϊκό, με τον οποίο βρέθηκε από την ΕΣΚΑΝΑ και το τοπικό πρωτάθλημα σε 4 διαδοχικές χρονιές στην Α1!
Το 2003-2004 αγωνίστηκε με τον Άρη Χολαργού στην Α2 και κέρδισε μία ακόμα άνοδο στην Α1, ενώ την επόμενη διετία έπαιξε στην Α2 με το Γ.Σ Αγίων Αναργύρων. Το 2006-2007 ήταν παρούσα στην ίδια κατηγορία με το Παλαιό Φάληρο, για να μεταπηδήσει στην Α1 και στο Σπόρτιγκ το 2007-2008. Το 2008 – 2009 βρέθηκε στο Ελληνικό και την Α’ ΕΣΚΑΝΑ.
Από το 2009 επέστρεψε στην Καλαμάτα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων αλλά όχι και στο μεσσηνιακό μπάσκετ, καθώς φόρεσε τη φανέλα της Άμιλλας Τρίπολης στο τοπικό πρωτάθλημα, κερδίζοντας μία ακόμα άνοδο στην Α2.
Σε όλο αυτό το διάστημα συμμετείχε στην πανεπιστημιακή ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών με την οποία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδος αλλά και 5η θέση στο Πανευρωπαικό Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα στη Σλοβενία το 2002. Ενα χρόνο αργότερα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και την 3η θέση στο Πανευρωπαικό Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα στη Σερβία.
Κουβαλώντας, λοιπόν, μεγάλη εμπειρία και παραστάσεις υψηλού επιπέδου από την προηγούμενη παρουσία της σε αρκετούς συλλόγους της Α1 και της Α2 βοήθησε πάρα πολύ τον Καλαματιανό σύλλογο να φτάσει εκεί που δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα καμία από τις ομάδες της Μεσσηνίας.
«Το μυστικό της επιτυχία δεν ήταν άλλο από την ίδια την ομάδα. Υπήρχε πολύ καλό κλίμα και φυσικά πολλή δουλειά και προπόνηση. Ολες ήμασταν μια γροθιά παρά τις αντιξοότητες που συναντήσαμε και έτσι ήρθε το επιθυμητό αποτέλεσμα» λέει η Καλαματιανή φόργουορντ που φέτος ξαναβρήκε στην Καλαμάτα ’80 το... alter ego της, τη δίδυμη αδελφή της Αφροδίτη με την οποία έπαιζαν μαζί μπάσκετ για πολλά χρόνια αλλά... χώρισαν εντός γηπέδου το 2006. «Είναι πολύ ωραίο να αγωνίζεσαι με ένα συμπαίκτη που ξέρει τι θα σκεφτείς πριν καν το σκεφτείς η ίδια. Πέρα απο χαρά που είναι μεγάλη το να ξαναβρισκόμαστε μαζί και πόσο μάλλον στην ομάδα απο την οποία ξεκινήσαμε είναι πολλή μεγάλη και η υποστήριξη που δίνει η μία στην άλλη, τόσο στον ψυχολογικό όσο και στον αγωνιστικό τομέα» υποστηρίζει.
Αμφότερες είναι μέλη μίας οικογένειας με τεράστια αθλητική παράδοση στην Καλαμάτα. Ο πατέρας τους ήταν από τους πρώτους αθλητές μπάσκετ στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα τη δεκαετία του ’70 και αργότερα εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους διαιτητές μπάσκετ. Οπως μάλιστα τόνισε και η ίδια σε πρόσφατη συνέντευξή της στο μπασκετικό portal «basket press» η φετινή άνοδος ήταν και μία παλιά υπόσχεση στον πατέρα της, από τον οποίο έχει αντιγράψει πάρα πολλά μέσα στο γήπεδο, ακόμα και τον αριθμό της φανέλας της (13) που οι περισσότεροι αθλητές αποφεύγουν γιατί τον θεωρούν... γρουσούζικο!
Ακόμα πιο γνωστός, μιας και η φήμη του ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα είναι ο θείος της Ηλίας, μακράν ο κορυφαίος κολυμβητής που ανέδειξε ποτέ ο μεσσηνιακός υγρός στίβος, βαλκανιονίκης, με συμμετοχή σε δύο Ολυμπιάδες. Συνεπώς για την ίδια και τη δίδυμη αδελφή της, η πορεία τους στον αθλητισμό δεν ήρθε τυχαία: «Η αλήθεια είναι ότι ο αθλητισμός για εμάς ήταν μονόδρομος. Όλοι στο σπίτι ασχολούνταν με τον αθλητισμό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Σε εμάς ταίριαξε περισσότερο το μπάσκετ αν και περιπλανηθήκαμε σε μικρές ηλικίες και σε άλλα αθλήματα».   
Η νέα χρονιά θα βρει τη Βίνα Μάλαμα σε... γνώριμα λημέρια, στην Α2 όπου έχει αγωνιστεί επί σειρά ετών, ωστόσο για την Καλαμάτα ’80 και τη μεγάλη πλειοψηφία των συμπαικτριών της θα αποτελεί μία πορεία προς το άγνωστο. «Ο όμιλος στον οποίο θα παίξουμε φέτος είναι ένας από τους πιο δύσκολους όλων των εποχών με μόλις 3 ομάδες από την επαρχία και όλες τις υπόλοιπες από την Αθήνα. Πρωταρχικός σκοπός παραμένει η σκληρή δουλειά, το πάθος και η αγωνιστικότητα. Θα κάνουμε την δική μας προσπάθεια και βλέπουμε, ακόμα είναι πολύ νωρίς για να πούμε περισσότερα» τονίζει.
Παράλληλα, η Καλαμάτα ’80 εδώ και μερικά χρόνια κάνει δουλειά σε βάθος στις μικρές ηλικίες, προσπαθώντας να ανοίξει δρόμο στις νεαρές κοπέλες που έχουν ταλέντο. «Όσο ασχολείται κάποιος με ένα άθλημα ταλέντα γεννιούνται. Εμείς στον ΑΟΚ είμαστε ευτυχείς για τη προπονητική μας ομάδα (Αβδάλας, Γιαννακόπουλος, Κορογώνας, Παυλής και Τσιγαρίδης) η οποία διέπεται από επαγγελματισμό και προγραμματισμό. Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν σε βάθος και με σωστές βάσεις το άθλημα. αυτό σε συνδυασμό με τις μπασκετικές εμπειρίες που θα φέρει η συμμετοχή της ομάδας μας στην Α2 θεωρώ ότι θα οδηγήσει στην άνθιση του αθλήματος ακόμη περισσότερο» αναφέρει η Βίνα Μάλαμα.  
Εχοντας καταφέρει παράλληλα με την αθλητική της δράση σε υψηλό επίπεδο όλα αυτά τα χρόνια να πάρει δύο πτυχία και ένα μεταπτυχιακό, η αρχηγός της Καλαμάτας ’80 που σήμερα εργάζεται σαν δασκάλα αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά που προσπαθούν να συνδυάσουν τα μαθήματα και τις σπουδές με τον αθλητισμό: «Όλα συνδυάζονται μια χαρά αρκεί κάποιος να ακολουθεί πρόγραμμα και προτεραιότητες. Ίσα, ίσα που ο αθλητισμός σε μαθαίνει να παίρνεις γρήγορες αποφάσεις και να είσαι πειθαρχημένος για να πετύχεις το στόχο σου. Χρόνος πάντα υπάρχει αρκεί να υπάρχει θέληση». 
Σαν επίλογο η έμπειρη πάουερ φόργουορντ της Καλαμάτας ’80 ζητά τη βοήθεια του κόσμου, καθώς η έδρα τη νέα σεζόν θα παίξει σίγουρα πολύ μεγάλο ρόλο στην προσπάθεια για παραμονή στην Α2: «Το γυναικείο μπάσκετ έχει και αυτό ομορφιά και είναι συναρπαστικό. Δεν υπολείπεται δύναμης και ωραίων φάσεων παρά μόνο αθλητικών προσόντων. Ο κόσμος της Καλαμάτας θα ήταν πολύ όμορφο να το αγκαλιάσει και να το ανατροφοδοτήσει και πιστεύω ότι δεν θα μείνει παραπονούμενος».