Τετάρτη, 25 Μάιος 2022 16:10

Κρίσιμη σύσκεψη στην Ευρωλίγκα για αντι-Μπερτομέου και όχι μόνο

Γράφτηκε από τον
Κρίσιμη σύσκεψη στην Ευρωλίγκα για αντι-Μπερτομέου και όχι μόνο

Στη σημερινή σύσκεψη της Ευρωλίγκας θα συζητηθούν σημαντικά θέματα, με πρώτο στην ατζέντα τον αντικαταστάτη του Τζόρντι Μπερτομέου.

Λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της σεζόν στην Ευρωλίγκα, οι έντεκα ομάδες με συμβόλαιο τύπου Α στη διοργάνωση (ανάμεσά τους Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός), συνεδριάζουν σήμερα και καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της διοργάνωσης.
Κεντρική θέση στην ατζέντα της συνάντησης έχει ο αντικαταστάτης του Τζόρντι Μπερτομέου. Ο Καταλανός δικηγόρος έχει αποφασιστεί εδώ και μήνες πως θα καθαιρεθεί και ο διάδοχός του δεν θα έχει την ίδια ισχύ ή… ασυδοσία που απολάμβανε μέχρι πριν λίγους μήνες ο απερχόμενος CEO. Αρκετά ονόματα έχουν ακουστεί για τη διάδοχη κατάσταση: από τον θρύλο του μπάσκετ και άλλοτε πρόεδρο της σερβικής ομοσπονδίας, Ντέγιαν Μποντιρόγκα, τον αντιπρόεδρο του ΝΒΑ Europa Τσους Μπουένο, τον πρώην CEO της IMG (βασικής χορηγού της Ευρωλίγκας) Χαβιέρ Μπιντό, μέχρι τον γενικό διευθυντή της Μπάγερν Μάρκο Πέσιτς, τον τζένεραλ μάνατζερ της Φενέρμπαχτσε Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι και τον εσχάτως παλαίμαχο Παούλιους Γιανκούνας.
Παράλληλα, θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την τύχη των ρωσικών ομάδων, που μοιάζει αδύνατο να παίξουν την επόμενη σεζόν στην Ευρωλίγκα λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Πάντως η ΤΣΣΚΑ, που είναι εκ των βασικών μετόχων της Ευρωλίγκας, έχει καταθέσει αίτημα να αγωνιστεί κανονικά, με ελάχιστες πιθανότητες όμως να γίνει αυτό δεκτό.
Φυσικά, ως προέκταση του παραπάνω ζητήματος, είναι να αποφασιστούν και οι wild cards που θα δοθούν για τη νέα σεζόν. Ως φαβορί για να καλύψουν τις χηρεύουσες θέσεις εφόσον επικυρωθεί ο αποκλεισμός των ρωσικών ομάδων προβάλλουν Ερυθρός Αστέρας, Παρτιζάν και Βαλένθια.
Κάποια σενάρια ήθελαν ομάδες να θέτουν επί τάπητος πιθανή αλλαγή format στη διοργάνωση, αλλά χωρίς πολλές πιθανότητες. Αντίθετα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η κουβέντα που θα γίνει για τα οικονομικά, ώστε να επιβληθεί ένα salary cap και να μην υπάρχουν τεράστιες ανισότητες στην Ευρωλίγκα, που πασχίζει να αυξήσει τα έσοδά της.
Yπενθυμίζεται πως οι ομάδες με άδεια τύπου Α είναι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός (Ελλάδα), Εφές, Φενέρμπαχτσε (Τουρκία), Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπασκόνια (Ισπανία), Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ), Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία), Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία) και ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία).

Πηγή: www.sport-fm.gr