Δευτέρα, 20 Ιούνιος 2022 15:45

ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΡΟΓΩΝΑΣ: Ο “μαέστρος” της Καλαμάτας ‘80 για την άνοδο στη Γ’ εθνική

Γράφτηκε από τον

Το έκτο πρωτάθλημα στην Α1 κατηγορία της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ πανηγύρισε πριν λίγες μέρες η Καλαμάτα '80 και ετοιμάζεται έτσι να παίξει για 8η φορά στη Γ' εθνική μπάσκετ.

Η μεσσηνιακή ομάδα βρέθηκε από το ξεκίνημα στο ρετιρέ της βαθμολογίας και δεν το αποχωρίστηκε. Στα πλέι οφ ξεπέρασε αρχικά το εμπόδιο του Γ.Σ. Μεσσήνης και στους τελικούς επικράτησε με 3-2 στις νίκες του Πολύβιου, έχοντας στην αρχική πεντάδα τρεις 16χρονους (Χ. Παυλόπουλος, Μουργής, Χρονόπουλος), έναν 23χρονο (Αλεξανδρόπουλος) και έναν 24χρονο (Κομπότη).
Το σημαντικό όμως είναι ότι στην άκρη του πάγκου, βρισκόταν ένας προπονητής, που χρόνια τώρα δεν κάνει τίποτε άλλο, από το να ξεχωρίζει ταλαντούχα παιδιά και να τα αναδεικνύει σε πρωταγωνιστές.
Ο λόγος φυσικά για τον Αλέξη Κορογώνα, που έχει συνδέσει το όνομά του με την Καλαμάτα '80, όντας από το 2004 στην ομάδα είτε ως παίκτης, είτε ως προπονητής στα τμήματα υποδομής και στο ανδρικό,
Μετρά δύο πρωταθλήματα με την ανδρική ομάδα (2017-2022) και εφτά σερί σεζόν ως πρώτος προπονητής.
"Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάποιο μυστικό για την φετινή πορεία. Φτιάξαμε ένα καλό, νεανικό ρόστερ που είχε καλή χημεία και μέσα από την προπόνηση και τους αγώνες βελτιώθηκε και έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου. Ολοι οι παίκτες έβαλαν ένα λιθαράκι γι' αυτό"., λέει στην "Ε" ο Αλέξης Κορογώνας για την κατάκτηση του τίτλου και της ανόδου. Ο ίδιος θεωρεί ότι η σεζόν θα ήταν επιτυχημένη, ακόμα και αν δεν ερχόταν η κούπα.
"Ακόμα και αν δεν φτάναμε στην κατάκτηση, πάλι κερδισμένοι θα ήμασταν, μιας και καταφέραμε να συνδυάσουμε την ανάδειξη νέων ταλαντούχων αθλητών με τον πρωταθλητισμό. Πράγμα που δεν βλέπουμε συχνά στην Ένωση μας", αναφέρει ο ικανός τεχνικός.
H Καλαμάτα '80 πέτυχε 19 νίκες σε 22 αγωνιστικές στην κανονική σεζόν και στα πλέι οφ επικράτησε στα 4 από τα πέντε ματς που έδωσε, κερδίζοντας πανάξια το πρωτάθλημα. Ενα πρωτάθλημα που δεν είχε πάντως τόσο ποιότητα.
"Tο επίπεδο της φετινής Α1 κατηγορίας δεν ήταν και ότι καλύτερο έχουμε δει τα τελευταία χρόνια" το σχόλιο του Αλέξη Κορογώνα σε σχετική ερώτηση και εξηγεί: "Σαφώς και έπαιξε ρόλο η αγωνιστική απραξία λόγω της πανδημίας, ειδικά στις πρώτες αγωνιστικές. Επίσης είδαμε αρκετές ομάδες με μεγάλους σε ηλικία αθλητές που πρωταγωνιστούσαν τα παλαιότερα χρόνια, αλλά πλέον δεν έχουν την ίδια απόδοση".

Για το αν μπορούν τα "πιτσιρίκια" που έκαναν την Καλαμάτα '80 ξανά πρωταθλήτρια, να κάνουν και το άλμα στην καριέρα τους, ο προπονητής τους είναι ξεκάθαρος.
"Τολμώ να πω ότι οι 7 από την δωδεκάδα του τελικού θα μπορούσαν να το πετύχουν. Οι έφηβοι Μαρλαντής, Μήλας,Μουργής, Παυλόπουλος, Χρονόπουλος και οι νέοι Αλεξανδρόπουλος, Κομπότης". Να πω ότι και οι πέντε έφηβοι έχουν κληθεί στα κλιμάκια των εθνικών ομάδων. "Επίσης είναι και άλλοι νεαροί αθλητές που έρχονται από τα τμήματα υποδομής όπως οι Θ. Παυλόπουλος, Φ. Μηλας, Ν. Ταβουλαρέας και Γ. Κόντος και άλλοι που θα στελεχώσουν την αντρική ομάδα τα επόμενα έτη" . Ο Αλέξης Κορογώνας ξεχώρισε ακόμα τον 16χρονο Βασίλη Μπαλόπουλο του Πρωτέα και στάθηκε στη φιλοσοφία Αρκαδικού και Σπάρτης.
"Ο Μπαλόπουλος από τον Πρωτέα είναι ένα παιδί που ξεπετάχτηκε, ταλαντούχος και πρώτος σκόρερ. Ακόμα μπορώ να πω ότι Αρκαδικός και Σπάρτη πήγαν όμως και εμείς με νεανική ομάδα."

Υπερήφανοι για τα αδέρφια Αβδάλα

Η Καλαμάτα '80 είναι ένα ανεξάντλητο φυτώριο ταλέντων, από το οποίο βγήκαν τα τελευταία χρόνια και τα αδέρφια Αβδάλα, ο Νεοκλής και ο Γιάννης, με τον πρώτο να παίρνει φέτος χρόνος συμμετοχής με τον Παναθηναϊκό σε πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα, κάνοντας χαρούμενους και περήφανους άπαντες στην ομάδα.
"Είμαστε όλοι χαρούμενοι και υπερήφανοι για τον Νεοκλή και για τον Γιάννη Αβδάλα. Δυο παιδιά που έκαναν τα πρώτα μπασκετικά βήματα ατο σύλλογο .και τώρα βρίσκονται στον Παναθηναϊκό. Τους εύχομαι να έχουν μια λαμπρή πορεία και να φτάσουν όσο ψηλότερα γίνεται. Πρόκειται για δυο παιδιά που έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους.
Με συνέπεια και σκληρή δουλειά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουν να παίξουν σε επαγγελματικό επίπεδο"., λέει ο Αλέξης Κορογώνας.

Το σχόλιο για τις τρεις ομάδες στη Γ' εθνική

Καλαμάτα B.C, Δίων Κυπαρισσίας και Καλαμάτα '80 θα συνυπάρξουν τη νέα σεζόν στη Γ' εθνική και έτσι η Μεσσηνία θα έχει για πρώτη φορά τρεις ομάδες στην εν λόγω κατηγορία. Ο Αλέξης Κορογώνας δηλώνει ότι: "Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι θα έχουμε τρεις ομάδες στην επόμενη Γ εθνική κατηγορία. Αυτό θα μας δώσει και περισσότερες εικόνες και παραστάσεις, ειδικά για τους νέους αθλητές. Και είναι και ένας παράγοντας που ίσως βοηθήσει να δυναμώσουν αγωνιστικά και όλες οι ομάδες μας". Πάνω από τη Γ' εθνική δεν υπάρχει στο ανδρικό μπάσκετ ομάδα του νομού και ο Αλέξης Κορογώνας δεν κρύβει ότι :αργεί η μέρα που θα δούμε μια ομάδα, έστω στην Α2. "Νομίζω ότι είμαστε αρκετά μακριά από αυτό το κομμάτι. Χρειάζεται βελτίωση σε πολλούς παράγοντες για να πετύχουμε κάτι τέτοιο. Και αγωνιστικούς και διοικητικούς αλλά και καλύτερες αθλητικές υποδομές".

"Ακόμα δεν έχω συμφωνήσει για τη νέα σεζόν"

Ο Αλέξης Κορογώνας έχει... ριζώσει στην Καλαμάτα '80 και πολλοί θα σκεφτούν ότι με αυτόν θα πορευτεί η ομάδα και τη νέα σεζόν. Τι λέει όμως ο ίδιος; "Ακόμα δεν έχω συμφωνήσει. Είμαστε σε συζητήσεις. Υπάρχει καλό κλίμα και από τις δύο πλευρές. Η φιλοσοφία πάντως θα είναι ίδια. Θα συνεχίσουμε να στηριζόμαστε στα νέα παιδιά και όπου μας βγάλει στη Γ' εθνική. Στο σημείο αυτό, θέλω να ευχαριστήσω την διοίκηση και τον τεχνικό διευθυντή Νίκο Πεφανη, που με εμπιστεύθηκαν για ακόμα μία σεζόν καθώς και όλους τους παίκτες για την φετινή συνεργασία και θέλω να τους δώσω συγχαρητήρια για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αν θα είμαστε μαζί και την επόμενη σεζόν θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ακόμα πιο ισχυρή ομάδα στηριζόμενοι σε νέους και ταλαντούχους αθλητές".
Ο Αλέξης Κορογώνας άλλωστε, όπως αναφέραμε και στον πρόλογο, αρέσκεται να δουλεύει με μικρούς σε ηλικία παίκτες και είναι κάτι που προτιμά από το να βρει μια... έτοιμη ομάδα.
"Τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να παράγω έργο στις μικρές ηλικίες. Να τους μαθαίνω τα μυστικά και τα βήματα του μπάσκετ, ώστε να γίνονται ολοκληρωμένοι μπασκετμπολίστες. Μου αρέσει να δημιουργώ παίκτες και νέες ομάδες. Ακόμα δεν έχω κατασταλάξει , αν θέλω να κάνω το παραπάνω βήμα προπονητικά. Προσπαθώ πάντως μέσα από το μπάσκετ της περιοχής, που είναι πιο δύσκολο με την έννοια ότι δεν έχουμε ομάδες σε μεγάλες κατηγορίες".