Δευτέρα, 08 Σεπτέμβριος 2014 20:08

Στη Γαλλία η τελική φάση του Ευρωμπάσκετ 2015

Γράφτηκε από τον

Το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας μπάσκετ συνεδρίασε σήμερα στη Μαδρίτη αποφασίζοντας για την εκ νέου ανάθεση του Ευρωμπάσκετ 2015, που είχε αφαιρεθεί από την Ουκρανία. Για πρώτη φορά τέσσερις χώρες θα συνδιοργανώσουν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που θα διαρκέσει από τις 4-20 Σεπτεμβρίου, με τη Γαλλία να φιλοξενεί την τελική φάση στην πόλη Λιλ και στο νεόδμητο ποδοσφαιρικό γήπεδο της ομώνυμης ομάδας, αλλά και έναν όμιλο της πρώτης φάσης στο Μονπελιέ. Γερμανία (Βερολίνο), Κροατία (Ζάγκρεμπ) και Λετονία (Ρίγα) θα φιλοξενήσουν από έναν όμιλο για την Α΄ φάση.

Το ολοκαίνουργιο στάδιο της γαλλικής πόλης Λιλ διαθέτει κλειστή οροφή, χωρίζεται σε δύο μέρη με την τεχνολογική δυνατότητα να ανυψωθεί το παρκέ του μπάσκετ και να μεταμορφωθεί σε ένα κλειστό γήπεδο 28.000 θεατών.

Υποψηφιότητα είχαν θέσει επίσης οι Φινλανδία, Ισραήλ, Πολωνία και Τουρκία, με την τελευταία να αποσύρεται την τελευταία στιγμή, όταν πληροφορήθηκε για τετραπλή συνδιοργάνωση, καθώς επιθυμία της τουρκικής ομοσπονδίας ήταν να διοργανώσει εξολοκλήρου το Ευρωμπάσκετ του 2015.

Την είδηση ανάθεσης του Ευρωμπάσκετ 2015 σε Γαλλία, Γερμανία, Κροατία και Λετονία ανακοίνωσε η FIBA Europe σε συνέντευξη Τύπου στο επίσημο ξενοδοχείο των εθνικών αποστολών του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Μαδρίτη. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Τουργκάι Ντεμιρέλ δήλωσε: «Πρώτη φορά διοργανώνουμε το Ευρωμπάσκετ σε 4 διαφορετικές χώρες. Η Γαλλία έχει ιστορική παράδοση στο μπάσκετ και υπερίσχυσε των άλλων τριών χωρών που ήταν υποψήφιες για τα τελικά. Μεγάλο κίνητρο επιλογής της Γαλλίας ήταν το γήπεδο των 28.000 θεατών στην πόλη Λιλ».

Αναφορικά με το Ευρωμπάσκετ του 2017, ο Ντεμιρέλ επισήμανε: «Η Ουκρανία θα οργανώσει το Ευρωμπάσκετ 2017, αλλά θα το ξανακοιτάξουμε».

Οι χώρες που θα λάβουν μέρος στο Ευρωμπάσκετ του 2015 είναι οι εξής: Ελλάδα, Βέλγιο, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, ΠΓΔΜ, Γεωργία, Γερμανία, Ισλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβενία, Ισπανία, Τουρκία και Ουκρανία.

πηγή: ΑΠΕ