Δευτέρα, 03 Οκτώβριος 2022 11:29

Κληρώνει σήμερα για την Α1 ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ

Γράφτηκε από τον

Με 12 ομάδες θα διεξαχθεί το νέο πρωτάθλημα στην Α1 κατηγορία μπάσκετ ανδρών της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, στο οποίο φέτος εκτός από πλέι οφ για τον πρωταθλητή, θα γίνουν και πλέι άουτ για την παραμονή.

Το τζάμπολ έχει οριστεί για το Σάββατο 29 Οκτωβρίου, ενώ σήμερα θα γίνει η κλήρωση του πρωταθλήματος στις 12 το μεσημέρι, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του eleftheriaonline.gr στο YouTube και θα είναι διαθέσιμη στο link:https://youtu.be/qqAnu55cofg.

Στην κληρωτίδα θα μπουν οι: Πολύβιος, Αρις Καλαμάτας, ΑΠΟΕΛ Μολάων, Πρωτέας, Α.Σ. Πάνας Καρδαρά Κανδήλας, Γ.Σ. Γαργαλιάνων, Γ.Σ. Μεσσήνης, Πελασγός, Γύθειο, Αρκαδικός, Σπάρτη και Σπαρτιατικός.
Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης θα γίνουν τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ.
Στα πλέι οφ θα συμμετάσχουν οι ομάδες που τερμάτισαν στις πρώτες τέσσερις θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, με το σύστημα 1-4 και 2-3. Στον τελικό προκρίνεται η ομάδα που θα πετύχει τρεις νίκες.
Στα πλέι οφ μεταφέρονται τα αποτελέσματα των αγώνων της α’ φάσης. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που η πρώτη ομάδα της τελικής βαθμολογίας της Α΄φάσης, έχει διαφορά πέντε βαθμών και μεγαλύτερη, από τη δεύτερη, δεν θα διεξαχθούν οι αγώνες των πλέι οφ και αναδεικνύεται πρωταθλήτρια, παίρνοντας απευθείας την άνοδο για τη Γ’ εθνική.
Οσον αφορά τα πλέι άουτ, θα λάβουν μέρος οι ομάδες που τερμάτισαν από την 9η έως την 12η θέση. Και εδώ η πρόκριση στους τελικούς θα κριθεί στις τρεις νίκες, ενώ μεταφέρονται επίσης τα αποτελέσματα της κανονικής σεζόν.
Οι νικήτριες ομάδες των ημιτελικών, παραμένουν υπό προϋποθέσεις στην Α1 Κατηγορία και θα παίξουν σε μονό αγώνα, με κλήρωση έδρας για την τελική κατάταξη του Ππωταθλήματος. Οι ηττημένες ομάδες των ημιτελικών ενδέχεται να υποβιβαστούν και οι δύο στην Α2΄ Κατηγορία και θα παίξουν σε μονό αγώνα με κλήρωση έδρας, για την τελική κατάταξη του Πρωταθλήματος. Εάν ωστόσο υποβιβαστούν και οι τρεις μεσσηνιακές ομάδες από τη Γ’ εθνική, τότε θα υποβιβαστούν από την Α1 και οι τέσσερις ομάδες των πλέι άουτ.
Από εκεί και πέρα, στο άρθρο της προκήρυξης για τον υποβιβασμό από την Α1 κατηγορία αναφέρονται ακόμα τα εξής: Εάν υποβιβασθούν δύο ομάδες της Ένωσής μας από την Γ΄ Εθνική, θα υποβιβασθούν τρεις ομάδες από την Α1΄ Κατηγορία Ανδρών ( 10η, 11η και 12η της τελικής βαθμολογίας). Εάν υποβιβασθεί μία ομάδα της Ένωσής μας από την Γ΄ Εθνική, θα υποβιβασθούν δύο ομάδες από την Α1΄ Κατηγορία Ανδρών ( 11η και 12η της τελικής βαθμολογίας). Εάν υποβιβασθεί μία ομάδα της περιφέρειας μας από την Γ΄ Εθνική, λόγω αποχώρησης ή λόγω ποινής συνέπεια μηδενισμού, θα πάρει μέρος στην επόμενη Α2΄ Κατηγορία Ανδρών και την θέση της στην Α1΄ Κατηγορία Ανδρών, την αγωνιστική περίοδο 2023-2024, θα πάρει η ομάδα που θα καταλάβει 3η θέση της τελικής κατάταξης του Πρωταθλήματος της Α2 Κατηγορίας Ανδρών. Σ΄ αυτήν την περίπτωση από την Α1΄ Κατηγορία Ανδρών θα υποβιβασθούν δυο ομάδες (11η και 12η της τελικής βαθμολογίας).
Εάν δεν υποβιβασθεί καμία ομάδα της περιφέρειάς μας από τη Γ΄ Εθνική, θα υποβιβασθεί μία (1) ομάδα από την Α1΄ Κατηγορία Ανδρών (12η της τελικής βαθμολογίας).
Στην Α1 θα ανέβουν οι δυο πρώτες ομάδες της τελικής κατάταξης στο πρωτάθλημα της Α2 ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ.
Τέλος να σημειωθεί ότι οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στην Α1, έχουν δικαίωμα να δηλώνουν μέχρι δέκα αθλητές στο φύλλο αγώνα, (γεννηθέντες το 1991 και μεγαλύτερους), ενώ είναι υποχρεωτικό να δηλώνουν στο φύλλο αγώνα, 2 ή 1 αθλητή κάτω των 21 ετών, δηλαδή γεννηθέντες /εις το έτος 2002 και νεότεροι/ος, εφόσον δηλώνεται 12άδα στο φύλλο αγώνα ή 11άδα αντίστοιχα. Σε αντίθετη περίπτωση, το σωματείο θα δηλώνει 10άδα, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναγραφή στο φύλλο αγώνα αθλητών κάτω των 21 ετών. Τα σωματεία που θα πάρουν μέρος στο Πρωτάθλημα Α1΄ Κατηγορίας Κατηγοριών Ανδρών, πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχουν στο Πρωτάθλημα Παίδων ή Εφήβων .