Δευτέρα, 06 Οκτώβριος 2014 12:24

ΜΠΑΣΚΕΤ: Στην Σπάρτη το Σάββατο η κλήρωση της νέας Α' κατηγορίας - η προκήρυξη του πρωταθλήματος

Γράφτηκε από τον

Με την συμμετοχή 12 ομάδων θα γίνει στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Σπάρτης το Σάββατο 11 Οκτωβρίου και ώρα 7.30 το βράδυ η κλήρωση του νέου πρωταθλήματος της Α κατηγορίας της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ η έναρξη του οποίου έχει προγραμματισθεί για το Σάββατο 15 Νοεμβρίου.


Τα κυριότερα άρθρα της ειδικής προκήρυξης του πρωταθλήματος της Α κατηγορίας είναι:
ΑΡΘΡΟ 1ο : ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Στο Πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας Ανδρών, δικαιούνται να λάβουν μέρος τα πιο κάτω δώδεκα σωματεία:
Καλαμάτα '80, ΑΕ Σπάρτης, Λακωνικός Κρόνος, ΑΟ Νεοχωρίου, Δίων Κυπαρισσίας, ΓΣ Μεσσήνης, Λάκωνας ΑΓΟΝΓ, ΝΟ Πύλου, Παναθηναϊκός Καλαμάτας, Άτλας Καλαμάτας, Σύλλογος Δρομέωνς Υγείας Τρίπολης, Σπαρτιατικός.
ΑΡΘΡΟ 2ο : ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ - ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ & ΚΛΗΡΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ
Α) Οι δηλώσεις Συμμετοχής των Σωματείων, πρέπει να υποβληθούν στην Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. (Μαιζώνος 57, Καλαμάτα) το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2014 και να περιλαμβάνουν τα στοιχεία που προβλέπονται από τον Κανονισμό Πρωταθλημάτων (άρθρο 28).
Υποβολή Δηλώσεων με επιφυλάξεις, απαγορεύεται, με ποινή αποκλεισμού από το Πρωτάθλημα.
ΑΡΘΡΟ 3ο : ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
Το Πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας ανδρών θ διεξαχθεί σε δύο φάσεις.
Α) Α΄ ΦΑΣΗ :
Τα σωματεία που μετέχουν στο Πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας Ανδρών, θα συναντηθούν μεταξύ τους δύο φορές (ένας με όλους σε δύο γύρους), σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτισθεί.
Β) Β΄ ΦΑΣΗ :
Οι τέσσερις πρώτες ομάδες σύμφωνα με την κατάταξη της Α΄ ΦΑΣΗΣ, θα συναντηθούν μεταξύ τους σε αγώνες PLAY-OFF, με το σύστημα 1-4 και 2-3.
Νικήτριες των ημιτελικών αγώνων των PLAY-OFF, θα θεωρούνται οι ομάδες που θα πετύχουν τρεις έναντι μηδενός νίκες (3-0), τρεις νίκες σε τέσσερις αγώνες(3-1) ή τρεις νίκες σε πέντε αγώνες (3-2).
Στη Β΄ ΦΑΣΗ του Πρωταθλήματος μεταφέρονται τα αποτελέσματα των αγώνων της Α΄ ΦΑΣΗΣ.
Οι νικήτριες ομάδες των ημιτελικών θα παίξουν στον τελικό του Πρωταθλήματος με το σύστημα που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του ίδιου άρθρου.

Οι ηττημένες των ημιτελικών θα παίξουν για τις θέσεις 3-4 σε μονό αγώνα στην έδρα της ομάδας που προηγείτο στην τελική βαθμολογία της Α΄ φάσης.
Η βαθμολογία των ομάδων στις θέσεις 1-4 της Α΄ φάσης θα καθορίζει και την έδρα του (1ου) αγώνα των PLAY-OFF. Οι αγώνες θα διεξάγονται εναλλάξ στις έδρες των ομάδων.
- Πρωταθλήτρια ομάδα ανακηρύσσεται αυτή, που κατέλαβε την πρώτη θέση, στη τελική κατάταξη του Πρωταθλήματος.
Σε περίπτωση που η πρώτη ομάδα της τελικής βαθμολογίας της Α΄ Φάσης, έχει διαφορά πέντε (5) βαθμών από τη δεύτερη (2η) ομάδα, δεν θα διεξαχθούν οι αγώνες των play-offs. Πρωταθλήτρια ομάδα ανακηρύσσεται αυτή που κατέλαβε την πρώτη θέση στη τελική βαθμολογία της Α΄ φάσης του Πρωταθλήματος.
Γ) Οι αγώνες θα διεξάγονται κάθε Σάββατο ή Κυριακή ή άλλη μέρα εφόσον η Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π., ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Πρωταθλήματος θεωρήσει αυτό απαραίτητο.
To Δ.Σ. της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. διατηρεί το δικαίωμα ορισμού και δεύτερης αγωνιστικής μέσα στην ίδια εβδομάδα στην περίπτωση που θα κρίνει αυτό αναγκαίο.
Το σωματείο που μετακινείται, υποχρεούται να είναι εμπρόθεσμα και στην καθορισμένη ώρα έναρξης στο γήπεδο τέλεσης του αγώνα, με δική του ευθύνη, ανεξάρτητα από το μέσο μετακίνησής του.
Σε περίπτωση έκτακτων καιρικών συνθηκών (χιονοπτώσεις), το σωματείο που δεν θα είναι εμπρόθεσμα στο γήπεδο τέλεσης του αγώνα, είναι υποχρεωμένο να προσκομίσει μέσα σε (48) ώρες απαραίτητα σχετικά δικαιολογητικά μόνο από την Δ.Ε.Σ.Ε.
ΑΡΘΡΟ 4ο : ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΘΛΗΤΕΣ
1) Την αγωνιστική περίοδο 2014-2015, τα Σωματεία που θα πάρουν μέρος στο Πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας Ανδρών, έχουν δικαίωμα να δηλώνουν μέχρι οχτώ(8) αθλητές στο φύλλο αγώνα, (γεννηθέντες το 1983 και μεγαλύτερους),που έχουν συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας τους.
2) Την αγωνιστική περίοδο 2014-2015, τα σωματεία που θα πάρουν μέρος στο Πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας Ανδρών ανεξάρτητα από τον αριθμό των αθλητών που θα δηλώνουν στο φύλλο αγώνος, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν δύο (2) αθλητές κάτω των είκοσι δύο (22) ετών, δηλαδή γεννηθέντες το έτος 1992 και νεότεροι και δύο (2) αθλητές κάτω των είκοσι (20) ετών, δηλαδή γεννηθέντες το έτος 1994 και νεότεροι ή μέχρι τέσσερις(4)αθλητές κάτω των είκοσι( 20) ετών, εκ των οποίων ο ένας (1) αθλητής θα αγωνίζεται υποχρεωτικά και στα τέσσερα (4) δεκάλεπτα του αγώνα.
3) Η παρουσία των αθλητών μέχρι 20 και 22 ετών, είναι υποχρεωτική πριν την έναρξη των αγώνων. Η μη παρουσία τους συνιστά παράβαση.
Για την εφαρμογή των ανωτέρω, αρμόδιοι είναι οι Διαιτητές και ο Κομισάριος του αγώνα. Σε περίπτωση μη τήρησής τους, ο αγώνας δεν θα διεξάγεται και το υπαίτιο Σωματείο θα μηδενίζεται.
Σε περίπτωση που δεν εφαρμόζονται τα ανωτέρω, η Επιτροπή Πρωταθλήματος, θα πραγματοποιεί ενδελεχή έλεγχο στα Φύλλα Αγώνων και θα μηδενίζεται αυτοδίκαια η υπαίτια ομάδα, έστω και αν η αντίπαλη δεν έχει υποβάλλει ένσταση.
ΑΡΘΡΟ 5ο : ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ
Οι Προπονητές των ομάδων, για να μπορούν να καθοδηγούν την ομάδα τους κατά τη διάρκεια του αγώνα, πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις του κανονισμού Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση 1167/18-03-2005.
Σε περίπτωση που στους αγώνες οι Προπονητές δεν διαθέτουν ταυτότητα από Σ.Ε.Π.Κ., επικυρωμένη για το έτος 2014-2015, τότε οι Κομισάριοι και οι Διαιτητές των αγώνων δεν θα επιτρέπουν την συμμετοχής τους, στους αγώνες των ομάδων τους.
Ο αριθμός Ταυτότητας θα αναγράφεται υποχρεωτικά στο Φύλλο Αγώνος, δίπλα στο ονοματεπώνυμο του Προπονητή.
Επίσης είναι ασυμβίβαστη η ιδιότητα του Προπονητή και κόουτς με την ιδιότητα του αθλητή, σύμφωνα με το άρθρο 31, παρ. 11 του Ν. 2725/1999 και τα άρθρα 75&4 του Ν. 3057/2002.
ΑΡΘΡΟ 6ο : ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΟΜΑΔΩΝ :
Σε περίπτωση που οι ομάδες έχουν το ίδιο ή παραπλήσιο χρώμα φανέλας, είναι υποχρεωτική η αλλαγή της από το σωματείο που έχει την ιδιότητα του γηπεδούχου.
Τα σωματεία είναι υποχρεωμένα στις φανέλες των αθλητών, να χρησιμοποιούν τους αριθμούς 4 μέχρι και το 19.
ΑΡΘΡΟ 7ο : ΓΗΠΕΔΑ ΑΓΩΝΩΝ
Κατά την αγωνιστική περίοδο 2014-2015, κάθε σωματείο της Α΄ Κατηγορίας υποχρεούται να υποβάλει στην Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π., έγγραφο με το οποίο του παραχωρήθηκε το Κλειστό Γήπεδο, που προτείνει σαν έδρα του.
Εάν κάποιο σωματείο αδυνατεί να εξασφαλίσει Κλειστό Γήπεδο σαν έδρα του, οι αγώνες του θα τελούνται σε γήπεδα που θα ορίζονται από την Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π.
ΑΡΘΡΟ 8ο : ΑΝΑΒΟΛΗ ΑΓΩΝΩΝ
Για την αναβολή των αγώνων ισχύουν όσα ορίζονται από το άρθρο 50 του Κανονισμού Πρωταθλημάτων της Ε.Ο.Κ.
Αγώνας ο οποίος αναβάλλεται για οποιοδήποτε λόγο θα διεξάγεται την Τετάρτη που ακολουθεί την επόμενη αγωνιστική ( χρονικό διάστημα 11 ημερών).
-Διευκρινίζεται επίσης ότι, ΔΕΝ θα χορηγείται αναβολή αγώνων, λόγω συμμετοχής αθλητών σε σχολική εκδρομή.
ΑΡΘΡΟ 11ο : ΑΝΟΔΟΣ-ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ
Γ) Ανοδος στην γ΄ εθνική
Η πρώτη ομάδα της τελικής κατάταξης της Α΄ Κατηγορίας Ανδρών ανέρχεται στην Γ΄ Εθνική Κατηγορία.

Δ) Ανοδος στην α΄ κατηγορία
1. Στην Α΄ Κατηγορία ανδρών, την αγωνιστική περίοδο 2015-2016, θα ανέλθουν (2) δύο ομάδες. Οι πρώτες της τελικής βαθμολογίας των δύο ομίλων της Β κατηγορίας.
2. Εάν υποβιβασθεί μία ομάδα της περιφέρειας μας από την Γ΄ Εθνική, λόγω αποχώρησης ή λόγω ποινής συνέπεια μηδενισμού, θα πάρει μέρος στην επόμενη Β΄ Κατηγορία Ανδρών και την θέση της στην Α΄ Κατηγορία Ανδρών, την αγωνιστική περίοδο 2015-2016, θα πάρει η νικήτρια του αγώνα κατάταξης μεταξύ των ομάδων που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση των δύο ομίλων της Β΄ Κατηγορίας Ανδρών.

Ε) Υποβιβασμός από την α΄ κατηγορία
1. Εάν υποβιβασθεί μία ομάδα της περιφέρειάς μας από την Γ΄ Εθνική, θα υποβιβασθούν δύο ομάδες από την Α΄ Κατηγορία Ανδρών ( 11η & 12η της τελικής βαθμολογίας).
2. Εάν υποβιβασθεί μία ομάδα της περιφέρειας μας από την Γ΄ Εθνική, λόγω αποχώρησης ή λόγω ποινής συνέπεια μηδενισμού, θα πάρει μέρος στην επόμενη Β΄ Κατηγορία Ανδρών και την θέση της στην Α΄ Κατηγορία Ανδρών, την αγωνιστική περίοδο 2015-2016, θα πάρει η νικήτρια του αγώνα κατάταξης μεταξύ των ομάδων που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση των δύο ομίλων της Β΄ Κατηγορίας Ανδρών. Σε αυτήν την περίπτωση από την Α΄ Κατηγορία Ανδρών θα υποβιβασθούν δύο ομάδες (11η & 12η της τελικής βαθμολογίας).
3. Εάν δεν υποβιβασθεί καμία ομάδα της περιφέρειάς μας από τη Γ΄ Εθνική, θα υποβιβασθεί μία ομάδα από την Α΄ Κατηγορία Ανδρών (12η της τελικής βαθμολογίας).
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο θεσμοθετημένος (σταθερός) αριθμός των ομάδων κάθε κατηγορίας, μειώνεται λόγω αποχωρήσεως ή λόγω επιβολής ποινής υποβιβασμό, συνέπεια μηδενισμού ως και συγχώνευσης ομάδων της ιδίας ή ανώτερης κατηγορίας, συμπληρώνεται από ομάδες της αμέσως κατά περίπτωση κατώτερης κατηγορίας, αφού προηγουμένως συντελεσθεί ο υποβιβασμός και η άνοδος του αριθμού των ομάδων που προβλέπεται από τις οικίες προκηρύξεις.

ΑΡΘΡO 12ο : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
α) Εξοδα μετακίνησης σωματείων
Τα σωματεία που μετέχουν στο Πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας Ανδρών, αναλαμβάνουν τη δαπάνη μετακίνησης των εκτός έδρας αγώνων τους.
β) Εξοδα διαιτητών-κριτών
Οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας Ανδρών, υποχρεώνονται να καταβάλουν, πριν την έναρξη των εντός έδρας αγώνων τους, σε κάθε Διαιτητή και Κριτή, την αποζημίωση, ημεραργία και έξοδα μετακίνησης, όπως έχουν καθοριστεί από την Ε.Ο.Κ.
Σε περίπτωση που δεν καταβληθούν, από το γηπεδούχο σωματείο, τα έξοδα Διαιτητών και Κριτών, το γηπεδούχο σωματείο μηδενίζεται στον συγκεκριμένο αγώνα.
Οι Διαιτητές - Κριτές και Κομισάριοι των αγώνων, ορίζονται από την Κ.Ε.Δ. – Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π.

γ) Αδειες τέλεσης αγώνων
1) Σύμφωνα με τον Νόμο 4049/2012, αρθρ. 22 παρ. 9, όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον υπ΄ αριθμ. Ν. ΤΥ-Δ/Φ550/οικ. 28688/09-09-2014, τις άδειες διεξαγωγής των αγώνων Καλαθοσφαίρισης, θα εκδίδει ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας, τμήμα Αθλητισμού & Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου ( Δ/ση: Μαινάλου & Σέκερη / 22100 Τρίπολη , Τηλ. : 2710-234456, Fax : 2710-234492 .
- Κάθε σωματείο είναι υποχρεωμένο πριν την έναρξη των αγώνων του οικείου Πρωταθλήματος, να υποβάλει αίτηση για χορήγηση άδειας διεξαγωγής των αγώνων του.
Στην αίτηση θα επισυνάπτεται: 1ον) Το πρόγραμμα των αγώνων της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π., 2ον)Η έγγραφη παραχώρηση του Κλειστού Γυμναστηρίου που δηλώνει ως έδρα η κάθε ομάδα και 3ον) Η άδεια καταλληλότητας του αγωνιστικού χώρου, εφόσον αυτή έχει εκδοθεί από την Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
- Τα Σωματεία υποχρεούνται να κοινοποιούν το πρόγραμμα των αγώνων, στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα.
2) Τα σωματεία δεν δικαιούνται να διοργανώσουν φιλικούς αγώνες (Τουρνουά) χωρίς την έγκριση της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. Είναι δε απαραίτητο να χρησιμοποιούνται σ΄ αυτούς τους αγώνες, επίσημοι Διαιτητές και Κριτές, οι οποίοι θα ορίζονται από την Κ.Ε.Δ. – Ε.ΚΑ.ΣΚΕ.ΝΟ.Π., σύμφωνα με το Ν. 2725/99 ΤΟΥ ΑΡΘΡ. 44, ΠΑΡ. 4.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, τα Σωματεία θα καλούνται σε απολογία στο Δ.Σ. της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π.
δ) ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Η οικονομική διαχείριση των αγώνων (έκδοση και σφράγιση εισιτηρίων κ.λ.π.) ανατίθεται στα γηπεδούχα σωματεία.
Η τιμή εισιτηρίου για τους αγώνες του Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας Ανδρών, ορίζεται έως πέντε (5) ευρώ.
Τα σωματεία που θα έχουν την οικονομική διαχείριση των αγώνων τους, πρέπει να εκδώσουν και να σφραγίσουν στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα, εισιτήρια που θα φέρουν την επωνυμία τους, σαν υπευθύνων (και όχι της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ) η τιμή των οποίων απαγορεύεται να υπερβαίνει τα πέντε (5) ευρώ.
ΑΡΘΡΟ 13ο : ΜΠΑΛΕΣ ΑΓΩΝΩΝ
Στους αγώνες του Πρωταθλήματος της Α΄ Κατηγορίας, θα χρησιμοποιηθούν υποχρεωτικά δερμάτινες μπάλες TF 1000 SPALDING (SIZE 7).
ΑΡΘΡΟ 14ο : ΙΑΤΡΟΙ ΑΓΩΝΩΝ
Υπενθυμίζεται στα γηπεδούχα Σωματεία η υποχρέωσή τους για την παρουσία ιατρού κατά την διάρκεια των αγώνων, με δική τους μέριμνα.

  1. ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ
  3. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ