Δευτέρα, 13 Οκτώβριος 2014 20:42

Αφιέρωμα στην Euroleague 2014-2015

Γράφτηκε από τον

Εναρκτήριο τζάμπολ της σεζόν 2014-15 μεθαύριο, Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου στην Ευρωλίγκα, με τη διεξαγωγή δύο αγώνων, την Πέμπτη (16/10) ρίχνεται στη «μάχη» ο Ολυμπιακός, ενώ την Παρασκευή, 17/10 ξεκινά το ευρωπαϊκό ταξίδι του για φέτος ο Παναθηναϊκός. Στόχος και για τις 24 ομάδες η πρόκριση στο φάιναλ φορ της Μαδρίτης το τριήμερο 15-17 Μαΐου, όπου θα κριθεί ο νέος πρωταθλητής Ευρώπης, αυτός που θα πάρει τα «σκήπτρα» από την Μακάμπι Τελ Αβίβ.

 

Ο Ολυμπιακός ξεκινά από την Ισπανία και συγκεκριμένα από τη Βαλένθια τη νέα αγωνιστική περίοδο. Κόντρα στην ομώνυμη ομάδα, την Πέμπτη (16/10, 22:00) οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να ξεπεράσουν το εμπόδιο της κατόχου του τίτλου του EuroCup, επιτυχία που της χάρισε την επιστροφή της στην Ευρωλίγκα. Ο Μίλαν Τόμιτς θα βρίσκεται όρθιος στον πάγκο του Ολυμπιακού, μετά την παραίτηση του Γιώργου Μπαρτζώκα, ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού από τα ημιτελικά του Κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό. Στην τεχνική ηγεσία της Βαλένθια, ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς, ενώ γνώριμος στους Έλληνες φιλάθλους από τη θητεία του στον Παναθηναϊκό είναι ο Ρομέιν Σάτο. Στον ίδιο όμιλο με τον Ολυμπιακό βρίσκονται επίσης οι Λαμποράλ Κούτσα, Νεπτούνας, Ερυθρός Αστέρας, και Γαλατάσαραϊ, στην οποία θα αγωνίζεται φέτος ο Έλληνας διεθνής σέντερ Ιαν Βουγιούκας.

Στον Γ΄ όμιλο, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται στο ΟΑΚΑ την πρωταθλήτρια Πολωνίας, Τούροβ Ζγκόρζελετς και πρωτοεμφανιζόμενη στην Ευρωλίγκα, την Παρασκευή (17/10) στις 21:30. Με τον έμπειρο Ντούσκο Ιβάνοβιτς στην τεχνική ηγεσία και μετά τη νίκη-πρόκριση επί του Ολυμπιακού στο Κύπελλο Ελλάδας, οι «πράσινοι» έχουν ανεβασμένη ψυχολογία και είναι αποφασισμένοι να μπουν με το... δεξί. Αντίπαλό τους θα βρουν τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, Μάρντι Κόλινς. Στον δύσκολο -χωρίς αμφιβολία- όμιλο του Παναθηναϊκού, είναι ακόμη η Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ με προπονητή τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, η Αρμάνι Μιλάνο, η Μπαρτσελόνα και η Μπάγερν Μονάχου.

Η αυλαία της φετινής αγωνιστικής περιόδου ανοίγει μεθαύριο Τετάρτη (15/10), με δύο αγώνες από τον όμιλο του Ολυμπιακού (Δ΄), όταν η Λαμποράλ Κούτσα υποδέχεται στη Βιτόρια τη λιθουανική Νεπτούνας, ενώ στο Βελιγράδι ο Ερυθρός Αστέρας φιλοξενεί τη Γαλατάσαραϊ.

Αρκετοί Έλληνες παίκτες ξενιτεύτηκαν αυτό το καλοκαίρι ή παρέμειναν σε ομάδες του εξωτερικού. Για τον Α΄ όμιλο, ο Στράτος Περπέρογλου αποχαιρέτισε τον Ολυμπιακό για να τεθεί υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Ίβκοβιτς στην Αναντολού Εφές, με βοηθό του «σοφού» τον Βαγγέλη Αγγέλου. Ο Γιάννης Μπουρούσης παρέμεινε «πύργος» της «Βασίλισσας» Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ οι Καϊμακόγλου και Ζήσης διατηρήθηκαν στο έμψυχο υλικό της Ούνιξ Καζάν, η οποία εμπιστεύτηκε στον Αργύρη Πεδουλάκη την τεχνική ηγεσία. Από τον Β΄ όμιλο, ξεχωρίζει η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ΤΣΣΚΑ Μόσχας από τον Δημήτρη Ιτούδη που εκτός από τον γυμναστή Κώστα Χατζηχρήστο, στη Μόσχα έφερε και ως προπονητή ψηλών τον επί σειρά ετών παίκτη του Παναθηναϊκού, Ντάριλ Μίντλετον. Η επιστροφή του Βασιλειάδη στη Μάλαγα απασχόλησε έντονα τους φιλάθλους της ομάδας της Ανδαλουσίας το καλοκαίρι και είχε αίσια έκβαση για αυτούς.

  

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Ως είχε παρέμεινε η φάση των ομίλων (τέσσερις όμιλοι των έξι), όπου κάθε ομάδα δίνει 10 αγώνες, με τις πρώτες τέσσερις του κάθε ομίλου να προκρίνονται στους «16». Σε αυτή τη φάση οι ομάδες θα χωριστούν σε 2 ομίλους (Ε΄, ΣΤ΄) των οκτώ ομάδων, κάτι που ίσχυσε πρώτη φορά τη σεζόν 2012-13. Επίσης, η κλήρωση έχει καταργηθεί και οι ομάδες χωρίζονται στους δύο ομίλους ως εξής:

 

Ε΄ ΟΜΙΛΟΣ: A1, B2, Γ3, Δ4, Γ1, Δ2, A3, B4

ΣΤ΄ ΟΜΙΛΟΣ: B1, Γ2, Δ3, A4, Δ1, A2, B3, Γ4

 

Οι πρώτες τέσσερις ομάδες κάθε ομίλου προκρίνονται στα πλέι οφ (best-of-five), με τις νικήτριες να παίρνουν το «εισιτήριο» για το φάιναλ φορ. Οι αγώνες διεξάγονται κάθε Πέμπτη-Παρασκευή.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα του πρεμιέρας της φάσης των ομίλων της Ευρωλίγκας 2014-15 έχει ως εξής:

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ 2014-15

ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

 1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (15-16-17/10)

 

1ος ΌΜΙΛΟΣ 

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 

Αναντολού Εφές (Τουρκία)-Ούνιξ Καζάν (Ρωσία)

Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 

Νίζνι Νόβγκοροντ (Ρωσία)-Σάσαρι (Ιταλία)            

Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία) 

 

2ος ΟΜΙΛΟΣ

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου  

Τσεντεβίτα (Κροατία)-Μάλαγα (Ισπανία)

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Λιμόζ (Γαλλία)

Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου

Άλμπα Βερολίνου (Γερμανία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)

 

3ος ΟΜΙΛΟΣ

Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 

Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ (Τουρκία)-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)    

Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)       

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Τούροβ Ζγόρζελετς (Πολωνία)          21:30  

 

4ος ΟΜΙΛΟΣ

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 

Λαμποράλ Κούτσα (Ισπανία)-Νεπτούνας (Λιθουανία)   

Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Γαλατάσαραϊ (Τουρκία)

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου

Βαλένθια (Ισπανία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)                     22:00

ΑΠΕ-ΜΠΕ