Πέμπτη, 06 Νοέμβριος 2014 10:36

ΧΩΡΙΣ… ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΕΣ: Η στιγμή του Σφαιρόπουλου!

Γράφτηκε από τον
ΧΩΡΙΣ… ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΕΣ: Η στιγμή του Σφαιρόπουλου!

Το καλοκαίρι του 2012, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έλαβε, μετά από αρκετά χρόνια σπουδαίας δουλειάς σε Μαρούσι και Πανιώνιο, την ευκαιρία να κοουτσάρει ένα μεγάλο σύλλογο και να αναδειχθεί στο κορυφαίο επίπεδο. Έπρεπε να αναλάβει τον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακού, από τον οποίο είχε μόλις αποχωρήσει ένας «θεός του μπάσκετ», ο Ντούσαν Ίβκοβιτς. Η δουλειά του ήταν δύσκολη και η κριτική που του ασκήθηκε του έκανε το βάρος ακόμη μεγαλύτερο.


Έδειξε, όμως, αμέσως πως μπορούσε να κολυμπήσει στα (πολύ) βαθιά, οδηγώντας με τον πλέον λαμπρό τρόπο τους «ερυθρολεύκους» στη δεύτερη συνεχόμενη Ευρωλίγκα. Μέχρι τη στιγμή που έφυγε, έδωσε κι άλλες απαντήσεις, όμως κατάλαβε πριν λίγο καιρό πως δε θα του δινόταν η ευκαιρία για καινούργιες. Σε αυτήν την χώρα, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, το να νικήσεις τον «αιώνιο» αντίπαλο, έχει μεγαλύτερη σημασία από το να κάνεις μία ολόκληρη ήπειρο να σε θαυμάζει. Και αυτό πλήρωσε ο έμπειρος κόουτς, αφού έχασε όποιον εγχώριο τίτλο διεκδίκησε.
Κατάσταση «καρμπόν»
Τώρα πια, όμως, στο Λιμάνι έχουν καταλάβει πως οφείλουν να… συνεχίσουν τη ζωή τους μετά την παραίτηση του Μπαρτζώκα. Κράτησαν για λίγα παιχνίδια τον Τόμιτς, ο οποίος, με εξαίρεση το ματς στην Κηφισιά, πήρε τα αποτελέσματα που έπρεπε, αλλά μέχρι εκεί. Στη Λιθουανία, έστω κι αν το σημαντικό σε αυτήν την φάση της Ευρωλίγκα είναι μόνο οι νίκες και όχι ιδιαίτερα η απόδοση, φάνηκε ότι χρειαζόταν όντως προπονητής. Και αμέσως ήρθε ο, τρόπον τινά, «αντί-Μπαρτζώκας». Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, έχοντας πραγματοποιήσει επίσης καλή πορεία εδώ και αρκετά χρόνια ως τεχνικός, είτε σαν πρώτος είτε σαν βοηθός, έχει επίσης πλέον την ευκαιρία να διακριθεί και να δείξει πως έχει την προοπτική να ανήκει στην «ελίτ» των κορυφαίων. Μία κατάσταση «καρμπόν» με αυτήν του Μπαρτζώκα.
Η αξία του Σφαιρόπουλου
Πέρασε κάποια χρόνια ως βοηθός σε Ολυμπιακό, Εθνική ομάδα και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, κι έκανε δύο επιτυχημένες θητείες ως head coach σε Κολοσσό Ρόδου και Πανιώνιο. Η περσινή «έκδοση» των «Κυανέρυθρων», βέβαια, δεν ήταν πολύ καλή, κάτι που φάνηκε στο φινάλε, όταν ο ΠΑΟΚ πήρε το… σκάλπ των Νεοσμυρνιωτών στους μικρούς τελικούς του πρωταθλήματος. Με τρία σέντερ (τέσσερα στην αρχή, πριν φύγει ο Καββαδάς) που δεν έπαιρναν διψήφιο αριθμό προσπαθειών, λόγω της απόλυτης από το τρίποντο, καθώς και τα «κέφια» του ΜακΚόλουμ, ο Πανιώνιος δεν ήταν αυτός που θα περίμενε ο κόσμος του. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί την αξία του Σφαιρόπουλου, με τη διαφορά με τον Μπαρτζώκα να είναι στην ομάδα της Ρόδου, καθώς ο τελευταίος είχε σημειώσει επιτυχίες με την Ολύμπια Λάρισας (πρώτη και τελευταία συμμετοχή στο Eurocup) και το Μαρούσι, με τον Παναθηναϊκό να του στερεί το 2010 την πρόκριση στα play-offs της Ευρωλίγκα με την ομάδα των Βορείων Προαστίων.
Μπορεί να πετύχει
Πιστώνεται, φυσικά, στον Σφαιρόπουλο, η πρόκριση του Πανιωνίου στους «32» του περασμένου Eurocup, με τον όμιλο σε εκείνη τη φάση να είναι εξαιρετικά δύσκολος, καθώς είχε να κάνει και με ομάδες που μόλις είχαν αποκλειστεί από την Ευρωλίγκα. Άρα, βάσει όσων έχει κάνει έως τώρα, η αλήθεια είναι πως αξίζει την ευκαιρία του. Λάτρης της πειθαρχίας και της μεθοδικότητας, προσέχοντας την κάθε (υπό)λεπτομέρεια στο παιχνίδι του αντιπάλου και διατηρώντας πάντα ευχάριστο κλίμα στα αποδυτήρια, ο 47χρονος κόουτς μπορεί να πετύχει.
Αισιόδοξα τα πράγματα
Όσον αφορά τον Ολυμπιακό, πιστεύω πως οι «οιωνοί» είναι καλοί. Αν και ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο τη σεζόν, εξαιτίας της ήττας από τον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο, η οποία έχει «τραυματίσει» την ομάδα, οι παίκτες κατάφεραν να αντιδράσουν σωστά, αν εξαιρέσουμε το «στραπάτσο» της Κηφισιάς. Έχει το 3/3 στην Ευρώπη, και αν κερδίσει σε μία «καυτή Μπεογκράτσκα» τον Ερυθρό Αστέρα, θα είναι «αγκαλιά» με την πρωτιά στον όμιλο. Αυτό το 4/4 δεν είναι απλά ένα «πρέπει» για να ξεμπερδεύει με την πρώτη φάση, αλλά η «αφετηρία» για μία καλύτερη συνέχεια. Και όσο έχει τέτοιο Σπανούλη, έχοντας ξεκαθαρίσει το θέμα του τεχνικού πια, ο Ολυμπιακός μπορεί σίγουρα να κοιτάζει τα πράγματα πολύ πιο αισιόδοξα. Όλα αυτά τι μπορεί να μας λένε; Ότι, μάλλον, η μεγάλη στιγμή για τον Σφαιρόπουλο είναι τώρα!

Ραφαήλ Αλαγάς