Πέμπτη, 30 Μαϊος 2024 17:54

Πέθανε ο Θόδωρος Καρατζάς

Γράφτηκε από τον
Πέθανε ο Θόδωρος Καρατζάς

Μέρα πένθους για το ελληνικό μπάσκετ, αφού πέθανε ο Θόδωρος Καρατζάς, ο οποίος ήταν ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία του ΕΣΑΚ (νυν ΕΣΑΚΕ), όταν η Α1 έγινε επαγγελματική.

Η 30η Μαΐου είναι μία μέρα πένθους για το ελληνικό μπάσκετ. Ο Θόδωρος Καρατζάς, ένας άνθρωπος που συνέδεσε το όνομα του με το επαγγελματικό μπάσκετ στην Ελλάδα, έφυγε από την ζωή.

Ο Θόδωρος Καρατζάς σημάδεψε την καλαθοσφαίριση στην χώρα μας, αφού υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του ΕΣΑΚ (που το 1997 μετονομάστηκε σε ΕΣΑΚΕ) στα πρώτα βήματα του επαγγελματικού μπάσκετ.

Υπό την προεδρία του - και με το ενδιαφέρον του κόσμου να είναι έντονο - το μπάσκετ γνώρισε τεράστια άνθιση, με τα έσοδα των ομάδων να εκτοξεύονται χάρη στην είσοδο της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Ο ίδιος είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του για τα 30 χρόνια του ΕΣΑΚΕ: "Όταν ανέλαβε η ΕΣΑΚ το Πρωτάθλημα, η Α1 κόστιζε 60 εκατομμύρια δραχμές και μετά από μερικά χρόνια έφτασε τα 11 δις δραχμές (περίπου 33 εκατομμύρια ευρώ).

Τα ίδια τα σωματεία διαπραγματεύτηκαν πολύ καλά το Πρωτάθλημα τους και φτάσαμε στο σημείο να παίρνουμε τα περισσότερα χρήματα από όλες τις ευρωπαϊκές λίγκες. Σε αυτό τον τομέα βοήθησε πολύ, επίσης, ο πρώτος γενικός γραμματέας της ΕΣΑΚ Φίλιππος Κότσης".

Στον Θόδωρο Καρατζά μάλιστα έχει πιστωθεί η φράση ότι το ελληνικό πρωτάθλημα ήταν το καλύτερο στην Ευρώπη την δεκαετία του 90', για το οποίο είχε ως βασικό επιχείρημα τα μεγάλα ονόματα που αγωνιζόντουσαν στην τότε Α1 και τις συνεχόμενες επιτυχίες των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε συλλογικό επίπεδο.

Ο Θόδωρος Καρατζάς έμεινε στην θέση του προέδρου του ΕΣΑΚ (και μετέπειτα ΕΣΑΚΕ) από το 1992 έως και το 2001, όταν και αποχώρησε. Πριν από μερικά χρόνια επέστρεψε στο μπάσκετ για χάρη του Χολαργού και συνέχεια του Κολοσσού, περνώντας από την θέση του προέδρου της ομάδας της Ρόδου, ενώ ήταν και ο εκπρόσωπός της στον ΕΣΑΚΕ.

Πηγή: sport24.gr