Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2024 13:43

ΚΑΛΑΜΑΤΑ '80: Από τέταρτη πρωταθλήτρια και ξανά στις εθνικές κατηγορίες

Γράφτηκε από τον
ΚΑΛΑΜΑΤΑ '80: Από τέταρτη πρωταθλήτρια και ξανά στις εθνικές κατηγορίες

Με τις ομάδες που θα εκπροσωπηθούν τη νέα σεζόν η Μεσσηνία στη Natuonal League 2 (παλιά Γ' εθνική μπάσκετ), καθώς ο Γ.Σ. Γαργαλιάνων ανανέωσε τη θητεία του στην κατηγορία και η Καλαμάτα '80 κατέκτησε τον τίτλο στην Α1 κατηγορία μπάσκετ ανδρών της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, παίρνοντας κατ' επέκταση και την άνοδο.


Οι «λύκοι» επιστρέφουν μετά από ένα χρόνο στις εθνικές κατηγορίες, νικώντας στους τελικούς, όπως και πριν από δύο χρόνια, τον Πολύβιο. Μόνο που η φετινή επιτυχία δεν έχει προηγούμενο, καθώς η Καλαμάτα '80 τερμάτισε στην κανονική σεζόν, πίσω από την Καλαμάτα BC, Δίωνα Κυπαρισσίας και Πολύβιο.
Για την ακρίβεια ισοβάθμισε στην 3η θέση με τον Πολύβιο, αλλά επειδή είχε διπλωθεί από την ομάδα της Μεγαλόπολης, κατέλαβε την 4η θέση.
Έτσι βάση της προκήρυξης θα αντιμετώπισε στους ημιτελικούς την πρώτη Καλαμάτα BC, που είχε τους ίδιους βαθμούς με τη Δίωνα Κυπαρισσίας, αλλά υπερτερούσε στην ισοβαθμία και ο δεύτερος Δίων που έπαιζε στα ημιτελικά με τον τρίτο Πολύβιο.
Να σημειωθεί ότι Καλαμάτα BC και Δίωνας Κυπαρισσίας μέτρησαν στην κανονική σεζόν 17 νίκες και 3 ήττες και ο Πολύβιος με την Καλαμάτα '80, 15 νίκες και 5 ήττες.
Στα πλέι οφ μεταφέρονταν τα αποτελέσματα της κανονικής σεζόν και η Καλαμάτα '80 ξεκίνησε με σκορ 2-0 υπέρ της και ενώ η πρόκριση κρινόταν στις 3 νίκες, ενώ στο έτερο ζευγάρι το σκορ ήταν 1-1.
Οι «λύκοι» καθάρισαν από το πρώτο ματς, κλείνοντας θέση για τον τελικό, όπου προκρίθηκε ο Πολύβιος «σπάζοντας» στο τελευταίο ματς την έδρα της Δίωνα Κυπαρισσίας.

Το έκανε όπως ο.... Παναθηναϊκός

Στους τελικούς της Α1 βρέθηκαν λοιπόν τα δύο αουτσάιντερ, με τον Πολύβιο να έχει «προίκα» το 2-0 από την κανονική σεζόν και να χρειάζεται μόνο μια νίκη για να πάρει το πρωτάθλημα και την άνοδο. Η ομάδα της Μεγαλόπολης είχε μάλιστα και το πλεονέκτημα έδρας. Η Καλαμάτα '80 μπήκε με την πλάτη στον τοίχο, γνωρίζοντας ότι δεν έχει περιθώρια ήττας. Η νίκη στον πρώτο τελικό στις 19 Ιουνίου στη Μεγαλόπολη με σκορ 67-53 έδωσε ελπίδες στην καλαματιανή ομάδα, που επικράτησε και στο δεύτερο παιχνίδι στις 23 Ιουνίου στην Τέντα με 64-58. Έτσι η ψυχολογία είχε γυρίσει με το μέρος της, φέρνοντας τη σειρά στα ίσα.
Ο Πολύβιος είχε χάσει δύο χώρες για τον τίτλο και στον τελευταίο τελικό στις 26 Ιουνίου στη Μεγαλόπολη, έχασε πιο εύκολα από κάθε άλλη φορά με 75-51.
Η Καλαμάτα '80 ολοκλήρωσε τη μεγάλη ανατροπή, όπως και ο Παναθηναϊκός στη Basket League, που βρέθηκε να χάνει με 2-0 στους τελικούς από τον Ολυμπιακό και κέρδισε τους επόμενους τρεις τελικούς, σηκώνοντας την κούπα!
Η Καλαμάτα '80 έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη ομάδα στην Α1 κατηγορία της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ που πήρε το πρωτάθλημα και ενώ είχε τερματίσει στην τέταρτη θέση της κανονικής περιόδου.